Braşov ve Sinaia Gezi Rehberi - Transilvanya [2019]

Romanya keşfedilecek "organik" bir ülke.


Organik demememizdeki sebep, ülke gerçekten yeni gelişmeye başlayan bir ülke.



Üstelik, temiz havası, doğası, doğal ürünleri size çok iyi gelecek.


Romanya, Türk vatandaşları'ndan vize istiyor.  Geçerli Schengen vizeniz varsa, vize almanıza gerek yok. Diplomatik, yeşil ve gri pasaporta vizeye ihtiyaç yoktur. Bu arada Romanya, Schengen vizesini kabul eden ama Schengen vizesi vermeyen bir ülke. 


Romanya'da gezilecek harika noktalar var. Bunların ilki elbetteki adı vampir efsaneleriyle anılan o harika bölge Transilvanya olacaktır. Nam-ı değer Kont Drakula'nın yaşadığı (rivayet edilen) Braşov ve Bran ilk durağınız olmalı.



Not: Kont Drakula belki de asla yaşamadı. Rivayetlere göre var edilmiş ve Bram Stoker tarafından yazılmış bir hayal kahramanı biraz, ama tarihin derin sayfalarında II. Vlad olduğuna yönelik ifadeler mevcutmuş. Hatta, Osmanlı tarihinde de adı geçen "Kazıklı Voyvoda" olarak bilinen II. Vlad'ın tariflere çok uyduğu için Drakula olabileceği söyleniyor.



Drakula kelimesinin kökeni ise Rumence Dracul'dan türemiş. Bu da ejderin veya şeytanın soyu anlamındaymış.



Braşov, Osmanlı döneminde Beyaz Su anlamına gelen bir kasabaymış. Bugün de kasabanın biraz büyüğü, bir kent gibi. Oldukça şirin mimarisiyle sanki Ortaçağdan çıkmış, gelmiş. Tarih boyunca çeşitli milletlerin istilasına uğramış bu güzel kenti, bir kaç saat içinde rahatlıkla gezebilirsiniz. Günlerce kalmanızı gerektiren bir atraksiyonu yok açıkçası. Klasik Avrupa şehrindeki gibi , bir meydan, iki kilise...Hatta bir de saat kulesi :)



Braşov'da nerede kalınır?

Braşov'da kalınacak otelleri sizin derledik. Haritadan kendine uygun oteli seçip, devam et. 



Braşov'dan Bran'a yaklaşık 40 dakika bir taksi yolculuğuyla ulaşabilirsiniz. Taksilerde pazarlık yapmanız tavsiye olunur. Romanya gelişmekte olan bir Avrupa Birliği ülkesi. Ne yazık ki, güvenlik önlemlerinizi maksimum seviyede tutmanız gereken bir bölgede olduğunuz da asla unutmayın. Taksi kullanırken de özellikle dikkatli olmanızı hatırlatmak isterim.



Otobüs terminalinden Braşov şehir merkezine giderken ne yazık ki yanımdaki kadın memurun elini cebimde yakaladım. Üstelik, kadını uzaktan görseniz, böyle bir şey yapma ihtimaline milyonda sıfır dersiniz. Allah'tan ceplerimde işine yarayabilecek bir şey yoktu :)



Bran'da sadece Kont Drakula şatosunu bir-iki saat içinde gezip, Braşov'a dönebilirsiniz. Bran'dan Bükreş yönü çok turistlerin takip ettiği bir rota olmadığı için güvenilirliği kısmında garanti veremeyeceğim. O yüzden Braşov'a dönüp, buradan Bükreş , Sinaia veya Köstence rotasını takip etmeniz uygun olacak.





Braşov'dan trenle benim en çok görmek istediğim yer Peleş Kalesi yani Sinaia kentine bilet alıyorum. Yaklaşık 2-3 saate Sinaia'ya geliyorsunuz. Trenden bir çok turist ve üniversiteli gençlerle ver elini tepeyi tırmanmaya. Bu rota boyunca çok rahat ettiğiniz spor ayakkabı veya trekking ayakkabılarınız, rüzgarlık, yağmurluk bulundurmanızı tavsiye ederim. Rotaya başlamadan önce çantanızda suyunuz da olsun. Bu arada muhteşem doğasıyla Sinaia'da dere tepe düz giderek Peleş'e ulaşabilirsiniz. Bu arada isterseniz çok seyrek geçen otobüse binerek Peleş'e ulaşabiliyorsunuz ama Turizm Ofisi'ndeki danışmanın demesi üzerine yürüyerek gitmek en mantıklı seçim.



Peleş Kalesi ise anlatamayacağım kadar elegant ve asil. Mimarlık öğrencisi olsam sanırım bütün günümü burada detaylarda kendimi kaybederdim. Bahçesi, avlusu ve içi apayrı güzellikte. Burada yaklaşık 2-3 saat geçireceksiniz. Bu arada kale bahçesi ve avlusunu ücretsiz ziyaret edebiliyorsunuz. İçerisini ise 60 Lei'ye gezebiliyorsunuz. İçeride Osmanlı'ya atfedilmiş ve dönemli Osmanlı elçilerinin ağırlandığı özel odayı görmeyi unutmayın. Zaten, şark köşesinin biraz hallicesi olan salonu bir bakışta anlayacaksınız.



Peleş'ten dönüşte otobüse atlayın, tren garında inin. Bizim rotamız öyle oldu. Sinaia kent merkezinde kalabileceğiniz oteller mevcut. Burada temiz hava çarpılması yaşabilirsiniz.



Sinaia'da nerede kalınır?

Peleş Kalesi'ni görmek için geldiğiniz Sinaia'da muhteşem bir oksijen kaynağında konaklamak size iyi gelecektir. Sinaia'da kalabileceğiniz otellerden harita üzerinde seçip devam edin. Kolayca rezervasyonunuzu yapın. Üstelik çoğu otel rezervasyonunda kredi kartı bile istenmiyor. 






Sinaia'dan Bükreş'e tren yaklaşık 3 saat sürüyor. Biz Sinaia'da konaklamadan direkt Bükreş'e devam ediyoruz. Yalnız Sinaia'da 1 gece konaklasaydık sanki iyi olacaktı :) Bakalım Bükreş maceramız nasılmış? Bükreş'i ayrı yazdık.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS