Japonya Gezi Rehberi [2020]



Yazının ve fotoğrafların tüm hakkı saklı olup, zaman damgası ile tescillenmiştir. Kopya-alıntı yapılamaz.


Dünya’nın en tatlı insanlarını almışlar, bir ülkeye koymuşlar. Adına da Japonya demişler. Dünya’nın en gelişmiş ve en natürel ülkesi Japonya, gerçekten muhteşem. Kültürü, insanları, disiplini ile ibret alınacak bir ülke Japonya’ya gitmeye ne dersiniz.







 Japonya vize istiyor mu?
Türkiye ve AB pasaportlarına vize gerekmiyor. Turistik yapacağınız ziyaretlerde vizeye gerek yok.

 Japonya’ya nasıl gidilir?
Türkiye’ye göre epey uzakta olan ada ülkesi Japonya’ya direkt uçuş ile yaklaşık 12 saatte, aktarmalı yaklaşık 18-20 saatte gidilmektedir.



Japonya’ya ucuz uçak bileti nereden alınır?
Türkiye’den yapılan uçuşların fiyatı gerçekten çok yüksek. Aktarmalı uçuşlar Japonya için kurtarıcı. Emirates, Etihad, Qatar ile uygun bilet bulabilirsiniz ya da Kore’ye gidip, Kore’den low-cost havayolu şirketlerinden biriyle Japonya’ya ulaşabilirsiniz ama bu seçeneğin biraz yorucu olduğunu bilmeniz gerekir. Sakura dönemi ülke genelinde hem uçuşlar hem de oteller çok yoğun olduğu için en pahalı dönem. Özellikle Mart-Nisan-Mayıs döneminde Sakura dönemi olduğunu bilin. Sakura'nın canlı takip edildiği websayfalarından Sakura'nın gerçekleşip gerçekleşmediğinin bilgisini almanızda fayda var.

Japonya’da nereleri görülmeli?
Japonya bir ada ülkesi. Ülkenin başkenti Tokyo elbette sizin gezinizin merkezi olmak zorunda ama Japonya sadece Tokyo’dan da oluşmuyor. Tokyo’dan hızlı trenlerle ülkenin bir başka ucuna sadece bir-iki saate varıyorsunuz. Tokyo'da görülmesi gereken yerler için ayrı bir oluşturduk.


Gerçek hızlı tren deneyimi Japonya’da. Saatte 350 kilometre hızda giden trenleri tercih ederek tur programınıza Osaka, , Kobe, Nara, Kyoto, Hiroşima’yı ekleyebilirsiniz. Özellikle doğa güzelliği ile Kyoto ve Nara gerçekten güzel. Osaka ile Tokyo’nun komşusu Yokohama’yı da es geçmeyin. Kobe’nin malumunuz eti meşhur. Özel hazırlanan Kobe etini internetten araştırın derim.



Japonya’da neler yapılır?
Japonya’da ne yapılmaz olarak cevaplayalım. Harika, pamuk şekeri gibi çevreye, hayvanlara, doğaya ve insanlara saygılı insanlardan bahsediyorum. Japon kültürü ve nezaketi, sadeliği, disiplini, dürüstlüğü tamamen sizi de hayran bırakacaktır. Bu kültürü yakından görmelisiniz.
Japonların yemek yedikleri geleneksel lokantalara gitmeli, onsenlerde rahatlamalı, eğlence parklarına gitmeli, anime dükkanlarında kaybolmalı… Hele bir metro ağı var. Bir ara aklımı kaçıracaktım.
Doğal alanlardaki onsenleri ve Japon köylerini de turunuza ekleyebilirsiniz. Gerçekten size harika deneyim sunacak.

Onsen nedir?
Japon hamamı, rahatlama merkezi. Onsenlerde Kore SPA keyfi: Jimjilbang’teki kurallar geçerli. Ayrıca, dövme ile içeriye girmenize müsaade edilmiyor. Çıplaklık fobiniz yoksa kullanabilirsiniz. Aksi halde nüdist mekan olduğunu bilmenizde fayda var.

Japonya’da kaç gün kalmalı?
Tokyo için en az 5 gün kalmalısınız. Asya’nın en büyük eğlence parkı Disneyland Tokyo ve DisneySea Tokyo’yu gezeceksiniz ilave 1 gün daha eklemelisiniz. Fuji dağına gideceksiniz onun için de ilave bir gün eklemelisin. Bu dediğim rakamlar en en en minimum. Çünkü Tokyo’da sadece bir semtte bile 5 gün bile az kalabiliyor.
Osaka, Kyoto, Nara, Hiroşima için de en az birer gün ekleyebilirsiniz. Yaklaşık 10-15 gün Japonya turunuz için en minimum süre olarak düşünebilirsin.

Japonya pahalı mı?
Bu soruyu şöyle cevaplayım, havalimanından Narita’dan Ginza’ya gideceksiniz. Tek yön taksi yaklaşık 250-300 dolar.

Konaklama ise işin en tuzlu kısmı. Bilinen Batı tarzı otel odası konsepti burada ciddi çok yüksek. Haliyle Japon kardeşler bunun için çözüm bulmuşlar : kapsül otel. Aslında kapsül otellerin ortaya çıkma hikayesi aşırı işkolik Japonların işten geç saatte çıkınca metro-tren bulamayınca, kalacak yer sorununu ortadan kaldırmak için çıkmış ama günümüzde kapsül otel gezginlerin kurtarıcısı olmuş.

Kapsül otellerde bir kişi için yaklaşık 30-50 dolara gecelik kalabilirsiniz. Bu fiyatlar bölgelerin uzaklığına göre değişiyor. Eğer, benim için ekstra ucuz bir şey olsun derseniz saatlik kabinler var. Burada da bir çok Japon, kalacak yer olarak kullanıyor. Kapsül otel gibi imkanları yok. Bu kabinler sadece manga-anime okumak-izlemek, internete girmek için oluşturulmuş tek kişilik kabinler. Uykuya elverişli kesinlikle değil. Ayrıca çok hijyenik olduğunu da düşünmüyorum. Ama kapsül otele göre de bir tık daha düşük fiyatta olduğunu bilin. Kapsül otel deneyimimiz ve kapsül otel hakkındaki tüm detayları ayrı yazıda derledik.





Yeme-içme kısmı, şimdi Türkiye’den okuyucularım “ben onların antin kuntin şeylerini yiyemem” falan yorumlarını getirecekler. Onlar için Türk lokantaları var ama bizim gibi sorun yaşamayanlar için 7/11, Family Mart, Lawson her bir adımda karşınıza çıkacak, hayat kurtaran bakkal-market zincirleri. Bazılarında oturacak yer bile var. Özellikle hazır yemekler, noodle, kahve gibi anlık atıştırmalıklar, meyveler falan var. Kısaca herşeyi bulabiliyorsunuz. Bazılarında free wi-fi, tuvalet bile mevcut. Ortalama 10 dolara bir öğün için düşünebilirsin.

Japonya genelinde her adım başı karşınıza çıkacak 7/11, FamilyMart zincirlerinde öğlen 12-13, akşam saat 18 sonrasında sarı etiketli hazır yemekleri indirimli alabiliyorsunuz. Yaklaşık 4-5 dolara bir öğün seti- bento satın alıp, karnınızı doyurabilirsiniz. Ürünler günlük olduğundan, miadı geçmiş ürün bulamazsınız. Bunu herkesten çok daha fazla önemsiyor Japonlar.
Düşük bütçeli bir lokantada yemek yerseniz yaklaşık 20 dolara karnınızı rahatça doyurabilirsiniz.

Tokyo’da ulaşım nasıl?
Tokyo’da özellikle şehir iç ulaşım bölgeler arası değişiyor. Tek yön, en yakın durak 140 yen yaklaşık 1 dolara tek bilet alabiliyorsun. Semtten başka bir semte uzaklığa göre değişiyor. Benim en uzak ödediğim 300 yen civarı bir şeydi. Metro hattını kullanırsanız, 24 saatlik metro kartı almanız faydanıza olacak. Metro kartınızı trenlerde kullanamazsınız. Suica veya IC kart buranın akbili gibi, doldurmanız gerekecek.

Taksi ciddi anlamda yüksek. Metro hayat kurtarıcı. Biraz karmaşık ve kalabalık gelecektir ama en hızlı ve uygun yolculuk metro ile. Günlük metro kartı mevcut. Tokyo’nun akbili Suica’dır. Bunu market alışverişinizde bile kullanabilirsiniz. Kartın depozitosu 500 yen, bunu bir çok istasyondan iade edebilirsiniz.


Japonya Tokyo’da ulaşım kartı nasıl yüklenir?
Tek geçiş bilet 140 yendir. Bunun yanında biletin üstünde son kullanım tarihi ve biletin tarihi yazmaktadır. Diğer yaygın olan bir bilet türü ise son kullanma tarihi gelene kadar tekrar tekrar kullanabileceğiniz bir bilettir. İstasyonda satılmaktadır. İstasyon çalışanlarına çekinmeden sorabilirsiniz, son derece yardımcılardır.




Suica JR East Railway önceden ödemeli bir seyahat kartıdır. Suica 2015 yılından beri Japonya’da kullanımda. Kartı tren ve otobüs garlarından alabileceğiniz gibi çeşitli büfelerden, otomatlardan, mağazalardan ve birçok yerden satın alabilirsiniz.

Bu önceden ödemeli seyahat kartı size hem zaman hem de para kazandıracak. Suica kartının yerine tek geçiş ya da çok geçiş kart kullanmak bütçenizi sarsabilir. Suica kartını kullanırken şu süreci izlemelisiniz:

Çok fonksiyonlu bir bilet otomatı bulunuz.
Kanji okumakta yeterince iyi değilseniz ‘English’ yazılı tuşa basarak makinenin dilini Japonca’dan İngilizce’ye çevirebilirsiniz. Bu sayede ekrandaki içerikleri okuyabilirsiniz.
‘Purchase a new Suica’ yani ‘Yeni bir Suica kart alın.’ Yazılı butona basınız.
Bu butona bastığınız zaman önünüzde üç seçenek çıkar. İşte esas önemli nokta burasıdır.

MySuica’yı mı, Suica’yı mı seçeceksiniz yoksa Charge’ı seçip var olan kartınıza para mı yükleyeceksiniz?
MySuica’yı seçerseniz ad, soyad, doğum tarihi, cinsiyet, telefon numarası gibi bilgiler girmeniz gerekir. Bu seçenek oldukça zaman alır. Bu seçeneğin işlem süresi yaklaşık 5-10 dakikadır. MySuica’yı seçmenizin en büyük avantajı eğer kartı kaybederseniz orijinal kartın içindeki yüklü para yeni çıkaracak olduğunuz karta geçmektedir. Bu yüzden şimdi tanıtacağım ‘Suica’ yerine MySuica’yı şiddetle öneriyorum.

Suica ile yapılacak işlemler oldukça hızlı hallolur. Kişisel bilgileriniz ve onayınız istenmez. Bu kartın kötü tarafı kartı kaybettiğinizde içinde bulunan miktar yeni alacağınız karta aktarılamaz. Çünkü yedek kart yeni kart demektir. Bu yüzden bu seçeneği önermiyorum.

Üçüncü seçenek ise ‘charge’ yani ‘yükle’ butonudur. Var olan kartınıza para yükleyebilirsiniz.
Size en uygun seçeneği seçtikten sonra yeni bir Suica kartı için ödeme yapmalısınız. Makineye en az 1000 yen vermeniz gerekmektedir. 1000 yenlik ödeme iki farklı ihtiyacı gidermektedir. Bu paranın 500 yeni Suica kartı için depozito ücretidir. Herhangi bir sebepten ötürü kartınızı JR East servis noktalarına götürüp iade ederseniz 500 yenlik ücreti geri alabilirsiniz. Diğer 500 yen ise Suica kartınızın ilk bakiyesidir. Suica kartınızı alır almaz kart bakiyesi olan 500 yeni kullanmaya başlayabilirsiniz.

Japonya için günlük ne kadar bütçe gerekir?
Bu sorunun yanıtı sizin tüketiminiz. O yüzden bu sorunun cevabı için yanıtımız “siz”

 Narita Tokyo Havalimanı’ndan şehir merkezi’ne nasıl gidilir?
Tokyo’da iki havalimanı var. Narita havalimanı şehirden 1 saat uzakta. Trenle Ueno’ya gidebiliyorsunuz. Trenler ekspres ve normal olarak ikiye ayrılıyor. Arada iki kat fark var. Normal olan yaklaşık 60 dakikada varıyor. Ekspres ise 45 dakikaya yakın sürüyor. Taksiye yaklaşık 250-300 amerikan doları tutuyor.

Dikkat et. Burada aynı firmanın iki seçeneği var. Biri pahalı olan 45 dk da götüren, diğeri 60 dk da götüren. 60 dk götüren 1200 yen, 45 dk da götüren 2400 yen.




Tokyo’dan diğer şehirlere nasıl gidilir?
Ueno’dan, Nippori’den ve Tokyo Station'dan kalkan trenlerle şehirlere ulaşabilirsiniz. Bu arada tren fiyatları oldukça yüksek. Eğer 7 gün ve üzeri Japonya’da kalacaksınız ve çokça tren-metro kullanacaksınız, indirimli tren kombine kart alabilirsiniz. Bunun adına JR PASS deniyor. Bir kişi yaklaşık 300 USD’ye bu karta sahip oluyor. Sonrası şehirler arası tren yolculuklarınızı istediğiniz gibi kullanabiliyorsunuz.


Tokyo Station


Tokyo’da nerede kalınır?
Bizim tercihimiz UENO oldu. Zira, Tokyo için hem lokasyon hem de semtin diğer semtlerle bağlantısı için oldukça güzeldi. Ginza bölgesi biraz fazla kalbur üstü. Oteller ciddi anlamda yüksek bedelde.  Bir çok otel ve kapsül otel Tokyo’da var, fakat otellerinizin resepsiyon olup olmadığından emin olun. Burada her şey sistematik. Resepsiyon bile olmayabiliyor. Pasaportunuzu makineye kendiniz taratıp, makine size oda anahtarını veriyor. O yüzden kaldığınız yerin şartlarını güzelce okuyun.


Kapsül oteller nasıl?
Japonya’da görebileceğiniz kapsül otel, buraya has bir konaklama biçimi. Bizim kapsül otel deneyimimiz ve kapsül otel hakkında tüm detayları sizin için ayrı yazıda derledik.




Tokyo’da eğlence parkı deneyimi
Tokyo’da Mickey Mouse ile tanışabileceğinizi biliyor musunuz? Disneyland Tokyo ve Disney Sea isimli iki tematik eğlence parkına sahip Tokyo, özellikle haftasonları inanılmaz sayıda ziyaretçi ağırlıyor. Bu parklara giderken özellikle, haftasonu gideceksiniz çok fazla kuyruklarda bekleyebileceğinizden FAST TRACK almanız işinizi kolaylaştıracaktır. Özellikle Çin’in yeni yılı Ocak’ın son haftası, Şubat ayı boyunca inanılmaz ziyaretçi akınına uğruyor.
Tokyo Dome City şehirdeki başka güzel eğlence parkı. Tokyo’da ayrıca bir çok eğlence parkı mevcut. Bunların giriş ücreti yok. Bindiğiniz oyuncağa para ödüyorsunuz.
Eğer yolunuz Osaka’ya düşerse, burada da Universal Studios Osaka’nın eğlence parkı mevcut.

Michelin Yıldızlı yemek yemiş miydiniz?
Japonya’nın damak tadında en çok duyduğumuz bildiğimiz suşi, ramen ve tempuradır. Bu arada dünyada en fazla Michelin yıldızlı restoran Japonya’da yer alıyor.

Tempura nedir? Vakti zamanında -16.yy’da- Japonya Nagasaki’ye adım atan Portekizli misyonerler balıklarını yağda kızartarak yerlermiş. Yağ, Japonya’da o dönemde en varlıklıların tüketebildiği bir madde olunca, haliyle yağda pişmiş balık ziyafeti de önceleri Japon burjuva sınıfına ait olmuş. Tempura kelimesi Portekizce’den Tempuros adı verdikleri bir bayramda yerlermiş.

Edo dönemine gelindiğinde tempura artık orta sınıfında yiyebildiği bir yemek haline gelmiş.
Tempura için Tokyo Ginza’daki Tempura Kondo restoranında -Michelin yıldızlı – deneyebilirsiniz. Çok tuhaf gelebilir ama bu restoranda, şefin tempurayı kızarttığı , firtözün önündeki sandalye en kıymetli yer. Normalde hiçbir yerde sittin sene oturtsalar, oturmayacağımız bu yerin en kıymetli nokta olduğu söyleniyor.Bu sandalyeler için ayrıca rezervasyon alınıyor. Tempuranın servis edildiği tabaklar tahtadan. Sebebi ise porselen çabuk soğutuyormuş. Hatta bu tabağın adı bile var “agedai”. Tempura için Japonya’da susam yağı kullanılıyor.

Daha ekonomik bir tercih olarak, özellikle 10-20 dolara bir Michelin yıldızlı Nakiryu restorantında yemek yiyebilirsiniz. Japonya’nın yöresel yemeği Ramen’i özellikle bir Michelin yıldızlı lokantada yediğinize asla pişman olmayacaksınız. Emin olun, paranızın her bir kuruşuna değecek.



Süper Mario yanınızdan geçebilir
Shibuya, Akihabara ve Asakusa’da gördüğüm Süper Mario kıyafetleri giymiş insanların go-kart araçlarıyla yanlarımızdan vızır vızr geçmesine mi şaşırayım, ne olduğunu anlamaya çalışmaya mı şaşırayım. Evet, Tokyo’da böyle bir atraksiyon var. Birkaç go-kart firması normal işleyen trafikte size böyle bir sürüş keyfi sunuyor. Yalnız, ehliyetinizin Japonya tarafından kabul edilip edilmediğine dikkat ediliyor. Ciddi riskli ama eğlenceli. Zira, trafiğin işlediği bir yolda, yayaların çok fazla olduğu bir semtte böyle bir araba kullanma sevdası bize fazla abartı geldi. Detaylar burada.

Asakusa'daki gokart


Konveyör Restoranlar
Sadece Japonya’da görebileceğiniz , çılgın bir restoran konsepti. İçeride garson servisi yok. Self servis mi ? Sayılır. Ürünleri masanızın yanındaki/önündeki konveyörden seçip masanıza alıyorsunuz. Konveyörde istediğiniz gibi bir yemek yoksa, o zaman masadaki tabletten istediğinizi seçiyorsunuz. Birkaç dakika sonra, yemeğiniz size konveyörün üstündeki tren vasıtasıyla masanıza getiriliyor. Yemek esnasında veya sonrasında, sizin için açılmış servisle getirilmiş granit bardaklarda matcha-yeşil çayınızı hazırlayıp içebiliyorsunuz. Ödeme yapmak istediğinizde görevli elinde cep bilgisayarı ile tabakları okutup, ödeyeceğiniz tutarı kasada size iletiyor. Sisteme bayıldık. Gerçekten çok güzel.  Size Tokyo’daki en yakın konveyör restoranı konusunda yardımcı olabilecek liste burada



Helal Sokak Yemekleri
Japonya’da sebze ve deniz mahsülleri ağırlık bir mutfak olsa da, domuz ürünleri de tüketilmektedir. Bunun için Helal etiketli lokantalar imdadınıza yetişecektir.

Japonya’da deprem olduğunda ne yapmalıyım?
Gitmeden önce içimi kemiren bir soruydu. Japonya bir deprem ülkesi ama oldukça tedbirli bir ülke. Ülke genelinde İstanbul’daki gibi 50 katlı gökdelen göremezsiniz. Her şey en kötü senaryoya göre planlanmış bir ülke. Deprem olduğunda özel bir anons verilmiyor (İsrail’de tepenize füze düşecek diye sirenler çalıyor – burada öyle bir şey yok); Hong Kong’da tayfun çıkınca sığınaklara gitmek için TV ve radyo alarmı veriliyor.  Okullarda bize anlatıldığı üzere olduğunuz yerde yaşam üçgenini kurmanız gerekiyor. Merdiven ve asansörden uzak durun. Eğer sokaktaysanız, her yerde gördüğünüz içecek otomatları deprem anında otomatik etkisiz kalıyor. Otomattan hemen bir içecek kapıp, toplanma alanına gitmeniz gerekiyor. Otomattaki içecekler deprem anında ücretsiz halka veriliyor. Kısaca korkmanız gereken hiçbir şey yok. Gitmeden önce seyahat sigortası yaptırmanızı tavsiye ederiz.

Tokyo 100 yen mağazaları
Bizde bir dönem açılan “bir milyoncu” dükkanlarının başka versiyonu olan “her şey 100 yen” mağazaları Tokyo’da bir çok yerde karşınıza çıkacak. Burada mağaza içinde her şey 100 yene satılmaktadır. Daiso en bilinen ve yaygın olanı. Daiso’larda kredi kartı kullanılmaktadır.


Don Quijote- Don Kişot
Nasıl anlatayım bilmiyorum ama bu katlı mağazalarda bir ara cinnet geçirip nasıl çıktığımı bilemedim. Her şeyin ama her şeyin satıldığı bir mağaza düşünün. İçinde bir ben yokum. Hatta bazen bazı katlarda öyle müzik, melodi, sesler veriliyor bir ara “Allahım ne olur canımı al” dedim. Mesela bir tane melodi ruhuma işledi “mejidi mejidi mejidiiii” o ince Japon tiz sesiyle bunun devamlı dinlediğinizi düşünün ne demek istediğimi anlayacaksınız. Don Kişot mağazalarında yiyecek, elektronik, saçma sapan şaka ürünleri , kırtasiye, bavul, kıyafet ya ne ararsanız var. Bir sanırım organ falan satmıyorlardır. Esas merak ettiğim, büyük şiddetli deprem olduğunda bu mallar nasıl etrafa dağılmıyor, dağılıyorsa mağazacılar bunları nasıl topluyor gerçekten hayretlik durum. Don Kişotlarda her ürün farklı fiyatta, 100 yenciler gibi değil.

Tokyo’dan elektronik alınır mı?
Bence alınmaz. Bic Camera, Soft Map gibi iki yaygın elektronik mağaza zinciri var. Bir giriyorsun, neyin ne olduğunu çözesiye çok zaman geçiyor. Mesela, aklınızda olan birşeyi almak için girseniz, bambaşka şeylere bakarken kendinizi buluyorsunuz. Ürünlerin etiketleri Japonca, sadece rakamlar bildiğimiz türden yazılıyor. Haliyle satıcıyla da anlaşmanız biraz zor ama Shinjuku’daki Bic Camera’da Fransızca, İngilizce konuşan personeller mevcut. Soft Map mağazalarında ikinci el elektronik ürünler de satılmakta. Akihabara’da genelde bizdeki elektronikçi esnaf tarzı dükkanlar mevcut. Zamanınız varsa gidebilirsiniz.
Akihabara


Her yerde görebileceğiniz kollu otomatlı oyuncak-figür-bilmem ne makinesi...


Tokyo’dan ne alınır?
Valla her şey var. Bir adet tokyo alın gidin J Hamamda giyersiniz. Benim en fantastik hediyem kendime, anime kız figür aldım. Daiso ve Don Kişotta zaten zibilyon tane alternatif hediyelik eşya mevcut. En kötü matchalı (yeşil çaylı) kit-kat alırsınız.

Tokyo’da cami var mı?
Evet var. Tokyo Cami, Türkiye destekli yaptırılmış bir camidir. Türk imam tarafından yönetilmektedir.

Japonya’nın tuvalet kültürü
Bunun için bir başlık açacağım aklıma gelmezdi. Evet, Japon kardeşlerimizin hiçbir ülkede görmeye alışık olmadığımız bir tuvalet kültürü olduğunu öğrenmiş olduk. Şöyle ki, umuma açık yerler dahil olmak üzere, tüm klozet kapak ve oturak sistemi elektronik. Bu ne işe yarar derseniz; klozetinizi ısıtıyor, işiniz bitince sizi istediğiniz tazyikte yıkayabiliyor, üflüyor, kurutuyor, yan kabindekini rahatsız etmeyin diye şelale sesi çıkartan, müzik çalabilen bir sistem. Hatta yıkayan suyun derecesini bile ayarlayabiliyorsun. Japonya gerçekten çok ilginç memleketsin. Bu klozet sistemleri satılıyor. Özellikle TOTO marka en çok tercih edileni. Fiyatlar 8bin TL’ye kadar çıktığını gördük.






Japonya'ya gitmeden önce bilmeniz gerekenler:


Japonya’da trafik tersten işliyor. Yayalara ciddi saygı var. Bisiklet kullanımı da Tokyo’da yaygın.

Japonya’da priz farklılığı olacağından, şarj aletlerinizi kullanamayacaksınız. O yüzden gitmeden önce UNIVERSAL dönüştürücü almanızı tavsiye ederim. Eğer Batı tarzı otelde kalacaksınız otel resepsiyonundan kiralayabilirsiniz. En kötü Akihabara’dan satın alabilirsiniz.

Japonya kendine münhasır bazı kuralları var. Japon kültürü hakkındaki yazımızı göz gezdirmeyi unutmayın. 

Japonya size gerçekten çok farklı bir seyahat sunacak. Kültürü, insanları , günlük yaşamı ,tarihi, yemekleri bugün içinde geleceği yaşamak kadar değişik ; tarihe, doğaya ve insanlara verdikleri değeri de bir o kadar samimi. Japonya’yı gerçekten görmenizi diliyorum.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS