Kore Yemekleri [2020]

Yazının ve fotoğrafların tüm hakkı saklı olup, zaman damgası ile tescillenmiştir. Kopya-alıntı yapılamaz.

Kore yemekleri ile daha önce tanımayanlar biraz önyargılı davranabilir; ama şunu söyleyebilir Kore mutfağı Türk damak tadına en yakın Asya mutfağı. Bu şahane lezzetlerle tanışmaya ne dersiniz?
 

Kore’de lokanta adabı nasıl?
Kore’de bir geleneksel lokantaya girdiğinizde ayakkabılarınızı çıkartarak yer sofrasına geçiyorsunuz. Masadan biraz alçak, sehpadan biraz yüksek sofranızda özellikle erişte-noodle söylediğinizde chop-stick/çubuklarla yemeniz uygun olacaktır.
Ayrıca, Kore yemeklerinde sarımsak çok tercih ediliyor. Bazı lokantalarda buram buram sarımsak kokusu sizi karşılayacak. Hatta, metroda da bazen bu sarımsak kokusu nereden geliyor dediğinizde yanınıza oturan teyze veya amca kaynağı olabilir.
Yemeklerde domuz eti ve yağı sıkça kullanılmaktadır. Bunun için yemek tercihlerinizi önceden iletiniz. Acısı, gerçekten acı. Sarımsak gerçekten sarımsak. Buna göre azar azar deneyerek söylemeniz ilk lokanta deneyiminiz için güzel bir başlangıç olacaktır.


Korece bilmiyorum. Yemekleri nasıl anlarım?
Bap ile biten bir yemek görürsen : haşlanmış pirinç var demektir.
Guk veya tang ile biterse o bir çorbadır.
Ganjang : soya sosu
Korean barbaque: önünüze çiğ et tabağı ve bir ocak gelir. Kendin pişir kendin ye şeklinde yemeğinizi yersiniz.
Susam yağının sırrı : Kore mutfağında bir çok yemekte susam yapı kullanılır. Haliyle yemeklerin kokusu biraz değişik gelebilir. Özellikle Thai mutfağını daha önce denemişseniz susam yağı size çok yabancı gelmeyecektir.
Banchan : yine Türkiye ile örnek bir uygulama daha. Yemeklerinizin yanına istediğimiz meze/salataların genel adı Banchan. Bunun içinde kimçi , kurutulmuş kalamar , gosari namul ve daha bir çok ara lezzet size getiriliyor. Kişi sayısına göre getiriliyor Banchan.


Kore yemekleri nelerdir?

Buçimge
Türkçe halini yazdım. Türkiye’deki mücverin aynısı.  Kabak, yumurta, un, süt, patlıcan kullanılıyor.


Hobak joan
Şinitzele benzeyen kabak kızartmasını deneyebilirsin.


Bulgogi
Sulu, dışı marine edilmiş biftek eti yemeği. Kore genelinde en popüler yemekler arasında yer alan Bulgogi, 2011’deki CNN seyahat rehberi okuyucuları tarafından en sevilen 23. Lezzetli yemek olarak seçildi. İçinde çok ince doğranmış soğan ve sarımsak konularak bifteğin aroma kazanması sağlanıyor. Pişen et, Türkiye’deki lavaşa konup yenen kebap misali, birer marul/kıvırcık yaprağına sarılarak yeniyor. Sanırım yeme şeklimiz bile bu kadar aynıyken, Kore yemekleri için ilk önyargıyı kırdığımızı düşünüyorum.
Bulgogi, ssamjang isimli julyen kesilmiş acı biberlerle genelde servis ediliyor.

Kimchi
Turşu, Türk mutfağının olmazsa olmazı. Sanırım sevmeyen yoktur. Kimçi’de Kore’de çok seviliyor. Öyle ki kahvaltı da bile kimçi yenebiliyor. Genelde lahanadan yapılan acılı turşuyu sizde Kore yemeklerinizle eksik etmeyin. Hatta, Kore’de Kimçisiz sofra eksik kabul ediliyor.

Gimbap
Suşinin Kore versiyonu. Dışındaki yosun, içindeki pirinç , sebze ve biftek/sosis konularak hazırlanıyor. Kore’de özellikle sokakta bile tadabileceğiniz çok güzel bir lezzet. Susam ve soya ile hazırlanmış sosunu istemeyi unutmayın.

Bibimbap
Kore mutfağında ismi kadar kendi de hoşuma giden bir başka harika lezzet. Bibimbap mantar, namul, biftek, soya sosu, acı biber sosu ile piştikten sonra, servise hazır hale getirilmeden önce yumurta kırılarak bambaşka bir forma dönüşüyor. Özellikle Jeonju bölgesinin yemeği olarak kabul ediliyor.

Galbi
Korece pirzola anlamına gelen galbi, Kore’de domuz pirzolasından yapılıyor ama bazı yerler tavuktan da yapabilmektedir. Türkiye’deki Kore restoranı ise domuz kullanmadığından, Türkiye’de güvenle deneyebileceğiniz hoş bir lezzet. Soya sosu, kıyılmış sarımsak, şeker ile hazırlanan galbi, kalbinizi kazanacak.


Samgyetang
Tavuk çorbanıza biraz ginseng eklersek nasıl olur? Bence efsane olur. Kore usulü tavuk çorbası, bizdeki terbiyeli tavuk çorbasından biraz farklı olsa da içine giren ginseng ile eminiz, ilaç diye bir şeyi asla kullanmazsınız. İçinde tavuk, sarımsak, pirinç, Kore jujube ve ginsengi kullanıyor.

Soya soslu yengeç
Soya sosunda bekletilerek pişen yengeç Kore’de oldukça popüler. Özellikle, Singapur seyahatimizde de karabiberli yengeç farklı bir deneyim olsa da soya soslu yengeçte Kore’de deneyebileceğiniz ayrı güzel lezzet.








Kimchi Jjigae
Dana etli, tofu, kimçi ve bazı sebzelerle hazırlanıyor. Acıyı seven gelsin.

Japchae
Görünüşü hep ilginç gelen yemek. Hani, şeffaf erişte vardır. İşte onun yemeği.  Bol sebzeli, dana eti kullanılır. Porsiyonu da diğer yemeklere göre nedense büyük geliyor.
Kaynak: https://okonomikitchen.com/wp-content/uploads/2019/07/vegan-japchae-recipe-10-of-11.jpg

 Sizin sevdiğiniz Kore yemeği hangisi? En çok hangisini denemek istersiniz. Hadi, instagram'da buluşalım . http://instagram.com/1orada


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS