FlixBus ile Yolculuk Nasıl?


Avrupa genelinde bir FlixBus çılgınlığıdır gidiyor. İnanılmaz uygun fiyatlara Avrupa şehirlerini birbirine bağlayan FlixBus'ı bizde bu seferki Avrupa seyahatimizde denemek istedik. FlixBus aynı zamanda ABD'de de faaliyete geçti. 



FlixBus ucuz mu?
FlixBus tıpkı bir low-cost (bütçe dostu/düşük maliyetli) havayolu şirketi gibi her bir seferine özel fiyat belirleyip, biletinizi önceden almanız durumunda da oldukça avantajlı şekilde seyahat etmenizi sağlıyor.

FlixBus ile nasıl ucuz bilet alabilirim?
Birkaç ay öncesinden ucuz bilet bulmanız mümkün. Bazı hatlar zaten bir çok tren ve otobüs firmasına göre oldukça uygun fiyatlıdır. Bunun için Rome2Rio'dan teyit alabilirsiniz.  


FlixBus indirim kuponu var mı?
Bizim şansımıza picodi'den indirim kuponu vardı. Onu kullandık. İsterseniz picodi'den FlixBus biletiniz için indirim kuponu sorgulamayı unutmayın.


FlixBus ile nerelere gidebilirim?FlixBus Almanya merkezli bir şirket olsa da bünyesine bir çok bölgesel otobüs firmasını dahil ederek yolculukları standart hale getirmeyi başarmış. Hatta FlixBus şimdi de ABD genelinde yayılmaya başladı. Almanya'da da FlixTrain isimli uygun fiyatlı tren biletlerini de hizmete sunmaya başladı. Artık Flix'in o yeşil rengi tren raylarında da faaliyette.Avrupa'da AB üyesi tüm ülkelerin hemen hemen tüm şehirlerinde var. Örneğin bize en yakın nokta olan Bulgaristan Sofya'dan bile bir çok noktaya FlixBus ile ulaşabilirsiniz.




FlixBus'ta yabancı dil sorunu var mı?
Otobüsler gideceğiniz ülkenin plakasında, şöförler ise gideceğiniz ülkenin yerel dilini konuşabilmektedir. Çoğunlukla ikinci dil olarak da İngilizce anons yapabilmektedir. Örneğin bizim Slovakya'dan Macaristan'a geçerken kullandığımız hatta, şöför 3 dilde anons geçmişti.

FlixBus biletlerimi nereden alabilirim?
1- Kendi websayfası üzerinden satın alabilirsiniz.
2- FlixBus'ın kendine ait mobil uygulamasını cep telefonunuza indirerek satın alabilirsiniz.
3- Otogarlardan satın alabilirsiniz.

FlixBus'ta koltuk numarası var mıdır?
Hayır. Nereyi bulursanız oraya oturuyorsunuz. 

FlixBus'ta kadın-erkek yolcu ayrımı var mıdır?
Yok. Yani yolculuğunuzu karşı cinsten biriyle yapmanız ihtimal dahilindedir.

FlixBus'ta internet var mıdır?
Evet var. Biz üç hat boyunca internetini kullanmaya çalıştık. Özellikle Macaristan-Romanya hattında ciddi kesintiler oldu. İnterneti kullanamadık. Lakin, Viyana - Bratislava hattında ve Bratislava - Budapeşte hattında da inanılmaz şekilde güzel çalıştı. 

FlixBus'ta başka ne tür imkanlar var?
1. Tüm otobüslerde tuvalet mevcuttur. Yalnız biraz hijyen sorunu vardır. 
2. Elektrik prizi (her otobüste yok),prizler tüm otobüslerde standart yerinde değiller. Yani priz koltuğunuzun ya altındadır, ya da pencere tarafında oturan yolcunun hemen yanı başındadır. Romanya otobüsünde elektrik prizi yoktu. Sadece USB giriş mevcuttu. 
3. İçecek satın alma imkanı vardır. Çok susadınız, birkaç EURO'ya otobüsten içeceğinizi satın alabiliyorsunuz.(Bu özelliği sadece Bratislava-Budapeşte hattında gördük) Romanya hattında yoktu.
4. Çoğu Avrupalı otobüs firması el bagajı haricinde tüm bagajlardan ilave ücret talep edebilmektedir. FlixBus'ta ise bir tane bagaj hakkınız ücretsiz. El bagajlarınızı da otobüs içerisine rahatlıkla alabiliyorsunuz (40 L ve üstü backpack hariç)


FlixBus ile ilgili bilmeniz gereken önemli husus:
Gece yolculuğu yapacaksınız mutlaka kalın sweatshirt/kazak bulundurun. Bizim Macaristan- Romanya hattındaki yolculuğumuzda otobüs merkezi soğutma sistemi olduğundan kapatılmadı. Tüm yolcular şikayetçi oldu. İçerisi kutuplarda bir igloya döndü. Sabah uyandığımızda penguenlerin bizi kaldıracağını düşündük :) Şort yerine pantolon, kısa kollu yerine mutlaka üzerinize uzun kollu bir giysi yedekte bulundurmanızı tavsiye ederiz. 

İkinci husus; otobüs şöförleri sizlerden bahşiş bekleyebilmektedir. Bununla ilgili de yolcu koltuklarının önündeki cepte yer alan tanıtım kartlarında bu husus yazılı olarak bahsedilmiş. Yani, şöförünüzden memnun kaldıysanız, iki kuruş verin kendilerine diyor. 

Üçüncü husus; FlixBus genellikle bazı şehirlerde çok bilinen otogarları kullanmamaktadır. İneceğiniz zaman hangi otogara ineceğinize, oradan gideceğiniz yere ulaşımın varlığını sorgulayın. Özellikle, bazı şehirlere akşam saat 23:00'e kadar toplu taşıma sona erdiği gibi, otobüs garı geneli evsizlere (homeless) ev sahipliği yapabilmektedir. Bu durum güvenliğinizi düşündürecektir. Özellikle Budapeşte Neglipet'te akşam çok geç saatlere kalmadan seyahatinizi gerçekleştirmeye bakın.

FlixBus'ta biletinizi satın aldığınızda Google hesabınız üzerindeki Google Maps üzerinde hangi otogara ineceğinizi haritalar uygulamanızda işaretlemenize kolaylık sağlıyor. 

Dördüncü husus; otobüsünüz ara duraklara uğradığında eğer bagaj verdiyseniz mutlaka kontrol ediniz. Bagajlara otobüs şöförünün hiçbir teması olmuyor. Bagajların yerleşim sorumluluğu yolculara aittir. 


Beşinci husus; Bilet almadan önce dikkatli olun. Çeşitli websayfalarında voucher/indirim kuponu bulunmaktadır. Ben Picodi'deki bir kupon kodunu kullanarak biletlerimi %20 indirimli satın aldım. 

Altıncı husus; biletinizi mutlaka yazdırın. Otobüs şöförü otobüse kabul etmeden önce biletinizin karekod olarak okutmaktadır (Macaristan-Romanya hattında şöför luzüm görmedi, diğer seferlerde okutuldu). Oldu ki telefonunuzun şarjı bitti. O yüzden çıktı almanız faydanıza olacaktır.

Yedinci husus; Eğer Viyana'dan binecekseniz, Terminal içerisindeki CHECK-IN kontuarına uğrayıp biletlerinizi görmek istiyorlar. Örneğin Viyana-Bratislava seferi için gerek yoktu fakat Zagreb, Lubyana gibi bir çok şehir için CHECK-IN kontuarına uğramalısınız.



Sekizinci husus:
Düşük bütçeli olduğundan özellikle Erasmuslu öğrenciler tarafından sıkça tercih ediliyor. Bu da gürültülü otobüs yolculuğu yapmanıza sebep olabilir. 


FlixBus ile iyi yolculuklar o zaman. 

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS