Beyazıt'tan Eminönü'ne...

İstanbul'lunun gözünden İstanbul.

Bu karmaşık şehre yapacağınız seyahat için şimdiden iyi yolculuklar dilerim.

Beyazıt'a ulaşmak artık sadece otobüsle değil, metroyla da varabilirsiniz. Hacıosman- Yenikapı metro ağı ile (Taksim'den de geçeceğiniz metro hattı) İstanbul Üniversitesi- Şehzadebaşı durağında inerek Beyazıt'a varabilirsiniz.

Beyazıt'ta tam bir karar vermek lazım. Kapalıçarşı - Mahmutpaşa üzerinden mi Eminönü'ne mi geçeyim? Yoksa Sultanahmet üzerinden mi Eminönü'ne varayım?

Kapalıçarşı içerisinde pek çok sokak bulunur. Bunları tam olarak esnafa sora sora Mahmutpaşa yönüne çıkıp, yokuş aşağı , arnavut kaldırımlı yoldan yürüyerek Mısır Çarşısı- Eminönü'ye varabilirsiniz.
Kapalıçarşı'da başta kuyumcular , kumaşçılar, hediyelik eşyacılar, sarraflar ve halıcılar-kilimciler bulunur.
Mahmutpaşa ise genelde çeyiz eşyaları satan dükkanlar, kıyafetçiler, el işi yapanların kullandığı iplikler, havlucular , takıcılar herşey mevcut.

Sultanahmet üzerinden Eminönü
Buraya Beyazıt'ta ineceğiniz otobüsten yürüyerek yaklaşık 20-30 dakika sonra ulaşabilirsiniz. Ya da Tramvay (Kabataş-Zeytinburnu hattında) Sultanahmet durağında hemen ulaşabilirsiniz. Burası araç trafiğine kapalı bir bölge. Çok kısıtlı otopark yeri mevcut. Cağaloğlu , eski adliye ve Topkapı Sarayı'nın Ayasofya'ya bakan tarafında otopark mevcut. Aracınızı kesinlikle otoparka bırakmak zorundasınız. Otopark ücreti 7-10 TL civarı. Bu bölgede gidebileceğiniz yerler: Yere Batan Sarnıcı , Ayasofya , Topkapı Sarayı , Arkeoloji Müzesi , Soğuk Çeşme Sokağı (Ayasofya ile Topkapı Sarayı arasında kalan sokaktır. Buradan dosdoğru inince Gülhane Parkı'na inebilir. Hemen indiğiniz noktadan aşağıya doğru birkaç adım sonrası ulaşacağınız Gülhane Parkı'na girmeden, sağ tarafınızda Arkeoloji Müzesi'ni ziyaret edebilirsiniz. ) , İslam Eserleri Müzesi ve Sultanahmet Camii.

Gülhane'den daha da aşağıya inerek kendinizi Sirkeci Garı önünde bulacaksınız. Buradan MARMARAY'a (denizin altından geçen tren) binerek Üsküdar ve Kadıköy'e varabilirsiniz (İstanbul Anadolu Yakası).
Sirkeci Garı'nın tam karşısına bakan Yapı Kredi Bankası'nın köşe olduğu sokaktan dümdüz içeri girdiğinizde sağ tarafınızda Doğu Bank yani elektronik eşya spot dükkanlarının olduğu hanı görebilirsiniz.

Bu sokak boyunca ilerlediğinizde İş Bankası'nın oluşturduğu şahane müzeyi ücretsiz gezebilirsiniz. Gerçekten gitmenizi tavsiye ederim.

Aynı sokaktan yine düz devam edince sağ tarafınızda Yeni Camii, sol tarafınızda Mısır Çarşısının kapılarından birine ulaşıyor olacaksınız.

Biraz daha ilerleyip evcil hayvan satan dükkanları görebilirsiniz.

Artık Mısır Çarşısı'nın kapısına geldiniz.

Buradan içeri girip, hemen ilk sağdaki kapıya saptığınızda Tahmis Sokağı yani tahtakale'ye varmış olacaksınız. Tahmis Sokağı sizi mis gibi taze çekim Türk Kahvesi satan Kuru Kahveci Mehmet Efendi karşılamış olacak. Hızla ilerleyen kuyruğa katılın ve taze çekim 50 veya 100 gramlık kahvenizi alın.

Sokak boyu ilerlediğinizde hemen sağ tarafta Namlı'nın dükkanı olacaktır. Burada en güzel şarküteri ürünlerini bulabilirsiniz. Yanındaki dükkanda da lokmacı vardır.

Sokak boyu düz ilerlediğinizde nargile aparatları, tütünleri satanlar, oyuncakçılar, doğum günü , yılbaşı süsleri satan dükkanları göreceksiniz.

Gerisin geri sokak boyu geri dönüp, Kuru Kahveci Mehmet Efendi'ye geldiğinizde , tam karşınızda Mısır Çarşısı kapısı , sağ yoldan sola doğru insan seline kapılacağınız bir kalabalık sizi karşılayacak. Bu nokta sizi yorabilir. Buradan sola doğru giderseniz sahil kısmına , otobüs duraklarına , tramvaya , vapur iskelelerine çıkabilirsiniz. Buradan devam ederseniz balık ekmekçilerin olduğu yere doğru gidebilirsiniz. Bunun için yer altı geçitinden geçmeniz gerekecektir.

Kuru Kahveci Mehmet Efendi'den sağ'a doğru devam ettiğinizde yine kıyafet, oyuncak , takı aklınıza gelebilecek her türlü şeyin satıldığını göreceksiniz.

Müzelere giriş için müzekart almanızı öneririm. Böylelikle her bir müze için ayrı ayrı bilet almak yerine, tek bir kart ile bir yıl boyunca sınırsız , tüm Türkiye'deki DOSİM anlaşmalı müzelerde ve ören yerlerinde kullanabilirsiniz.

İyi yolculuklar!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS