Kore Gezi Rehberi [2020]

Yazının ve fotoğrafların tüm hakkı saklı olup, zaman damgası ile tescillenmiştir. Kopya-alıntı yapılamaz.


Asya’nın en hızlı gelişen ülkesi Kore’nin başkenti Seul sizi çağırıyor. Geçmişten bugüne olan iki kardeş ülkenin tarihsel bağı, bugün de iki halkın birbirine olan sevgi ve saygısıyla pekişmektedir. Kore, sadece bu sebepten bile gidip görülmeli.


Kore’ye nasıl giderim?

Kore, Türkiye’den yaklaşık 10-11 saat direkt uçuşla ulaşılıyor. İstanbul’dan Incheon Havalimanı’na THY, Asiana ve Korean Air firmalarının direkt uçuşları bulunmaktadır. Direkt uçuş olmasından dolayı fiyatlar biraz bütçe zorlayabiliyor. Aktarmalı uçuşlarla yaklaşık 15-18 saate Incheon, Kore’ye varıyorsunuz.

 Kore vize istiyor mu?

Hayır! Türk vatandaşları ve AB pasaportu sahipleri Kore’ye yapacakları 3 aya kadar ki turistik seyahatlerinde vize ihtiyacı yoktur. İş, eğitim, sağlık ve diğer nedenlerden dolayı yapacağınız ziyaretler için lütfen konsolosluktan ilgili vize türüne başvurunuz. Zira, Türkiye’den (sözde) turistik amaçlı giden 10 kişi, sınır kapısından içeri alınmayarak gerisin geri Türkiye’ye geri yollandığına şahit olduk.

Kore’de nereleri gezebilirim?

Kore, Türkiye’ye göre yüzölçümü biraz ufak olsa da, gezilecek çok sayıda yer bulunuyor. Ülkenin başkenti Seul, ikinci büyük ve liman kenti Busan , turunçgilleriyle meşhur aynı zamanda yazın plaj tatili yapabileceğiniz Jeju adası gibi bir çok güzel yer Kore’de.

Seul'de görülmesi gereken yerleri ayrı yazıda derledik.

Kore'yi Incheon'dan başlayarak saat yönünün tersinde Gongju, Gwangju, Daegu, Busan ve Seul olarak güzel bir 7 günlük tatil planı oluşturabilirsin. Jeju'ya gitmek istersen de ilave 2 gün gerekeceğini unutma. Örnek bir 7 günlük Kore turu planını ayrı bir yazıda derledik.

Siz nereleri görmek istersiniz? Kore'de en çok görmek istediğiniz yer neresi? Hadi, instagram'dan bize yaz http://instagram.com/1orada

Kore’ye gitmek için ne kadar bütçe gerekir?

Öncelikle bu yazıyı özellikle K-POP hayranı, yaş ortalaması 18-25 yaş grubu için eklediğimi söylemeliyim. Haliyle, öğrencisin ve çok fazla Kore’ye gitmek istiyorsun. O zaman sana bazı ekonomik ipuçları sunmama izin ver. 


  • Uçuşlarını direkt uçuş yerine, aktarmalı uçuş tercih et.  Konaklamalarını 4-5 yıldızlı otel yerine hostellerde veya jimjilbang’te yap. Jimjilbang mi? Derseniz Jimjilbang yazımıza göz atın.
  • Incheon Havalimanı’na geldiğinde Seul şehir merkezine gitmek için taksi yerine trenle yaklaşık 60 dakika / ALL STOP trene binersen bilet fiyatın, 43 dakikalık trene göre yarı yarıya avantajlı olduğunu belirtmek isterim. 
  • Yeme-içme konusunda her yerde 7/11 ve türevi bir çok market imdadına yetişecek. Burada bir çok hazır yemek Kore koşullarına göre uygun fiyata satılıyor. 
  • Yeme-içme ülke genelinde her bütçeye göre bir şeyler bulmak mümkün ama şöyle bir örnek verirsem bir bardak küçük boy americano'yu Starbucks’ta yaklaşık 11-12 USD’ye satıldığını bilmen sana ne kadar bütçeyle gelmen gerektiğini gösterecektir. 
  • Kısacası Kore’ye en minimum maliyet, tamamen sizin tüketim ve nerede kaç gün kalacağınıza bağlı. Aşağı yukarı bir şey yaz dersen, uçak biletin minimum 700-800 USD, 7 gecelik konaklaman (hostelde) 210 USD, havalimanı-şehir merkezi transfer 30-40 USD olduğunu kabaca söyleyebilirim. Yaklaşık 1.000 USD’yi gözden çıkarman gerekecek.

Kore’de hangi şehirde ne kadar süre kalmalıyım?

Kore gerçekten hem küçük hem büyük ülke. Gezilecek yer çok sayıda. Haliyle planlamanızı yaparken Seul başkente biraz daha fazla zaman ayırmanız güzel olacaktır. Seul için minimum 3 tam gün ayırmanız gerekecek. 

Özellikle Seul yakınlarındaki tematik eğlence parklarında tam gün geçirmek isterseniz, bu 3 güne bir gün daha ilave etmeniz gerekecek. Busan için 1-2 tam gün sizin için yeterli olabilir. Bu iki büyük şehrin dışında Kore’nin keşfedilmeyi bekleyen bir o kadar daha güzel kenti var. 

Mesela, Andong geleneksel, tarihi ve çok şık bir kent. Daegu ise bir başka turistik kentlerden. Özellikle kültürel bir seyahatte özellikle Daegu’nun listelere eklendiğini görüyoruz.

Gyeongju’da Unesco korumasında olan Kore’nin bir başka güzel kenti.

Özellikle Busan’dan sonra bahsettiğim kentlerde de birer gün kalabilir, ardından Seul’e veya Incheon’a geri dönebilirsiniz.



Kore’de ne yapılır?

Kore bugün Asya’da ciddi turizm atağındaki bir ülke. Her bir noktada bunu hissedeceğiniz tur rehberleri, Kore’ye gitmeden önce danışabileceğiniz Kore Turizm Ofisleri ve bir çok destek merkezi bulunuyor. Haliyle turiste ciddi önem verilmiş. Özellikle ülkeye gelmeden önce Kore Turizm Ofisi’nin Türkiye İstanbul’daki ofisine tur programınız hakkında detaylıca ücretsiz görüş alabilir. Planlarınızın en güzel şekilde gerçekleşmesi için fikir alabilirsiniz. Kore Turizm Ofisi bu yönde ciddi yardımda bulunacağının garantisini verebilirim.


Kore’ye gelmişim özellikle ne yapılır derseniz, kültürü yüzlerce yıl öncesine dayanan bir medeniyete aslında adım atacaksınız. Bu anlamda bugünkü modern kültüründen önce tarihini öğrenmeniz bu işin ilk anahtarı olacak.

Seul’de özellikle yer alan sarayları ve şehrin göbeğinde yer alan Buckhon köyünü görmeniz, olmazsa olmazlardan. Hele ki, geleneksel kıyafet Hanbok giyerek saraylarda ve Buckhon köyünde fotoğraf çekinmeden dönerseniz, sizi ülkeden dışarı çıkartmıyorlar. Bilginiz olsun J

Hanbok aslında geleneksel bir kıyafet olmasıyla sizi saraylara ücretsiz girmenizi sağlıyor. Saraylar çevresinde bir çok noktada hanbok kiralayabileceğiniz yer mevcut. Gittiğinizde hem kadın hem erkeklerin hanbok giydiğine şahit olacaksınız.

Yaz mevsimindeki gittiğinizde Jeju'da ve Busan'da denize bile girebilirsiniz. 

Kore’de özellikle Kore yemeklerini mutlaka tadın. “Iyy, ben onu yiyemem”; “onlar böcek falan yiyor”… Lütfen komik olmayın. Kore mutfağı bugün Türklerin damak tadına en uygun Asya mutfaklarından. Üstelik böcek falan da yenmiyor. 

Kore lezzetlerini ise özellikle pazarlardaki sokak satıcılarından denemenizi tavsiye ederim. Gerçekten size çok farklı bir deneyim sunacak.

Kore’de başka yapacak bir şey yok mu? Var elbette… Seul yakınlarındaki tematik parklara gidebilirsin. Özellikle dünyanın en büyük tahtadan yapılan roller costerı Seul’de. Lotte World ve Everland’ta bir gün geçirebilirsin. Haftasonları biraz fazla yoğun olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Everland için Jeju Airlines’a ait indirim kuponları oluyor. Gitmeden önce, Jeju Air websayfasından kontrol edin. Uygun fiyatlı biletler için Klook.com adresinden güvenle satın alabilirsin.

Bu zamana kadar sadece bir şey yazmadım. Evet, belki de bu anı bekledin. ALIŞVERİŞ!Kore gerçekten bir alışveriş cenneti. Her yaştan herkese hitap eden bir cennet. Ocağınıza incir dikecek türden. Kore’nin bu denli zengin bir alışveriş çılgınlığı olduğunu bilmiyordum. Gidince gerçekten fazlasıyla hissettim.

Kore’de bir diğer yapmanız gereken ise Jimjilbang keyfi. Belki bunu daha önce duymadınız ama şimdi size Kore kültürünün geçmişten bugüne olan en güzel rahatlama metodunu açıklıyorum. Jimjilbang bir nevi spa merkezi. Jimjilbang ile nedir, ne değildir, neler var içinde ; kısaca tüm bilgileri paylaştığımız ayrı bir blog yazısı olan Kore SPA keyfi : Jimjilbang'te detayları anlattık. 


Kore Seul’de alışveriş nerede yapılabilir?

Şimdi nereden başlayım bilemedim. MYEONGDONG’u not edin. Sabah bir gidin, artık gece kaldığınız yeri bulabilir misiniz bilmiyorum. Şehrin en hareketli ve en güzel alışveriş semti seçiyorum. Ne satılıyor burada dersen her şey var. HONGDAE ise ikinci semt. Üniversite öğrencilerinin yoğun olduğu HONGDAE özellikle bir çok butiğe ev sahipliği yapıyor. K-POP hayranları sözüm size. Giderseniz bu iki semtten çıkmayın derim. Around the corner isimli mağazada farklı tarzda sneaker alabilirsin. Hongdae bölgesindeki satıcılarda pazarlık yapabiliyorsun.
Özellikle KAKAO ve BT21 biliyorum ki sizin en sevgili iki mağaza zinciriniz.

Bizim gibi yaşı daha 29’da takılı kalanlar için bu iki semt dışında Gangnam , Dongdaemun tercih edilebilir.

Özellikle MYEONGDONG ve NAMDAEMUN pazarı yakınlarındaki Shinsegae AVM’de kendini kaybedecek kadınları uzak tutmanızı tavsiye ederim. İşte tam bu AVM, cüzdan boşaltan AVM. Kapısından içeri girerken, çıktığınız anı görebileceğinizi de hayal edin. Buranın tarzı biraz İngiltere’deki Harrods gibi department store tarzında olduğunu bilmelisiniz.

Bunun dışında LOTTE WORLD DUTY-FREE’de en sık tercih edilen diğer alışveriş noktalarından.
Eee, bu Kore’de hep böyle orta ve üstü yerler mi var? Yok mu buranın uygun yerleri? Var elbette. Not ediniz. NAMDAEMUN market bu anlamda uygun açık hava alışveriş mahallesi. Bir çok hediyelik eşyayı buradan alabilirsiniz. Kırmızı şapkalı , ellerinde haritaları olan turist rehberlerine aklınıza gelenleri sorun. Hemen yardımcı oluyorlar. Özellikle Çin ve Kore lezzetleri bu mahallede tercih ediliyor ama özellikle lezzet konusuna geleceksek tek geçeceğim bir yer önereceğim. GWANGJANG market’i not edin.

Gwangjang Market : İşte burası geleneksel Kore lezzetlerini deneyimleyeceğiniz apayrı kapalı Pazar yeri. Özellikle öğlen saat 12 ve sonrasına bir öğle yemeği için gitmenizi tavsiye ederiz. Gerçekten tezgahlarına davet eden stand sahipleri size en güzel Kore yemeğini sunmak için can atıyorlar. Kore mutfağının olmazsa olmazı Kimçi (lahana veya bazı sebzelerden yapılabilen acılı turşu) ile başlayıp; el kesimi erişte (noodle); mandu (bizdeki mantı) ; maşfasulyeli fishcake (maşfasulyelerin değirmende gözünüzün önünde öğütülerek birer mücver haline getirilip, bitki yağında kızartılıyor) ile Kore lezzetlerine devam edin. Kore’de özellikle yılan balığı çok seviliyor. İstiridyeler genellikle çiğ olarak tüketiliyor. Bunun dışında Gwangjang Market çevrisinde cennet/Trabzon hurması çokça satılmaktadır.
Gimbap (Kore usulü suşi) ve daha bir çok lezzeti mutlaka deneyin. Bahsettiğim gibi Kore, Asya ülkelerinde Türk damak tadına en uygun yemeklere sahip nadide bir ülkedir.

Kore Seul’de ne yenir?
Bunun için ayrı Kore Yemekleri yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kore Yemekleri yazımızda da belirttiğimiz Samgyetang (Gingseng'li Tavuk Suyu) size gerçekten çok iyi gelecek. Bunun için Myeongdong'taki tek yıldız Michelin ödüllü Gobong Samsyetang'ı tercih edebilirsin.

Kore genelinde domuz eti tüketilmektedir. Bu anlamda mandu ve el kesimi erişte tercihlerinizde de domuz ve domuz yağı olup olmadığını mutlaka sorunuz.

Kore deniz mahsulü sevenler için de ayrı cennet. Özellikle deniz mahsullerini Myeongdong’taki akşam pazarında tadabilirsiniz.

Kore’de özellikle geleneksel restoranlara uğramanızı tavsiye ederim. Kore yemeklerinin diğer Asya ülkelerine göre, çok daha Türk damak tadına uygun olduğunu söyleyebilirim. Restoranlarda, tıpkı camiye girer gibi ayakkabılarınızı çıkartacak, yer sofralarına konuk olacaksınız. Bazı geleneksel restoranlarda masa-sandalye de var.  Kişi başı ortalama 10 USD’a bir geleneksel restoranda tıka basa karnınızı doyurabilirsiniz. Kore’nin yeme-içme kültürü Asya genelinde Türklerin damak tadına en uygun olduğunun tekrar altını çizmek istiyorum. 

Ülkemizde de yavaş yavaş açılmaya başlayan Kore restoranlarında Kore yemeklerini gitmeden önce tadabilirsiniz. 

Hem yemek yemek hem de eğlenmek isterseniz bizim tercihimizin olduğu Netflix Street Food belgeselinde de gösterilen Gwangjang Pazarı’na mutlaka gitmelisiniz. Burada fishcake, el yordamıyla kesilmiş erişte-noodle, bizdeki mantı Kore’de mandu’yu deneyebilirsiniz. Mandu bu arada domuz etiyle yapılabiliyor. Bundan dolayı kimçi – Kore’ye özgü acılı lahana turşusu- mandu tercih edebilirsiniz. Bu arada eriştenizi yerken şapır şupur seslerini çıkarttığınızdan emin olun. Aksi halde yemeği beğenmediğinizi düşünen tezgah sahibi/lokanta sahibi üzülecektir.



Bu durum Japonya’da da yaygın. Gittiğinizde özellikle iki kulakları sizden gelecek şapır-şupur seslerde olacaktır.

Seul’da görmenizi gereken çok güzel bir yer var : Common Ground. Bir çok konteynır kullanılarak müthiş vakit geçirme alanları oluşturulmuş. Kahvenizi, yemeğinizi alıp güzel zaman geçirebilirsiniz. İçi peynir dolu bir blok ekmek ile 6 saatte demlenen özel kahveyi burada deneyebilirsiniz. Bir kahve 4 USD.

Kore Seul’den ne alınır?

Burası bir alışveriş cenneti ama bazı şeyler Kore’ye özgü. Özellikle KOZMETİK Kore’nin en ileride olduğu sektörlerden. Kore’ye gittiğinizi öğrenen biri mutlaka sizden kozmetik ürün siparişi verecektir. Ama sadece Kore dersek;
-          Aleovera kremler
-          Kırmızı Ginseng
Kore’den alabileceğiniz en unisex hediyelikler. Aleovera kremler için çok uğraşmanıza gerek yok.Havalimanında pasaport sonrasındaki Olive Young’tan şehir merkezindeki fiyatlarla alışveriş yapabiliyorsunuz.


Kırmızı Gingseng, Kore’nin en meşhur ürünü. Koreliler dinamizmini ve gençliğini ginsenge borçlu. Haliyle ginsengin çok fazla türevini çeşitli aktar benzeri dükkanda göreceksiniz. Hatta, elektronik devi Koreli Samsung’un bile kırmızı ginseng ürünü olduğunu burada öğrendik.


Kore Seul’de nerede kalınır?

Seul bir metropol. Büyük ve heryere metro ile ulaşabileceğiniz bir şehir. Özellikle metro hatlarının kesişim noktası sayabileceğim Seul Tren Garı – Seoul Station en güzel nokta ama buraya yaklaşık 1 kilometre uzaktaki Myeongdong’ta kalmanız güzel bir seçenek.

Kore Seul’den diğer şehirlere nasıl gidilir?

Kore’de KTX isimli hızlı trenler mevcut. Bu trenlerle hızlı şekilde ulaşabilirsiniz. Jeju adasına ise sıkça Incheon ve Gimbo havalimanlarına uçuş bulunuyor. Jeju’ya ait Jeju Air, Air Seoul veya Air Busan havayolu şirketleri low-cost (düşük maliyetli) şirketler. Buralardan uygun fiyatlı uçak bileti bulabilirsin. Busan’a da uçuşlar mevcut.

Seul’den Kuzey Kore’ye gidiliyor mu?

Yazımın genelinde Güney ve Kuzey Kore diye özellikle bir ayrım yapmadım. Bunun sebebi artık iki kardeş halkın barış sürecinde olması ve tek bir Kore olması. Haliyle eskisi gibi gösterilen iki taraf ülkeden bir diğerine gitme fikri de zamanla yok olacak. Özellikle Kuzey Kore’yi görmek istiyorsanız, bu şu anda mümkün değil ama Kuzey Kore sınırına kadar gidebilirsiniz. DMZ olarak geçen bölgeye Seul’den düzenlenen tur programlarına katılabilirsiniz. Hatta, sınırda Kuzey Kore bayrağını görebilir, teleskopla şu an için komşu halkın en yakın yerleşim yerini gözleyebilirsiniz.

Kuzey Kore’ye nasıl gidilir?

Kuzey Kore’ye henüz gitmedim. Yönetimi her yıl belli sayıda yabancı ziyaretçiyi ve basın mensubunu kabul ediyor. Ziyaretçilerin tümü gitmeden önce akredite olmak zorundadır. Uçak bileti aldım gidiyorum olayı yok. Tur firmalarına müraacat edip, genellikle Pekin – Çin üzerinden ziyaretçiler transfer ediliyor. Haliyle hem Kuzey Kore hem de Çin’den vize almanız gerekecek. Bu yazının yazıldığı Şubat 2020’deki gündem ne yazık ki dünya genelinde yaygınlaşması düşünülen Korona-Wuhan virüsü nedeniyle bu seyahati yapmak ister misiniz bilemedim.

Türkiye’den Kuzey Kore’ye giden var mı?

Var. Gazeteci-araştırmacı Coşkun Aral gitti. Youtube’da Kuzey Kore macerası ile ilgili videosu bile var.


Kore’ye gitmeden önce bilmeniz gerekenler:

Kore’ye gittiğinizde belki hayatınızda ilk kez duyacağınız bil dil , Korece ile karşılacaksınız. Bu dili her duyduğumda nedense biliyor ama konuşamıyor modundayım. Halbuki bu dili bilmiyorum. Korece alfabe olarak ve fonetik olarak farklı ama nedense bana hem tanıdık hemde farklı geliyor. Kore’ye gitmeden önce birkaç kelime öğrenmeniz faydalı olacaktır.

Türkiye’de olduğu gibi, Kore’de de İngilizce çok yaygın değil. Gençler İngilizce konuşabiliyor. Orta ve üstü yaşlarda iletişim tarzancaya varabiliyor. O yüzden Kore’de basit kelime ve cümleleri bir yerinizde tutmanızda fayda var.

Kore ülke genelinde Google Maps uygulaması çalışmamaktadır. Bundan dolayı yer işaretlemelerinizi ve yön tariflerinizi Koreli uygulamalardan alacaksınız. NAVER’i telefonunuza gitmeden önce yükleyin.

Yaşı hep 29’a takılı kalanlar, burası sizi ilgilendiriyor. Kore’de K-POP ve Hallyu diye modern çağ kültürü hakim. Bu ne demek derseniz, 7-8 kişilik erkek ve kızlardan oluşan pop müzik grupları şarkıları ve danslarıyla Z ve Alfa kuşağını büyüsü altına almış durumda. Hem de dünya genelinde. Artık bilinen Amerikan rüyası yerini Asya’nın yıldızı Kore’nin K-POP’una bırakıyor gibi. Kore’ye geldiğinizde bu etkinin özellikle Kore gençlerinden ziyade Türkiye, Malezya ve Endonezya gibi yabancı ülke gençlerini fazlasıyla etkilediğini söyleyebilirim. Ülkenin dört bir yanında BTS, EXO gibi grupların isimlerini, bol makyajlı, saçları boyalı, tam olarak cinsiyetlerini ayırt edemeyeceğiniz erkek gruplarını görebileceksiniz. Türkiye’de de çok fazla fanı olan bu gruplara özellikle 13-25 yaş arasındaki kızların büyük hayranlığını kazanmış durumda. Sırf bu grupların yaşadığı yerleri görmek için özellikle Kore’ye gitmeyi tercih ediyor, Korece öğrenmeye çalışıyorlar. Hallyu’da bu gruplar gibi, saydığım ülkelerde ciddi bir dizi hayranlığı oluşturmuş. Yine aynı yaş kız grupları bu dizilerde Kore’ye karşı aşırı sevgi ve beğeni duymakta. Bu diziler sayesinde Korece öğrenme isteği artmaktadır. Tıpkı, Arap ülkelerinde Türkçe’nin öğrenilme isteği gibi. Bu dizilerde yenen yemekler, dizinin çekildiği mekanı yerinde görmek için bile çok sayıda genç Kore’ye gitmek istiyor.

Kore genelinde Türkiye’den geldiğinizi öğrenenler, tıpkı kardeşimiz Azerbaycan gibi “kardeş” olarak size yakınlık gösterecektir. Özellikle Busan’daki Türk şehitliğini ziyaret edebilirsiniz.

Kore genelinde helal lokantalar mevcut. Hatta, Kore Turizm Ofisi’nin desteği ile Müslüman ziyaretçiler için helal yemek haftası bile düzenlenmektedir. Kore’deki Helal restoranlar daha belirgin hale geliyor.

Kore Seul’de helal yemek yiyebileceğiniz, Iraklı bir dönerci mevcut. Akşam geç saatlere kadar hizmet vermektedir.
Kore halkı düşük ses fonetiğinde konuşan bir halk değil. Ses, mimik ve tepkiler biraz Türkiye’deki benzerlikler karşınıza getirecek. O yüzden, olumsuz düşünmeyin. Korelilerin yapısı bu.

Kore’de para birimi çevirmek çok kolay. Bir şeyin fiyatı için üç sıfırı atın. İşte karşınızda dolar hali. Bir şişe su 1000 won, 1 dolara eşit gibi düşünün. Yemek yediniz 48000 won tuttu. Bu da 48 dolar.

Kore’yi görsel anlatım storyleriyle de anlattık. Instagram hesabımızda sabitlenmiş KORE story serisini mutlaka inceleyin. https://instagram.com/1orada

Kore’ye gitmeden önce, Kore kültürü, tarihi, yapılacaklar hakkında elimizden geldiğince sizi aydınlatmak istedik. Daha fazla bilgi almak için Türkiye’deki Kore Turizm Ofisi’ni ziyaret edebilir, gitmeden de kendilerinden ücretsiz detaylı bilgi alabilirsiniz.

Sormak istediğiniz olursa instagram’dan bize yazın. https://instagram.com/1orada

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS