Bükreş Gezi Rehberi [2019]




Her gittiğimiz yerde indiğimiz havalimanı veya o şehre ilk adım attığımız gar, otobüs terminali veya liman bize o ülke hakkındaki ilk ipucunu veriyor. Bükreş'te de bu ipucunu biz anladık :)




Tren garında Bucharest yazmasa , ben Bükreş'e geldiğime inanmak istemedim. Hele bir de tren garından çıktığımız o an, unutulmayacak bir his. İşte o an "Sahi Romanya, Avrupa Birliği üyesiydi, değil mi?!" sorusunu kendime sormaya başladım.

Tren garının bulunduğu civar ne yazık ki hem çok ürkütücü, hem de çok keşmekeş. O yüzden, otel araştırmanızı burayı pas geçmenizi tavsiye ediyorum.

Akşam saatlerinde Bükreş'in çok tekin olduğunu söylemem.

Bükreş bu anlamda biraz hayal kırıklığı şehri. Maksimum bir tam gün fazlasıyla size yetecek.

Özellikle toplu taşımaya dikkatli kullanmanızı, çok boş sokaklarda akşam bulunmamanızı tavsiye ederim. Nice gittiğimiz yerlerin içinde güven endeksi bence en düşük şehir oldu.

Bükreş ne demek?


Bükreş ismi Rumence'deki "bucur" kelimesinden alıyor. Anlamı zevk, neşe, mutluluk. 

Bükreş'e/Romanya'ya nasıl gidilir?


Türkiye'den yaklaşık 1 saatlik uçuş mesafesindedir. THY, Pegasus ve TAROM (Romanya Ulusal Havayolu) ile uçabilirsiniz. 
İstanbul Fatih Langa'daki Uluslararası Otobüs Terminali'nden Bükreş için otobüse binebilirsiniz. Murad Turizm şirketinin otobüs seferleri mevcut. Yaklaşık 13-15 saat sürmektedir. Seferleri Bulgaristan üzerinden olacağından iki kez sınırkontrolünden geçeceksiniz. Haliyle biraz yorucu olabilir. Otobüs bileti fiyatları 150-200 Lei arasındadır. 

Bükreş'te nerede kalınır?

Bükreş çok dikkat etmeniz gereken bir şehir. Güvenliğinizi had safada düşünmeniz gereken bir yer. (İsrail, Filistin ve bir çok tehlikeli sayılabilecek yerlerde bulunduk ama hiç birinde güvenlik sorunu yaşamadık. Bükreş bu anlamda en korkunç şehir). Bu yüzden kalabileceğiniz otelleri aşağıda sizin için derledik. 

1. Nikolay Çavuçesku , ailesi ve siyasi hayatı  Hızlıca okumak için linki tıklayın.
2. II. Vlad ve III. Vlad ya da Tepeş


Bükreş'ten ne alınır?


Bükreş'te veya Romanya genelinde özellikle süt ürünlerini denemenizi tavsiye ederiz. Gerçekten damak tadımıza en uygun ve en leziz, taze peynirler Romanya'da. (Bulgaristan'ın da hakkını vermek lazım.) Şehir genelinde Carrefour var. Bükreş'e gitmeden önce öğrenmenizi istediğim veya bildiklerinizin üstünden geçmenizi tavsiye ederim. 



Bükreş'te nereye gidilir?

Bükreş'te görülmesi gereken yerler?


Otelden haritanızı isteyin. Aşağıdaki sıralamaya göre haritanızı işaretlemeniz yeterli.

1. Old Town (Rumence "Lipscani")
Evet, her şehrin bir downtown'u bir, oldtown'u vardır. Bükreş'te de var ama beklentiniz çok fazla olmasın. Burası biraz İstanbul Sirkeci ve Laleli'deki pasajların, işhanlarının olduğu yerleri andırıyor. Israrla görmeniz gereken şurası ne yazık ki pek diyemeyeceğim.

2. Stavropoleos Monastery Church  
Kiliselerin içinde en mistik kokulusu. Burası ahşap yapısı ile gerçekten , Ortodoks hristiyanlar için oldukça önemli yapı.


3. Caru' cu Bere 

Stavropoleos Caddesi'nde 1879'da açılan ve 1899'da Avusturyalı mimar Siegfrid Kofczinsky tarafından tasarlanan gotik yapıdaki restoran ve bar. Buraya özellikle öğleden sonra , akşam saatlerinde gelmenizi tavsiye ederim. Oldukça şık ve elit restoranın içerisi gerçekten çok havalı.

4. CEC Sarayı 
Caru'cu Bere'de yemeğinizi yediniz. Restoran çalışanına CEC Sarayı'nı sorun, size işaret etsin. CEC ülkenin bankası. Burada bir sarayı almış, kendine müze yapmış. Dışı oldukça süslü.

5. National Museum of Romanian History  
CEC Sarayı'nın hemen karşısında yer alan müzeyi dolaşmanız 2 saatinizi alacaktır.

6. Curtea Veche 
III.Vlad'ın büstünün olduğu  kompleks. Bu arada III. Vlad'ın adı da Kont Drakula olabilir deniliyor. Kaynak :https://www.atlasobscura.com/places/curtea-veche-old-princely-court


7. Palatul Parlamentului "Parlemento Sarayı"

Bükreş'i google görsellerde aratın, karşınıza soluk renkli kocamaannnn bir yapı göreceksiniz. İşte burası Parlemento Sarayı. Allah'ım o nasıl bir saraydır. Gerçekten bu zamana gördüğüm sarayların içinde, en büyüğü. ** Not: Ankara'daki Saray'ı da gördüm. 

1985'te Rumen mimar Anca Petrescu tarafından tasarlanan saray, 12 katlı ve 86 metre yüksekliktedir. Vakti zamanında ülkenin cumhurbaşkanı Nicolae Ceauşescu (Nikolay Çavuçeşku) tarafından yaptırtılan ve bu devasa yapı için 700 mimar görevlendirilmiş. Saray'ın yapımına 1985'te başlanmış, 1997'de bitirilmiş. Tam 1.100 odası var. Saray'ın içini dolaşabiliyorsunuz. Bir yetişkin bileti yaklaşık 45 Lei. Öncesinde rezervasyon yapmanız gerek. Linki: http://cic.cdep.ro/en/opening-hours-and-tariffs



Bu Saray'ı bir kadraja sığdırıp fotoğrafını çekmeniz çok zor. O yüzden size bir ipucu veriyorum. Haritada işaretlediğim yeri fotoğraf için tercih edebilirsiniz. Bu nokta "Clock Bucharest 1459)


Hatta bu binanın bir çok önemli unvanı kapmış : 


·     World's largest civilian building with an administrative function. 
"Dünya'nın en büyük yönetim fonkisyonu bulunan sivil binası "
·    World's most expensive administrative building
"Dünya'nın en pahalı yönetim binası"
·    World's heaviest building
"Dünya'nın en ağır binası"

8. Arcul de Triumf 
1. Dünya Savaşı'nda ölen askerlerin anısına dikilmiş, ilk olarak ahşaptan inşa edilen bu kemer, Bükreş'in sembollerinden. Hatta Paris'teki Arc d'Triumph ile oldukça benzer gözükse de , bir kaç beden küçük kaldığını söyleyebilirim. Paris'teki Arc d'Triumph'a benzetildiğinden - hatta sırf bu sebepten - Bükreş'e Doğu'nun Paris'i olarak anılmasını anlamış değilim. Paris'e herhalde en acı benzetme olur.


İlla fotoğraf çekeceğim diyorsanız, size bir ipucu, Bükreş Otopeni Havalimanı'na giderken, yani dönüş yolunuzda veya şehre ilk geldiğinizde havalimanı yolu üzerinde olduğundan fotoğraf çektirebilirsiniz. Özellikle buraya gitmenize gerektirecek bir başka atraksiyon yok. Biraz ilerisinde Dimitrie Gusti Ulusal Köy Müzesi'ni ziyaret edebilirsiniz.




Bükreş'te konaklayacağınız yeri kolayca haritadan seçip, devam edin.



9. Macca - Vilacrosse Passage 
Hava karardı. Eee, Bükreş'tesiniz. Eğlence alemini görmek istiyorsunuz. Gitmeden önce Macca'yı özellikle okuyacaksınız ama burada gerçekten hiç bir şey yok. YOK! Ortadoğulu kafeteryalarda kullanılan o kaba koltuk takımları, pasajın tüm zerafetini kaçırmış. Masaları pis, dağınık ve bir o kadar avam. Gitmeseniz hiç bir şey kaybetmezseniz. İçerisi eğlence mekanlarından ziyade, masaj salonu, kuaför ,bir kaç konseptsiz kafeye ev sahipliği yapıyor.



10. Bükreş Gece Hayatı
Bükreş özellikle İsrail'den gelen turistleri ağırlamaktadır. Nedendir bilmem İsrail'den buraya inanılmaz merak ve ilgi vardır. Hatta İsrail'in pop yıldızı Omer Adam şarkı bile yapmış. Peki, gelelim nerede takılalım. Bir çok gece kulubü var. Bizdeki en düşük sınıftaki onlarda orta sınıf sayılır. Özellikle mekanlar Caru' cu Bere'den devam ettiğinizde karşılayacaktır. Pek bir şey beklemeyin. Üst sınıf eğlence için farklı tarzlara hitap eden kulüpler (clublar) mevcut.



Bükreş'ten Köstence (Constanta)'ya Karadeniz sahil kentine trenle gidebilirsiniz. Köstence'nin Hürrem Sultan'ın kenti olduğu rivayet edilir. 






Kısaca, Bükreş seyahatinizi güzelleştirmenin en güzel yolu, Sinaia ve Braşov'u gezilerinize eklemenizi şiddetle tavsiye ederiz.  Sinaia ve Braşov için yazımızı okumak için tıkla.






Ayrıca, Bükreş'ten trenle Sinaia'daki Peleş Kalesi'ne 2-3 saat tren yolculuğuyla ulaşabilirsiniz. Sinaia'dan tekrar trenle Braşov'a 2-3 saatlik tren yolculuğuyla ulaşabilirsiniz. Bükreş'ten Cluj Napoca'ya (Kaloşvar) veya Timişoara'ya da otobüsle veya uçakla gidebilirsiniz. Özellikle Cluj Napoca'daki Salina Turda Tuz Madeni'ne ziyarette bulunabilirsiniz. Oldukça turistik atraksiyonlardan biri olarak kabul ediliyor.

Ünlü İngiliz Top-Gear dergisinin en özel yollardan biri olarak seçtiği Transfăgărășan , Transilvanya yakınlarında. Bu ilginç bol kıvrımlı yolu siz de deneyimleyebilirsiniz. 


Romanya seyahatinizi trekking ve kamp ağırlıklı planlayabilirsiniz. Ülke Karpat Dağları'nın o müthiş doğal etkisi altında. Haliyle, ülkemize giderek azalan temiz hava, burada oldukça fazla. Gerçekten çok güzel doğa dostu bir seyahat yapabilirsiniz. Özellikle Sinaia'da çok güzel dinlenebileceğiniz konaklama yerleri mevcut. Hem kamp yapabilir, hem de ayı gözlem gruplarına katılabilirsiniz. Diyecekseniz bizim ülkemizde ayılar konuşabiliyor, görmeme gerek yok. Saygı duyarız :)



İyi yolculuklar,





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS