Budapeşte'de Harika Haftasonu Kaçamağı 👍🇭🇺

Dünyanın belki de sayılı güzel ve çekici başkentlerinden Budapeşte. Biz bu şahane şehri dolu dolu tüm detaylarıyla size anlatmaya çalışacağız. Çalışacağız dedim çünkü bu şehir oldukça etkileyici... Nasıl bir şehir görmek istiyorum derseniz : 🎆Katy Perry Fireworks klibi bu şehirde çekildi. İzlemek için.




Budapeşte, Macaristan'ın başkentidir. Budapeşte konumundan dolayı diğer Avrupa Birliği üye ülkelerine kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. Maksimum 3-4 saat uzaklıkta olmasından dolayı bahsedeceğim şehirlere yapacağınız seyahatlerinizi Budapeşte ile birleştirmenize dair fikir verebilir. 




Örneğin, Viyana'ya gittiniz. Buradan otobüs/trenle 3-4 saat yolculukla ; Bratislava'ya geldiniz buradan da 3 saatlik otobüs yolculuğu ile, Belgrad'a geldiniz buradan yaklaşık 6 saatlik otobüs yolculuğu ile ulaşabiliyorsunuz. Romanya'nın Macaristan'a yakın şehirlerinden de yaklaşık 5-6 saat otobüs yolculuğu ile ulaşabilirsiniz. 

Macaristan Türkiye vatandaşlarından vize istiyor. Schengen vizeniz ile giriş yapabiliyorsunuz. 

Macaristan'ın para birimi Euro değildir. Halen Forint kullanılmaktadır. 1  Euro = 300-320  HUF (Forint) değerdedir. Euro ise ikincil öncelikteki para birimi gibi. Kredi kartı ise aktif olarak kabul edilmektedir. 



Budapeşte'ye nasıl giderim?
THY ve Pegasus'un düzenli olarak seferleri mevcut. Ülkenin ulusal havayolu şirketi MALEV artık fiilen çalışmamaktadır. Bunun yerine Budapeşte Havalimanı Wizz Air'in HUB (merkezi havalimanı) olarak kullanılmaktadır. Kısacası Avrupa'nın hemen hemen tüm şehirlerinden low-cost havayolu şirketi Wizz Air ile ulaşabilirsiniz. Ryan Air, Easy Jet gibi diğer low-cost havayolu şirketleri ile en çok bilinen diğer uluslararası havayolu şirketleri de faaliyet göstermektedir. 

Budapeşte'ye havayolu haricinde tren ve otobüsle de ulaşabilirsiniz. Hatta Tuna Nehri üzerinde ülkeler arası faaliyet gösteren nehir cruise turlarına da katılabilirsiniz. Bu cruise gemileri tüm konfora sahip olup, Budapeşte'nin en merkezi noktası Zincirli Köprü'nün oldukça yakınında demir atmaktadır. İçerisindeki rehberler ile size Budapeşte turu da yaptırılmaktadır. 


Budapest Card şehirdeki bir çok noktadan satın alabilirsiniz. 24/48 veya 72 saat seçenekleriyle Budapeşte seyahatinizi kolaylaştıracak. Müzeleri de ücretsiz gezebiliyorsunuz.  Fotoğraftaki yer: El Sanatları Müzesi - Kahramanlar Meydanı'nda
Budapeşte'yi keşfetmenizi kolaylaştıracak en harika yol ise Budapest Card'tır. Budapest Card hakkında detayları öğrenmek için tıklayın.

Budapest Card'ın ücretsiz ve indirimli imkanlarını incelemek için tıklayın.


  1. Bu kart ile şehir genelindeki tüm toplu taşımayı ücretsiz ve sınırsız kullanabiliyorsunuz. Üstelik her seferinde kartınızı okutmak (validate) zorunda değilsiniz. 
  2. Bu kart ile şehrin görülmesi gereken tüm önemli müzelerine ücretsiz olarak ziyaret edebiliyorsunuz. Budapeşte'nin Buda tarafındaki Kale Bölgesi'ne ücretsiz elektrikli hop-on-hop-off (indi-bindi) araçlarıyla keşfedebiliyorsunuz. Kale Bölgesi'ndeki dört farklı istasyonun her birinde inip, her birindeki önemli noktaları yakından inceleyip, ziyaret edip ardından durağınıza her 10 dakikada bir gelen başka bir araca binebiliyorsunuz. 
  3. Budapest Card'ın belki de en güzel özelliklerinden biri müzelere ücretsiz gezme imkanı tanımasıdır. Özellikle tavsiyem ikinci istasyonda yer alan Mathias Kilisesi ve Balıkçı Tabyası (Fisherman Bastion) kısmında yer alan 3 Boyutlu Macar (Magyar) Tarihi filmini izlemeniz olacaktır. Macarların geçmişten bugüne kadar tüm tarihi çarpıcı şekilde sunulmaktadır. Budapest Card ile bu film de ücretsiz. Hatta filmi izleyeceğiniz salon Balıkçı Tabyasının içerisinde tam kalenin içinde kurulmuştur. Gerçekten farklı bir deneyim sunacağını garanti ediyorum. 

Budapeşte seyahatinizin belki de olmazsa olmazı termal banyoları/kaplıcaları olacaktır. Öyle ki bu deneyimi , özellikle açık hava termal banyo deneyimi yaz veya kış mevsiminde harika bir bina kompleksi içinde sunulması başka hiç bir yerde karşınıza çıkmayacaktır. Budapeşte'de bir çok termal banyo/kaplıca bulunmaktadır. Bunların çoğu Osmanlı döneminde kurulmuştur. Hatta bazısının içerisinde Türk Hamamı bile mevcuttur. Macar dilinde bu şekilde termal banyolar fürdő olarak geçmektedir.

Şehrin en büyük termal hamamı/banyosu ise Széchenyi'dir. Bu kompleks Avrupa'nın en büyük termal tesisidir.  Üstelik bu tesislerden sadece iki tanesinde Cumartesi akşamları parti düzenlenmektedir. Bu tesisler yine en büyük termal banyo olan Széchenyi ve Lukács'tır. Bu partilerin adı ise SPARTY. SPA ve PARTY kelimelerinin birleşmesinden oluşan SPARTY genellikle gençlerin odağındadır. SPARTY dikkatinizi çekiyorsa SPARTY'nin kurallarına da şöyle bir göz atalım 







Budapest Card'a Lukacs termal tesisinden bir kere ücretsiz yararlanma hakkı verilmektedir. Lukacs içinde ayrıca Sauna World isimli en büyük sauna kompleksi yer almaktadır. Budapest Card'ınız burada geçerli değildir, fakat makul fiyatlarla yararlanabilirsiniz. Bizim tercihimiz Budapest Card'ımızın bize sağladığı Lukacs termal tesisi oldu. Hem içerisinin diğerlerine göre daha sakin olması ve konumunun Budapeşte'de kabri bulunan Osmanlı döneminde Budapeşte'ye gelmiş, derviş Gül Baba'ya oldukça yakın olmasından dolayı Lukacs oldu. İyi ki de öyle yapmışız. 

Gül Baba Türbesi'ne yaklaşık 5 dakika yürüme mesafesindeki Lukacs Termal Tesisi girişinde bu tesiste şifa bulmuş ve şükranlarını iletenlerin teşekkür tablaları duvarlara yerleştirildiğini göreceksiniz. 

Mayonuzu, bikininizi, havlunuzu, terlik ve tercihinize göre bonenizi getirmenizi tavsiye ederiz. Eğer yanınızda yoksa bunların tümünü tesisten ücreti karşılığında temin edebiliyorsunuz. Tesis içerisinde soyunma kabinleri, dolaplar, duş alanları,saç kurutma makineleri bulunmaktadır. Tesis içerisine girdiğinizde kolunuza manyetik bir bileklik takılmaktadır. Bununla dolabınızı , soyunma kabininizi kontrol edebiliyorsunuz. 

Tesis genelinde gün boyu kalabilirsiniz. Tavsiyemiz buraya en az 3 saat zaman ayırmanız olacaktır. Çünkü içerisinde çok farklı sıcaklıktaki termal sulardan faydalanmanız , şok havuzu, buhar/steam odaları, saunalardan faydalanmanız size fazlasıyla çok iyi gelecektir. Termal banyo aktivitenizi planlarken özellikle günü bitirdiğiniz zamana denk getirirseniz size çok daha iyi geleceğini söyleyebilirim. Aksi halde tüm gün mayışmış bir halde şehri dolaşmak istemeyeceksiniz. 

Termal banyolara gitmeden önce rezervasyon yaptırmanıza gerek yoktur. Şehir genelinde özellikle Rudas ve Gellert çok güzel manzarasıyla sizi ağırlayacaktır. Lukacs ve Széchenyi ise tarihi bir bina kompleksi içerisindedir. Tümü termal havuzlar açık havada yer almaktadır. 

Budapeşte ismi nereden geliyor?
Budapeşte ortasından geçen Tuna Nehri'nin iki ayrı yakasından ismini almaktadır. Bunlar Buda ve Peşte tarafıdır. Tuna Nehri üzerinde de Margid adası gibi bir çok ada da bulunmaktadır. 

Budapeşte'de görülmesi gereken yerler
Çok fazla yer var. Budapeşte için en az 3 gün ayırmanız gerekecektir. Gerçekten 3 gün bile az!

24 saatiniz varsa:
1- Parlamento Binası ; içeri giriş Avrupa Birliği vatandaşlarına 40 TL, AB üyesi olmayan ülkeler için 100 TL giriş ücreti alınmaktadır. Budapest Card burada geçmemektedir. İçeri girmesiniz de Parlemento Binası'nı Tuna Nehri'nde akşam üzeri gün batmak üzereyken katılacağınız tekne turuyla hem gündüz hem de akşam ışıltıda görmenizi tavsiye ederiz. Öyle ki bu bina ünlü sanatçı Freddy Mercury tarafından fiyatı sorulmuş, satın alınmak istenmişti. İzlemek için

2- Shoes on Danube - 1944-45 yıllarında yaşanan Yahudi Soykırım'ın en acı hikayelerinden vurulmadan önce ayakkabıların çıkartılarak vurulmasının anısına yapılan bu ayakkabı heykellerini Parlemento Binası'na yaklaşık 2-3 dakika uzağında Tuna kıyısında görebilirsiniz.

3- Zincirli Köprü (Aslanlı Köprü / Chain Bridge) - Paris'in Eyfel'i , Londra'nın Big Ben'i, Budapeşte'nin ise Zincirli Köprüsü. İki yakayı birbirine bağlayan bu önemli köprü yakın zamanda oyuncu Will Smith'in çılgın aksiyon şov programına da ev sahiplği yaptı.İzlemek için

4- St. Stephan Bazilikası - Budapeşte'nin en büyük kilisesidir. Papanın emriyle katedral olmaktan bazilika olma statüsü verildi. Budapeşte'yi ise 364 basamak çıkarak izleyebiliyorsunuz. Yapımı 50 yıl sürmüş ve Budapeşte'nin en yüksek iki binasından biri olma özelliğine sahiptir. Diğer yüksek bina ise Parlemento Binasıdır (aynı yüksekliktedir)

5- Buda Kalesi içerisi apayrı bir dünya aslında. İçerisinde asker nöbet değişimleri , Tarih Müzesi ve Macar Ulusal Galerisi'ne ev sahipliği yapıyor. Budapest Card'ınız ile bu müzelere ücretsiz giriş yapabiliyorsunuz. Bizim gittiğimiz dönemde Frida Kahlo'nun eserleri sergileniyordu. Balıkçı Tabyası ve Mathias Kilisesi ile tam burada yer alan Magyar 3D Macar 3 Boyutlu Tarih filmini izlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. 15 dakikalık bu sunumun size çok şey öğreteceğini garanti ediyorum. Özellikle Mohaç'ta başlayan Osmanlı işgalleri de bu filmin odak noktalarından.

6- Gül Baba Türbesi - Osmanlı döneminde Budapeşte'ye gelen Amasya doğumlu İslam dünyasından Budapeşte'deki manevi hamisi olan Bektaşi babasıdır. Gül Baba'nın Galatasaray için ayrıca önemi vardır. Takıma sarı-kırmızı renkleri kazandıran ise Gül Baba'nın ta kendisidir. Bugün Budapeşte'nin Török Utca ile Gül Baba Utca kesişimindeki tepelik alanda yer alan Gül Baba'nın türbesini ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Gül Baba II. Beyazıt döneminde Mekteb-i Sultani yani Galatasaray Lisesi'ni kurmuştur. Gül Baba Türbesi'nin bulunduğu yokuş boyunca cumbalı eski Osmanlı evlerini göreceksiniz. Kendinizi bir an sanki Bursa'da, ya da Selanik'te Yedikule'den Atatürk'ün evine doğru inen yokuşlardan birinde hissedeceksiniz. Bu arada buradaki Tuna Nehri ve Parlemento manzarası hoşunuza gidecektir. 

7- Budapest Card'ınız varsa Gül Baba türbesinin sadece 5 dakika yürüme mesafesindeki Lukacs Termal Banyoları ile günü bitirebilirsiniz. 

36 saatiniz varsa yukarıdakilere ilaveten
8-Central Market Hall - Büyük Kapalı Pazar - Budapeşte'nin en büyük yapılarından bu kapalı pazar yerinde hediyelik eşyacılar dahil çeşitli yeme-içme dükkanları yer almaktadır. İkinci Dünya Savaşı'nda ciddi hasar alan bu pazar yeri restorasyonla bugünkü haline kavuşmuş. 

9-Kahramanlar Meydanı - Dünyanın ilk elektrikli metro hattı Budapeşte'de kurulmuştur. Sarı hat üzerinde Hösök Tere istasyonundan bu meydana ulaşıyorsunuz. Hem dünyanın ilk metro hattına binmiş olacaksınız hem de Macaristan'ın kurulmasının bininci yılının anısına yapılan bu harika meydanı görebilirsiniz. Metro hakkında bilgi vereyim, ilk yapılan metro olduğu için durakları çok güzel dizayn edilmiş, nostaljik ve bir o kadar iç açıcı. Aynı zamanda yerden metrelerce aşağıda da değil. Metronun geçtiği peronlarda gün ışığını görebiliyorsunuz yani yer üstüne oldukça yakın yapılmış. Metro hattı, Budapeşte'nin en ünlü caddelerinden Andrassy Utca'nın izasından devam etmektedir. 

10-Vajdahunyard Kalesi (Kale masalsı güzellikte, üstelik içerisinde Tarım Müzesi bulunuyor bir de gözlem kulesine çıkabiliyorsunuz. Budapest Card burada geçmiyor. İlaveten bilet almanız gerekiyor) Kahramanlar Meydanı'na geldiğinizde buraya da gelmiş oluyorsunuz. Sadece 2-3 dakika yürüme mesafesindedir. 

11-Budapeşte'nin termal banyolarından faydalanmadıysanız Szénchenyi (şehrin en büyük termal tesisi) hemen Kahramanar Meydanı'nın arkasındaki park içinde yer alır. Budapest Card'ınız ile buradan %20 indirimli faydalanabiliyorsunuz. Kahramanlar Meydanı ile Vajdahunyard Kalesi'ni gördükten sonra aynı park alanı içindeki bu termal banyoya şiddetle gitmenizi tavsiye ederiz. Mayo, havlu, terlik hazır olsun :)

12-Andrassy Utca - Széchenyi termal banyosunda da çıktınız. Karnınız acıktı. O zaman sizi Kahramanlar Meydanı'ndan Zincirli Köprü'ye uzanan Budapeşte'nin en ünlü caddesine davet edelim. Cadde boyunca bir çok restoran ve cafe göreceksiniz. Ünlü markalarda bu cadde boyunca. Yani alışveriş için de Andrassy Utca tercih edilebilir. 

48 saatiniz varsa yukarıdakilere ilaveten
13-Andrassy Utca üzerindeki Terror House, dönemin en büyük işkencelerinin ve kanlı sorgulamaların yapıldığı eski karakol binası döneme ait izlerine ev sahipliği yapmaktadır. 

14-Andrassy Utca üzerindeki Opera Binası da görülmesi gereken harika binalardan. Gittiğimiz dönem Temmuz 2018'de restorasyon çalışması vardı. 

15-Vaci Utca ise İstanbul İstiklal Caddesi gibi şehrin en işlek caddesidir.

16-Dohany Sinagogu- Avrupa'nın en büyük sinagogudur. Aynı anda 3.000'den fazla kişi ibadet edebilmektedir. Aynı şehir hem Parlemento binasının yakınındaki 'ayakkabılar' çalışmasına hem de en büyük sinagoga sahiptir. Budapeşte işte bundandır dinlere karşı diyalogun gelişmesine önem gösteriyor. Bugün Jewish Heritage Tour (Musevi Mirası Turu) Avrupa'da en fazla Budapeşte'de tercih ediliyor. Özellikle Dohany Sinagogu'nun bulunduğu mahallede bir çok sinagog bulunmaktadır. Buraya oldukça yakın konumdaki (3-5 dakika yürüme mesafesinde) Szimpla Kert'te de birkaç bir şey içip, sıradışı bir Budapeşte gecesi eğlencesi yaşayabilirsiniz.



17-Gellert Tepesi (Citadella) - Paganlara karşı mücadelenin anısına yapılmış tepedeki bu heykel ile yaz-kış hizmet veren Gellert termal banyoları size muhteşem Budapeşte manzarası sunuyor olacak.

18- New York Cafe: Dünyanın en şatafatlı cafelerinden biri olan New York cafeye uğrayıp, bir çay-kahve içmenizi tavsiye ederiz. İçerisi görsel ziyafet sunuyor.


19-Dünyanın belki de en çekici ve tarihi binasındaki Mc Donalds'ı Budapeşte'de. Budapest-Nyugati tren garının hemen girişindeki Mc Donalds'a uğramanızı tavsiye ederiz. Sanki her an bir yerden garsonlar çıkıp siparişinizi alacakmış gibi. Bu arada biz şans eseri buraya geldik. Lukacs termal tesisinden çıkınca karşımıza çıkan ilk yer burası diye ve akşam saat 11 olduğundan kendimizi buraya attık. Burası dünya genelindeki tüm Mc Donald's şubeleri içinde en süslü-püslü ihtişamlı şube seçilmiş ! Okumak için tıklayın. Nasıl bir yere mi benziyor hadi izleyin : 


Bu Mc Donald's peki nerede?

Budapeşte bu zamana kadar gittiğimiz nice şehirden kendine top 5 içerisine yerleştirdi. Bu muhteşem şehri dolaşırken Budapest Card almanızı şiddetle tavsiye ederiz. Toplu taşıma, müzeler , Kale bölgesi indi-bindi tur , Lukacs termal tesisi girişi ve daha bir çok avantajı size sunuyor. Tüm yapacaklarınızı hesapladığınızda da Budapest Card almanız size çok daha ekonomik bir Budapeşte tatili sunuyor.

İyi yolculuklar,

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS