Bir Haftasonu Kaçamağı: Kopenhag - Danimarka [2020]

Yazının ve fotoğrafların tüm hakkı saklı olup, zaman damgası ile tescillenmiştir. Kopya-alıntı yapılamaz.


Avrupa’nın son dönemde en çok adından söz ettiren, kendine münasır tarzı ile Danimarka’nın başkenti, Kopenhag’ta bir haftasonu kaçamağı çok iyi gelecek.

Danimarka vize istiyor mu?

Evet, geçerli Schengen vizeniz varsa ilave vize almanıza gerek yok.

 Danimarka’ya nasıl gidilir?

Danimarka’ya Türkiye’den İstanbul, Dalaman, Antalya, Bodrum’dan direkt uçuşlar bulunuyor. Dönem dönem İzmir’den de charter uçuşlar mevcut. Yaklaşık 2,5-3 saat kadar uçuş mesafesinde olan Danimarka’ya İstanbul’dan Kopenhag, Billund ve Aaborg kentlerine uçabilirsin.
Almanya ve İsveç’ten otobüs ve tren seferleriyle Kopenhag’a ulaşmanız mümkün.





Danimarka Kopenhag’ta nerede kalınır?

Indre By bölgesi kentin en merkezi noktası , fakat bu bölgedeki oteller biraz tuzlu olduğunu söylemem gerek. Kodbyen bölgesi – Kopenhavn V bölgesi’nde nispeten daha uygun konaklama imkanı mevcut.

 Kopenhag Havalimanı’ndan şehir merkezine nasıl gidilir?

Metro var. Kolayca 15-20 dakikaya şehrin merkezindesiniz.


Danimarka Kopenhag’ta ne yenir?

Danimarka'nın en meşhur yemeği Smorbordde (sımör-bröd) deneyebilirsin. Nedir bu Smorbrodde? Ekmek üstüne konulmuş şarküteri ile açık sandeviçler. Bu sandeviçler çatal-bıçakla yenmesi gerekiyor.

Danimarka’nın peyniri kültürü komşuları Almanya ve Hollanda kadar gelişmiş. Her bölgede ayrı peynir üretiliyor. Kimisi daha tuzlu, kimisi daha kokulu.  Kopenhag’ta Torvehallerne Pazarı’nda bu peynirleri deneyebilirsiniz.

Danimarka mutfağı, hamur işi yemeklerde oldukça başarılı. Latin Mahallesi’ndeki, Sankt Peders Fırını’na uğramanızı ve buranın 1652’de kurulduğunu bilmenizi isterim. Tarçınlı çörek ve türevlerini burada deneyebilirsin. Çörekler gerçekten çok doyurucu. O yüzden tadımlık almanızı tavsiye ederim. Yaklaşık 50 krona bir çörek alabilirsin.

Kopenhag’ta özellikle öğle atıştırmalığı sosisli – hot dog meşhur olduğunu söyleyebilirim. Yaklaşık 37-40 krona satılıyor. Ekmeksiz, patates püreli şekilde de sosisli satılmakta. 1920’den bu yana halkın bir numaralı favorisi sosisli, şehrin bir çok yerinde kabin-araç içinde satılmakta.

Amelionborg Sarayı
Her gün 12’de nöbet değişimi yaşanıyor. Kraliyet ailesi kışın bu sarayda yaşıyor. Sekizgen meydandan oluşuyor. Sarayın bulunduğu alan içinde Frederick Kilisesi bulunuyor. Mermer kilise olarak bilinen, Cuma-Cumartesi günü çan sesleri duyarsanız, kilisede düğün var demektir. Kilise İskandinavya’nın en büyük kubbeli kilisesi olarak bilinir.

Stroget (sıtroge)
Yaklaşık 1,5 kilometrelik yayalara açık caddesi, sağlı sollu bir çok mağaza yer alıyor. İstanbul İstiklal Caddesi gibi düşünebilirsin. Şehrin bir ucundan bir ucuna bu cadde üzerinden ulaşabiliyorsun. Mağazalar akşam erken saatte kapandığını unutmayın.

Torvehallerne Pazarı
Kapalı pazar yeri. Burada bir çok şarküteri ürünleri satılıyor. 60'tan fazla dükkan var. Baharat, meyve-sebze, kasap dükkanları burada yer alıyor.

Kodbyen
Eski endüstri mahallesinin günümüzde modern bar ve restoranlara dönüştüğü, Kopenhaglıların akşamları sosyalleştiği bir bölge. Burada bir çok güzel mekanda füzyon Danimarka mutfağını deneyebilirsin. Alışık olduğumuz ortaya karışık mevzusu da burada da geçerli. Bunun adı ise “sosyal menü” diyebilirsin.

Christiana
Christiana Kopenhag içinde özerk bir bölge. Burada fotoğraf ve video çekmek yasak. Oturanlar vergi ödemiyor. Şehrin için bakış açınıza göre kurtarılmış veya kaybedilmiş bir bölge. 1971'de bir grup hippi, askeri alan olarak kullanılan Christiana bölgesini ele geçirip, kendilerine uygun bir alan haline dönüştürüyor.

Our Saviour Kilisesi
Kopenhag için sembol yapılardan. Özellikle kulesi gerçekten çok şık. Kilisenin adı kurtarıcımız İsa olarak geçiyor. 400 basamaktan oluşan bu kuleye , bu aralar güvenlik nedeniyle çıkılmasına müsaade edilmiyor.

Küçük Deniz Kızı Heykeli
100 yaşını devirmiş, Andersen’in günümüze uzanmış en güzel masallarından. Kopenhag’ın sembol noktası sayabilirsiniz. Burada selfi çekinmeden dönmenize kimse müsaade etmiyor.
Kopenhag’da 2014’te Avrupa Yeşil Başkenti ilan edildiğini hatırlatayım. Haliyle bu güzel,sakin kentin parkları da bir o kadar meşhur.
Superkillen Parkı, Kopenhag’ın etnik çeşitliliğine göre şekillendirilmiş bir park. Buraya özellikle fotoğraf sanatçılarının oldukça ilgisini çekecek noktalar mevcut. Japonya, Irak, Fas ve daha bir çok ülkeden çeşitli nesneler getirilerek hazırlanmış bir park.





Andersen
Çocukluğunda Andersen’in masallarını okumayan kalmamıştır. Andersen bu kentin içine işlemiş. Mezarı, meydanı ve yarattığı karakterlerin şehrin dört bir yanındaki heykelleri gerçekten Andersen’i hissdeceksiniz. Andersen, 1965’te heykeli konuluyor. Heykelin başı da bulunduğu meydandaki Tivoli’ye baktığını göreceksiniz. Nedeni, kasıtlı olarak Tivoli’ye bakar gibi tasarlamışlar. Tivoli binası Andersen’in heykelinden önce yapılmış.

Andersen heykelinin olduğu meydanda göreceğiniz kırmızı bina City Hall – Radhauspladsen olarak geçen belediye binasıdır.

Andersen’in heykelinden yaklaşık 10 dakika uzaktaki Saray’a uğramayı unutmayın.
Amsterdam’daki gibi kanallardan oluşan Kopenhag’ta kanal turu yapabilirsin. Yine Hollanda’da gibi bisiklet kullanımı çok yaygın. 1,5 milyon kez günde pedala basılırken, Ay’a hergün gidip gelen bir Kopenhag nufüsü söz konusu. Pes doğrusu!

Magstraede
Farklı renklerde boyanmış binalardan oluşan bir renk cümbüşü sokağı. Özellikle fotoğraf çekmeyi sevenler burayı oldukça sevecek.

Gefion Çeşmesi
İskandinav mitolojisinde geçen tarım tanrıçası Gefion’dan bereket isteyen bir ailenin, dört evladını boğaya dönüştürerek onlarak bereket verdiğini sembolize eden bir çeşme.

Rosenborg Sarayı
Kopenhag şehir merkezindeki Rosenborg Sarayı’nda şövalyeler salonu İsveç ile yapılan savaşlar betimlenmiş. Bugün müze olarak kullanılan sarayın çevresindeki park ayrıca çok güzel. Danimarka kral ve kraliçelerinin hazineleri ile taçları bu sarayda sergileniyor.

Round-Tower – Rundetaarn
Merdivensiz kule olarak geçen, otopark katlarına giden araba gibi yukarıya tırmanıyorsunuz. Avrupa’daki halen işler halindeki en büyük rasathane. Kule 36 metre ama çıkarken epey yorulacağınızı unutmayın.


Tivoli Bahçesi
Viyana’da Prater ne ise, Tivoli’de Kopenhag için o. Yalnız 4 kez konsept değiştiriyor. Her mevsim için ayrı konsepti olan park, Prater gibi her zaman açık bir açık lunapark değil. Gittiğinizde açık olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Tivoli bahçesinde özellikle yılbaşı zamanı gittiğinizde parkın kesinlikle açık olduğunu söyleyebilirim.

Forgotten Giants
Kopenhag’ın biraz dışında kalan, park içindeki , geri dönüştürülmüş ağaç ürünleri kullanarak yaptığı Unutulmuş Devler çalışmasını burada görebilirsin. Kentin bir çok yerinde toplam 5 adet bu şekilde heykel var. Bu heykelleri biraz park içinde aramanız gerekecek.

Kopenhag’tan başka nerelere gidebilirim?
Danimarka’nın komşu ülkesi İsveç’in Malmö kentine dünyanın sayılı en uzun asma köprüsünü aşarak gidebilirsin. Oldukça yakın olan Malmö’ye günübirlik ziyaret edip, Kopenhag’a dönebilirsin. Yalnız, İsveç’in para birimi İsveç Kronu bilginiz olsun J

Kopenhag’a gitmeden önce:
·         Yaz mevsiminde bile gitseniz, polar, kazak gibi bir şey mutlaka götürün. Çünkü soğuk değil, çok soğuk.
·         Euro geçmediğini bilmelisiniz. Paranızı geldiğinde krona çevireceksiniz.
·         Musluk suyu her yerden içilebiliyor.
·         Kopenhag düz bir ova gibi. Her yere kolayca yürüyerek ve bisikletle ulaşabilirsin.



İyi yolculuklar,

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS