Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]


Sorunuzun cevabı yok mu? 
Instagram'dan veya Twitter'dan sorunu bize yaz. Cevaplayalım :)
Instagram'dan sormak için tıkla.
Twitter'dan sormak için tıkla.
Aşağıdaki bilgiler sadece Türk Pasaportları için geçerlidir.



Kısa kısa açıklamalar:
**AB - Avrupa Birliği

** YEŞİL ve GRİ pasaport İNGİLTERE , KANADA aktarmalarında (İSTANBUL >> İNGİLTERE >> DÜNYANIN HERHANGİ BİR YERİ) TRANSİT vize almaları gerekir.

** Brezilya'ya gideceğim. British Airways ile Londra aktarmalı gideceğim. Bordo / yeşil / gri / diplomatik pasaportum var. Brezilya Türklere vizesiz. Sorunsuzca gider miyim?
 Ne yazık ki hangi pasaportunuz olursa olsun, A noktasından C noktasına giderken arada B'ye uğradığınız İNGİLTERE sizden vize istemektedir. TRANSİT VİZE başvurusunda bulunmalısınız. Üstelik havalimanından 1 dakika bile ayrılmayacak olsanız bile !  İngiltere transit vize için  bir takım değişiklik yaptı. Transit vizeden muaf olabilmeyi sağlayan bir takım koşullar yayımlandı. Transit Without Visa Concession açıklaması ile T.C. Londra Başkonsolosluğu tarafından yayınlanmıştır. İncelemek için tıklayınız.


Türk vatandaşları Türkiye Pasaportu ile ne yazık ki çeşitli ülkeler üzerinden başka bir ülkeye geçerken , havalimanından hiç çıkmasalar bile SCHENGEN - ŞENGEN VİZESİ almak zorunda. Bu vize aynı SCHENGEN - ŞENGEN VİZESİ alınır gibi alınmaktadır ve ayrıca aynı vize ücreti ödenmektedir.

AB ülkeleri dışında İNGİLTERE'den yapacağınız seyahatlerinizde BRITISH AIRWAYS'i kullandınız, havalimanından hiç çıkmasanız bile İNGİLTERE'den transit vize almak zorundasınız.
** YEŞİL PASAPORT ve GRİ PASAPORT sahipleri de transit vize almak zorundadır.

LUFTHANSA ile Güney Amerika'ya gideceksiniz. ALMANYA'dan transit vize almak zorundasınız.
AIR FRANCE ile FRANSA üzerinden uçacaksınız transit vize gerekli.
AEGEAN AIRLINES, OLYMPIC AIRWAYS ile YUNANİSTAN üzerinden gidecekseniz , transit vize almanız gerekiyor. YUNANİSTAN ayrıca pasaportunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti damgası olanlara VİZE VERMEDİĞİ yönünde bilgiler gelmektedir. Bloğumuzdaki seyahat uyarıları kısmını mutlaka okuyunuz. (Yunanistan için seyahat uyarisini lütfen okuyunuz :http://www.mfa.gov.tr/yunanistan_a-seyahat-edecek-ya-da-yunanistan_dan-transit-gececek-vatandaslarimiza-duyuru_-21_01_2009.tr.mfa)
ALITALIA , CZECH AIRLINES ile uçtuğunuzda da yine transit vize almanız gerekecek.

SUN EXPRESS ile ALMANYA aktarmalı HURGHADA (MISIR), AGADIR (FAS) gibi çeşitli yerlere uçtuğunuzda da yine transit vize gerekli.

Benim pasaportumda geçerli MULTIPLE - ÇOKLU GİRİŞLİ, SCHENGEN- ŞENGEN VİZESİ var; yine de transit vize almalı mıyım?
Daha önce bu vizeniz ile seyahat ettiyseniz , SCHENGEN - ŞENGEN ülkeleri üzerinden aktarmalarınızda kullanabilirsimiz. Örneğin geçerli SCHENGEN - ŞENGEN VİZENİZ var, fakat BRITISH AIRWAYS ile LONDRA üzerinden bir yere gittiğinizde bu durum geçerli değil.
İNGİLTERE - SCHENGEN - ŞENGEN kapsamında olmadığından İNGİLTERE'ye transit vize başvurusunda bulunmanız gerekiyor.

ÇEKYA - ÇEK CUMHURİYETİ üzerinden aktarmalı uçak yolculuklarınızda da transit vize alma zorunluluğu var. Bu durumda ÇEKYA'dan transit vize almalısınız.

DUBAİ - ABU DABİ üzerinden yapacağınız yolculuklarda havalimanından çıkmadan yolculuk yapabilirsiniz. TRANSİT VİZE almanıza gerek yoktur. Şayet hazır DUBAİ'ye inmişken ve vaktimde var diyorsanız, 96 SAAT GEÇERLİ   30 GÜNLÜK GEÇERLİ vize alabilirsiniz. DUBAİ transit vize için en doğru bilgiyi EMIRATES ve ETIHAD ofislerinden alabilirsiniz.** 96 SAAT GEÇERLİ VİZE UYGULAMASI kalkmıştır. Bunun yerine 30 GÜN GEÇERLİ vize verilmektedir. Bunun için seyahatinizi planlamadan önce VFS firmasından DUBAİ (BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ) vizesine başvurmanız gerekecektir.
** THY , PEGASUS , FLYUIA ve QATAR AIRWAYS ile sadece DUBAİ (SON DURAĞI DUBAİ) olan tüm uçuşlarınıza sizi götürüp getirecek havayolu şirketi kefil olmaktadır. Kefil olduğu için siz sadece bir kaç belge sunarak, online olarak , HAVALE/EFT yaparak vize alabilmektesiniz.
** EMIRATES ile yapacağınız DUBAİ aktarmalı uçuşlarınızda DUBAİ'ye girip, DUBAİ'yi ziyaret edeceksiniz. DUBAİ TRANSİT VİZESİ almanız gerekmektedir. Bunun için gerekli belgeler ve başvuru nasıl yapılır bilgisi için http://dubaivisa.net/turkey/turkish/know_your_visa_type.html tıklayınız.
** otel rezervasyonu yaptırma zorunluluğunuz bulunmaktadır.
 https://www.emirates.com/tr/turkish/plan_book/essential_information/visa_passport_information/prearranged_uae_visas.aspx


BAHREYN - MANAMA üzerinden GULF AIR ile transit uçacağım, transit vizeye ihtiyacım var mıdır?
BAHREYN Türkiye'den vize istemediğinden vize almaya gerek yoktur.


ROYAL JORDANIAN - ÜRDÜN TRANSİT VİZE İSTİYOR MU?

Hayır! Ürdün için Türk vatandaşları vizesiz giriş yapabilir. Ayrıca, transit vizeye gerek yok. ÜRDÜN - AMMAN üzerinden ROYAL JORDANIAN ile BANGKOK'a uçacaksınız. Vizeye ihtiyacınız yok. Ayrıca gelmişken havalimanından 50 km uzaklıktaki AMMAN'ı ziyaret edebilirsiniz. Yalnız dikkat ediniz. Tek yön , havalimanından şehir merkezi 50-60 km'dir. Buna göre zamanınızı planlayın.


AEROFLOT ile RUSYA MOSKOVA üzerinden SEUL- KORE'ye uçacaksınız. Aktarma süreniz 24 saati aşması durumunda RUSYA'dan transit vize almanız gerekecektir.


FLYUIA - Ukranien Airlines ile KİEV üzerinden BANGKOK'a veya NEW YORK'a uçacaksınız. Vizeye ihtiyacınız yok. Ayrıca zamanınıza varsa KİEV'i görebilirsiniz.


QATAR AIRWAYS ile DOHA HAMAD HAVALİMANI'ndan aktarmalı başka bir yere uçacaksınız, vizeye ihtiyacınız yok. Ayrıca gelmişken DOHA'yı görebilirsiniz. KREDİ KARTINIZDAN 100 QAR ve GEÇERLİ DOHA'DAKİ OTELLERDEN YAPILMIŞ OTEL REZERVASYONU ÇIKTISIYLA ; DOHA'yı görebilirsiniz ** DÖNÜŞ BİLETİNİZ VE OTEL REZERVASYONU gereklidir. Ayrıca pasaport polisi bir kasiyer fonksiyonu da bulunur. Vize ücreti sadece KREDİ KARTI ile çekilmektedir. NAKİT kabul edilmemektedir. DİKKAT ediniz. DOHA ücretsiz şehir turu hakkında bilgi almak için tıklayın.

IBERIA ile MADRİD üzerinden yapacağınız uçuşlarda transit vize ihtiyacı bulunmamaktadır.

KLM ile AMSTERDAM üzerinden yapacağınız uçuşlarda transit vizeye ihtiyacınız bulunmamaktadır. AB üyesi ülkelere giderken AB ülkeleri için özel geçişten geçeceksiniz ve burada zaten pasaporttan geçip, geçerli SCHENGEN vizenizle AB ülkenize varacaksınız.
KLM ile ABD, KANADA'ya uçtuğunuzda AB dışı ülkeler geçişinden geçerek gideceksiniz. Bu sefer ABD, KANADA vizeleriniz konuşacaktır.
KLM tarafından hazırlanmış harika bir transit yolcu videosu var. Mutlaka izleyin.
https://www.klm.com/travel/tr_tr/prepare_for_travel/at_the_airport/connections/index.htm
Hatta eğer transfer zamanınız belli saatin üzerinde VE belirtli kriterleri sağlayan yolcular için ücretsiz şehir turu hakkı var, okumak için tıklayın.


AIR NORWEGIAN ile OSLO (NORVEÇ) üzerinden yapacağınız transit uçuşlarda aşağıdaki linkten destek alabilirsiniz. Başka bir havayolu şirketi ile OSLO'ya geldiniz ve AIR NORWEGIAN ile devam edeceksiniz. 120 dakikaya kadar transit olmanıza vizesiz müsaade var. EĞER 120 dakikayı aşıyorsanız vay halinize. OSLO HAVALİMANI'ndan NORVEÇ'e gireceksiniz- pasaporttan geçeceksiniz ve bagajınızı alacaksınız. Bu durumda NORVEÇ - SCHENGEN - ŞENGEN vizesi almanız gerekir.
https://www.norwegian.com/uk/booking/booking-information/connecting-flights/


AIR CANADA ile TORONTO aktarmalı ABD'ye gideceksiniz. KANADA'dan vize almanız gerekecek. KANADA transit vizesi ücretsizdir ve ayrıca gelmişken KANADA'ya TORONTO'yu da görebilirsiniz.
** YEŞİL PASAPORT ve GRİ PASAPORT sahipleri de KANADA için transit vize almak zorundadır.

İRLANDA'ya transit uçacağım ama vize almalı mıyım?
1. Hangi İRLANDA'ya gidiyorsunuz ? İlk sorum bu. Biliyorsunuz iki tane İRLANDA var dünya üzerinde. Biri BİRLEŞİK KRALLIK -UNITED KINGDOM - UK bünyesindeki başkenti BELFAST olan NORTHERN IRELAND ; diğeri ise IRELAND REPULIC başkenti DUBLIN olan İRLANDA.
2. Başkenti BELFAST olan NORTHERN IRELAND için İNGİLTERE vizesi gereklidir.
3. IRELAND REPUBLIC olan başkenti DUBLİN hani şu yemyeşil yoncalı ST. PATRICK günüyle ünlü İRLANDA ise Avrupa Birliği üyesidir. SCHENGEN - ŞENGEN üyesi ülkedir. Bunun için AB vizesi gerekli.
4. Gelelim Londra'dasınız. Geçerli vizeniz zaten var. Gelmişken bir de DUBLİN'i göreyim. Bunun için vize almama gerek var mı? YOK ! ** IRELAND REPUBLIC Türk vatandaşlarına geçerli multiple - çoklu giriş , en az 6 aylık İNGİLTERE - UK vizesi olanlara vizesiz seyahat imkanı sağlıyor.
5. Londra'dan İstanbul'a döndünüz. 6 aylık çoklu giriş İNGİLTERE vizeniz var ve hazır vize sorunu yokken Dublin'i dünya gözüyle göreyim derseniz, yine vize almanıza gerek yok. Yeter ki Dublin dönüşü en az 80 gün ( Teleperformance vize merkezindekiler söyledi) olmak zorunda. (İrlanda Ankara Büyükelçilik  böyle bir kısıtlama olmadığını , giderken sadece IRELAND VISA WAIVER programı yazısının bir çıktısını yanımızda bulundurmamızın yeterli olduğunu söyledi). Kime inanacağınıza siz kendiniz karar verin.
6. KLM ile AMSTERDAM aktarmalı DUBLİN'e gideceğim. Hangisi geçerli derseniz, SCHIPOL AMSTERDAM havalimanında indiğinizde iki seçenek gelecek NON-SCHENGEN (ŞENGEN olmayan), SCHENGEN (ŞENGEN- AB ÜLKELERİ) . Siz başkenti DUBLİN olan IRELAND REPUBLIC'e gideceksiniz. Yani AB üyesi - SCHENGEN - ŞENGEN bir ülkeye gideceksiniz. O zaman AMSTERDAM'da SCHENGEN kısmında devam edeceğinizden burada İngiltere - UK geçerli vize durumunuz ne yazık ki işlemiyor.
7. AIR FRANCE, LUFTHANSA gibi havayolu şirketlerinde de aynı durum söz konusu olacağından DUBLİN'e GEÇERLİ - ÇOKLU girişli ve en az 6 aylık İNGİLTERE - UNITED KINGDOM vizenizle İstanbul'dan THY ile direkt DUBLİN'e uçarak ; İzmir'den AER LINGUS ile direkt DUBLİN'e uçarak veya İNGİLTERE'deyken DUBLİN'e zaman ayırmak.


AIR ARABIA ve FLYDUBAI ile DUBAİ veya SHARJAH aktarmalı uçmak:
Birleşik Arap Emirlikleri'nin iki lowcost havayolu şirketi olan Air Arabia ile Dubai'ye 20-30 dakika uzaklıktaki SHARJAH - ŞARCA-ŞARİKA ile FLYDUBAI ile Dubai DXB havalimanı'ndan aktarmalı uçabilirsiniz.
1. İstanbul Sabiha'dan Sharjah'a (Şarika) Air Arabia ile geldiniz. Buradan Sri Lanka - Kolombo'ya yine aynı havalimanından AIR ARABIA ile uçacaksınız. Vizeye gerek yok.
2. Hazır Dubai'ye bu kadar yakın gelmişken Dubai'yi göreyim diyorsanız, uçuş vaktinizde epey fazla o zaman uçuşunuz öncesi AIR ARABIA vasıtasıyla vize alarak Birleşik Arap Emirlikleri'ne SHARJAH emirliğinden içeri girebilirsiniz. Birleşik Arap Emirlikleri ülkenin adıdır. Başkenti Abu Dabi'dir yani Ankara'dır. Siz SHARJAH'a (Şarika'ya) indiniz yani İzmir'e ve DUBAİ'ye yani İstanbul'a gitmek istiyorsunuz. Her ikisi için ayrı ayrı vize almanız gibi bir durum yok.

SHARJAH'tan (Şarika'dan) DUBAİ'ye nasıl giderim? Taksi veya havalimanından kalkan SHUTTLE BUS - otobüs/minibüsler var. Sizi Dubai'nin belli noktalarına ücreti karşılığı bırakmaktadır. ** Dubai'de trafiğin yoğun olduğunu; trafik ışıklarının uzun süreli yandığını bilmeniz gerekir. Ayrıca Sharjah'tan Dubai'ye çalışmaya günübirlik gidip gelen çok sayıda insan var. Bunların yarattığı araç trafiğini aklınızdan kesinlikle çıkartmayın !


SHARJAH'tan DUBAİ'ye giderken emirlikler arası pasaport kontrolü oluyor mu? Hayır öyle bir durum yok. Siz Bursa'dan İzmir'e giderken böyle bir kontrol var mı? Yok. Burada da aynı.
3. Transit vize ile sadece SHARJAH'ta olmak istiyorum. Dubai'ye gitmek istemiyorum. Keyfiniz bilir. İsterseniz diğer emirlikleri görebilirsiniz. Mesela FUJARIAH (Umman tarafı) ayrı bir emirliktir. Gidip görebilirsiniz.
4. Transit vize almak falan istemiyorum. Havalimanında 19 saat kalabilir miyim? Nasıl isterseniz öyle ! Sizi kimse zorlamıyor , sonraki uçuşunuza kadar SHARJAH havalimanında kalabilirsiniz.




5. FLYDUBAI ile DXB Dubai aktarmalı uçuşum var.
İşte bu bölüm en kritik kısım!
DXB yazdım. Biliyorsunuz DUBAI'de iki havalimanı var. Bunlardan biri , ilk havalimanı olan DXB - DUBAI INTERNATIONAL'dır. Buradan THY ve PEGASUS dahil tüm dünya havayolu şirketleri uçar ve burasını kesinlikle ATATÜRK veya SABİHA GÖKÇEN ile kesinlikle eş değer tutmayın. Dünyanın en yoğun ilk 5 havalimanından birine gideceksiniz ve burada 3 terminal bulunuyor. Terminal 1 - THY , Air France ayarındaki havayolu şirketleri kullanır.
Terminal 3 - Terminal 1 ile sırt sırtadır ve sadece EMIRATES kullanır. Başka havayolu şirketleri kullanımı kesinlikle yoktur.
Terminal 2- işte olayın zırt dediği nokta ! Adının iki olmasına bakmayın, havalimanının tee diğer ucundaki , sadece lowcost- düşük maliyetli havayolu şirketlerinin kullandığı terminaldir. Burayı FLY DUBAI kullanır. PEGASUS kullanır. Şunu da bilmelisiniz, imkanları en dar , en yetersiz ve terminal binasıdır. Diğerlerine göre en KİRLİ terminal binasıdır. Uçan kitlenin (burada yazdıklarımı lütfen yanlış anlaşılmasın) üçüncü dünya ülkelerinden gelenlerin , aktarma yaptıkları terminal binasıdır. WC gibi alanları kullanmanız halinde çok daha farklı hastalıklarla yüzleşebileceğiniz terminal binasıdır. Bilmem anlatabiliyor muyum? Bunu bu derece anlatmamdaki sebep sadece uzun süreli TERMİNAL 2'den aktarma yapmayı düşünenleri bir daha düşünmelerini sağlamak. Yani siz ucuz uçuş yapmak için sağlığınızdan olmayın diye bilgilendirmek istiyorum.

Şimdi... Flydubai ile İstanbul'dan Dubai'ye geldiniz. Diyeceksiniz bu muymuş Dubai. Elbette bu değil. Bu algı Dubai ile ilgili tüm düşüncelerinizi hayal kırıklığına uğratacaktır. Dubai harika bir şehir. Bu terminal 2'de gördükleriniz Dubai ile ilgili algınızı değiştirmesine kesinlikle müsaade etmeyin. Bilmelisiniz ki Terminal 2 dışında çok farklı bir dünya sizi bekliyor. Ucuz bir uçuş yapacağım diye terminale bence kendinizi kapatmayın. Transfer zamanınız 15 saati aşıyorsa bence mutlaka Dubai'ye giriş yapın. Asla pişman olmayacaksınız. Aslında şunu da hatırlatayım 15 saatte size yeterli gelmeyecektir. 15 saatlik şehir turu size teaser- ön tanıtıcı gibi gelecek. Dubai aktarmanız sonrasında ve yurda geri dönmesi sonrası bu sefer ilk fırsatta Dubai turu yapmak isteyeceksiniz. Bu sebepten bu bilgiler ışığında flydubai veya Emirates ile yapacağınız aktarmalı uçuşlarınıza uzuuuunnnn bir transfer zamanı ayırın. Bu süre bence en az 36-48 saat arası olmalı ! Çöl safarisi, Dubai kumsalları denize gireyim , alışveriş yapayım, Burj Khalifa'ye çıkayım, yetmedi Walk'ta yürüyeyim; hatta yetmedi bir de Dubai Fountain'da gösteri izleyim. Valla 48 saat bile yetmez size.
Creek - Haliç ve eski Dubai (Deira) çarşıları 1-2 saat ayırmanızı bile katmadım.


Hele ki Dubai'ye bir eğlence parkı açıldı. Bence bu bile ayrıca zaman ayırmak gerekir. Legoland Dubai olarak açılan bu şahane park https://www.legoland.com/dubai/. Legoland Dubai giriş ücreti 145 AED- Dirhem'den yaklaşık 40 USD'dan başlıyor.



FLYDUBAİ ile DXB Dubai'ye indim. Buradan EMIRATES ile KATMANDU'ya gideceğim.
Dubai vizesi almanız gerekiyor. Çünkü bu iki terminal arasında organik bağ yok. İkisi aynı havalimanında ama biri HANYA'da diğeri KONYA'da. ikisi arasında herhangi bir tren, metro, tramvay, aktarma otobüsü gibi bir şey yok.


FLYDUBAİ ile DXB Dubai'ye geldim. Buradan QANTAS ile SYDNEY - Avustralya'ya gideceğim. Yine Dubai vizesi almanız gerekiyor. Yine, bu iki terminal arasında organik bağ yok. İkisi aynı havalimanında ama biri HANYA'da diğeri KONYA'da. ikisi arasında herhangi bir tren, metro, tramvay, aktarma otobüsü gibi bir şey yok.


FLYDUBAİ ile DXB Dubai'ye geldim. Buradan FLYDUBAİ ile KATMANDU'ya gideceğim. Vize almadan TERMİNAL 2'de kalabilirsiniz. DUBAİ'ye giriş yapmak için uçuşunuzdan önce vize almanız gerekir. Ama yukarıda bahsettiğim TERMİNAL 2 gerçekleri ile yüzleşeceğinizi unutmayın. Zannetmeyin TERMİNAL 2 güllük gülistan. DUTY FREE (nam-ı değer FREE SHOP)ta vakit geçirir, STARBUCKS'tan kahve alırım, ohhh miss diye düşünceksiniz. Çok beklersiniz :)


FLYDUBAİ ile ilgili başka sıkıntı durum ise dediğim gibi Dubai'de iki havalimanı var. Bunlardan biri DXB - DUBAI INTERNATIONAL diğeri ise dünyanın en büyük havalimanı olan DWC - DUBAI AL MAKTOUM AIRPORT'tur ve işte en dikkat edilmesi gereken husus FLYDUBAİ'nin AL MAKTOUM AIRPORT'tan da uçuşlarının olması.... İşte zurnanın zırt dediği nokta. Peki şimdi ne yapacağız ?

Korkmayın! AL MAKTOUM HAVALİMANI'ndan FLYDUBAI'nin çok fazla uçuşu yok. Şu an için KATMANDU , KUVEYT , AMMAN , BEYRUT uçuşları bulunur. KATMANDU uçuşu işte bu en korkutucu kısmı. FLYDUBAI ile DWC kodlu havalimanından KATMANDU'ya uçup uçmayacağınız. İşte burada sizin üstün dikkatiniz bekliyor olacak , biletinizi alırken.
https://www.flydubai.com/en/destinations/flydubai-operations-dwc

DXB'ye indim, uçuşum DWC üzerinden yine de vize almam gerekiyor mu?
Evet, biri İSTANBUL HL , diğeri İSTANBUL SABİHA GÖKÇEN HL misali. Biri HANYA'da biri KONYA'da... Dubai'ye girmeniz gerekecektir.
** DXB Dubai International Airport
** DWC Dubai Al Maktoum International Airport (dünyanın şuanda en büyük havalimanı)


Transit olarak girdğiniz ülkenin saatini kol saatinizde ayarlayarak dolaşmanızı, uçuşunuzdan yine 2-3 saat önce havalimanında olmayı aklınızdan çıkartmamanızı , trafik koşullarının dünyanın tüm kozmopolitlerinde de aynı olduğunu hatırlatayım. Aksi halde bir sonraki uçuşunuzu kaçırmanız imkansız olmayacaktır.



Pasaportumda İsrail damgası/İsrail vizesi var, Dubai, Abu Dabi, Emirates, Etihad, Doha, Katar, Qatar Airways, Bahreyn, Gulf Air, Amman, Ürdün, Royal Jordanian TRANSİT vize alımına engel olur mu? Transit uçuş yapabilir miyim?
- Dubai'de yukarıda bahsettiğimiz havalimanı ve terminal değişikliği yapmadan devam edecekseniz sorun yaşamazsınız.
- Abu Dabi'de tek havalimanı var, terminal değişikliği yok. O yüzden sorun yaşamazsınız.
- Amman tek havalimanı var, terminal değişikliği yok, aynı zamanda Arap dünyasında Mısır ve Ürdün İsrail vizesi, damgası hatta pasaportunu bile kabul ediyor. Sorun yaşamazsınız.
- Bahreyn tek havalimanı var! Emin değiliz. Lütfen GULF AIR ile görüşünüz.
- Beyrut, Lübnan tek havalimanı var! Ve İSRAİL damgası, vizesine oldukça hassaslar. Lütfen MEA- Middle East Airways ile görüşünüz.
- Kahire, Mısır ! Vize rejimi en çok değiştiren ülke. Kah geliyor serbest bırakıyor, kah kapıda sorguya alıyor. Egypt Air ile transfer/transit uçuşunuzda sorun yaşamamak için lütfen Türkiye ofisiyle görüşünüz. İsrail damga, vizesine sorun yaratmazlar, sorunu Türk Pasaportunuzu gördüklerinde yaşatabilirler. Bu arada Kahire Havalimanı çok büyük. Terminal durumunuzu mutlaka bakın!

CİDDE  JEDDAH SUUDİ ARABİSTAN SAUDI ARABIA transit uçuşlarınız için CİDDE havalimanına indiğiniz andan itibaren diğer uçuşunuzla arasında 12 saatten fazla zaman varsa transit vize almanız gerekmektedir. Dikkat etmeniz gereken, Suudi Arabistan gerçekten zor bir memleket ve karar mekanizması anlık değişebilir. Bundan dolayı riske atmamanız ve konsolosluk vizesi almanızı tavsiye ederiz. Detaylı bilgi için ayrıca SAUDIA havayolu şirketi ofisiyle görüşmeniz faydanıza olacaktır. 



KAHİRE, MISIR , EGYPT AIR aktarmalı uçuşlarda Türk pasaportuna vize uygulanmaz. AMA! Mısır ile Türkiye arası biraz çekişmeli olduğundan herşeyi nabza göre şerbet usulünde ilerleniyor. Transit vize gerekmez sanırsınız, gidersiniz, bu sefer vize almalıydınız der. Herşeyi o anki moduna göre değiştiriyorlar. LÜTFEN! Biletinizi almadan önce EGYPT AIR ile görüşünüz. Genellikle Kahire'ye SOUTH AFRICA, Güney Afrika, Tanzanya, Sudan , Etihopya, Kenya uçuşları için Türkler tercih ediyor.

UMMAN MASKAT MUSCAT uçuşlarında Türk vatandaşları pasaportlarında İsrail vizesi olmaması halinde havalimanında kapıda vize alarak ülkeye giriş yapabilmektedir. ANCAK, Pegasus ile yapacağınız UMMAN MASKAT MUSCAT uçuşunuzda görevliler kapıda vize uygulaması olduğu için kapıda INAD edilebilme durumunuzdan dolayı sizi uçağa kabul edememektedir. Pegasus yetkilileri konsolosluk vizesi talep eder. Türk Hava Yolları veya Oman Air ile uçuşunuzda ise konsolosluk vizesi almadan direkt UMMAN MASKAT MUSCAT'a uçabilir, kapıda vize alabilirsiniz. UMMAN MASKAT MUSCAT havalimanında OMAN AIR ile uçmanız durumunda , havalimanından çıkmamak üzere, vize almaksızın transit yolculuk yapabilirsiniz. Eğer, gelmişken MUSCAT'ı dolaşayım diyorsanız, yukarıda bahsetttiğim hususları göz önünde bulundurunuz ve ilgili havayolu şirketi ofisleriyle görüşünüz.Umman transit vize ister. Kapıda bir aylık tek girişlik vize alarak devam edebilirsiniz. Bunun için Oman Air resmi sayfasını incelemenizi tavsiye ederiz. İncelemek için tıklayın.

AIR ARABIA ile İstanbul'dan Sharjah'a, Sharjah'ta 15 saat bekleme, ardından Sharjah'tan Kuala Lumpur'a uçacaksınız. Vize almanıza gerek yok. En başından en sonuna kadar hep aynı havayolunu kullanıyorsunuz, ayrıca havalimanından çıkmadan 15 saat beklerim diyorsanız, vize almanıza lüzum yoktur. Bu senaryoyu değiştirsek, İstanbul'dan Pegasus ile Sharjah'a geldiniz, 15 saat bekleme, ardından bu sefer AIR ARABIA ile uçunuz var ise (dikkat burada havayolu şirketiniz değişti. Eğer iki havayolu şirketi arasında centilmenlik anlaşması yoksa, birbirlerini bagajlarını ilk noktada bağlamaz, yolcu mağdur olur)! Zaten Pegasus sizi İstanbul'dan BAE-Dubai-Sharjah vizesi olmadan uçağa bindirmez. Bagajınızı haliyle Sharjah'a kadar bağlayabilir. Bu durumda havayolu şirketiniz değiştiği için, bagajınızın peşinden gideceğiniz için vize almanız gerekir.


AIR ASTANA- AİR ASTANA - KAZAKİSTAN
aktarmalı uçuşlarda Türk pasaportuna transit vize yoktur. Rahatça turist olarak bile ülkeye girebilirsiniz. Kazakistan vizesiz olduğundan Astana , Aktau, Aktırau gibi şehirlerde STOPOVER yani aktarma süresiniz boyunca katılabileceğiniz ücretli ve ücretsiz şehir turu programları bulunmaktadır. Detayları için AIR ASTANA'dan uçak biletinizi almadan önce AIR ASTANA ofisi ile telefondan mutlaka bilgi alınız. Buna göre transfer zamanınızı ayarlayıp, biletinizi almanız faydanıza olacaktır.


KIRGIZİSTAN - FLYPGS - PEGASUS aktarmalı- Bişkek aktarmalı Hindistan, Urumçi (Çin) uçuşları için Kırgızistan transit vizeye ihtiyacınız yoktur. Gideceğiniz Hindistan ve Çin vize istemektedir.

HİNDİSTAN transit vize istiyor mu? HİNDİSTAN DELHİ transit vize gerekiyor mu?
HİNDİSTAN vize istiyor. Transit vize hususu için havayolu şirketiniz ile görüşünüz. Bazı kaynaklarda konsolosluktan 23 USD karşılığı transit vize alınması gerektiği yazılmıştır. Turistik Hindistan vizesi ise 100 USD !

MOLDOVA aktarmalı, AIR MOLDOVA transit vize gerekiyor mu?
Hayır! Transit vizeye ihtiyacınız yoktur. Moldova Türk vatandaşlarından vize istememektedir.
Ülkenin başkenti Kişinev (Chisineu) dolaşabilirsiniz.

MEKSİKA vize gerekiyor mu? MEKSİKA vize istiyor mu?
Turizm, iş, eğitim, gazetecilik veya TRANSİT geçişlerde HAVAYOLU ile seyahat etmek kaydıyla (herhangi havayolu şirketi olabilir) 30 gün tek giriş vizelerini linkteki adresten ücretsiz olarak alabilirler.

MEKSİKA transit vize ücretli mi?
HAYIR! Ücretsiz olarak linkteki adresten alabilirsiniz.


SİNGAPUR transit vize gerekiyor mu?
HAYIR! Singapur transit vizeye ihtiyacınız yoktur. Havalimanı Changi bölgenin en önemli ve en büyük havalimanlarından biri. Gitmişken hem havalimanını hem de imkanınız varsa mutlaka SİNGAPUR şehir merkezini gezin, dolaşın. Ücretsiz transit yolcu şehir turu için tıklayınız. Hatta kalabiliyorsanız en az 3 gün kalın. Havası, nemi evet var ama, yaşam kalitesini görmeniz için mutlaka gitmelisiniz. Bu arada Changi havalimanı ile şehir merkezi metro bağlantısı var. Kısa sürede ulaşıyorsunuz. AVUSTRALYA, ENDONEZYA, BRUNEI SULTANLIĞI , JAPONYA, ÇİN , HONG KONG, TAYVAN , MALEZYA, TAYLAND ve bir çok ada ülkeciğe buradan devamlı uçuşlar bulunmaktadır.

ENDONEZYA transit vize gerekiyor mu?
HAYIR! Turist olarak bile 30 güne kadar kalabiliyoruz.

FAS transit vize gerekiyor mu?
HAYIR! Fas turist olarak bile vizesiz. Muhtemelen Casablanca- Kazablanka havalimanını kullanıyor olacaksınız. Aktarma yapılan ülkeler başlıca; FRANSA, KANADA , NİJERYA, SENEGAL ve diğer bir çok Afrika ülkesi olacaktır. ROYAL AIR MAROC veya AIR ARABIA MAROC firmaları ile transit/transfer uçuşlarınızda transit vizeye ihtiyacınız yoktur.

LOT ile POLONYA VARŞOVA WARSAW aktarmalı uçuşlarda transit vizeye ihtiyacınız yoktur.

İsrail transit vize gerekiyor mu?
İsrail Devleti KIRMIZI pasaport - umuma mahsus pasaportlardan VİZE İSTEMEKTEDİR. İstanbul'dan THY veya PEGASUS ile Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı'na inip, bagajınızı almanız gerekecektir. Bunun için İsrail'den vize almanız gerekir. İki farklı havayolu şirketi kullanarak İstanbul 'dan Tel Aviv'e Pegasus ; ardından havalimanından çıkmadan Tel Aviv'den El Al Havayolları ile Pekin'e uçacaksınız. Bu durumda vize almanız gerekir.

İran transit vize gerekiyor mu?
İran Türk Vatandaşları'ndan vize istemiyor. MAHAN AIR, IRAN AIR havayolları ile ÇİN , MALEZYA ve diğer ülkelere aktarmalı gidebilirsiniz. HATIRLATMADIR! İsrail başta olmak üzere pasaportunuzda İRAN damgası olması vize başvurunuzda sorun çıkartabilir veya İsrail'e indiğinizde pasaport kontrolünde sorguya alınmanıza sebep olabilir.

Özbekistan Taşkent üzerinden uçuşum var transit vize gerekir mi?
Özbekistan Taşkent üzerinden transit uçuşa vize gerekiyor mu?
Hayır! Özbekistan, Türk vatandaşlarından vize istemiyor. 

Özbekistan vize istiyor mu?
Hayır! Özbekistan, Türk vatandaşlarından vize istemiyor. ANCAK, Üçüncü günde polise geçici ikamet kaydınızı yaptırmalısınız. 

Uzbekistan Airways transit vize gerekiyor mu?
Hayır! Özbekistan, Türk vatandaşlarından vize istemiyor. 



Azerbaycan Azarbaycan transit vize gerekiyor mu?
Evet. "Kardeş" ülke Azerbaycan bizden malumunuz vize istiyor. Transit geçişlerde de kendileri Türk kardeşlerine ne yazık ki kolaylık sağlamamışlar.  Yani Bakü aktarmalı Bangkok , Dubai , Tiflis ve diğer şehirlere ve ülkelere giderken havalimanından hiç çıkmasınız bile VİZE İSTİYOR.
Azerbaycan Mayıs 2018 itibariyle havalimanlarında vize vermek yerine artık E-VISA uygulamasına geçiyor. Vizenizi gitmeden önce E-VISA portalından temin edip, uçak biletinizi ona göre almanızı tavsiye ederiz.  https://evisa.gov.az/en/ 
Bu arada hazır Bakü'ye inmişim, ne olursa olsun ben Azerbaycan'ı görmek istiyorum derseniz ufak bir hatırlatma : havalimanı ile şehir merkezi tek yön 50 kilometre! Toplu taşımanın yetersiz olduğunu ve taksi kullanmak zorunda kalacağınızı , ayrıca Bakü'yü gerçekten görmek isterseniz akşam-gece görmenizi tavsiye ederiz ; çünkü Bakü gerçekten gece ışıl ışıl ! Bakü yazımıza göz atın!
**Güncelleme 25.07.2019 Azerbaycan, 01.09.2019'dan itibaren Türk pasaportlarına vizeyi kaldırıyor. Takipte kalmak, güncel bilgi içib Twitter'den bizi takip et #SeyahatUyarısı

Azerbaycan Konsolosluk açıklaması aşağıda yer alır: Kaynak: http://kars.mfa.gov.az/tr/content/38
Transit vizeler Azerbaycan'dan geçerek başka ülkeye giden ümumvətəndaş pasaportu olan Türkiye vatandaşlarına onların başvurularına bakıldıktan sonra uygun olursa , en geç üç iş günü içinde verilir . Giriş tarihinden sonra yedi gün süreyle geçerli sayılan transit vizeleri , ikidəfəli transit vizesi olarak da verilebilir . Diğer ülke vatandaşlarına transit vizeler en erken üç iş günü içinde verilir .

Kuveyt aktarmalı uçuşum var. Kuveyt transit vize istiyor mu?

Evet. Kuveyt her türlü T.C. Kırmızı pasaporttan vize istiyor AMA çözümü var. E-VISA olarak gitmeden önce internetten vizenizi alabiliyorsunuz. Transit yolculuk öncesinde lütfen Kuveyt Büyükelçiliği/konsolosluğu ile görüşünüz. Nisan 2018 açıklaması vize ücretsiz. Havalimanına indiğinizde VISA tabelalarını takip edip, pasaportunuzun fotokopisini çekip, vizenizi vereceklerdir. Ülkede TURİSTİK VİZE kavramı yoktur. Bu GİRİŞ VİZESİ'dir. KUVEYT VİZESİ'ni elektronik olarak yandaki linkten alabilirsiniz. https://evisa.moi.gov.kw/evisa/home_e.do WATANIYA AIRWAYS , KUWAIT AIRWAYS VEYA JAZEERA AIRWAYS ile aktarmalı uçuşunuz varsa vize alınız.

Kuveyt için ilave açıklama :

1 Kasım 2013 tarihinden itibaren Kuveyt'e turistik giriş yapmak isteyen vatandaşlarımız 3 aylık vizelerini ücretsiz bir şekilde havaalanında alabilmektedirler.
Bunun dışında,ticari veya çalışma vizesi almak isteyen vatandaşlarımız için tercih edilen yöntem Kuveyt’te çalışma ve oturma izni bulunan bir kişinin (Kuveytli olması gerekmemektedir) vize almak isteyen kişinin pasaport fotokopisi ile birlikte Kuveyt İçişleri Bakanlığı’ndan vizeyi temin ederek, vizenin örneğini vize sahibine faks veya e-posta ile göndermesidir. Böylelikle vize sahibi, vizenin örneği ile seyahat eder, vizenin aslını Kuveyt havaalanında bu amaçla oluşturulmuş bürodan alır ve daha sonra giriş yapar.






Yazıyı beğendiyseniz, lütfen yorum yazmayı unutmayın. Sosyal kanallarda bizi takip edin.
Twitter üzerinde #seyahatuyarisi etiketiyle sizde güncel bilgileri yakalayın. Twitter'da bizi takip edin.

İyi uçuşlar,

Bu blogdaki popüler yayınlar

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS