İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Hani eski Türk filmlerinden hatırladığımız Haydarpaşa Tren Garı, malum artık yok. Gelecekte de olabilme ihtimali belirsiz. Kısaca hatırlatayım nasıl bir yerdi diye, hani İstanbul'da ilk adımların atılıp, ellerde tahta bavullarla ilerleyen film aktörleri ya İstanbul'a merhaba dedi, ya da bir elinde mendil ile sevdiceğine elveda dediği yerdi. 69 yıl boyunca 69 filme sahne olan Haydarpaşa kısa filmini aşağıda izleyebilirsiniz.


Görsel Kaynak: http://aykiriakademi.com/ayrkiri-akademi-yasam/aykiri-akademi-yasam-kent-kulturu/haydarpasa-gari-nin-onemi





Geçmişte , yani bundan 10 yıl öncesinde bile, trenle yolculuk yapmak çok güzeldi. 

Ben ilk tren yolculuğum bir dini bayramda, yaklaşık 5-6 yaşlarımda ailemle Haydarpaşa'dan Ankara'ya Anıtkabir'i ziyaret etmek için gitmiştik. Öylesine ilginçti ki tren benim için. Aile fertlerinin tamamının bir kompartımana doluştuğu, trende yatakların olduğu bir oda olduğunu görmüştüm. Hatta yattığın yerden yıldızları izleye izleye gidebildiğin, Ay'ın ışığının Türk bayrağımızın hilaline ve yıldızına vurduğunu görüyordum. 


Kaynak : https://www.flickr.com/photos/alperaraz/6762004811/in/photolist-bix3rR-qTib3D-CN9Wy




Şimdi hepsi mazide mi kaldı?

Hayır, bu yazıyı belki yine bir umut trenle yeniden yolculuğu keşfetmek isteyenler için yazdım. 
--------------------------
Yıllar sonra iş seyahatim sebebiyle Konya'ya gitmiş, havalimanında bilet bulamağım için Konya'dan Ankara, Ankara'dan ise İstanbul'a hızlı trenle dönüş yolcuğuna evet demiştim. Konya , Ankara Hızlı Tren yazımın detaylarını okumak için tıklayın. 



İstanbul'dan trenler nereden kalkıyor?

Avrupa Yakası'nda Halkalı , Bakırköy ; Anadolu Yakası'nda Söğütlüçeşme, Bostancı ve Pendik'e uğrayarak yolcu almaktadır. ⛔Haydarpaşa Tren Garı hizmet vermemektedir.

Kısacası artık İstanbul Avrupa Yakası'ndan artık Marmaray ile Pendik İstasyon'a rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Kesintisiz.

Pendik'ten kalkan trenle nereye gidebilirim?
Eskişehir
Ankara
Konya* 15.07.2019'da TCDD websayfasından teyit alındı.

Tren biletlerinde indirim var mıdır?
Evet. 60-64 yaş, 65 yaş üstü, öğrenci , çocuk , basın , T.C.D.D. personeli, öğretmen, TSK personeli indirimleriyle yolculuk edebilirsiniz.İndirimle %35 ile %50 arasında değişmektedir.


Ankara Yüksek Hızlı Tren Bileti ne kadar?
Tek yön gidiş  bilet fiyatı İstanbul'dan yaklaşık 71 TL en düşük vagon sınıfındadır. Yemekli/Business seçeneklerine de mutlaka bakın ; çünkü ekonomi fiyatına business vagon ile gitme imkanınız oluyor. 

Eskişehir Yüksek Hızlı Tren Bileti ne kadar?
Tek yön gidiş bilet fiyatı İstanbul'dan yaklaşık 46 TL'dir.Yemekli/Business seçeneklerine de mutlaka bakın ; çünkü ekonomi fiyatına business vagon ile gitme imkanınız oluyor.


Tren biletini nereden satın alabilirim?
1. T.C.D.D. cep telefonu uygulaması yayınladı. Mobil uygulamadan alabilirsiniz.
2. T.C.D.D.'nin resmi internet sayfasından bilet satın alabilirsiniz.
3. Tren garlarındaki bilet satış ofisinden satın alabilirsiniz. 



Ankara Hızlı Tren - YHT ne kadar sürüyor?
İstanbul'dan Ankara Hızlı Tren seferleri yaklaşık 4 saat sürmektedir. Bilet fiyatı yaklaşık 71 TL'dir. İstanbul Avrupa Yakası'ndan bindiğinizde yaklaşık 5,5 saat sürmektedir.

Ayrıca,  5 Temmuz 2019'dan itibaren İstanbul Halkalı'dan kalkan ANKARA EKSPRESİ ile yaklaşık 8 saatlik yolculuk ile Ankara'ya ulaşabilirsiniz.** EKSPRES olduğunu biz söylemiyoruz, T.C.D.D. söylüyor :)


Eskişehir Hızlı Tren - YHT ne kadar sürüyor?
İstanbul'dan Eskişehir Hızlı Tren seferleri yaklaşık 2,5 saat sürmektedir. Avrupa Yakası'ndan bindiğinizde yaklaşık 4 saat sürmektedir.

Ankara tren garında neler var?
Şimdi, Ankara'ya geldik.... Ankara Tren Garı mükemmel bir yer olmuş. Herşey elinizin altında, Migros, Watsons , Burger King, Starbucks gibi pek çok hayat kolaylaştırıcı unsur yer alıyor. Aslında bir nevi alışveriş merkezi gibi olmuş. 

Ankara'dan trenle nerelere gidebilirsiniz?
Türkiye'yi belki de birbirine demirağlarla bağlayan en önemli gar Ankara'dadır. Buradan bütün bölgesel trenlere, bazı kentlere hızlı trenle ulaşabiliyorsunuz. Mesela Doğu Ekspresi olarak geçen Sivas, Erzurum ve Kars'a ulaşacağınız Ankara'dan kalkan 24 saat süren bu bölgesel trene Ankara tren garından binebilirsiniz. Ankara'dan Konya, Sivas, Erzurum , Güney Ekspresi (Kurtalan Ekspres) , Diyarbakır, Batman , İzmir, Çiğli, Eskişehir ve daha bir çok kente trenle ulaşabiliyorsunuz.

Ankara'ya sadece Doğu Ekspresi veya Kurtalan Ekspres için geldiniz. Ankara'yı da gelmişken göreyim diyenler için Bir Haftasonu Kaçamağı- Ankara (Ankara'da 48 saat) yazımıza göz gezdirin derim.

Ankara'dan Sivas'a tren var mı?

Evet! 2020'de Yüksek Hızlı Tren seferleri başlıyor. Ocak-Şubat 2020'de test çalışmaları başlayan hattın bölgede gerçekten önemli bir ihtiyaç olduğu şüphesiz. Normal tren seferleri de hali hazırda mevcut.

Doğu Ekspresi ile Turistik Doğu Ekspresi arasında ne fark var?

Son dönemde oldukça tercih edilen Ankara'dan kalkan ve Kars'a kadar giden, 24 saat süren, Doğu Ekspresi ile Kars'a kadar gidip, kaz yiyip dönebilir ya da Turistik Doğu Ekspresi ile her bir durağında inip, o şehri dolaşıp sonraki Doğu Ekspresi'ne binerek yolunuza devam edebilirsiniz. Turistik olan Doğu Ekspresi haliyle diğerine göre daha yüksek fiyata sahip, ama ben gitmişken bir Sivas'ı, Erzurum'u göreyim derseniz Turistik Doğu Ekspresi bu anlamda güzel fırsat oluşturuyor.


İstanbul'dan trenle nerelere gidebilirim?

İstanbul'dan trenle yolculuklarına Avrupa Yakası'ndan başlamak isteyenler için, malum Trakya'da çok fazla alternatif olmasa da tren seferleri Halkalı'dan itibaren yapılmaktadır. 
Buradan Orient Ekspres(2020'de yeniden faaliyete geçecek) , Sofya, Bükreş ve Belgrad'a bağlanabilirsiniz.


İstanbul Halkalı'dan trenle nerelere gidilebilir?
Edirne


İçinde "tren" geçen şarkılar:
Hatta trenler şarkılarda kalmasın, bu şarkıları da unutmayalım istedim.
Kara Tren:
https://www.youtube.com/watch?v=d40onqK6ums

Tren Gelir Hoş Gelir:
https://www.youtube.com/watch?v=_0YlDbTpcsw





Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS