Kore SPA keyfi : Jimjilbang [2020]

Yazının ve fotoğrafların tüm hakkı saklı olup, zaman damgası ile tescillenmiştir. Kopya-alıntı yapılamaz.

Kore ile Türkiye arasında benzerlikler bulunduğunu Kore Seul Gezi Rehberi yazımızda özellikle değinmiştik. Hatta iddiam şu ki Asya'da Türk damak tadına en uygun mutfak Kore mutfağı. Kore'ye gittiğinizde aç kalma durumunuzun olmayacağını özellikle belirtiyoruz. 


Kore kültürünün bir diğer en önemli yanı, dünya genelinde nam salmış hamam kültürümüzün Kore'de de biraz daha farklı versiyonun olması. Gelin bu spa-hamam kültürü olan Jimjilbang'i birlikte tanıyalım.


Jimjilbang nedir?

Kore’de bir diğer yapmanız gereken ise Jimjilbang keyfi. Belki bunu daha önce duymadınız ama şimdi size Kore kültürünün geçmişten bugüne olan en güzel rahatlama metodunu açıklıyorum. Jimjilbang bir nevi spa merkezi. Burada çeşitli sauna ve dinlenme alanları bulunuyor. Çeşitli derecelerdeki termal sular ve Kore hamamı keyfini bir arada yaşayabileceğiniz tesislere Jimjilbang deniyor. 



Jimjilbang içinde ne var?

Jimjilbang içerisinde çok farklı sıcaklıklarda dinlenme alanları bulunuyor. Bazılarında ise mekanın sahip olduğu taşın etkileriyle sizin kan dolaşımı ve bir çok rahatsızlığınıza çözüm sağlanıyor. Bu odalarda her birinde farklı rahatsızlıkların tedavisinin sağlandığını söyleyebilirim. Ardından yeteri kadar terledikten sonra sizi termal suların olduğu hamama geçmiş oluyorsunuz. 


Jimjilbang'lerde kalınabilir, bir tam gece geçirilir mi?

Jimjilbangler içerisinde tam bir gece geçirebilirsiniz. Uyuyabileceğiniz özel alanlar mevcut. Size özel bir ranzada dinlendikten sonra uyuyabilirsiniz. Uyuduğunuz bazı odalarda özel taşlar kullanılmaktadır. Sizi stresten ve bazı rahatsızlıklardan arındırır. Jimjilbang içerisinde uygun fiyatlı restoran, çocuklar için AVMdeki oyuncaklar, karaoke odası, internet cafe, kitap okuma bölümü, ayaklarınız için özel taş havuzu, diğer insanlarla ortak zaman geçirebileceğiniz bazı sosyal alanlar mevcut. Bazı odalarda cinsiyet ayrımı vardır. Kadınlar ve erkekler için ayrılmış özel alanlarda dinlenebilir, uyuyabilirsiniz.


Jimjilbang içerisinde işleyiş nasıl?

Jimjilbang’e ilk girdiğinizde sizin bedeninize göre tişört ve şort veriliyor. Ardından anahtarınız ile kıyafetlerinizi ve ayakkabınızı dolaba kilitliyorsunuz. İçeride cep telefonu kullanabilirsiniz. Havlular içeriden ücretsiz temin ediliyor. 


Jimjilbang kullanımı nasıl?

Jimjilbang hamam kısmında çıplaklık fobiniz ve başka insanların çıplak olduğunu bilerek girmenizi tavsiye ederiz. Cinsiyet ayrımının olduğu hamamlarda nüdist olduğundan bunu bilerek gitmeniz gerekiyor. Herhangi iç çamaşırıi peştemal, havlu sarınmanıza müsaade edilmiyor. Hamam içerisinde telefon kullanmak yasak. Havlu, peştamal gibi şeylere sarınmanız tamamen yasak. Bu konuda görevliler oldukça katı. Vücudunuza sarılı veya giymiş olduğunuz şortları çıkarttıklarını bilmeniz gerekiyor. 


Jimjilbang içerisine vücudunda dövmeli olanlar girebilir mi?

Japonya’daki onsenlerde jimjilbang gibidir. Onsenlere girişte dövmeli olanları içeri almadıklarını bilmeniz gerekir. Jimjilbangte böyle bir sorun yok.

Jimjilbange giderken özellikle almanız gereken kişisel hijyen ürünleri, şampuan, kese ve lif getirebilirsiniz. Türkiye’deki hamamlardaki gibi tellak benzeri görevliler mevcut.


Jimjilbang'lerin çalışma saati nelerdir? Saat kaça kadar kullanabilirim?

Jimjilbangler 24 saat açıktır. Gündüz ve gece için ayrı tarifeler mevcuttur. İki tarife arasında çok ciddi bir fiyat farkı yoktur.

Jimjilbang Kore’nin gerçekten güzel bir geleneği. Özellikle turistler için de farklı bir deneyim. Ne ağrı kalıyor, ne yorgunluk. Sauna odalarındaki sıcaklıklarda çok fazla kalmamanızı tavsiye ederim. Ayrıca, içeride su sebilleri ücretsiz. Kağıt bardak sunuluyor.


Önereceğin Jimjilbang var mı?

Jimjilbang Seul’de iki tanesi meşhur. Biri Dragon Spa, diğeri ise Silloam Spa. Silloam Spa , Seoul Station hemen yanında. Çok kolay ulaşımı. Google Maps ,Kore genelinde çalışmadığı için tavsiyem NAVEL isimli uygulamayı telefonunuza indirip, yeri gitmeden önce işaretlemeniz. Zaten, Seoul Station binası çevresinde bu binanın yazısını göreceksiniz.


Jimjilbang'i gitmeden görme imkanım var mı?

Dragon Spa Jimjilbang’te Conan O Brien’in Kore serisi çekildi. En azından nasıl bir yer olduğunu o videodan görebilirsiniz. Bizim tercihimiz Silloam Spa oldu. Gerçekten akşam gittik ve yorgunluk namına bir şey kalmadı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS