Dubai


Benim Dubai'ye ilk yolculuğum 2011'de üniversitede öğrenciyken projem ile katıldığım konferans oldu. Daha sonrasında turistik anlamda daha da keyif aldığım gezim 2012'de...
Ülkemi temsilen Al Maktoum, Nahyan ve oğulları ile fotoğraftayım.

Türk Hava Yolları'nda çalışırken Dubai'nin pek çok söyleme çeşitlerini öğrendim. Bunlardan en afilisi Avustralya aksanı ile Türkçe yazılışı ile CIBAYİ veya CIBAİ olabilir. Peki Araplar nasıl seslendiriyor bu şehri şahaneyi : DUBAY . Batılılar bizim gibi DUBAİ demekle yetiniyorlar. 

Booking.com
Dubai kozmopolit şehir. Tüm dünyayı kucaklamış ve geleceği sağlam adımlarla ilerleyen bir şehir. Şehir diyorum çünkü çoğu insan onu sadece bir ülke olarak tanıyor. Emirliklerdeki diğer emirliklerin hakkı geçmesin. 

Birleşik Arap Emirlikleri, 7 emirlikten oluşur. Bunlardan en çok tanınanı Dubai, diğeri ise başkent Abu Dabi.
Her bir emirlik için ayrı vize mi almak gerekir ? Katiyetle hayır. 

Dubai'de yapılacak en iyi aktiviteler çölde yolculuk, denize girmek ve alışveriş. Aslında bu şehirde herşey düşünülmüş ve tüm imkanlar fazlasıyla var - alışveriş merkezinde kayak yapmak gibi. O zamanlar Türkiye'de böyle bir şeyi söylemek "ooo" etkisi yaratıyordu. Zira İstanbul'da da Torium AVM'de var. 

Dubai Mall, Emirates Mall , Ibni Battuta Mall, Raffles Mall ,Festival Mall , Deira City Center Mall , Bur Dubai- Burjuman Mall gider de gider bu alışveriş merkezleri. Bir tanesi var ki onun adını burada paylaşmıyorum favorim kendileri olur. 

Dubai'de yeme-içme kültürü inanılmaz geniş. Satwa ve Karama mahallelerinde bile Çin , Filipin , Japon , Hint lokantaları bulabilirsiniz. Klasik AVM'lerde de bunlar olduğu gibi ilaveten Lübnan- Arap mutfağı, shawarma , İtalyan mutfağına haiz yemeklerle kendinize ziyafet çekebilirsiniz. 

Satwa ve Karama'da ne var ? 
Emin olun çok şey var. 
Güvenlik için korkunuz yoksa buraya gitmenizi tavsiye ederim.
Satıcıların tümü İngilizce biliyor. Bilmeyen varsa gitmemesini tavsiye ederim. 
Taklit ürün merakı olanlar için burası cennettir fakat kazıklanma ihtimaliniz yüksektir. 

Dubai'de başka ne yapılabilir ?
Çok şey var fakat hangi birini yazayım bilemedim. 
Dubai'de Wild Wadi Park'ta su oyunları tutkunuysanız gidebilirsiniz. Çoluk çocuk tam size göre. 
Dubai Mall'da akvaryum var ve bu akvaryumun halka açık kısmı dünyanın en büyük akvaryumu olma unvanına sahip. Nedeni halka bakan taraf tek yekpare camdan oluşur. 
Dubai Mall'da Mısır'da tanıştığımız o leziz enfes ürün Cinnabon Seattle'sa rastlıyoruz. O kadar mutluyuz ki anlatmamızın imkanı yok!


Emirates Mall'da kayak yapabileceğiniz alan bulunur. 
Dubai Mall'da ise buz pateni pisti vardır. Hatta bu pistten bir de SRK yani Shahrukh Khan geçti. O kim mi? Bollywood'un en iyisi - belki My Name is Khan desem yeterli olur mu?

Deira City Center ucuz elektronik eşya için Carrefour'a uğrayabilirsiniz. Elektronik eşya kısmında fiyatlar nispeten diğer yerlere göre daha uygun. Bu arada Sharaf DG ülkenin Teknosa'sı gibi düşünebilirsiniz. Her AVM'de en az bir tane var. 

Benim AVM'lerde en çok hoşuma giden kısım VIRGIN mağazalarının olması. 

Dubai'de domuz eti satan yer var mı?
Evet ne yazık ki var. Ülke genelinde expat çalışanlar bulunduğundan bu da düşünülmüş ve İngiltere'nin süpermarket zinciri Wait Rose Dubai Mall içinde yer almaktadır. 
Emirates Mall'da Carrefour vardır. 

Dubai'de Jumeriah Beach sizi turkuaz rengi suyuna davet etmekte... 
Fotoğraf makinesi size o turkuazlığı göstermeyi imtina ediyor :)

Dubai'de gidebileceğiniz tarihi yer var  mı?
Evet Bur Dubai bölgesinde Dubai Müzesi ve tarihi alan var. Burada gezi-gözlem sonrası abralara binerek Deira'ya geçebilirsiniz. Abralar bu arada teknelerdir. Bunların the Creek üzerinde deniz taksi olanları da vardır. Abralara güvenmiyorsanız deniz taksilere binmenizi tavsiye ederim. Taksi , abraya göre daha yüksek fiyattadır. Bir yön gidiş abra 1 dirhem. 
Abra (yukarıda)

Deniz taksi/minibüs artık ne derseniz - bu arada NOI kart geçiyor:)

Deira'ya ulaştınız. Deira'da Kapalıçarşı benzeri altın pazarı , kumaşçılar - muhtelif manifaturacılar , baharatçılar sizleri beklemektedir. 


Dubai'de Deira tarafında deniz ürünleri hali vardır ve hal yakınlarındaki metro istasyonu girişlerinde sizi aşağıdaki levha karşılar. "BALIKLA İÇERİ GİRME" 

Dubai'de esas nokta dünyanın en uzun binası 828 metrelik Burj Khalifa'dır. 125 katı birden sadece 60 saniyede görkemli bir geçişle çıkabiliyorsunuz ve sonrası tüm Dubai ve çevresindeki yapay adaları görebiliyorsunuz. Çıkmadan önce internet üzerinden rezervasyon yaptırmanız gerekir. Hatta rezervasyon yerine resmi websayfasından biletlerinizi kredi kartınızla almanızı tavsiye ederim. Zira inanılmaz ilgiden dolayı ziyaretiniz öncesi görememe imkanınız olmaktadır. 


Burj Khalifa'nın bulunduğu kompleks içerisinde Dubai Mall bulunur. Gün boyu etkinliğinizde Dubai Mall'a kendinizi kapatmış gibi olacaksınız. Çünkü akşam vakti Dubai Mall'da saat 17:00-18:00 sonrası ses-ışık-havuz gösterisi başlamaktadır. Benim en sevdiğim şov müziği Shik-Shak-Shouk ve Samaa Dubai olmuştur. Özellikle dinlerim Dubai'mi anmak için. 
Shik Shak Shouk ve Dubai Fountain ... Al Maktoum gönlü zengin adam vesselam. Las Vegas'ta gördüğü bu görsel şöleni emirliğine kazandırmış . Kendilerine ve şarkıyı seslendiren Nancy Ajram'a teşekkürü borç biliriz :) 

Dubai'ye ilk gittiğimde sağolsun ülkenin kurucusunun oğullarından Al Nahyan ve Al Maktoum'un özel davetlisi olarak Burj Khalifa'nin bahçesinde şereflendirilmiştim. Bize özel ünlü Fransız akrobasi tırmanıcı Burj Khalifa'ya hiç bir donanım olmadan tırmandırılmış , gün boyu kendisine çekim maksadıyla bir helikopter görevlendirilmişti. Yoktu biz gittiğimizde bir Tom Cruise :) Ondan önce biz vardık :)
2012'de gittiğimizde Tom Cruise Görevimiz Tehlike'nin çekimleri taze bitmişti. Burj Khalifa girişine de anı yeri yapmışlar .
Filmi izleyenler bilirler o vakumlu-mıknatıslı eldivenleri işte filmden görüntüler :

Ve işte o tırmanışın görüntüleri :



Dubai Mall bana diğer AVM'lerin içinde daha nezih geliyor. Souq Al Bahar kısmı olsun , dünyanın en büyük AVM unvanını taşıması , havuz gösterisi , Burj Khalifa ile entegre olması beni hep daha cezbetti. 
Dubai Mall-Burj Khalifa'ya ve Emirates Mall'a kendi isimlerindeki metro istasyonlarından ulaşabilirsiniz. NOI kartınız olmak kaydıyla... 

Gri NOI , kırmızı NOI'yi döver bu arada :)

Metroda dikkatinize çekecek bir diğer özellik , tuvaletlerin bulunması , kabin-terminal arası iki kapı bulunması ve aynı anda açılması , tüm istasyonların birbirinden farklı konsepte tasarlanması (dışı hariç ve dışı sanki bir uzay mekiği) , metroların kendine özgü Hindistan'da hissettirecek tuhaf kokusunun olması , kadınlar için pembe vagon uygulaması , VIP yolcu vagonu olması gibi gibi gibi.

Dubai DXB havalimanından metro istasyonları :
Emirates ile uçuyorsanız Terminal 3- direkt metro vardır. 
Türk Hava Yolları ile uçuyorsanız Terminal 1 - metro vardır.
Pegasus ile uçuyorsanız Terminal 2 (en uzak ve en paspal terminal)
Fly Dubai ile uçuyorsanız Terminal 2 (en uzak ve en paspal terminal o dur- taksiye binip öyle terminal 3'e varabilirsiniz)

Dubai'de taksi demişken tümü Nepal, Hindistan, Pakistanlı sürücü kardeşlerimiz Al Maktoum takibinde yarı özel yarı devlet işletmesindeki araçlarda hizmet verir. Bunlar 20 dirhemden düşük gitseniz bile en az 20 dirhem talep ederler. Hak talep edemezsiniz zira takside kocaman yazmışlardır. 

Bu arada taksiler çok temiz ve sürücüler üniformalıdır. 

Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Türk sayısı yaklaşık 12bindir. Her an her yerde bir Türk ile karşılaşabilirsiniz. Bunu geçtim ülkeye çok yakın olmasından dolayı İran sanki kuşatmış gibi. 

Dubai halkı peki ne yapar ?
Valla pek birşey yapmıyorlar sağolsunlar koca koca evlerde yaşıyor, bembeyaz veya krem dişdaşelerini giyip yarım gün çalışıyorlar. Kadınlar sabah çoluk çocuk o avm senin bu avm benim , peşlerinde Filipinli bakıcılar ile alışveriş yapıyorlar. İlk gittiğimde şok olduğum Ibn Battuta'da çoğu mağazada fiyatlar ürünlerde yazmıyordu. Sabahın erken vakti olmasına rağmen kadınlar üzerlerinde denemeden hatta alacakları kıyafeti üzerlerinde bile aynada tutmadan direk satıcıya veriyorlardı. Daha sonra bu tabloya mesai bitimi saat 14:30-15:00 gibi eşleri ekleniyordu. Bilmiyorum Dubai'de mesai saatleri halen aynı mı ?
Kısacası alışveriş alışveriş ve alışveriş. 

Dubai'de koca koca gökdelenler var? Onların fotoğrafını nasıl çekerim ?
Tümü Sheikh Zayed Road üzerindedir (yani metro hattının bulunduğu , kocaman ve en uzun yol). En güzel görüntü Burj Khalifa gözlem terasından alınabilir. Ya da teker teker akşam vakti yürüyeceksiniz diyeceğim ama imkansız gibi görünüyor. Dubai'de gözünüzle görüp "aa burası yakın, iki dakikada oradayım " dediğiniz yere yürü yürü ulaşamazsınız garantisini vereyim. Zira ilk gittiğimde kaldığım Gloria Hotel'den odamdan görünen ve 5 dakikada ben oraya vararım dediğim - iki durak uzaklıktaki - Burj Dubai yani nam-ı değer yelken otele yürü yürü varamadım.

Bu arada Internet City tarafından Burj Dubai'ye giderken ki o akşam Tunuslu ve Meksikalı arkadaşımla şahane malikanelerin ve peşpeşe giden milyon dolarlık araçların şaşkınlığı içinde güle oynaya yürüdük. Ve nihayet görkemlilerin görkemlisi Burj Dubai'nin de içinde olduğu Jumeriah kompleksinin içine varabildik. 
Dönüşte gözümüz yemedi ve taksi tuttuk. 


Dubai'de üniversiteler var mı ve ilgi nasıl ?
Dubai'de çok kaliteli eğitim var, bendeniz de Higher Colleges of Technologies - Dubai Men's College'da bulundum. Akademisyenlerin tümü yurtdışından gelmekte. Kızlar için ayrı , erkekler için ayrı üniversiteler bulunmaktadır. Mesela kızlar için Abu Dhai Women's College bulunmaktadır. Fakat uyanık batılı ülkeler ve Avustralyalılar en kaliteli eğitim kurumlarını da burada da açmıştır.Buradaki butik kampüslerinde ücretli eğitim sunmaktadır. Bunlar Internet City bölgesinde yer almaktadır. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_universities_and_colleges_in_the_United_Arab_Emirates
Ülke genelinde okuma-yazma bilmeyen nasıl yok kabul edilebilirse, akıcı İngilizce konuşamayan-yazamayan var mı diye sormak daha makul olacaktır.


Dubai'de gece hayatı nasıl ?
Biliyorum bu soruyu cevaplaması kültüre ve eğlence anlayışına göre değişiyor. Çok fazla mekan bulunuyor. Türk expatlardan birinin blogunu kurcalayalım ve kendimize yanıt arayalım. Zira, Türk expatler Dubai'nin tadını doyasıya çıkarıyor ve bunu blog haline getiriyorlar. Takip ediniz.

Dubai zenginliğin , görkemin dizelendiği tam para kazanılası güzel bir kozmopolit.
Para kazanılası diyorum nedeni 2011'de Dubai Men's College'da gördüğüm o insanı kaderine küstüren ilandan anlıyorum :
İlanda bir üniversite öğrencisi için aylık maaş 29bin AED yani 7.800 USD yapıyor.Bunun gibi daha nice ilanla karşılaştım ve bu üniversitede okumanız için Emirlik vatandaşı olmanız gerekmektedir. 
Almanya'ya gidip sonradan vatandaşlık alma gibi bir olay Dubai'de yoktur. Bilgilerinize... 



Dubai'de polis arabaları :
Bu bile konuşturdu. Dubai'deki polis arabaları Ferrari , Lamborghini falan oldu. 




İyi yolculuklar. 










Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS