İsrail/Filistin'de Müslümanlar için Görülmesi Gereken Yerler [2019]

"Oraya gidilir mi?"
"Başka yer mi kalmadı!"
"Orada savaş halen devam etmiyor mu?"
"Eceline mi susadın!"

Evet! Yukarıdaki cümleler sizin Kudüs'e gideceğinizi söylediğinizde alacağınız tepkiler sadece bazıları... Alışınız bu laflara Filistin ve/veya İsrail'e yapacağınız ziyaret öncesi ve gerçekten BOŞVERİN! Çünkü siz dünyanın en ama en güzel bölgesine gidiyorsunuz

Bu yazımızda özellikle kutsal bir tur yapmak isteyenler için yazıyı derledik. Dini amaçlı ziyaret değilde gezip eğlenmek istiyorum derseniz, sizi Tel Aviv, Hayfa, Eliat'a bekleriz. Detayları burada.

Sormak istediğiniz soruları Instagram'dan iletin. Hemen yanıtlayalım. Instagram hesabımız burada.

Öncelikle Türkiye'den İsrail/Filistin'e nasıl gidilir? Nelere ihtiyacınız var? Öğrenmek için önceki yazımızı okumanızı rica ederiz. Filistin vize gerekiyor mu? İsrail vizesi nasıl alınır? Detaylar burada.

Bu yazımızın dışında detaylı İsrail/Filistin yazı dizimizi okuyabilirsiniz. Bu yazımız sadece dini lokasyonlar hakkında bilgi vermek içindir. Dini amaçlı ziyaret edeceğiniz yerler hakkında çok daha detaylı bilgi almak için çeşitli kitaplara başvurduk. Sizler de ziyaretiniz öncesinde okumanızı tavsiye ederiz. Hangi kitaplarmış derseniz, buradalar.

Detaylı Kudüs gezi rehberimizi burada.
Filistin ve İsrail'e yapılan ziyaretlerimizi sizin için görüntüledik. Instagram hesabımızdalar. 


Şimdi, İsrail/Filistin ziyaretiniz için kaç güne ihtiyacınız olacak, şimdi onu hesaplayacağınız bilgileri vermek istiyoruz. 



1. Kudüs

Bu zamana kadar dünyadaki en çok etkilendiğimiz şehir oldu. Bu kadim ve kutsal şehrin her bir noktası sizi kendine aşık edecek. Havası, atmosferi her şeyi bir başka Kudüs'ün. 
Kudüs'te en az 4 gün kalmanız gerekecektir.  Kudüs'te dini amaçlı ziyaret edebileceğiniz yerlerin kısa listesini aşağıda paylaştık. Detaylı bilgilerine ise burada paylaştık.
Kudüs'te Müslümanların ziyaret etmesi gereken yerler:
  1. Mescid-i Aksa ve Kubbet-us Sahara (Haram Al Sharif)
  2. Hz. Süleyman'ın kabri : Hz. Süleyman’ın (a.s.) kabri, Kudüs’te Kubbet’üs-Sahra ve Mescid-i Aksa Kıble Camiî’nin de bulunduğu Beytül Makdis denilen mukaddes alanın içerisinde bir binanın içindedir.
  3. Hz. İsa'nın kabri
  4. Hz. Davut'un kabri
  5. Hz. Zekeriya'nın kabri
  6. Hz. Meryem'in kabri
  7. Rabia el-Adevviye (Hz. Rabia)'nın kabri
  8. Selman Farisi'nin kabri
  9. Hz. Ömer Camii

3. El Halil 

Filistin'de en çok üzüldüğümüz yer oldu. Öyle ki günlerce pek etkisinden çıkamadık. Öncelikle Kudüs'ten El Halil'e neden gitmelisiniz? El Halil'de ne var? diye soracaksınız. 
El Halil bugün İsrail- Filistin çatışmasının etkilerinin ciddiyetini anlayabileceğiniz bir kent; ama gözünüzü asla korkutmasın. El Halil, "dost-arkadaş" manasına gelen ismini elbette Halil İbrahim yani Hz. İbrahim'den almaktadır. Zira, Hz. İbrahim ve ailesinin kabri burada yer almaktadır. İşte sadece bu sebepten bile şiddetle gitmenizi tavsiye ettiğimiz bir şehir. Burada ziyaret edeceğiniz ilk yer Halilurrahman Camii (Rahman Mosque olarak biliniyor). Burada Hz. İbrahim, eşi Sara, Hz. Yakup, Hz. İshak ve Lea, Rıfka'nın kabirleri burada yer alıyor.

YALNIZ, Bilmeniz gereken çok önemli bir ayrıntı var. 1994'te sabah namazı kılan müslüman cemaatin üzerine, gözü dönmüş bir teröristin yaptığı saldırı ile bu cami, bir dönem ibadete kapatılıyor. Ardından, yeniden açıldığında İsrail tarafından caminin yarısına set çekilerek bir sinagog'a çevriliyor. Filistinlilerin dükkanlarının olduğu çarşıdan geçerek caminin kapısına ulaşacaksınız. Bu yol boyunca sizin üstünüzü çevrelemiş bir tel örgü olacaktır. Bu tellerin üzerinde de taşlar, şişeler olduğuna şahit olacaksınız. Zira, burada bu atıklar, binaların üstünde ikamet eden yahudi yerleşimcilerin attıklarıdır.

Cami kapısına ulaştığınızda sizi bir camekanlı danışma karşılayacak. Buraya nereye ve niçin geldiğiniz sorgulanacak. Kapının sol tarafı cami tarafına, sağ tarafı ise sinagog tarafına açılıyor. Kapıdaki asker sizin dininize göre hangi tarafa geçebileceğinize karar veriyor. Cami tarafında ziyaretlerinizi yaptıktan sonra, sinagog tarafındaki Hz. Yusuf, Hz. Yakup'u ziyaret etmek istediğiniz "HAYIR" kelimesi ile karşılaşacaksınız. Nedeni, aşırı hareketlerde bulunan hasidik yahudilerin burada müslümanlara saldırıda bulunabileceği nedeniyle asker tarafından kibar bir dille geri çevrildik. İşte o an, gerçekten ne kadar üzüldüğümü anlatamam. 

İstanbul'a gelip, youtube'da sinagog tarafının videolarını izlemeye başlarken, aşırı yahudiler tarafından cami tarafına zaman zaman taşkın baskınlar yapılıp, burada kendi dini törenlerini gerçekleştirdiğini ne yazık ki görmüş oldum. 

El Halil'de yaşayan Filistinliler gerçekten kapana kısılmış gibi yaşıyorlar. Tek geçim kaynakları ise gelen turistler. Kudüs'ten yola çıktığınızda ilk Beytülahim'e geleceksiniz. Buradan minibüs aktarması yaparak El Halil'e geleceksiniz. Tek yön yaklaşık 2 saat sürüyor. 

Yol boyunca yahudi yerleşimcilerin binalarının nasıl korunduğu, asker gözlem noktalarının sıklığını, kırmızı levhalarda yahudi yerleşimcilerin geçmesinin yasak olduğunu gösteren ZONE tabelaları size coğrafya hakkında bilgi verecek. 

El Halil yoksul bir ortadoğu kenti gibi görünse de, gönlü zengin insanlarıyla size merhaba diyecek. Bu güzel kente yapacağınız ziyaret ve oradan sevdiklerinize alacağınız hediyelik eşyalar bir çok evin çorbasının kaynamasını sağlayacak. 

El Halil'deki Halilürrahman Camii'nin hemen yanı başındaki Abraham Hospice - Hz. İbrahim Yetimhanesi/Düşkünler evi her gün 3.000 kişiye yemek veriyor. Nice yetim-öksüz kalmış Filistinli çocuklara ve düşkünlere mutlaka para yardımı yapmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Gerçekten El Halil, kapana kısılmış ve halkın yapabilecekleri sınırlandırılmış. Cami içinde para yardımı yapmak istediğinizi ilettiğinizde size makbuz karşılığı görevliler Türk Lirası'da dahil olmak üzere yardımlarınızı kabul etmektedir. Dolar, Euro, Sterlin ve İsrail Şekeli'de kabul edilmektedir. 

El Halil'e gerçekten gidiniz.



3. Beytülahim

Kudüs'e yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bu kentte Hz. İsa'nın doğduğu patrikhaneyi ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca, Milk Grotto - Süt Taşı adı verilen şapeli yani Hz. Meryem'in Hz. İsa'yı emzirirken düşen süt damlacığının taşı süt beyazına çevirdiği alana yapılan şapeli ziyaret edebilirsiniz. 
Beytülahim'de Manger Meydanı'nda (tam Doğuş Kilisesi karşısındaki) Hz. Ömer Camii'ne ziyaret edebilirsiniz.
Buradan Kudüs'e geçerken iki farklı kontrol noktası -checkpoint-ten birini kullanacaksınız. En bilineni Checkpoint 300. Burası her sabah İsrail tarafındaki işine gitmeye çalışan Filistinlilerin saatler boyu bekletilerek, pardon!, çalışma izinlerinin kontrol edildiği kontrol kapısı. Gecenin bir körü Kudüs'teki işine gitmeye çalışan Filistinliler ile ilgili çeşitli belgeseller yayınlanmıştır. Youtube'da bulabilirsiniz. Diğer kontrol noktasında yahudi yerleşimcilerin arabalarıyla rahatça giriş çıkış yaptığı kontrol noktasını biz kullandık. Bu arada Checkpoint 300'ün olduğu tarafta İsrail tarafından çevreleyen utanç duvarlarına şahit olacaksınız. 



4. Lut Gölü

Lut Kavminin helak olduğu "Ölü Deniz" olarak da bilinen, dünyanın yerin dibine girmiş, deniz seviyesinden 436 metre aşağıya ineceğiniz gölde hiçbir canlı yaşamamaktadır. Adı bundan dolayı ölü deniz-dead sea olarak adlandırılır. Ölü Deniz'e ziyaretçi olarak gözlemlemenin dışında, şifalı mineralli suyundan istifade edebilirsiniz. Tuz oranı çok yüksek olduğundan suda batmak isteseniz de batmıyorsunuz, ayrıca yağlı-tuzlu bir karışım olduğundan yüzmek isteseniz de yüzemezsiniz. Sadece suyun üstünde kalabiliyorsunuz. Burada şifalı çamur çıkmaktadır. Paketli çamurlardan satın alarak 1-15 dakika üzerinizde kurumasına izin vererek, Ölü Deniz'de çamurlara veda edebilirsiniz. Bilmelisiniz ki cildiniz pamuk gibi olacak. Lut Gölü'nü çevreleyen otoban İsrail kontrolündedir.  Kudüs'ten en yakın plaja yaklaşık 45 dakikada ulaşabiliyorsunuz. Adı Kalia Beach ama burada giriş ücreti ödeyeceksiniz. Ücretsiz plajdan faydalanmak için Ölü Deniz'in İsrail yönetimindeki Ein Bokek plajına gidebilirsiniz. Burada plaj ücretsiz. Ayrıca kumsal, soyunma kabinleri, duş ücretsiz. 

5. Eriha

Batı Şeria tarafındaki Kudüs'e oldukça yakın olan Eriha'da Hz. Musa'nın makamının olduğu camii'yi ziyaret edebilirsiniz. Bu arada dünya tarihinde, kurulduğu günden bugüne hayatın kesintisiz devam ettiği en eski şehirlerden.

6. Hayfa

İsrail'in kuzey şehri Hayfa'da Hz. İlyas'ın makamı -mağarası- bulunur. Burayı ziyaret edebilirsiniz. 
Hayfa İsrail'in yüksek teknoloji kenti. Ayrıca Bahai inancının da hac merkezi. Bahai Tapınağı'nı ve bahçeleri şehrin en gözle görünür noktası.


Dünyanın en güzel ve en özel bölgesine gidiyorsunuz. Unutmayın, bu seyahatiniz sizi diğer gittiğiniz yerlerden çok daha farklı bir ruhaviyetle karşılayacak. Edeple gidip,edeple dönmeniz. Buraların çok özel topraklar olduğunu asla unutmamanız gerektiğini hatırlatmak isterim. Bu yazıda özellikle dini amaçlı yapacağınız ziyaretlere göre oluşturduk. Yapacağınız tüm yardımlar ve ibadetleriniz şimdiden kabul olmasını dileriz. 

İyi yolculuklar,

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS