Haftasonu Kaçamağı : Bursa

Bursa'ya İstanbul'dan bir haftasonu kaçamağı nasıl olabilir ?

Aracınız 2,5 saatte varabileceğiniz Bursa'ya, 
Yaya olarak BUDO (Bursa Deniz Otobüsü İşletmeleri) ile Kabataş'tan kalkan deniz otobüsü ile 1,5 saatte varabiliyorsunuz. Rakip firma İDO (İstanbul Deniz Otobüsü ) ile Yenikapı'dan Bursa'ya ulaşabilirsiniz. Üstelik aracınızla da. Otobüs ile Bursa'ya gitmeyen otobüs şirketi yok gibi. İzmir'e giden illa bir Bursa'ya uğrar , oradan yolcu alır/bırakır ve yoluna devam eder. Otobüs biletleri 25-30 TL , deniz otobüsü biletleri 20-30 TL aralığında. 

Deniz otobüsü aktif olarak Arap turistlerin en çok kullandığı vasıta. 

Aracınızla da 50 TL tek yön olarak İDO'nun Eskihisar- Topçular arabalı vapurunu kullanarak körfezi dolaşmadan geçebilirsiniz. Gerçi Osmangazi Köprüsü (İzmit Körfezi Köprüsü) yakın bir zamanda tamamlanacak ve geçiş 25-30 USD olacak (evet Amerikan Doları). 
Booking.com



Bursa'da ne yapabilirsiniz :
Tuz Pazarı'nda gidebilir. Kahvaltılık taze ürünler alabilirsiniz. 
Pirinç Han , Koza Han dolaşabilir. Kahve yudumlayabilirsiniz.
Ulu Camii'yi ziyaret edebilirsiniz. 
Zafer Plaza'yı referans aldığınızda karşı yukarınızdaki saat kulesinin gündüz ne kadar kalabalık olduğunu göreceksiniz. Zira burası Osmangazi ve Orhangazi'nin kabirlerinin olduğu alandır. Burası gerçekten son 3 yılda inanılmaz turizme kazandırılmış. Eski evler restore edilmiş. Civarı yayalaştırılmış. İnsanların fotoğraf çekimi yapıp , şehri markalaştırma yolunda bazı ikonlar konulmuş. Bu bölgede Tophane kısmını görebilir, şehri kuşbakışı (bir kısmını- çünkü artık çok büyümüş bir şehir) görebilirsiniz. 
Teleferikle Uludağ'a çıkabilir. Buradaki tesislerde çay-kahve içebilirsiniz. Dikkat temiz hava çarpabilir. 
Teleferik kişi başı dönüş 35 TL. Bu arada kabinler aile kabini gibi. Sadece 5-6 kişi alabiliyor. Başkalarıyla da eskisi gibi yolculuk yapmanıza olanak sağlamıyor. Yalnız çok sayıda Arap turist burada olduğunu söyleyebilirim. 
Cumalıkızık - Metroyla buraya ulaşabilirsiniz. Eski Bursa evleri renkli görüntü oluşturuyor imiş. Çok kalabalık olduğundan sadece 5 dakika kalabildik. Zira park yeri bulmak da iş !
Mudanya - Deniz otobüsü ile indiğiniz yer Mudanya'da Bursa'nın eski-yeni yerleşim yerlerinden. Burada balık lokantaları mevcuttur. 
Misi Köy - Bursa'da bir de son dönemde Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin çeşitli fonlarla köy halkını desteklediği , ipek böcekçiliğini yeniden canlandırmaya başladığı , haftasonu kahvaltı yapabileceğiniz Misi Köy'de ziyaretçilerini bekliyor. Ben gitmedim. Gitmeyi planlıyorum. Köy ahalisi şiddetle ziyaretçilerini bekliyorlar , her defasında bunun reklamını yapıyorlar. 

Bursa'da İskender Kebap vs Pideli Köfte !
İskender genelde Teyyare Kültür Merkezi'nin yanındaki eski bir iskenderci dükkanı (1867'den beri yazan Cevat İskenderoğlu) bulunmakta. Buradaki kebap tadı artık HD İskender'de sağlıyor. Bir fark kalmadı. Daha sonrasında yaşlı dede resmi bulunan Botanik Park'taki İskenderci'yi  (o da 1867'den beri yazıyor - Yavuz İskenderoğlu yaşlı dede resimli) deneyimledim. Sonuç sıfır. En son Bursa seyahatimde ise Yavuz İskenderoğlu yaşlı dede resimli , Ünlü Caddesi'ndeki ahşap kapılı dükkanda deneyimledim. Gerçekten iskender buymuş dedim. ( Ünlü Cadde No:7 )

Bir de Bursa'nın Pideli Köftesi var. Nedense Bursa = İskender olmuş. Bu sefer tabak yine aynı. Döner yerine yerini köfteye bırakıyor. Tuz Pazarı tarafında da pek çok pideli köfteci mevcut. 

Bursa'da yeni keşfim : Köfteci Yusuf !
Fabrikasyon lezzet ne kadar güzel belki okuyan için tartışma konusu. Fakat Bursa'da tanıştığım , zincir restoranlarıyla hızlı servisi , makul fiyatı ve gerçekten lezzetiyle Köfteci Yusuf buradaki fenomenlerini yerini yerinden oynatmış haberim yokmuş. Bursa , Yalova ve Bilecik'te pek çok tesisi bulunan Köfteci Yusuf'ta karışık ızgara tabağı 13-14 TL , salatanız, patates , içecek bir kişi 20-25 TL arası. Ama porsiyonlar hem çok büyük. Hem çok leziz. Hem de çoook hızlı. Bu deneyim sadece bir kere değil. Bursa'da Köfteci Yusuf'un artık müdavimi olduğumdan kesinlik kazanmıştır. Genellikle ailelerin tercih ettiği restoranlarda, tabaklanmış- streçlenmiş etler ayrıca satılıyor. Fiyatlar İstanbul'a göre makul. Köfteci Yusuf'un bir de Döner Y diye Metro Gross Market'in içinde bir restoranı daha bulunuyor. Dönerde de gerçekten çok başarılı. Şiddetle tavsiye edilir. 

İnegöl Köfte
Bu köfteyi yemek için Ankara'dan Bursa'ya gelenler uğrayabilir. Hususi Bursa'ya İnegöl Köfte yemek için gitmek yersiz olur. Zira İnegöl'de sırf mobilya imalatçıları var. Görebileceğiniz bir şey yok. 


İyi yolculuklar,

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS