Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

Kıbrıs - Hangi Kıbrıs ?

Kıbrıs adası ikiye bölündükten sonra Rum tarafı olarak tarif ettiğimiz Güney Kıbrıs ve Türk kısmı olarak tanıttığımız kısım ise kumarhane cenneti Kuzey Kıbrıs olarak geçiyor.
Kuzey Kıbrıs'a gitmek için havalimanlarının dışhatları terminaline giderek, sadece Türkiye Cumhuriyeti nufüs cüzdanı ile pasaport kontrolünden geçerek, size verilecek giriş-çıkış kuponu ile pasaportsuz , vizesiz yavru vatana gidebiliyorsunuz.





Kıbrıs'a giderken pasaport sonrasından alışveriş yapabilirsiniz. Duty Free - Free Shop'tan alışveriş yapabiliyorsunuz.



Şu ana kadar K.K.T.C - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne giderken prosedürden bahsettim.

Peki, CYPRUS -Güney Kıbrıs Rum Tarafı'na giderken ne yapmamız gerekiyor ?
Güney Kıbrıs'a gittiğinizde bir kere GÜNEY kelimesini söz etmiyoruz. Onlara göre Kıbrıs tektir ve kendilerine aittir.
Zaten uluslararası tanınırlıkta K.K.T..C sadece Azerbaycan tarafından tanınmaktadır. Diğer hiçbir ülkeden direkt uçuş yapılamaz.
Güney Kıbrıs'a gitmek için SCHENGEN vizenizi kullanabilirsiniz. AMMA şartı var! SCHENGEN vizenizin bulunduğu pasaportta K.K.T.C. damgası vb. olmadığından emin olunuz. Aksi halde pasaport polisi sizi Larnaka Havalimanı'ndan INAD edip, geldiğiniz uçakla sizi geri yollayabilir.

Güney Kıbrıs'a gitmek için SCHENGEN vizesi almanız gerekmektedir. Türkiye'de GÜNEY KIBRIS büyükelçiliği/konsolosluğu bulunmamaktadır.

Güney Kıbrıs Vizenizi almak için
1. Seçenek : GÜNEY KIBRIS'ın konsolosluğunun bulunduğu TÜRKİYE'den vize istemeyen ülkelerden birine giderek alabilirsiniz.

2. Seçenek : YUNANİSTAN'dan SCHENGEN vizesi almak. İlk girişinizi YUNANİSTAN'a yapacaksınız. Ardından vizenizi GÜNEY KIBRIS'ta kullanabilirsiniz. Zaten Türkiye'den direkt GÜNEY KIBRIS'a uçuş olmadığından gidebileceğiniz en akıllıca gitme yöntemi YUNANİSTAN'a giriş yapıp, ardından GÜNEY KIBRIS'a gitmek olacaktır.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklaması ise:
Kıbrıs Rum Kesimi (GKRY): Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Vatandaşlarımız vizelerini Güney Kıbrıs’ın Atina Büyükelçiliğinden temin edebilirler.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Vatandaşlarımız vizelerini Güney Kıbrıs’ın Atina Büyükelçiliğinden temin edebilirler.

Kuzey Kıbrıs'tayım. Yeşil , gri veya diplomatik tür pasaportlardan birine sahibim. Güney Kıbrıs'a geçebilir miyim?
HAYIR ! Güney Kıbrıs TÜRKİYE vatandaşlarının tamamından vize istemektedir. Bunun içinse ATİNA BÜYÜKELÇİLİĞİ'nden almamızı istiyor. Yani, bi zahmet YUNANİSTAN'a gidin, orda verin belgelerinizi diyor. Güney Kıbrıs'ın Atina Büyükelçiliği için tıklayın.
KIBRIS vizesi


Kıbrıs'ta kaç gün kimlikle kalınabilir? Kıbrıs'ta kaç gün kimlikle kalabilirim ?
Türk vatandaşları kimlikleriyle K.K.T.C. Ercan Havalimanı'na veya limanlarından giriş yaptıkları günden itibaren 90 gün ülkede sadece K.K.T.C.'de kalabilirler. Detaylı bilgi için K.K.T.C. Dış İşleri Bakanlığı sayfasından bilgi alabilirsiniz.
K.K.T.C'ye giriş yaparken verilen giriş-çıkış kağıdını güzelce MUHAFAZA ediniz. ** yeni nesil Türkçe'si için SAKLAYIN!

K.K.T.C. Kuzey Kıbrıs'tan Güney Kıbrıs'a geçebilir miyim?
TÜRKİYE vatandaşları geçiş yapamaz. TÜRKİYE vatandaşları sadece LARNAKA ve BAF havalimanlarından geçiş yapabilir. Eğer K.K.T.C kimlik belgeniz varsa yani, K.K.T.C vatandaşıysanız sınır kapılarından geçiş yapabilirsiniz. Kuzey ile Güney Kıbrıs arasında 7 sınır kapısı bulunmaktadır.

1-Metehan Sınır Kapısı
2-Ledra Palaca Kapısı
3-Lokmacı Sınır Kapısı
4-Beyarmudu Sınır Kapısı
5-Bostancı Sınır Kapısı
6-Yeşilırmak Sınır kapısı
7- Akyar Sınır Kapısı

Metehan Sınır Kapısı : Lefkoşa’da bulunmaktadır. Motorlu araçlar ve bisikletliler kullanmaktadır. Genelde bu sınır kapısının kullanım amacı araçlarla Rum tarafına geçmek isteyen kişiler kullanmaktadır.

Ledra Palace Kapısı : Lefkoşa’da bulunmaktadır. Ledra Palace ile her iki tarafa da yani Kuzey ve Güney Kıbrıs’a geçiş yapılmaktadır. Bu sınırdan araçlar geçmemektedir.

Lokmacı Sınır Kapısı : Ledra Palace gibi iki bölüme de geçiş yapılabilmektedir. Aynı zamanda sadece yayalar geçiş yapabilir. Bu sınır kapısının en büyük özelliği Güney ve Kuzey çarşılarını birbirinden ayırmasıdır.

Beyarmudu Sınır Kapısı: Beyarmudu’da bulunmaktadır. Kıbrıs’ta bazı bölgelerde Rumlar ve Türkler birlikte yaşamaktadırlar. Bu bölümlerden bir tanesi ise Pile’dir. Burada bulunan bu kapı oldukça eskidir. Bu kapının en önemli özelliği ise İngiliz üstlerinden geçmesidir. Hem araçlar hem de yayalar bu geçişi kullanabilirler.

Bostancı Sınır Kapısı: Bu sınır kapısı Güzelyurt'ta bulunmaktadır. Hem araçlar hem de yayalar bu geçişi kullanabilirler.

Yeşilırmak Sınır Kapısı : Lefkoşa’nın batısında bulunan Yeşilırmak köyünün içinde bulunmaktadır. Hem araçlar hem de yayalar bu geçişi kullanabilirler.

Akyar Sınır Kapısı : Hem araçlar hem de yayalar bu geçişi kullanabilirler. Gazimagosa’da bulunan tek sınır kapısıdır.

Hala Sultan Tekkesi'ne nasıl gidilir ?
Müslümanlar için önemli bu tekke Güney Kıbrıs tarafında bulunur. Bunu görmek için GÜNEY KIBRIS vize koşulunu yerine getirip, YUNANİSTAN veya başka ülke üzerinden (LÜBNAN , AZERBAYCAN, MAKEDONYA, UKRAYNA, İSRAİL, ÜRDÜN olabilir) aktarmalı olarak gidebilirsiniz.


Türkiye'den Güney Kıbrıs'a direk uçuş var mı?
Yok ! Malum Türk-Rum ilişkileri ve diplomatik engeller...

İstanbul'dan Larnaka'ya nasıl gidilir ?
İstanbul'dan direk uçuş yok. Atina- Yunanistan aktarmalı veya Beyrut-Lübnan aktarmalı gidilebilir.

İstanbul'dan Baf'a nasıl gidilir?
İstanbul'dan direk uçuş yok. Atina- Yunanistan aktarmalı veya Beyrut-Lübnan aktarmalı gidilebilir.

Güney Kıbrıs'ta TÜRK telefon hatları çalışıyor mu?
Dışişleri Bakanlığı açıklaması : GKRY’de genel olarak Türkiye’ye ait sembollere (bayrak, para gibi) tepki gösterildiğinin ve Türkiye’deki GSM operatörleri ile GKRY’deki karşıtları arasında dolaşım (“roaming”) anlaşması olmaması nedeniyle Türkiye’deki SIM kartlı cep telefonlarının GKRY’de çalışmadığının da akılda tutulması yararlı olacaktır.

Bu çerçevede, vatandaşlarımızın zorunluluk arzetmedikçe GKRY’ye seyahat etmekten imtina etmeleri; Kıbrıs Rum kesimine seyahat edecek vatandaşlarımızın ise güvenlik bakımından risk artında oldukları bilinciyle hareket etmeleri ve müteyakkız olmaları tavsiye edilir.
Kaynak : http://www.mfa.gov.tr/gkry_ye-seyahat-edecek-vatandaslarimiza-uyari.tr.mfa

K.K.T.C'den araba kiralayıp , Güney Kıbrıs'a gezmeye gidebilir miyim?
HAYIR! Rent-a-car (araç kiralama) şirketleri bu konuda size yardımcı olamayacaklarını belirtmişler.

İyi yolculuklar,

Burada yer alan vize gereksinimi bilgileri için T.C. Dış İşleri Bakanlığı'nın 19.07.2017'deki Türk Vatandaşlarının vize gereksinimi bilgilerine istinaden kaynak olarak değerlendirilmiş olup, oluşabilecek vize rejimi değişikliği için TWITTER sayfamızı takip ederek #seyahatuyarisi etiketiyle yayınlanacak girişleri ve bakanlığın kendi websayfasındaki güncel bilgilere göre hareket edilmesi tavsiye edilmektedir. Burada yer alan bilgiler sadece fikir amaçlı tavsiye niteliğindedir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS