Kore Yemekleri [2020]
Yazının ve fotoğrafların tüm hakkı saklı olup, zaman damgası ile tescillenmiştir. Kopya-alıntı yapılamaz.
Kore yemekleri ile daha önce
tanımayanlar biraz önyargılı davranabilir; ama şunu söyleyebilir Kore mutfağı
Türk damak tadına en yakın Asya mutfağı. Bu şahane lezzetlerle tanışmaya ne
dersiniz?
Sizin sevdiğiniz Kore yemeği hangisi? En çok hangisini denemek istersiniz. Hadi, instagram'da buluşalım . http://instagram.com/1orada
Kore yemekleri ile daha önce
tanımayanlar biraz önyargılı davranabilir; ama şunu söyleyebilir Kore mutfağı
Türk damak tadına en yakın Asya mutfağı. Bu şahane lezzetlerle tanışmaya ne
dersiniz?
Kore’de lokanta adabı nasıl?
Kore’de bir geleneksel lokantaya
girdiğinizde ayakkabılarınızı çıkartarak yer sofrasına geçiyorsunuz. Masadan
biraz alçak, sehpadan biraz yüksek sofranızda özellikle erişte-noodle
söylediğinizde chop-stick/çubuklarla yemeniz uygun olacaktır.
Ayrıca, Kore yemeklerinde
sarımsak çok tercih ediliyor. Bazı lokantalarda buram buram sarımsak kokusu
sizi karşılayacak. Hatta, metroda da bazen bu sarımsak kokusu nereden geliyor
dediğinizde yanınıza oturan teyze veya amca kaynağı olabilir.
Yemeklerde domuz eti ve yağı sıkça kullanılmaktadır. Bunun için yemek
tercihlerinizi önceden iletiniz. Acısı, gerçekten acı. Sarımsak gerçekten
sarımsak. Buna göre azar azar deneyerek söylemeniz ilk lokanta deneyiminiz için
güzel bir başlangıç olacaktır.
Korece bilmiyorum. Yemekleri nasıl anlarım?
Bap ile biten bir yemek görürsen
: haşlanmış pirinç var demektir.
Guk veya tang ile biterse o bir
çorbadır.
Ganjang : soya sosu
Korean barbaque: önünüze çiğ et
tabağı ve bir ocak gelir. Kendin pişir kendin ye şeklinde yemeğinizi yersiniz.
Susam yağının sırrı : Kore
mutfağında bir çok yemekte susam yapı kullanılır. Haliyle yemeklerin kokusu
biraz değişik gelebilir. Özellikle Thai mutfağını daha önce denemişseniz susam
yağı size çok yabancı gelmeyecektir.
Banchan : yine Türkiye ile örnek
bir uygulama daha. Yemeklerinizin yanına istediğimiz meze/salataların genel adı
Banchan. Bunun içinde kimçi , kurutulmuş kalamar , gosari namul ve daha bir çok
ara lezzet size getiriliyor. Kişi sayısına göre getiriliyor Banchan.
Kore yemekleri nelerdir?
Buçimge
Türkçe halini yazdım.
Türkiye’deki mücverin aynısı. Kabak,
yumurta, un, süt, patlıcan kullanılıyor.
Hobak joan
Şinitzele benzeyen kabak
kızartmasını deneyebilirsin.
Bulgogi
Sulu, dışı marine edilmiş biftek
eti yemeği. Kore genelinde en popüler yemekler arasında yer alan Bulgogi,
2011’deki CNN seyahat rehberi okuyucuları tarafından en sevilen 23. Lezzetli
yemek olarak seçildi. İçinde çok ince doğranmış soğan ve sarımsak konularak
bifteğin aroma kazanması sağlanıyor. Pişen et, Türkiye’deki lavaşa konup yenen
kebap misali, birer marul/kıvırcık yaprağına sarılarak yeniyor. Sanırım yeme
şeklimiz bile bu kadar aynıyken, Kore yemekleri için ilk önyargıyı kırdığımızı
düşünüyorum.
Bulgogi, ssamjang isimli julyen kesilmiş acı biberlerle genelde servis
ediliyor.
Kimchi
Turşu, Türk mutfağının olmazsa
olmazı. Sanırım sevmeyen yoktur. Kimçi’de Kore’de çok seviliyor. Öyle ki
kahvaltı da bile kimçi yenebiliyor. Genelde lahanadan yapılan acılı turşuyu
sizde Kore yemeklerinizle eksik etmeyin. Hatta, Kore’de Kimçisiz sofra eksik
kabul ediliyor.
Gimbap
Suşinin Kore versiyonu. Dışındaki
yosun, içindeki pirinç , sebze ve biftek/sosis konularak hazırlanıyor. Kore’de
özellikle sokakta bile tadabileceğiniz çok güzel bir lezzet. Susam ve soya ile
hazırlanmış sosunu istemeyi unutmayın.
Bibimbap
Kore mutfağında ismi kadar kendi
de hoşuma giden bir başka harika lezzet. Bibimbap mantar, namul, biftek, soya
sosu, acı biber sosu ile piştikten sonra, servise hazır hale getirilmeden önce
yumurta kırılarak bambaşka bir forma dönüşüyor. Özellikle Jeonju bölgesinin
yemeği olarak kabul ediliyor.
Galbi
Korece pirzola anlamına gelen
galbi, Kore’de domuz pirzolasından yapılıyor ama bazı yerler tavuktan da
yapabilmektedir. Türkiye’deki Kore restoranı ise domuz kullanmadığından,
Türkiye’de güvenle deneyebileceğiniz hoş bir lezzet. Soya sosu, kıyılmış
sarımsak, şeker ile hazırlanan galbi, kalbinizi kazanacak.
Samgyetang
Tavuk çorbanıza biraz ginseng
eklersek nasıl olur? Bence efsane olur. Kore usulü tavuk çorbası, bizdeki
terbiyeli tavuk çorbasından biraz farklı olsa da içine giren ginseng ile
eminiz, ilaç diye bir şeyi asla kullanmazsınız. İçinde tavuk, sarımsak, pirinç,
Kore jujube ve ginsengi kullanıyor.
Soya soslu yengeç
Soya sosunda bekletilerek pişen
yengeç Kore’de oldukça popüler. Özellikle, Singapur seyahatimizde de
karabiberli yengeç farklı bir deneyim olsa da soya soslu yengeçte Kore’de
deneyebileceğiniz ayrı güzel lezzet.
Kimchi Jjigae
Dana etli, tofu, kimçi ve bazı
sebzelerle hazırlanıyor. Acıyı seven gelsin.
Japchae
Görünüşü hep ilginç gelen yemek.
Hani, şeffaf erişte vardır. İşte onun yemeği.
Bol sebzeli, dana eti kullanılır. Porsiyonu da diğer yemeklere göre
nedense büyük geliyor.
Yorumlar