Kapadokya

Hızlı Kapadokya turuna ne dersiniz ? Şubat 2016'daki 5 saatlik Kapadokya turum Kayseri Pastırmacılar Parkı'nda Kayseri mantısıyla başladı. Pastırmacılar parkı'nda bilinen firmaların satış dükkanları bulunmakta. Bunlarda sucuk , pastırma ne ararsanız var. Fiyat pastırma için farksız olsa da , sucuk fiyatlar gerçekten makul sayılabilir. Özellikle duttan yapılma kuruyemiş sucuk mutlaka alın. Böyle tazesini bulamazsınız.

Pastırmacılar Parkı 
Booking.com
Kapadokya'ya nasıl ulaşırım ?
Kayseri Havalimanı'ndan yaklaşık 1 saat karayolculuğu ile ulaşabilirsiniz.
Nevşehir Havalimanı'ndan İstanbul'a uçuş bulunmaktadır. Hem Pegasus hem de Türk Hava Yolları uçuşlarıyla Kapadokya'da bir haftasonu kaçamağı yapabilirsiniz.
Kayseri Havalimanı'ndan araç kiralayabilirsiniz. Böylelikle sizin için çok daha avantajlı olacaktır. Yalnız Kayseri - Ürgüp yolunda radar olduğunu hatırlatayım.

Kapadokya'da nerede kalabilirim ?
Pek çok alternatif var. Peri bacasında kalmak isterim derseniz CAVE olarak adlandırılmış hostel-konuk evleri sizi bekler. Bunlar doğal oluşumların içleri oyularak yapılmış konaklama yerleri. Çeşitli uluslararası otellerin de burada oteli bulunmakta. #Ramada'nın hatta şimdi kahvaltı hariç 29 TL'lik kişi başı konaklama (Mayıs 2016) promosyonu bile mevcut.

Şimdi büyülü yolculuğu anlatmaya devam edersek. Kayseri'den Pastırmacılar Parkı'ndan Erciyes karlı yamaçları size elveda edip yerini dümdüz çorak yollar bırakıyor. Güvenle kullanacağınız bir yol olacaktır.

İlk durağım "Red Valley" Kızıl Vadi Ören Yeri tabelasına sapmak oluyor. Burası giriş ücretli . Kişi başı 2 TL. Bence mutlaka gidin. Gittikten sonra kıymetini anladım. Aracınızı rahatça içeri sokabilirsiniz. Pek çok çay ocağı ve hediyelik eşyacı da burada. Bu kısım Koreli ve Japon turist akınına uğramış. Anlaşmalı tur şirketleri 4x4 araçla çıkardıkları gezinin bir kısmında turistleri buraya getiriyorlar. İlk gördüğümde kendimi sanki bir NASA tarafından uzay yolculuğuna çıkarılmışım da , ayrı bir gezegene gelmiş gibi hissettim. Vadi gerçekten çok hoş. Burada yürüyüş yolları mevcut. Rahat bir spor ayakkabı ile rahatlıkla engelli parkurları aşacaksınız. Bir aşağı bir yukarı. Kilisenin bulunduğu yerde de bir çay ocağı mevcut. Burada tarihteki ilk kiliselerden birini göreceksiniz. Üzeri demir parmaklıklarla kapatmışlar. Hemen karşısında da rahiplerce vadiden çıkarılan üzümlerin şarap haline getirildiği şaraphane kısmı mevcut. Fazla zaman kaybetmeden yoluma devam ediyorum.

Şimdi ki durak Ürgüp Kadı Kalesi . Üzerinde Türkiye bayrağı dikkatimi çekiyor.

Ve esas gidilmesi gereken nokta Göreme Açık Hava Müzesi. Otopark ücretli 5-6 TL ödüyorsunuz. Burada müzekart geçerli. Peri bacalarına yapılmış rengarenk ikonalar sizi şaşırtacak. Üstelik ben ilk kez gittiğim bu yerde en çok dikkatimi çeken rahiplerin evlerin kiliselerin/evlerin girişlerinde gömülü bulunması, iskeletlerinin halen sergilenebilir olması. Açık hava müzesinin bulunduğu yer aslında bir manastır olarak kullanılmış döneminde. İkonaların fotoğraflarını çekmek yasak. Bu konuda güvenlik görevlileri iç kısımda nöbette olduklarını söylemeliyim. Burada da en fazla Hindistan ve Brezilya'dan gelen turistlerin çokluğu dikkatimi çekti. Brezilya'dan gelen turistler ülkelerindeki bir TV dizisinin çekimlerinin bu bölge olmasından , Kapadokya'ya ilgilerin çok arttığını öğreniyorum. Burada geçireceğiniz en az 1,5-2 saattir. Müze çıkışında DOSİM tarafından hazırlanan hediyelik eşya dükkanına göz atın. Sadece bu müzedeki değil, DOSİM tarafından işletilen tüm müze mağazalarındaki ürünleri burada görüp, satın alabilirsiniz. Fiyatlar gerçekten uygun.

Fazla zaman kaybetmeden yolum bu sefer Ürgüp merkeze düşer. 2000'li yılların başında malum fenomen dizi Asmalı Konak'ın anı heykelini görürsünüz. Hemen arka silüyette de dizinin çekildiği konak.

Vaktim olsa daha ne yapardım ?
Avanos ve Avanos'un Çömlekçileri
Ihlara Vadisi
Balon turu (120-150 EUR/kişi) ve sabah erken saatte balonla yükseliyorsunuz.
ve Tuz Gölü

En yakın zamanda yeniden görüşmek üzere. Kapadokya beklediğimden çok daha güzel ve özel. Gitmenizi şiddetle tavsiye ederim.

İyi yolculuklar,

Kayseri'den ayrılırken, hüzünlü bir Erciyes bıraktım arkamda.

Dümdüz, çorak güzel bir yol. 

Ürgüp'e yaklaşınca içimdeki heyecan anlatılamaz.

Hemen aracı sağ çekip, sanki oradan başka bir yerde yokmuş gibi çektiğim peribacalarım !



Kızıl Vadi'ye giden özel yapım yol :) Bu yolun sonu 2 TL'lik bilet satan amcaya uzanacak !

ve Kızıl Vadi. İyi ki gelmişim !!!



Kızıl Vadi'de aşağı patikaya inin. Burada Kilise levhalarını izleyerek şaraphane(faal değil elbette, kilise ve çayhane(şu an kullanımda kafe gibi)

Kadı Kalesi

Göreme Açık Hava Müzesi ilk girdiğim mağara :)

İkonalar müthiş. Zaten ilkinde fotoğraf çekebiliyorsunuz. Diğerlerinde renkler çok daha canlı ve koruma gerektirdiğinden güvenlik izin vermemektedir.


Toprağı bol olsun , evine girdiğim rahip. 

O dönem evlerde kartonpiyer gibi evin tavan kısmına el çizimi süsleme yapmışlar.


Manastırın tuvaleti.


Açık hava müzesi , mutlaka gidin !

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS