Bir Haftasonu Kaçamağı: Almati/Almaty [2020]

Yazının ve fotoğrafların tüm hakkı saklı olup, zaman damgası ile tescillenmiştir. Kopya-alıntı yapılamaz.



Samimi, dost ve doğal : Kazakistan Almati’de bir haftasonu kaçamağı sizi kendinize getirecek. Temiz havası ve doğası ile bildiklerinizden çok daha fazlasını size sunacak Almati’de 48 saat neler yapılır gelin birlikte bulalım. Kazakistan başkenti yeni adı Nur Sultan –eski adı Astana-'dan önceki ilk başkent Almati’yi geziyoruz.




Neden Almati'ye gidilmeli?

Orta Asya’nın en gelişmiş kenti Almati, Kazakistan’ın eski başkenti. Bugün bile Kazakistan’ın başkenti Astana (Nur Sultan)’dan bile daha gelişmiş Almati’nin adı elma atası tabirinden geliyor. Almati, düşündüğünüz gibi Türk kültürüne yakın gibi gelse de o aslında bulunduğu coğrafyanın nimetlerini çok iyi kullanmış bir şehir. Almati belki de soğuk ve uzak gibi duran halinden çok modern ve pür bir destinasyon olma yolunda. Düşündüklerinizi ve ön yargılarınızdan tamamen farklı olduğunu söyleyebiliriz. O yüzden, 6 saatlik uçak yolculuğu değer.

Kazakistan, dünya üzerindeki en büyük yüz ölçümüne sahip 10 ülkeden birisidir. Orta Asya’nın en hızlı gelişen ülkesi Kazakistan’a Türkiye’den yaklaşık 6 saatte ulaşabiliyorsunuz. Kazakistan’ın eski başkenti ve en büyük metropolü şimdilerde kültür başkenti.

Almati ismi nereden geliyor?

Almatı, Almati, Almaty ve Alma-ata, işte tümü bir kentin söylenişi fakat tek tanıdık bir kökü var; o da bildiğimiz elma. Bu renkli kentin tarihi ve önemi İpek Yolu’na dayanır.

Kazakistan vize istiyor mu?

Türkiye pasaportuna vize gerekmiyor. Turistik seyahatlerinizde vizesiz giriş yapabilirsiniz.5 günden fazla kalacaksanız resmi bildirim yapmanız gerekiyor. Bunun için kalacağınız otelden bilgi alabilirsiniz. Ülkeye girişte verilen beyaz kağıtlarınızı saklamanız gerekiyor. Aksi halde para cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.


Kazakistan Almati’ye nasıl gidilir?

Türkiye’den İstanbul, İzmir, Antalya’dan direkt uçuşlar mevcut. Hem THY hem de ülkenin bayrak taşıyıcısı Air Astana ile yaklaşık 6 saatte Almati’ye ulaşıyorsunuz. Air Astana’nın oldukça konforlu yolculuk sağladığını söyleyebiliriz. Standartların bu kadar yüksek tutulduğunu bilmiyorduk. Air Astana ile toplam 4 uçuş yaptık ve tümünde bu standardı deneyimledik. Son yıllarda SKYTREX ödüllerinde bölgenin en iyi havayolu şirketi seçilmesinin şans değil gerçekten başarı olduğuna şahit oluyoruz.


Türkiye’den İstanbul, İzmir, Antalya’dan sıklıkla Kazakistan’ın ilk başkenti Almati’ye, Aktau, Aktrau ve Astana’ya şimdiki adıyla Nur Sultan’a uçabiliyorsunuz. Ülkenin ulusal havayolu şirketi Air Astana son yıllarda Skytrax havacılık ödüllerinde üstüste bölgesel havayolu seçildiğini hatırlatmak isterim. Bizim de Kazakistan Almati için tercihimiz, bu başarılarından dolayı Air Astana oldu.
Air Astana havayolları İstanbul Havalimanı’ndan kalkan uçağımız yaklaşık 6 saat içinde Almati’ye ulaşmış olduk. Air Astana uçuşumuz 6 saatlik bir uçuş için ne yazık ki dar gövdeli bir uçakla yapıldığından çok memnun olduğumu söylemem. Özellikle, koltukların yatırılamaması, yolculuk sırasında hareket edebileceğiniz yerin olmaması, üçlü koltuk olmasından biraz zorlayıcı bir yolculuk oldu. Giderken uçağımızda her koltuk için eğlence sistemi de yoktu. Eskiden şehirler arası otobüsteki gibi tek bir ekrandan bir film yayınlanırdı. Burada da aynı durum söz konusu oldu.

Air Astana’da özellikle en çok hoşuma giden iki şey oldu. İlki uçuş emniyet videosunun görsel sanat ve dans kullanılarak hazırlanması muhteşemdi. İkinci husus, amenity-kitlerin ülkenin kültürünü yansıtan keçe çantalardan yapılmış olması.

Air Astana’da yeme-içme konusunda belli başlı havayolu şirketlerini yakalayabildiğini söyleyebilirim. Bu konuda aç ve susuz kalmazsınız. Yalnız, uçak dar gövdeli olması ve hareketsiz kalınmasından ötürü, Qatar-Emirates-Etihad-THY gibi havayollarının sunduğu metabolizmayı canlandırıcı freshment içecek sunulmaı ama yemeklerin gerçekten başarılı olduğunu söylemeliyiz.




Air Astana’da diğer sevmediğim bir husus, yolcu alımı sırasında çok kısık mavi ışıkla sizi karşılamaları. Koltuklara yerleşirken ciddi anlamda zorlandığımı söyleyebilirim. Bu anlamda havayolu özellikle uçağa yolcu kabul ederken lütfen ışıkları açsın!


6 saat bir şekilde uçuşunuzda geçiyor ve Almati’ye iniyorsunuz. Almati Havalimanı oldukça küçük yapıdadır. İndiğinizde hemen pasaport kontrolüne girebiliyorsunuz.

Air Astana’nın sunduğu bir hizmeti de sizinle paylaşmak isterim. Stopover Holdays hizmeti çok hoşumuza gitti. Stopover Holiday nedir? Kazakistan turizmini geliştirmek için bazı ülkelerde gördüğümüz transit yolcuları için geliştirdiği bir program. Bu programla İstanbul’dan Kazakistan aktarmalı yapacağınız Seul, Bangkok , Delhi gibi yapacağınız yolculuklarınızda iki uçuşunuzun arasında belirli bir zaman varsa, Almati’de gezip-tozup, üstüne belli otellerde oda-kahvaltı konaklayıp iki uçuşunuz arasını değerlendirebileceğiniz bir program. Üstelik kişi başı 1 USD’den başlayan fiyatlarla en az 4 yıldızlı otellerden birini seçerek, hem Almati’yi gezebilir, hem de kalacağınız otelde biraz dinlenip sonraki uçuşunuza gitmeniz harika olacaktır. Üstelik havalimanı-otel-havalimanı transferi de ücretsiz.


Almati aktarmalı Air Astana uçuşunuzda özellikle yararlanabileceğiniz harika bir program. Sadece Almati’de değil Nur Sultan (Astana)’da da benzer şekilde yararlanabiliyorsunuz. Üstelik zamanınız bol ise Kazakistan’ın doğal güzelliklerine kapılacağınız şahane tur programları da mevcut. Tavsiyemiz mutlaka katılın.

Almati’ye hoş geldiniz. Nerede kalmıştık? Pasaporttan geçtikten sonra hemen sizi taksiciler karşılayacak. Eğer Stopover Holidays programıyla geldiyseniz sizi karşılayan biri olacaktır. Eğer yoksa, bir üst kata Air Astana ofisine gidiniz ve “biz geldik” deyiniz. Onlar sizi transfer edecektir.

Almati mimari olarak biraz Rusya, biraz Azerbaycan… Geniş bulvarlar, doğu bloğu ülkelerinde de görmeye alışık olduğumuz bir şehir planlaması hakim. Bu anlamda şehirde pek yürüyerek dolaşmanın çok da kolay olmayacağını bilmenizi isterim.

Almati’de kaç gün kalınmalı?

Almati’de minimum 2 gün yetecektir. İlk gün kültürel merkezini, ikinci gün ise Almati’ye 35 kilometre uzaktaki Büyük Almati Gölü’nü dahil edebileceğiniz, doğayla başbaşa kalacağınız bir gün planlayabilirsiniz. Eğer kışın gidiyor ve kış sporlarına yatkınsanız Medeo’yu es geçmemenizi tavsiye ederiz.

Kazakistan genelinde 5 günden fazla kalmanız durumunda polise sunmanız gereken, ülkeye girişte verilen beyaz kağıt uygulaması olduğundan bahsedilmiş. Girişte beyaz kağıt vermediler. Eğer verirlerse gözünüz gibi saklayın. Para cezasına kalmayın.




Kazakistan’da Türkçe konuşuluyor mu?

Evet. Kazakistan’da halk konuştuklarınızı anlıyor ama biliyorsa Türkiye Türkçesi ile, Rusça ve Kazakça size yanıt verebiliyor. Kazakça ve Türkçe’de kelimelerin çoğunun ne kadar ortak olduğunu göreceksiniz. Nedeni Kazakça Türk dillerinden biri. Bir çok yerde konuşmanızı duyan kişi size “hoş geldin” diyecektir.

Kazakistan resmi dili nedir?

Kazakça. Hatta, alfabelerini çok yakın zamanda değiştirdiler. Halkın geneli Rusça bilmektedir. Büyük çoğunluğu Türkiye Türkçesi'ni anlamaktadır.

 Almati’de nerede kalınır?

Ritz Carlton Almati bile var. Yani seçenek çok fazla. Bu anlamda bizim tercihimiz şehir merkezinin içinden kopmamak için Mercure Hotel City Center Almaty oldu. Her yere kolaylıkla ulaştığımızı söyleyebilirim.

Almati Havalimanı’ndan Almati’ye nasıl gidilir?

79, 86, 92, 106 numaralı belediye otobüslerinden birine binerek şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Bir otobüs bileti 150 KZT. havalimanından şehir merkezine 20 dakikada UBER ile yaklaşık 5 USD. yandex taxi uygulaması ile 5-10 tl arası şehrin her noktasına ulaşabilirsiniz. . iş saatlerinde kesinlik her iki uygulama kullanılmaması gerekli. Yoldan taksi çevirmeniz daha ucuza gelir.

Almati Havalimanı’nda transit/transfer yolcular için Air Astana’nın çok güzel bir programı olduğunu belirtmek isterim. “STOPOVER HOLIDAYS” . Air Astana ile aktarmalı uçuşları olan yolcuların Kazakistan’ı görmeleri için geliştirilmiş harika bir paket.

Stopover Holidays paketinin içinde ne var?

Havalimanından alınıp, otelinize götürülüyorsunuz. Otelde oda+kahvaltı konaklayıp, şehirde ücretsiz tura çıkartılıyorsunuz. Sonrasında otelinizden alınıp havalimanına geri getiriliyorsunuz. Bunun için iki uçuşunuz arasında yeterli zaman varsa, sadece kişi başı vergiler dahil 1 USD’dan başlayan fiyatlardan otellerden birini seçip, kredi kartınızla uçuşunuz öncesinde satın alıp bu imkandan faydalanıyorsunuz. Paketinizdeki oteli kendi isteğinize göre , paket listesindeki otellerden birini seçerek devam ediyorsunuz. Paket dahilindeki anlaşmalı tüm otellere bu hizmet sunulmaktadır.

Almati’de ulaşım nasıl?

Almati’de metro ve otobüs seferleri var. Metro havalimanına gitmiyor. Uber ve Yandex Taxi uygulaması aktif olarak kullanılıyor.  Yok ben bu uygulamaları kullanmam” derseniz, kaldırımda elinizi kaldırdığınızda taksiler duracaktır. Gezilecek yerler genel olarak birbirine yakın. Yürüyerek kenti dolaşabilirsiniz. Yokuş-bayır yok. Dümdüz ovaya kurulu olduğu için rahat yürünebilir. Akşam 22’den sonra toplu taşıma kapanıyor. Metro tek yön bilet 80 KZT. 

Almati’ye ne zaman gidilmeli?

Her mevsim gidilebilir desek biraz saçma olur. Kış mevsimi sadece kış sporları için ideal. Zaten şehirde kışın kar olmasa da hava sıcaklığı -10 derece gibi. Karasal iklim hakim olunca dışarıda donmamak elde değil. Her 20 dakikalık yürüyüşün sonunda kendinize sıcak bir yer arama zorunluluğunda hissediyorsunuz. Bu arada Nevruz Tatili de Kazakistan’ın resmi tatili. 21 Mart’ta başlıyor. Bir ay gibi süren Nevruz kutlamalarında at yarışları ve bazı özel etkinlikler düzenleniyor.


Almati’de görülmesi gereken yerler


Zhibek Zholy ve Gogol Caddesi

Gogol caddesinin özelliği alışveriş türü şeylerin burada olması. Bu caddenin üst paralelinde pazarlar kuruluyor, lokal eşyalar alabilirsiniz. Kent, dağın yamacında bir ova olduğu için ve hayvancılık/avcılık kültürlerine içkin olduğu için dağ hayvanlarının dondurulmuş hâllerini vs. Satıyorlar.

Zhibek Zholy’de Gogol Caddesi paralelindeki bir başka cadde. Burası araç trafiğine kapalı. Kazakistan’a ait el sanatları ürünleri, örgü ürünler, keçeden yapılma eşyalar ve daha bir çok şey satılıyor. Özellikle Kazakistan’ın bu kadar üretken olduğunu bilmiyorduk. Gittiğimizde bu kadar şık geleneksel el ürünlerini beklemiyorduk. Çok orijinal hediyelik ürün bulacağınızı söylemeliyim.


KökBazar – KokBazar – Almatı Yeşil Pazar – Ziloni Pazar

Almati’ye gitmeden önce görünce gitmek istediğim kapalı pazar yeri. Nedir bu pazarı özel kılan? Burası çeşit çeşit meyve-sebzenin, turşunun, etlerin satıldığı bir kapalı köylü pazarı yeri. Aynı zamanda klasik Sovyet dönemininden Almati’ye kalan mirası sayabiliriz.

Bu Pazar yeri gerçekten temiz. Esnafı ise Türkiye’den geldiğinizi öğrenince size daha da önem veriyor. İkramlıklarını geri çevirmek gerçekten onlar için hakaret gibi bir şey. Asla ikramlarını geri çevirmeyin. Ayrıca bu pazarda bizim en çok dikkatinizi çeken her bir et reyonu ayrı. Koyun, inek , at , domuz ve kuş eti… 

At eti mi? Evet. Kazakistan’da en makbul görülen et. Bu kültürün asla vazgeçmeyeceği lezzet. Zaten, diğer etlere göre de bir tık daha fiyatı yüksek. Domuz eti, Kazakistan’da yaşan Hristiyanlar tarafından tüketilmektedir.

Bu Pazar yerinde ayrıca kuruyemişçiler, peynir-şarküteri ve daha bir çok reyon bulunuyor. Nedendir; bir havalandırma sistemi olmamasına rağmen o kokular birbirine nasıl karışmıyor anlamadık. Bu pazara mutlaka uğrayın.

Merkez Camii

Altın gibi kubbesi olan gözünüze hemen ilişecek bir yapı. Kökbazar’ın hemen arka tarafına düşüyor. Yaklaşık birkaç dakikada yürüyerek ulaşacaksınız.


Zenkov Katedrali ve Panfilov Parkı

Hansel & Gratel masalında sanki bir yere gelmiş gibiyim. Sanırım Rusya’nın kiliselerine ayrı bir önem vermesinden, süsleme ve işçiliklerde bir o kadar üst düzey. Panfilov parkı içerisinde yer alan katedral bir dönem askeri komuta merkezi olarak kullanılmış. 1907’de tamamen çivi kullanılmadan yapılan katedral, ağırlıklı ahşap kullanılarak yapılmış. İddia şu ki, dünyadaki ikinci en yüksek ahşap yapı olduğu. Bu kilise yapısına mimaride özel bir ismi varmış Eclecticism. Bu arada bu katedralin eşi benzeri olmadığı görüşü de hakim. Zira, Kazaklar bu katedrali kutsal olarak kabul ediyor. Eskiden yaşanan depremde bu katedrale bir şey olmamış.

Panfilov Parkı’da güzel bir yürüyüş noktası. Kışın bu pek mümkün değil gibi gözükse de, parkın içindeki Visit Almaty turizm ofisine uğrayabilirsin. Katedralin hemen yanıbaşındaki sarı renkteki yapı da ayrıca hoşumuza gitti.

Yükseliş Katedrali – Voznesensky Sobor

Almati’nin mücheveri olarak bilinen katedral, yerel ağaçlardan Tian Shan ladinlerinden yapılmış. Hatta şöyle bir hikayesi var. Katedralin restorasyon çalışmasında görevliler eskiyen parçalarını kaldırdıktan sonra alt tabakaların sanki bugün yeniymiş gibi gördüklerini ve epey şaşırdıkları söylenir.

Abay Opera ve Bale Tiyatrosu

1940’ların başından bu yana Kazak kültürünü ve geleneklerinin devamı için oldukça önemsenen bir yapı olarak görülüyor. Almati’ye gelmişken , halen aktif olarak kullanılan tiyatroda, bale gösterisi veya opera dinletisine katılabilirsiniz. Bir opera gösterisi 600 KZT’den başlayan biletlerden birini kaparak izleyebilirsin.

Cumhuriyet Meydanı – Respublika Alany

Resmi törenlerde kullanılan bir alan. Meydandaki Bağımsızlık anıtında Kazakistan için çok önemli figür olan Altın Adam yer alıyor.

Kazakistan Sanat Müzesi – The Kazakhstan Museum of the Arts (A. Kastayev Devlet Müzesi)

Rusya ve Batı Avrupa’dan getirilen Asya’nın en büyük koleksiyonuna sahip müzelerden kabul edilen Sanat Müzesi’ni özellikle Damien Hirst’s “New Religion” sergisine ev sahipliği yaptığını belirtmek isteriz. Müzeye giriş 500 KZT.

Almati’den biraz uzaklaşalım. Kendimizi doğaya bırakalım derseniz :


Kok Tobe – Yeşil Tepe

Aynı mevkideki teleferikle çıkılan ve kentin manzarasının izlendiği yer. Eğer cesaretiniz varsa heyecanlı lunapark oyuncakları var. Teleferikle çıktığınız yolu oyuncak arabayla raylardan kayarak inebiliyorsunuz. Teleferik (gidiş-dönüş) : 2000 KZT (30 TL). Teleferiğe Abay metro durağından 15 dakika yürüme mesafinde olduğunu unutmayın.

Medeo

Kayakçı veya snowboardcu musun? Ya da kış sporlarına ilgin var? İşte burası tam sana göre bir yer. Madeo, yerel halkında göz bebeği. Medeo vadisi olarak geçen bölgede Chimbulak-Şimbulak kış spor severlerinin ilgisini çekiyor. Diğer mevsimlerde ise spor severlerin ve gerçek oksijen kaynağına kavuşma heyecanı yaşanların cazibe yeri. 

Medeo, denizden 1691 metre yüksektedir. Almati merkezden 20 dakika süren Medeo’ya, işten çıkıp spor yapmaya gelenler bir o kadar fazla. Kanagat Mustafin’in “the most beautiful” isimli filminin çekim platosu olarak Medeo kullanılmış.  

Havaliman duty-free’den aldığım Kazak balı da Medeo’daki arıcılık tesislerinin ürünü. Uzun zamandır gerçek bal yedim. Kazakistan’a giderseniz mutlaka bal alın. Medeo’ya 12 numaralı otobüsler gidiyor. 80 KZT/tek yön.

Kolsai Göllleri

Eğer biraz zamanın fazlaysa, doğası bozulmamış bu güzel ülkenin Kolsai Gölleri’ne zaman ayırın. Gerçekten muhteşem bir manzara sizi bekliyor. Turistler bu yeri daha bilmediklerinden inanılmaz sakin ve güzel zamanlar geçirebilirsiniz.

Büyük Almatı Gölü

Alatau Dağları’ın eteklerinde bulunan bu harika cennetten koptuğunu düşündüğüm gölü ziyaret etmelisiniz. Kış mevsimi pek önersem de, baharda ve yazın mutlaka gidin. Kış aylarında gitmek isteyenler için yol boyu eşlik edecek ağaçların size unutulmaz bir manzara sunduğu söyleniyor.


Almati’de ne yenir?

Almati’de et yemeği yiyeceksiniz ve bir yere misafir edildiyseniz size muhtemelen et yemeği sunulacaktır. Bu etin yüksek ihtimal at eti olabileceğini aklınızdan çıkartmayın. Çünkü Kazaklar için en makbul kabul edilen, misafirlere, özel günlerde ağırlıklı tüketilen at etini size de ikram ediyor olacaklardır.

Almati’de özellikle Kazak mutfağını deneyimleyeceğiniz Nomad isimli restorana gidebilirsin. Bazı yerlerde Rumi restoranına da övgüler gelmiş. Kazakistan’ın en sevilen ve en meşhur yemeği Beşparmak, restoranın önemli spesiyali olarak görülüyor. Beşparmak içinde at eti, yufka ve soğan olduğunu unutmayın.  Yemeğin adı ise ellerinizle yemek zorunda olduğunuz için adı Beşparmak denilmiş.

Tushpara , bir çeşit mantı. Tatar mutfağındaki kaşık-börek çorbasının bir başka hallicesi. Tereyağlı istemeyi unutmayın. Bir kasesi 1800 KZT

Başlıca Kazak mutfağı ; Beşparmak, Tushpara, Kurdak , Samsa, Pişi Mantı, Baursak ve Lagman. Ülke genelinde at etinden yapılan Kazi ve Chuzhuk sucukları da pek meşhur. Kurdak ise koyun sakatatlarının kavrularak yapılan bir yemektir.

Almati’de bilinen fast food zincirlerini ve Starbucks bulabileceksiniz.
  
Her ortaokul öğrencisinin mutlaka adını duyduğu “Kımız” Kazakistan’da ve civar ülkelerde çokça içilmektedir. Kımız, kısrak sütünün fermente edilmesiyle elde edilen hafif alkollü , ekşi bir içecek. Ben denemedim. İçenler ekşi ayran tadında olduğunu söylüyor. Bazıları içinde biraz votka tadı alabildiğini söyledi. Kımız’ı 800 KZT civarı içebilirsiniz.


Almati’den başka nerelere gidilebilir?

Kazakistan yüzölçümü olarak oldukça büyük. Kazakistan’ın bir çok kentini turunuza ekleyebilirsiniz. Almati’ye yakın Kırgızistan’ın başkenti Bişkek gidebileceğiniz ilave rotalar arasında.

Kazakistan’dan Kırgizistan’a gidilir mi?

Almati’den Bişkek’e otobüsle ulaşabilirsiniz.



Sizin Kazakistan'da görmek istediğiniz yer neresi?
Almati'de en çok neresini görmek isterin? Hadi, instagram'dan bize yaz : http://instagram.com/1orada

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS