Abu Dabi - Abu Dhabi

2011- 2012'de Abu Dabi - Abu Dhabi gezilerimden...
2011'de Birleşik Arap Emirliği'nin özel konuğu olarak gittiğim kongrede Dubai merkezli kalmıştık. Sağolsun , ülkenin başkenti ve aynı zamanda ana emirliği Abu Dhabi de bizleri ağırlamak istedi. Açılış ve kapanış programlarını burada Emirlik Sarayı - Emirates Palace'da yapıldı.

Abu Dhabi , Dubai'ye göre daha muhafazakar bir şehir fakat Dubai'ye göre bir çıta daha disiplinli geldi. İş merkezlerinin bulunduğu gökdelenler , ışıl ışıl bir atmosfer, ferah ve güvenli yolları benim çok hoşuma gidiyor.

Abu Dhabi'de gidilecek ilk durak ülkenin kurucusu Sheikh Zayed'in kabrinin olduğu Sheikh Zayed Camii oluyor. CNN'de özellikle hava durumu veya Birleşik Arap Emirlikleri ile ilgili birşey yayınlanınca hemen buranın fotoğrafını gösterirler :) İşte buradan size tanıdık gelecek.

Camii öncelikle dünyada gidip görebileceğiniz en lüks camiidir (Mekke'de , Medine'de ve Kazablanka'daki dünyanın en büyük üç mescidinde de bulundum fakat burası lüks ve ihtişamı kendinde buldurtmaya çalışmış).
Sağolsun kongre rehberimiz sütunlar şuradan , halılar buradan , bilmem kaç karatlık avizeler , bilmem kaç tonluk mermerler , o oradan bu buradan falan derken artık bir saatten sonra dinlememeye başlıyorsunuz.
Camii nedense bende o maneviyatı oluşturamadı. Olmadı. Sanayi mahallesinde Cuma günleri Cuma Namazı'nda bile o küçücük alanda insanda daha farklı bir duygu , bir huzur oluşuyor; fakat bu Camii'de ben hiçbir hissemedim. Hatta kendimi bir ibadethanede değil , sanki bir sarayda geziyor gibi hissettim. Camii'nin girişinde Sheikh Zayed'in askerle korumalı kabrini görebilirsiniz.

Abu Dhabi'de ikinci durağınız Ferrari World Park olsun ve dünyanın en hızlı roller-coaster'ının tadını çıkartın. Ferrari Park'ın kuşbakışı nasıl bir yer olduğu bile size birşeyler hissettiriyor.

Üstte : Ferrari World Park kuşbakışı
Altta : Ferrari World Park Roller Coaster'ı ve Park genel tanıtım videosu , izlemek için tıklayınız.



Booking.com Abu Dhabi'de akşam yemeğinizi Emirates Palace'da yiyin diyeceğim fakat bütçeleri gerçekten zorlar mı , orasını bilemem. Masamda herhalde bir kuş sütü eksikti. İsteseydim sanırım onu da hemen getirirlerdi.
Burası ayrıca 7 yıldızlı ihtişamlı bir otel, fakat içi gerçekten saray.
Otelde bir de birşey buldum. 2011'e kadar hayatımda böyle bir şey görmemiştim : ALTIN MATİK
Bu nedir derseniz , kredi kartınız veya nakit ile istediğiniz miktarda size altın veren makina. Üstelik otelin dört bir yanında... Acaba şeyh hanımları "ya canım 5 gram altın çekti!" falan mı diyorlar ? Bunun burada olma sebebini şu vakit oldu halen çözemedim.

Kendimin çektiği :)
Utancımdan çekememiştim. Sonra internetten buldum sizin için.
Kaynak: http://www.coinnews.net/2012/04/25/stacks-bowers-gold-to-go-atm-machine-debuts-at-golden-nugget-casino/



Abu Dhabi daha sonra gittiğim Doha-Katar ile biraz benzer buldum. Herşey sanki yeni yeni yapılıyor; fakat Dubai ile çok ciddi rekabet içerisinde olduklarını söyleyebilirim.

Abu Dhabi'de Madonna , Sting gibi ünlülerin konser verdiği YAS ISLAND - YAS ADASI'nda sahne aldıklarını söyleyebilirim. Genellikle onlar Dubai değil de konser vermek için başkenti tercih ediyorlar.

Abu Dhabi'de çok fazla turistik atraksiyon yok. Dubai bu konuda sizi daha kucaklıyor.

İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Etihad Havayolları ile, Etihad , B777 veya A340 tipi geniş gövdeli uçaklar ile buraya sefer düzenliyor. Burası Etihad Havayolları'nın HUB havalimanıdır. Aktarma merkezi olarak uzakdoğu, yakındoğu, Hindistan , Avustralya'ya ekonomik bilet imkanıyla uçabilirsiniz.
Bu arada Etihad gerek yeni kurumsal logo , çalışan üniformaları ve artistik çalışmaları ile oldukça özel , oldukça güzel. Dünyada Residence kabin uygulaması bulunan tek havayolu şirketi. Biraz bundan da bilgi vereyim. Residence yani size özel yatak odası , oturma odası , size özel tuvaleti ve duşu bulunan bir yaşam alanı sunuyor. Herşey size özel. Size özel aşçı , size özel dadı ...  Tanıtım videosu aşağıdadır. Resmin üzerini tıklayın ve izleyin. Bu hizmet İstanbul'a sunulamamaktadır.


İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Türk Hava Yolları ile buraya ulaşabilirsiniz. Türk Hava Yolları A320-A321 , B737-800 tip uçaklar ile buraya sefer düzenliyor.

Havalimanı adeta bir müze misali , oldukça keyifli. Çocuklar için birçok imkan bulunmakta. Duty Free (Free Shop'lar) ise fiyatlar bizden pek farklı değil.

Abu Dhabi , bir aktarmalı uçuşunuz için gezilebilecek stopover(duraklama) şehri olabilir. Bu anlamda Asya ve Avustralya uçuşlarınızda kullanabilirsiniz. Türk vatandaşları için turistik gezide vize istenmektedir. Vizeyi gidiş-dönüş biletiniz aynı havayolu şirketinden alıyorsanız (Etihad veya Türk Hava Yolları) sizin için internet üzerinden vizeyi temin edebilmektedir. Bu hizmet havayolu şirketinin ücretli hizmetidir. Sadece bazı bilgileri taramanızı ve sisteme aktarmanızı , ücretini yatırıp , dekontunu taraflarına taramanız halinde işlem birkaç iş günü içinde kolaylıkla sağlanabilmektedir. Aynı turistik vize ise Dubai, Ajman , Ras Al Khamiah ve diğer emirliklere de girebilirsiniz (tıpkı İstanbul - Adana , İstanbul - Bursa gibi).

Buradan İstanbul > Abu Dabi daha sonrası Abu Dabi > Sydney'e uçacaksınız ve iki uçuş arasında 10 saat var diyelim. Bu 10 saatinizi havalimanında değil de şehri gezerek değerlendirebilirsiniz. Bunun için transit vize hizmeti var. 96 saatlik sunulan bu vizeyi yine gitmeden önce havayolunuz vasıtasıyla alabilirsiniz. Bu hizmeti şimdilik Etihad sunmaktadır.

 Peki iki uçuşunuz arasında öyle bir ayarlama yaptınız ki, arada 36 saat boşluk oldu ve siz bunu transit ülkeyi gezmek için aldınız. Yine de transit vize alarak içeri girebilir misiniz ? Evet. Peki 36 saatinizin büyük çoğunluğunu Dubai'ye gitmek istiyorsunuz bu mümkün mü? Elbette . Şehirler arası vize-pasaport kontrolü yok. Bunu özellikle yazıyorum çünkü herbir emirliği kendi içinde ayrı ülkeler olduğunu zannedenler olabiliyor.

Abu Dabi Havalimanı'ndan Dubai'ye otobüsler mevcuttur. Etihad ile uçuyorsanız , ücretsiz otobüs servisleri mevcuttur. https://www.etihad.com/tr-tr/plan-and-book/book-etihad-express/

Emirliklerde ( bu tüm emirlikler için geçerli) erkeklerin en büyük hobisi şahin yetiştirme ... Hatta bunun hastanesi bile mevcut. Duyunca "yok artık" demiştim.  Şahin yetiştirmeyen adam sayılmıyor diyebilirim.

Abu Dabi'de Dubai'ye göre halka açık alanlarda denize girmek biraz farklı. Dediğim gibi Abu Dabi , Dubai'ye göre daha muhafazakar bir şehir. Kadınlar için ayrı plajlar mevcut. Turkuaz rengi suya hayran kalacaksınız.

Abu Dabi , Dubai'ye göre daha yeşil şehir. Bu şehri ayrıca sevmemdeki sebep kıymetli emiri Al Zayed'in bilime ve teknolojiye daha önem vermesidir. Ülkenin şu an için en önemli projesi olarak gördüğüm Masdar , araştırmacı olarak her bilim insanın burada ben de olmalıyım sorusunu kendine sordurtur. Ülkenin daha yeşil, daha çevreci çözümler geliştirmesine ve sürdürülebilir kalkınmasına prototip kentsel çözümler sunan bu teknoloji kentine uğramanızı tavsiye ederim. Bu kent içerisinde bineceğiniz her araç elektriklidir. Binalar güneş enerjili panellerden enerjisini üretir.

Abu Dabi'den ne alabilirsiniz ?
Gram gram satılan buhur alabilirsiniz. Bu kokuyu sevmeyen çoktur fakat her Emirlikli ailenin ve Arap dünyasının evlerini , işleri süsleyen bu hoş kalıcı kokudan alabilirsiniz. Ağacına göre değişmektedir kokusu ve fiyatı. Ben almadım , alana da mani olmadım. Zira, bin liralarca para vermek akıl kârı gelmiyor.
Şişe içine renkli kumlardan yazılmış Abu Dabi veya isim yazdırma olabilir. Gerçi bu da her ülkede yapılır hale geldi.
Hurma alabilirsiniz. Açıkçası süpermarketlerde bile ben zor bulduğumu söylemeliyim. Açık yerler vardı da ben mi bulamadım bilmiyorum.

Abu Dabi'de iş imkanları nasıldır ?
Gerek işçi , gerekse işveren olmak için ideal şehir. Nedeni vergi olmaması, ikincisi serbest bölgede Emirlikli ortak olmaksızın kendi işinizi kurabiliyor olmanız. Bu konuda yatırımcıya oldukça değer veriliyor. İşçi olarak gelenler ise her sektörde iş bulabilir. Kısıtlama yok.

Abu Dabi'de bir Türk yatırımcı ne yapabilir ?
Açık söyleyeyim şehirde Türk restoranları azdı 2011'de . Şimdi ne sayıda bilmiyorum. Şimdi kontrol ettim Time Out Abu Dhabi'den , şu anki sayı 6. Daha fazla olabilir mi ? Evet. Gün geçtikçe Türklerin sayısı artıyor. Türkiye'ye yakın coğrafyadaki expatlerde Türk restoranlarını seviyorlar.
İş makinesi operatörü, inşaat mühendisi vb. olunabilir. Zira şehirde artan bina sayısı , inşaat projeleri çok fazla.

Abu Dhabi'de kalabileceğiniz oteller için tıklayın :


İyi yolculuklar,



Abu Dabi Havalimanı




Sheikh Zayed Camii















Emirates Palace

Emirates Palace içinde karşılama 
                                       

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS