Bir Haftasonu Kaçamağı : Safranbolu [2020]

Yazının tüm hakkı saklı olup, zaman damgası ile tescillenmiştir. Kopya-alıntı yapılamaz.

1orada1burada ismini verirken aslında amacımız hem yurtiçi hem yurtdışı seyahatler hakkında bilgi vermekti. Yalnız son dönemde özellikle yurtdışı ile ilgili yazılar yazdığımız için bazı okurlarımızdan eleştiri aldık. Haliyle eleştirilerinizi önemsediğimizi bilmenizi isteriz. Instagram'dan bize ulaşın.



Diğer yurtiçi seyahat yazılarımıza göz atmayı unutma:
Bir Haftasonu Kaçamağı : Antakya/Hatay

O zaman "bir burada" kısmından Safranbolu ile devam edelim. 

Safranbolu nerededir?

Safranbolu, Karabük iline bağlı bir ilçedir. Batı Karadeniz şehirlerinden Karabük'te en çok turist çeken bölgelerden biri. Haliyle adının geçtiği Safran ve Osmanlı mimarisi bu anlamda ilçeye ayrı bir özellik katıyor.

Safranbolu'ya nasıl gidilir?

İstanbul'dan aracınızla yaklaşık 4-5 saat, otobüsle yaklaşık 5-6 saat sürmektedir. İstanbul'dan Metro Turizm, Kamil Koç, Efe Tur ve Safran Tur'un otobüsleri belli aralıklarda otobüs hattı bulunmaktadır.
Ankara'dan Safranbolu'ya aracınızla yaklaşık 3 saatte ulaşabilirsiniz. Otobüsle yaklaşık 4 saat sürmektedir.

İstanbul'dan Safranbolu'ya trenle gidilir mi? İstanbul'dan Safranbolu'ya tren var mı?

İstanbul'dan tren seferi yoktur.

Ankara'dan Safranbolu'ya trenle gidilir mi? Ankara'dan Safranbolu'ya tren var mı?

Hayır. Yolcu treni çalışmamaktadır.



Safranbolu'da nerede kalınır?

Bölgenin en bilinen turizm cazibe noktası olması ve UNESCO korumasında olduğundan haliyle hem yurtiçi hem de yurtdışından çok sayıda ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Özellikle Uzak Doğu ülkelerinden gelen turistler en az bir gece burada konaklamaktadır. Oteller, moteller bulunur. Safranbolu eski şehir merkezi içerisinde pek çok otantik döşeli otel bulunmaktadır.

Safranbolu'da ne yenir?

Lokum desek çok mu ayıp ederiz :) Çünkü ilk akla gelen o :)
Peruhi, vejeteryan mantı
Kuyu kebabı
Bükme (pide)
Yörenin gazozunu tercih edebilirsiniz.

Safranbolu'da görülmesi gereken yerler?

Safranbolu Eski Çarşı
Google'da Safranbolu'yu aratınca en çok karşınıza çıkacak görseller "lokum" ve "safran" satıcıları olacaktır. Osmanlı'nın eski kasabası bugünde unutulmaya yüz tutmuş zanaatkarlarına ev sahipliği yapıyor. Ayrıca, Safranbolu'dan alabileceğiniz en güzel lokumlar yine burada. Lokum markası belirtmiyoruz, her lokum dükkanı kapısı önünde elinde koca bir lokum dağı ile misafirlerini karşılayan dükkan sahiplerinin ikram ettiği lokumları deneyerek en beğendiğinizi seçebilirsiniz. Bunun dışında Safran aromalı kolonyası da en çok satan hediyelik. Bakır, gümüş ve ahşap zanaatkarları da yeniden canlanıyor. Özellikle Arasta Sokağı'nda bir çok zanaatkara ait dükkanlar ve atölyeler bulunuyor.

Sokullu Mehmet Paşa Camii'nin hemen avlusu Safranbolu'daki gorebileceginiz cok şık bir alana Yemeneciler Arastası'na çıkmaktadır. Burada kum közde kahve içebilirsiniz. Ayrıca Camii'nin avlusunun bir diğer noktası Cinci Han tarafına açılmaktadır. Buradan ahşap eşyalar satan Vahdet'ten hediyelik eşya alabilirsiniz.



Cinci Hanı
Eski çarşı içinde yer alan eski bir kervansaraydan otel ve kafeye çevrilmiş Cinci Hanı sadece avlusu görmek için bile para ödemeniz gerekiyor. Safranbolu eski şehir merkezi içinde sizin yolları bulmanızda referans noktası olacaktır.


Kaymakamlar Gezi Evi
Klasik Safranbolu evinin içini görmek mi istiyorsunuz? Evet, işte burası tam aradığınız konak. Kültür Bakanlığı tarafından müzeye çevrilmiş 7 odalı bir konak, içinde balmumu heykelleriyle yöre halkının vakti zamanındaki hallerini anlamanızı sağlayacak.


Bulak Mencilis Mağarası
Safranbolu'nun Bulak Köyü'nde yer alır. Yalnız burası biraz yukarıda kalmaktadır.  Yaklaşık 150-200 basamak yukarı çıkacaksınız ama şunu söylemeliyiz çıktığınıza kesinlikle değecek. Milyonlarca yıl önce oluşan sarkıt ve sütunlar göz kamaştırıcı. Beyrut,Lübnan yakınlarındaki Jeita Grotto mağarasının bir benzeri olan bu mağarayı özellikle ziyaret etmenizi isteriz. Mağara çıkışı sonrası sizi pikniklik alanlarda hoşça zaman geçirebileceğinizi söylemeliyiz. Özellikle çocuklu aileler için oldukça güzel yeşil alanlar var.


Kristal Cam Teras - İncekaya Su Kemeri ve Tokatlı Kanyonu
Cam Teras, Safranbolu'da en çok Instagram fotosu çekilen yeridir desek yanılmayız. Camdan yapılmış bir platformun altında bir kanyon var. Çay-kahve içebileceğiniz bir kafe mevcut.
İncekaya Su Kemeri Sadrazam İzzet Mehmet Paşa bölgenin su ihtiyacını karşılamak için yaptırmıştır. Buraya geldiğinizde Kristal Cam Teras, İncekaya Su Kemeri ve hemen altında soluklanacağınız-piknik yapabileceğiniz Tokatlı Kanyonu'nu ziyaret edebilirsiniz.

Hıdırlık Tepesi
Safranbolu'yu yukarıdan bir yerlerden göreyim derseniz, Hıdırlık tek adres.


Safranbolu'dan ne alınır?

Ne yenir kısmında verdiğimiz ilk cevabımız "Lokum". Safranbolu'nun kendine has lokumunu alınız.
Safran aromalı kolonya. Ne kadar gerçek esanstır bilemeyiz ama tütün kolonyası seviyorsanız, Safran kolonyasını da seveceksiniz.
Safran, adı üstünde Safran-bol(u), Safranın adı gibi bol olduğu dönemler belki şimdi olmasa da, bu kıymetli çiçeği eski şehir merkezindeki satıcılardan temin edebilirsiniz. Çok ufak bir kırıntısının bile oldukça kıymetli olduğu çiçekten çeşitli tatlı ve yemek yapımında kullanılmaktadır.
Yemene: Eski tip deri ayakkabı yapım atölyeleri ile eski çarşı içinde görüyor olacaksınız. Unutulmaya yüz tutmuş zanaatlardan ne yazık ki biri haline gelen yemecilik son ustalarını ziyaret edebilir, bir çift satın alabilirsiniz.


Safranbolu'dan başka nerelere gidebilirim?

Amasra, Bartın: Safranbolu'yu gezip bitirdiniz. Karadeniz'e kıyı Amasra'yı şiddetle görmenizi tavsiye ederiz. Bu kadar sevimli, güzel bir kasaba gerçekten beklemiyorduk. Özellikle akşam gün batımı izleyebilir, balık lokantalarında muhtelif bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Fiyatların oldukça makul olduğunu söyleyebiliriz. Her bütçeye uygun lokanta var. Bölge esnafının ve insanının oldukça kibar ve yardımsever olduğunu söyleyebiliriz. Bizce yakın zamanda turizm desteğinin arttırılmasıyla Amasra'nın çok daha iyi yerlere geleceğini düşünüyoruz.

Kastamonu: Safranbolu ile Kastamonu arası yaklaşık 2 saat sürüyor. Kastamonu Tosya'dan pirinç, Taşköprü'den sarmısak alayım diyorsanız görebileceğiniz yakın ayrı bir şehir. Özellikle Ramazan ayında gittiğinizde yöre halkının severek yediği KEŞKEK'i deneyebilirsiniz.

Kızılcahamam, Ankara: Aracınızla yaklaşık 2 saatte, Ankara'nın en yeşil ve termal bölgesine ulaşabilirsiniz. Özellikle sonbaharın kışa buluştuğu zamanlar ağaçların renk cümbüşüne şahit olacaksınız.


Zaman damgası içermektedir. Her hakkı saklıdır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS