Lviv'de Görülmesi Gereken Yerler - Lviv Gezi Rehberi

Ukrayna'nın batısında Polonya sınırındaki Lviv muhteşem bir haftasonu kaçamağı sunuyor. Bu harika şehirde hiçbir vesait kullanmadan heryere rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Üstelik vizesiz.



Ukrayna vize istiyor mu?
Ukrayna Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Yeni çipli kimlikle bile Ukrayna tarafından kabul ediliyor. 

Ukrayna Lviv havalimanında sadece kimlikle giriş yapabilir miyim?
Hayır! Pasaport polisi uçaktan iner inmez Türk pasaportu olanları ayırıyor. Zaten uçağın tamamı Türkiye'den gelen erkek yolcu ağırlıklı olduğundan, pasaport polisi sizi bir odaya sırayla çağırıp, üzerinizde ne kadar para olduğunu, paranın tamamını kameraya göstermenizi, otel rezervasyonunuzu , dönüş biletinizi ve masasının üstündeki Türkiye haritasından hangi şehirden geldiğinizi göstermenizi istiyor. Ayrıca ne amaçlı geldiğinizi, kaç gün kalacağınız gibi soruları da sormaktadır. 


İstanbul'dan Lviv'e nasıl gidilir?
Ukrayna'nın bayrak taşıyıcısı FLYUIA ile yaklaşık 2 saatlik uçuşla ulaşabilirsiniz. Bindiğimiz uçak çooookkk eskiydi. Ayrıca low-cost havayolu (düşük maliyetli havayolu) şirketi olduğundan koltuk aralıkları çok ama çok dar. Pegasus'un ve Ryan Air'in koltuklarına laf söyleyenler kesinlikle ama kesinlikle binmesin bile! Bunun dışında Atlas Global ve Türk Hava Yolları'nın direkt uçuşları bulunmaktadır. 

Kiev'den Lviv'e nasıl gidilir?
5 saatlik bir tren yolculuğu veya yaklaşık 1 saatlik uçak yolculuğu ile Lviv'e ulaşabilirsiniz. 

Lviv'de nerede kalınır?
Lviv'de konaklamak için çok sayıda alternatif var. Konaklama ücretleri de oldukça uygun. Her bütçeye uygun kalacak yer var. Bunun için önerdiğimiz yerleri görmek için tıklayın.
Booking.com

Hatta işinizi daha da kolaylaştırıyoruz. Harita üzerinde bütçenize uygun yeri seçip, ilerleyebilirsiniz.
Booking.com




Kısa kısa Lviv:
Avrupa’nın aslanlar şehri. Polonyalılar da Lwow olarak söylerler. Lviv ; Polonya, Ukrayna ve Avusturya karması.
900bin kişilik nufüsü var.
Buradaki Hristiyanlar Ukrayna Ortodoksu olarak anılıyor.
Lviv’de 150 kilise mevcut.

Lviv'de nereleri görmeliyim? 


  • St Andrew Kilisesi – 17 yüzyıl, barok mimariye sahip. Lviv’in en barok yapısı.
  • Rynok Meydanı- eski şehir meydanıdır. Belediye binasından kuleye bağlan.
  • Opera Binası ** Hatta saat 12:00'de ve aynı günün 18:00'de iki program olabilmekte. Bir bilet alın. 50 UAH'tan başlıyor. O atmosferi yaşayın. Bina içi zaten apayrı bir dünya. Mutlaka gidin izleyin ve binayı gezin. Tavanlarını inceleyin. 
  • Ermeni Kilisesi
  • Ukrayna Tarihi Müzesi (yağmur yağarsa) eski kıyafetler , eşyalar var. İkinci Dünya Savaşı’na ait bir takım eşya var.
  • Çikolata Müzesi (yağmur yağarsa)
  • Lviv Coffee Manufacturing ** Yer altı kahveciliği :) Kahve madenciliği :) 
  • High Castle--- Şehrin en yüksek noktası –pek gidilmese de olur.
  • Potoçki Sarayı—Lviv’in en güzel sarayı—Şemsiyeli yer. Fransız mimar yapmış. Polonyalı asıllı aile yaptırıyor.
  • İtalyan Avlusu – mutlaka git—yukarı kata çık ve bir foto çek !
  • Lychakiv Cemetery - gittiğim yerlerde mezarlık dolaşma gibi bir zevkim olmadığı için bunu es geçtim ama gitmeden önce araştırırken, bu mezarlık ve mezar taşları için özellikle methiyeler düzülmüş. İşte şöyle işte böyle diye. Pek bir nanesi olduğunu düşünmediğim için tercih etmedim. Sizin tercihinize kalmış.


Lviv Havalimanı'ndan şehir merkezine nasıl gidilir?
Havalimanında sabah 08:00'de kalkan 48 no'lu otobüse biniyoruz. Bu otobüs sizi son durak Rynok Meydanı yakınında bırakmış olacak. 

Lviv'de en güzel kahvaltı yeri nerdedir?
Ardından kahvaltı için Svyt Kaba- Cafe'de muhtelif kahvaltımızı yapıyoruz. 
Şehirdeki ilk atraksiyonumuz Belediye Binası Kulesi oluyor. 400 metre yükseklikteki bu kuleye çıkmak nefesinizi biraz zorlayabilir. Zira tek sıra çıkıldığı için arkanızdakileri de düşünmeniz gerekiyor. Kişi başı 15 UAH

Lviv'de görülmesi gereken yerler nerdedir?

Bir çok müze Rynok Meydanı'nda yer alıyor. Herbirinde güzel vakit geçirebilirsiniz.

Bizim tercihimiz, kuleden de gördüğümüz Italian Courtyard - Kornyakt oluyor. Burada oldukça güzel zaman geçiriyoruz. Üst katında ayrı bir müze bulunuyor. Alt katta ise kraliyet taçlarının olduğu ayrı müze. Müzelerin tamamı için ayrı ayrı bilet alıyorsunuz. Biletler yaklaşık 20 UAH civarındadır.

Eczacılık , postahane müzesi gibi müzeler bizi cezbetmediği için gitmiyoruz. Yolumuzu Katedrale çeviriyoruz. Buradan geçerken de Casanova'nın önünden geçiyoruz. Oldukça ateşli bir mekan olduğunu gösteriyor.

Katedral yanında Dinler Tarihi Müzesi var. Burada tarih boyu Lviv topraklarının iletişimde kaldığı dinler tanıtılmış. Öncelik Musevilik ve Hristiyanlığın mezhepleri oluyor. İslamiyet ise Budizm ve Hinduizm gibi dinlerin sergilendiği salonda yer buluyor.

Rynok Meydanı kule altında Tourist Info yer alıyor. Buradan haritanızı ve etkinlik şablonunuzu almayı unutmayın. Gerçekten çok yardımsever bir kız size herşeyi anlatacak.

Katedral sonrası yolumuzu Arsenal - Silah Müzesi yönüne veriyoruz. Silah sevdalısı olmadığımız için bizi cezbetmiyor. Bunun yerine Holocaust döneminin acılarını gösterir Jewish Quarter tarafına geçiyoruz. İkinci Dünya Savaşı'nda bombalanan sinagog - şu anda bir duvarı bile kalmamış- ve Yahudilere karşı yapılmış katliamların izlerini bir anıt ile sergilenmekte.

Buradan yolunuzu çeşitli ve farklı konseptteki kafeteryaların bulunduğu sokak sizi karşılayacak. Zaten adım başı bir kafe var. Bu anlamda gerçekten çok başarlı ve güzel bir şehir Lviv.

Otele geçiyoruz. Otele giderken Ivan Franko Parkı'na kurulmuş standlara göz gezdiriyoruz. Park gerçekten müthiş bu arada. Sonbahar olduğundan sararmış, sararmakta olan , turuncu düşen ve uçuşan yapraklar size görsel şölen yaşatacak. Hava oldukça soğuk yalnız. Ama havası çok temiz bunu da belirteyim .

Lviv'de ne yenir?
Akşam için bu kez çıktığımızda mahallemizde bulunan Celentano Pizza'ya geliyoruz. Burada fiyatları görünce zaten inanamadım. Pahalı olmasından değil. Bu kadar kaliteli ve uygun olmasına. Kişi başı 3 USD'a bir küçük pizza ve yarım litre içecek ve de öncesinde çorba. Celentano bu arada Rynok Meydanı'nda da var. Hatta alt katı giriş katından çok daha güzel. Biz Lviv'de buraya müdavim olduk diyebilirim.

Lviv'de gece hayatı nasıl?
Akşam eğlence saat 20'de başlıyor. Hemen hemen tüm kafe akşam birer eğlence mekanına dönüşüyor. Fakat kafeterya özelliğini de koruyor. Özellikle bizim en çok hoşumuza giden Bira Tiyatrosu'ndaki şamatalı eğlence oluyor. İnsanlar içeride oturabilmek için sıra bekliyor. Üç katlı bu mekanda dışarıdan zaten cam plaza gibi olduğundan ne olup bittiğini ışıklardan çözüyorsunuz. Canlı performans gerçekten çok iyi.

Buradan çıkıp Coffee Mining'e gidiyoruz. Gündüz giremediğimiz madene akşam giriyoruz. Yerin altındaki maden görünümlü yerde oraya özel kahve içebilirsiniz. Ortam çok boğuk ve yukarıda canlı konser olduğundan yukarıda oturmayı tercih ediyoruz. Buradaki canlı performansta oldukça başarılı. Gelen kitle tüm yaş grubuna açık ve illa içki içmeniz gerekmiyor. Bu konuda da oldukça serbestsiniz.

Sonraki durak 14 no'lu bina oluyor. Burada adını hatırlamadığım pub'a gidiyoruz. İçeriye girmek için uzunca bir kuyruk var. İçeri girmek için sizi elinde keleşli bir amca karşılıyor. Kapı açıp parolayı soruyor. Parolayı bilirseniz sizi içeri alıyor. Parola nedir diye merak ediyorsanız aşağıdaki bilgileri takip edin. Sonra size bir shot ballı votka verecek. Bunu da isterseniz içiyorsunuz. Bu konuda herhangi bir zorlamaları yok. İlla içecekmişsiniz gibi hep yazılmış çizilmiş ama duyarlılar.

Ardından sizi kapkaranlık merdivenler karşılıyor. Bir sığınaktasınız. Loş ışıklı. Yer yer kurusıkı patlamaları ve asker üniformalı , yeryer kavga ve silahlı kapışmaların olduğu bir ortam. Menüleri daha ilginç. Sanki sivillerin bastığı bildiri gibi. Her menü bir ayrı hikaye var. Her yemek ve içeceğin bir bağlantısı var. Sonraki adımları ellerinde el fenerleriyle masa masa dolaşıp Putin'i seviyor musunuz ? diye sormaları. Eğer seviyorsanız bile o an bence o ortamda nefret edin. Zira biz zaten sevmeyenlerdendik. Bize sorup "elbette hayır" yanıtını alınca hepten koca salon coştu. SLAVA UKRAINE ! Burada sadece oturup bu şovun bir parçası olmak bile güzel. Korkunç gelebilir bazılarına ama bence farklı ve özgün olmuş. Böylesini başka yerde yaşabileceğinizi sanmam.

Lviv gündüzü gerçekten dolu. Gecesi daha da dolu. 

Sokak performansçıları da dışarı da ayrı güzel. Lviv'de iki tane kulübü vardır diye yazmış sağolsun tüm bloggerlar. Kusura bakmasınlar şehri bence iyi taramışlar. İki tane mekanın bu konuda high level olduğunu söyleyebilirim. Adlarını açıklamayacağım burada, amacım yuva yıkmak veya barzoları mekana yöneltmek olmayacak. Çünkü her gittiğimiz yerde artık barzo görmek istemiyoruz. Buraların da bozulmasına müsaade etmeyeceğim.

Lviv gündüz gidebileceğiniz bir güzel yapı : Potoçki Sarayı oluyor. Vakti zamanın zengin ailesi burada Fransız mimara yaptırıyor. İçerisi oldukça güzel. Kişi başı yaklaşık 30-40 UAH.
İki katını da dolaşmanızı tavsiye ederim. Üst kattaki tablolardan birkaçı sanki geceleri o çerçeveden çıkıp canlanıyormuş hissini uyandıracak-müzede bir gece :)

Opera Binası'na ise opera için gittik. Biletimizi gitmeden önce aldık. Binayı da böylelikle gezmiş olduk. Hem de operayı büyük bir heyecanla izledik. Opera Binası için güzel bir video buldum:




Buradan çıkışta yine bir Celentano Pizza ve Mazoch Cafe oluyor durağımız. Kırbaçlanmaktan hoşnut kalacakların yeri. Üstelik kızlar sizi alıp yarı bele kadar soyup , gözlerinizi bağlayıp mum yakıyorlar üzerinizde... Nasıl bir fantezi izleyin ve görün:




Lviv'de vaktimiz olsa listeye alacağımız yerler -buralara gitmedik:
- Folk Architecture Müzesi
- Lychakiv Mezarlığı

Bu arada burada bahsetmediğimiz nice kafeterya var. Her iki saatte bir kafede birşey içip soluklanmak ve dışarısının soğuk-temiz havası bize çok iyi geldi. Lviv'de heryere yürüyerek gitmek çok güzel geldi. Açıkçası otobüsle , tramvayla bile gidebileceğimiz yerler gözümüzde büyüdü. Gitmekten vazgeçtik. Gidebilecek yerlerin açık hava olması ve havanın oldukça soğuk olması da tuz biber oldu.  Bunun yerine 3-4 kafede daha güzel zaman geçirdik halkla...



Karma notlarım:
Kasklı – silahlı kafe—kalabalık oluyorç Kryjivka Kafe – ilginç – silahlı adamlar karşılıyor seni. Eğlencesine.

Şehri dolaştıran tren var. Yürümek yerine bence oldukça iyi.

Mazox Cafe- Majoc Cafe- kırbaç yemek isteyenlerin kafesi.

Pazarlık Kafesi’nde garson fiyatı sallar, sende düşürmeye çalışırsın.

Lviv’in merkezindeki parkta yöresel evler var. Siyah Kilise- Karpat dağlarından sökülerek buraya getiriliyor. Dışı yapla kaplı. Bundan kapkara. 18. Yüzyıl yapımı. Kullanılmakta halen. Bali tarzı.

Hodin Kasabası’nda –Lviv’e 45 dakika uzaklıkta—Hürrem Sultan’ın doğduğu köy. Heykeli de var. Hürrem’in doğduğu ev ve Hürrem’in babasının çalıştığı kilise olduğu düşünülüyor.

Pazar günü kilise önlerine bit pazarı kuruluyor.

İyi yolculuklar,

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS