Fatih İstanbul

İstanbul'un tarihi yarım adası ve en kıymetli yeri bana kalırsa. Fatih , Yedikule'den Samatya Cerrahpaşa Cankurtaran Kumkapı Yenikapı Sultanahmet ve Sirkeci'yi sarmalayan bir çevreden oluşmuyor. Eminönü'nden sonrası da Balat ve Ayvansaray'a kadar uzanmaktadır.

Bir de semt olarak Fatih var. Karagümrük , Hırka-i Şerif ve Kadınlar Pazarı'nın bulunduğu Fatih'in ünlü gelinlikçilerinin olduğu Fevzipaşa Caddesi gelmektedir. 

Kadınlar Pazarı'nda Büryan yemeniz şiddetle tavsiye edilir. Özellikle Kaşita Büryanı en makbul ve en güzel olanı, yanında ayran , perde pilavı ve sur tatlısı ile muhteşem bir ziyafet sizi bekleyecek. 

Büryan Kebabı , Doğu mutfağından gelme ; Perde Pilavı da aynı şekilde. Perde Pilavı'nın yeni evlenenler için çok özel yeri var. Erkeğin annesi tarafından hazırlanan bu pilav, düğün gecesi kıza takdim edilir. Bunun anlamı ise aile sırlarının perdelenmiş bir pilav içinde sunulması tasvir edilmiş. Kızdan bundan sonra ailenin sırlarını saklar :) İçinden çıkan fıstık ağza ilk gelirse yeni evlenen çiftin kız çocuğu , badem ağza ilk gelirse erkek çocuğu simgelermiş. 

Malta Çarşısı , peynir, bal , yoğurt organik satıcıların olduğu çarşıdır.

Hırka-i Şerif sadece Ramazan ayında gösterilmektedir. Kadir Gecesi'ne kadar ziyaret edebilirsiniz. Ramazan haricinde de camiisi açıktır. 

Fatih'te gidebileceğiniz FATİH ismini aldığı Fatih Sultan Mehmet'in kabrini de ziyaret edebilirsiniz. Kasım 2016'da gittiğimde restorasyon çalışması vardı. Fatih Camii ilk Selahattin Camiidir. Mimari Atik Sinan'dır. Yapıldığında 16 medrese , konuk evi, aşevi, hastane külliyesi inşa edilmiştir. 

Gelinlikçiler Çarşısı içerisinde sıra sıra gelinlik mağazaları bulunmakta. Aynı zamanda Fevzipaşa Caddesi üzerinde de binaların orta ve üst katlarına bakınca ne kadar çok gelinlikçi olduğunu göreceksiniz. 

Fatih'e nasıl gidebilirsiniz ?
Fevzipaşa Caddesi üzerinde İspark mevcut. Fakat haftasonu yer bulmanız zor olabilir. 
Yaya gitmenizi tavsiye ederim. Böylelikle sınırlandırmamış olursunuz. 
Saraçhane- Haşim İşcan'ın bulunduğu Bisikletçiler Çarşısı'ndan yukarı çıkıp, İstanbul Büyükşehir Belediye'sinin zıt istikameti , İtfaiye Binası'nın bulunduğu yere doğru uzanan büyük cadde Fevzipaşa Caddesi'dir. Buradan başlayarak yüreyebilirsiniz. Bu yönde sağınızda Kadınlar Çarşısı sizi karşılar. Sonrası Fatih Camii ve aynı yönde , aynı istikamette Gelinlikçiler Çarşısı sizi karşılar. 

Fatih'e alternatif yön çok fazla , isterseniz Edirnekapı yönünden , isterseniz Vatan Caddesi yönünden yokuş yukarı çıkabilirsiniz. AKSARAY ve EMNİYET metro duraklarından yokuş yukarı yine çıkabilirsiniz. 

Fatih Camii'nin zıt yönünde , EMNİYET metro durağının tarafında Hırka-i Şerif Camii bulunmaktadır. 

Fevzipaşa Caddesi üzerinde de pek çok otobüs seferi bulunmaktadır. 

İyi yolculuklar,

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS