Size değer KATAR


Ülkenin toplam nüfusunun yarısından fazlasının yaşadığı başkent Doha, Katar’ın otellerinin, alışveriş merkezlerinin, müzelerinin, spor tesislerinin ve diğer turist atraksiyonlarının çoğunluğuna ev sahipliği yapar. 



Temiz, yeşil ve çekici bir şehir olan Doha, çok sayıda geleneksel ve tarihi özelliğin yanında baskın olarak modern bir yüze sahiptir. Katar’ın hızlı ekonomik büyümesinin kanıtı niteliğinde yapımı devam eden çok sayıda büyük proje mevcuttur, ancak bunlar çoğunlukla yeni gelişim alanlarındadır, dolayısıyla ziyaretçi deneyiminin kalitesini etkilemez.  


Şehrin merkezi yarım daire şeklindeki Doha Körfezi’nin etrafına kurulmuş olup kentsel yapılar hem batı yönünde iç kesimlere hem de Körfez kıyısının kuzeyine doğru uzanmaktadır. Hamad Uluslararası Havalimanı şehrin güney kıyısında yer alır.

Corniche’e paralel birkaç eş merkezli çevre yolu bulunur. Bu yollarla kesişen, Körfez sahilinden iç kesimlere doğru yayılan çok sayıda ana cadde vardır, örneğin güney yönünde ilerleyen Ras Aboud Ekspres Yolu, Salwa Yolu, Al Rayyan Yolu, Khalifa Caddesi/Al Luqta Caddesi, Al Markiya Caddesi/Al Jamiaa Caddesi ve kuzey yönünde ilerleyen Lusail Caddesi. 

Doha Corniche ve Şehir Merkezi

Ana iş bölgesi, Corniche’in kuzeybatı ucunda, Doha Körfezi’ni West Bay’den ayıran Al Dafna burnunda yer alır. Muhteşem modern yüksek yapı mimarisiyle dikkat çeken bu canlı alan başkentin en önemli otellerinden bazılarını barındırır. Bu oteller şunlardır: Sheraton, Four Seasons, Renaissance, Marriot, Kempinski, InterContinental, Hilton, Movenpick ve W Hotel. 

Çok sayıdaki ticari bina ve şirket merkezi arasında Katar Finans Merkezi ve yeni Doha Sergi ve Kongre Merkezi’nin yanı sıra City Center-Doha ve The Gate gibi büyük alışveriş merkezleri ve birçok büyükelçilik bulunur. 

Corniche’in merkezî bölümünde harika yeşil parklar ve İçişleri Bakanlığı, Merkezî Postane ve Ulusal Tiyatro’nun yanı sıra ünlü Jean Nouvel tarafından tasarlanmış, yapımı devam eden yeni Katar Ulusal Müzesi gibi bir dizi etkileyici kamu binası bulunur. 

Corniche’ten iç kesimlere doğru kısa bir mesafede ülkenin en büyük camii Büyük İmam Şeyh Muhammed bin Abdülvahhab Camii, Khalifa Tenis ve Squash Federasyonu ve Hamad Tıp Şehri’ni görürüz.

Corniche’ten doğuya doğru ilerlediğimizde de Doha’nın tarihî merkezi Al Bidda’ya geliriz. Burada ziyaretçiler çeşitli büyüleyici görülecek yerlerin ve deneyimlerin tadını çıkarabilir. Bunlar arasında ‘Görülecek En Önemli Yerler’den ikisi Souq Waqif ve İslam Eserleri Müzesi’nin yanı sıra Emiri Diwan, Arap Yelkenli Limanı, Altın Souqu ve sarmal şekilli Al Fanar İslam Merkezi yer alır. 

Canlı ticaret faaliyetlerinin yanı sıra şehrin bu bölümü Souq Waqif Sanat Merkezi, Al Markhiya Galerisi ve Al Riwaq Galerisi gibi tesisleriyle önemli bir kültürel cazibe merkezidir.

Al Bidda bölgesindeki tarihî alanlar arasında Doha Kalesi olarak da bilinen Al Koot Kalesi yer alır.  1880 yılında polis merkezi olarak inşa edilen ve 20’nci yüzyılın başlarında hapishane olarak kullanılan kale, 1978 yılında restore edildi ve günümüzde müze olarak kullanılıyor. 

Bu bölge, butik işletmelerde dâhil olmak üzere başka bir oteller topluluğuna sahip olmaktan gurur duyar. Tanınmış uluslararası ve bölgesel markalar arasında şunlar yer alır: Crowne Plaza, Mercure, Al Bustan, Century, Oryx Rotana, Concorde, Marriott ve Souq Waqif Boutique Hotels. 

Kuzey Doha ve Banliyöler

Al Dafna merkezî iş bölgesinin kuzeyinde Al Gassar bölgesi yer alır. Burası çoğu uluslararası büyükelçiliğin bulunduğu ana diplomatik bölgedir. Ayrıca InterContinental Beach Hotel, St Regis, Grand Hyatt ve Ritz Carlton gibi birkaç deniz kenarı otel bulunur.

Bu gelecek vaat eden bölgede "Görülecek En Önemli Yerler" bölümünde yer verdiğimiz iki yeni yapı Katara Kültür Köyü ve The Pearl-Qatar yer alır. İç kesimlere doğru kısa bir mesafede Katar Masters Avrupa PGA turnuvasına ev sahipliği yapan, 18 delikli bir Şampiyona Sahası ve ışıklandırılmış dokuz delikli bir Akademi sahası bulunan, ülkeyi ziyaret eden golf severler için popüler bir atraksiyon olan Doha Golf Kulübü yer alır.

Kıyıda inşaatı devam eden bir diğer yapı da Katar’ın en büyük karma yapı projelerinden biri olan Lusail City’dir. Ana plana göre, 38 kilometre karelik bu yapı  tamamlandığında çok çeşitli oturma alanı, ticari bina ofisleri, perakende ve dinlence olanakları, oteller ve ziyaretçilere yönelik aktiviteler barındıracaktır.  Katar’ın motosiklet yarışı parkuru da (uluslararası Moto GP etkinliğinde kullanılan mekân) yakınlarda bulunur. Ayrıca 2022 FIFA Dünya Kupası Finali’nin oynanacağı yeni, modern stadyumun da Lusail’e yapılması planlanmaktadır.

Yakınlarda, başkentin dış banliyölerinde ülkenin en önemli miras alanlarından birine ev sahipliği yapan Umm Salal Mohammed köyü bulunur. 1910 yılında inşa edilen 16 m yüksekliğindeki Barzan Kuleleri, hem gemi hareketlerini izlemek hem de ayı gözlemek amacıyla bir gözetleme yeri olarak hizmet etmiştir. Ayın gözlenmesi Arap takvimi açısından çok önemlidir. Her ayın başlangıcı (örneğin Ramazan) ayın aşamalarına bağlıdır. 

Batı Doha ve Banliyöler 

Doha’nın kalbinden iç kesimlere doğru, şehrin dış kısımları ve banliyöler ziyaretçilere pek çok ilgi çekici unsur sunuyor. Salwa Yolu, kenarlarında dükkânlar ve restoranların sıralandığı başlıca ana yollardan biridir. Souq alanından Regent Hotel ve Radisson Blu’yu geçerek Umman Pazarı, balık pazarı ve meyve ve sebze pazarını bulacağınız pazar bölgesine uzanır. Salwa Yolu devam ederek şehrin dışına çıkar ve ülkenin güneybatı ucundan geçen Suudi Arabistan sınırına ulaşır.   

Salwa Yolu ile Al Rayyan Yolu arasında spora ayrılmış, amacına uygun inşa edilmiş, büyük bir kompleks olan Aspire Zone bulunur. Başlangıçta başarılı 2006 Asya Oyunları’na ev sahipliği yapmak üzere inşa edilen komplekste çeşitli stadyumlar, eğitim alanları, havuzlar, spor klinikleri, akademiler, kapalı spor salonları ve hem profesyonel atletler ve takımlara hem de halka hizmet sağlayan diğer tesisler bulunur. Ana Khalifa Stadyumu’nun bitişiğinde bünyesinde bir otel barındıran ikonik bir kule olan The Torch yer alır. Doha’nın başlıca alışveriş merkezlerinden ikisi Villagio ve Hyatt Plaza da burada bulunur.

Buraya kısa bir mesafede yer alan Al Rayyan’da Ekim’den Mayıs’a kadar her çarşamba ve perşembe günleri olmak üzere haftada iki yarışın düzenlendiği Katar Yarış ve Binicilik Kulübü’nü görüyoruz.  Al Rayyan’da ayrıca Qatar Foundation’ın 14 kilometre karelik kampüsü Education City de bulunur. Bu kampüs Katar Bilim ve Teknoloji Parkı, Katar Ulusal Kongre Merkezi ve Carnegie Mellon Üniversitesi; Georgetown Üniversitesi; Texas Üniversitesi; Northwest Üniversitesi; Virginia Commonwealth Üniversitesi; UCL; Weill Cornell Tıp Koleji; Stenden Üniversitesi ve Calgary Üniversitesi gibi lider uluslararası üniversitelerin Doha şubelerini bünyesinde barındırır.

Education City’de görülmeye değer bir başka yer de Mathaf: Arap Modern Sanat Müzesi’dir. Müze ile İslam Eserleri Müzesi ve safkan Arap atlarının üretilmesine ve korunmasına adanmış Al Shaqab at çiftliği arasında servis otobüsü hizmeti bulunur. 

Al Wajbah Kalesi de Al Rayyan bölgesinde bulunur. Yüksek kuleleri ve kalın duvarlarıyla bilinen ve 1893 yılında Osmanlı güçlerine karşı kazanılan zafere sahne olan Al Wajbah Kalesi’nin ülkedeki en eski kale olduğu düşünülmektedir.

Katar, size gerçek Arap misafirperverliği ile ağırlayacaktır. Uzun haftasonu tatillerinizi geçireceğiniz en farklı destinasyonlar arasındadır. 

İyi yolculuklar,

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS