Bir Kafka Şehri : Prag

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti , Avrupa’nın en çok turistini ağırlayan başlıca turizm merkezi olan Prag , sessiz ve sakin oluşuyla sizi büyüleyici atmosferine çekecektir. 2006'da yaptığımız seyahatimize ait gezi notlarımız:

Prag İstanbul’dan uçakla 2,5 saat uzaklıktadır. Tavsiyem bu şehri gezmek için turla gideceksiniz en az 4 gece kalmanızı tavsiye ederim çünkü o kadar yapılacak şey var ki anlatamam . Genelde paket turlar 3 gece olsa da hayatınızda bir kere gideceksiniz bu süreyi uzun tutmanızı tavsiye ederim .

Booking.com
Prag’a yılın her mevsimi güzelliğini elinde tutan şehirlerden , o yüzden her mevsimin ayrı güzelliğini göreceksiniz. Özellikle ilkbaharda Petrin Tepesi’ndeki doğa güzelliği , parkları ve bahçeleriyle fotoğraf makinelarınızla makro çekimler yapmak isteyeceğiniz bir doğa harikasına sahip . Sonbahar’da ise düşen yapraklarıyla bir ahenk yaratacak binalar çekim için size yardımcı olacaktır.

Prag diğer Avrupa kentlerine göre daha ucuz bir şehir. Gezi programınızı gitmeden önce iyi yapmanızı öneririm . Özellikle ben çok iyi hazırlandığımı söylemeliyim , gitmeden önce bir rehber kadar donanımlı gittim .

Kalacak yerlerde tur ile gidecekseniz mutlaka yüksek fiyatlı paketlerden almanızı öneririm çünkü bunlar rehberinizin kalitesini de ortaya koymaktadır. Şayet ben rehberle uğraşmam , kendim keşfederim derseniz o size kalmış ... Ben Piramit Otel’de kaldım ve çok memnun kaldım . Şehrin tam göbeğinde olan bu otel mimarisi çok hoşunuza gidecek çünkü yıldız ve piramit şeklindedir. Otelin önünden tramvay her daim geçmektedir.

Prag’ta 22 nolu tramvaya binip koca şehri baştan başa gezmiş olacaksınız. Prag’ta ulaşım problemi hiç yok . Nüfusu 2 milyon bazen bu turistlerle 3-4 milyonu bulabiliyor o yüzden trafik ve araç bulamama gibi bir durum yok . Otobüsler , tren , tramvay ve metro her daim emrinize amade olacaktır .



Prag’ta çekim için Wenceslas meydanı’nı kullanabilirsiniz özellikle gece vakti de güzelliğini kaybetmeyen bu şehir ışıl ışıl , fotoğraf çekmeyi bekler vaziyettedir. 

Prag’ta Kale bölgesi Hradcany de sabah gezin ardından saat 12:00-13:00 arası Charles Köprüsünü yüreyerek geçin burda da köprü üstündeki heykeller ve faaliyetler kaçınılmayacak niteliktedir. Özellikle ressamlar , müzisyenler ilkbaharda karnaval havasını soldurmaktadır.


Köprüdeki en önemli heykellerden biri Kale bölgesi girişindeki heykeldir, şu anda ismi gelmiyor maalesef not defterimi kaybettim . O heykelde dilek dileyebilir ters dönüp nehre para attığınızda Prag’a tekrar gelmeyi “garantilemiş” oluyormuşsunuz... Köprüyü Astronomik Saat’e doğru yürüdüğünüzde sol tarafta İsa heykelini görüyor olacaksınız bu heykeldeki en değişik şey ise Ortaçağ döneminde İbranice yazıların yazılması ve o yazılar altın parlaklığındadır.

Köprüyü geçtiniz. Artık Astronomik Saat bölgesine geliyorsunuz burda tursitik bir çok dükkanlar bulunmaktadır. Siz dümdüz yürüyün ve Astronomik Saat’in bulunduğu meydana gelmiş olacaksınız . Zaten o kalabalık turist kafilelerini takip etseniz koca şehri dolaşırsınız.
Hanımlar için burada velinimetlerden bahsedeyim Swaroski taşlarının merkezi olan Prag’ta bu şahane taşlardan hazırlanan takıları çok daha ekonomik sahip olacaksınız.

Astronomik saatin şölenini izlemek için dediğim gibi 12:00-13:00 arası meydanda bulunun !
Burada bunu kameraya çekmenizi tavsiye ederim .





Prag’taki bu meydanda kaliteli İtalyan restoranında Akdeniz mutfağına ait yemeklerden yiyebilirsiniz. Yalnız domuz yemiyorsanız ( ki genellikle Tortellini üstüne kıymalı bir sosu var bu domuzdan yapılmaktadır .Garsona söylediğinizde bunu olumlu karşılıyp size sadece tortellini yi getirmektedir. ) Bu arada Çek mutfağında genellikle domuz eti kullanılır o yüzden Pork , Maso veprove , ( Jaternice ( domuz sosisi ) >> bu Tesco’nun köşesinde , metro girişinde pis kokan sosisli sandviç satan arabada yapılmaktadır ) yazısı gördüğünüz açıklamalı yiyeceklerden uzak durun !
 
Prag 
Bunun dışında ucuza hediyelik eşya almak için Havelska Pazarı’na gidin . O da zaten meydanın çevresinde . Prazska Trznice , Placa Flora , Black Rosa , Mero Plac , New Angel ( Bizim Akmerkez ) , Myslbek , Kotva , Vkotcich Sokağı’na uğramınızı tavsiye ederim . 

Meydanda afiş dağıtanlardan verdikleri broşürlerden alın ! Çünkü bunların arkası haritadır.

Bunları anı olarak saklayabilirsiniz. 

Eski Prag merkezine Prag 1 “ Staromestska “ Hat A ile gidilir.


Fotoğrafını gittiğimizde çekememiştik daha sonra internetten buldum. Kaynak :http://www.idesignarch.com/wp-content/uploads/Dancing-Building-Prague_4.jpg 


Gece olduğunda Prag’ta bu Wenceslas meydanında bizdeki hayat kadınlarının tam tersine hayat erkekleri kendini pazarlıyorlar . Zenci olan bu erkeklerden açıkçası gece vakti tanımadığımız bir şehirde korktum ve orda Pera Palas gibi olan Hotel Europa ( biraz değişik yazılıyordu ) ya sığındık orda da operadan çıkan burjuva avrupalılarla çay kahve içme şerefine erişiyorsunuz. Burda Turecka Kafe yazan şeyden isterseniz garson sizin Türk olduğunuzu anlayınca “ Yok hayır almayın , o sizin bildiğiniz Türk Kahvesi değil “ diyip başka bir şey seçmenizi isteyecektir. Ben “Piccolo” denen o zıkkımdan içtim . Ufacık bir fincanda gelen bu şeyi siz bir anda diklerseniz , kalp krizi geçirme oranınızın ne kadar yüksek olacağını söylemek isterim . Aksi takdirde ben kalp çarpıntısından o gece öldüm .
Siz çay falan için , ne me lazım !

 Karlovy Vary , Atatürk'ün dinlencesi olarak kaldığı bir sayfiye yeri. Burası termal suları ile meşhur ve zaten Atatürk burayı gördükten sonra Yalova'yı bu şekilde termal turizmine kazandırmak istiyor. 
Atatürk'ün kaldığı otel :

Atatürk'ün kaldığı otelde Atatürk'e özel anı odası bulunmaktadır. Ziyaretimiz sırasında restore olduğundan göremedik.


Turla giderseniz ,
-          Turların oyunudur ilk gece ısrarla Tekne Turu’na çıkartmak için zorlarlar siz bence sakın katılmayın , hem paranıza yazık , hem aç kalmamış olursunuz.
-          Ekstra turlarda gitmenizi tavsiye edeceğim yer Karlovy Vary dir. Bizim İstanbul- Yalova’dan daha kısa mesafede Almanya sınırına yakın bir şehir. Bu arada bu şehir birer Kaplıca ve dinlenme şehri olduğundan sağlık turizmi en önemli şehirlendendir. Burasının Türkler için en önemli olanı 1918 yılında Mustafa Kemal Atatürk buraya gelip dinleniyor. 2 Hafta kalıyor ve Türkiye’ye gelince aynısı Yalova’ya yaptırtıyor.
-          Mozart , Hitler , Einstein gibi önemli şahsiyetlerin haricinde burası Hollywood’un bütün isimlerini ağırlamış bir şehir. Dünyanın en eski film festivaline sahiptir. Karlovy Vary de de acayip güzel , masalımsı bir şehir ve burada da ben gittiğimde güzel çek kızlarından oluşan bir bando beni karşıladı . Gösterilerini çok güzel sundular. Burada satılan o küçük seramik maşrafalardan alıp o sıcacık sulardan içebilirsiniz. Her suyun farklı bir anlamı ve özelliği var. Ben gittiğimde bir de burda 007 Casino Royale çekimleri yapılıyordu ama set görevlileri benim çekim yapmamı maalesef engellediler. Turla giderseniz öğle yemeğinizi orda yiyorsunuz. Güzel bence mutlaka gidin !
Karlovy Vary

Karlovy Vary

Karlovy Vary

-          Diğer ekstra turlara katıldığınızda bu kadar zevk alamayacaksınız. Kemikten oluşan bir kilise görmek ya da İnsanlık dramının yaşandığı Nazi Kamplarını görmek isterseniz diğer turlara katılmanızda fayda var ama bütçenizi ona göre yapmanız gerekir. Çünkü ekstra turların toplamı neredeyse yeni bir tur fiyatı kadar çıkıyor . Hepsi de Euro olarak alındığından yanınızda bol bol Euro bulundurun derim .
-          Bir de gitmişken şu para olayını halledin . Türk Lirası ile giderseniz kusura bakmayın herkes size bir yerini gösterir güler . Burada alışverişlerde Euro geçebiliyor ama siz siz olun Çek Kuronundan vazgeçmeyin !
-          Karlovy Vary’den dönerken Pilsener’in üzerinden geçeceksiniz. .
-          Dönerken çevrenizde gördüğünüz sarı bitkiler Oleyka’dır. Çekler yağlarını bunlardan elde ederler. Uçakla inerkende göreceksiniz.
-          Pilsener ismi aklınıza Efes Pilsen’i getirecektir çünkü biranın ana vatanı Pilsener ismi kullanmaktadır.
-          Pilsener topraklarından geçerken şerbetçi otları ve bira yapımında kullanılan bitkilerin bağlarından geçeceksiniz.
-          2 saat süren dönüş yolculuğunun ardından günün kalan kısmında yorulmadıysanız keşfedilmeyi bekleyen güzellikler sizi bekliyor olacaktır.
-          Örneğin Opera , Müzikaller ve Tiyatrolar kesinlikle süper ! Ben katılamadığım için acayip üzgünüm . Akşam vakti çok hoş bir finalle kapatmış olacaksınız.
 
 Geleneksel Çek Gecesi 
Prag böyle bir şehir anlatılacak o kadar çok şey var ki !

İyi yolculuklar !

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS