Acil Çıkış Paralı mı?

#Pegasus gibi pek çok low-cost (düşük maliyetli) havayolu şirketi bir uçakta daha fazla yolcu taşıyabilmek için stratejileri gereği koltuk konforuna önem verilmez, iki koltuk arası oldukça kısa tutulur ve bir B737-800 tipi uçağa 160 koltuk yerine 170-180 koltuğa kadar çıkartılabiliyor. Haliyle bunu bilmeyen yolcu halinden bezmiş halde havayolu şirketine demediğini bırakmaz.

Bu yönde öncü #Ryanair , #Easyjet , #Wizzair gibi Avrupa'nın low-cost şirketlerinden esinlenerek Türkiye'de faaliyete başlayan ve sektöründe ilklere imza atan #Pegasus yolcusu tarafından pek bir eleştirilmiş ve halen de şirket stratejisini çözemeyenler tarafından eleştirilerin odağına girmekte. 

"Bir uçakta su bile parayla mı olur?"
"Bagajdan ilave para mı alınır?"
"Koltuk ne kadar dar?"

Hep bu eleştirilere maruz kaldı, kabin memurları. Esas olayın şimdi kopacağı nokta ise acil çıkış kapısı.

Malumunuz acil çıkış kapısı önündeki koltuklarda engelli ve hamile olmayan , çocuk olmayan, bebekli yolcu veya sedyeliler oturamaz. Yanlışlıkla check-in sırasında verilmiş koltuk dahi olsa, kabin memuru tarafından koltuk değişikliğine gidilir. Ayrıca bir patırtı gürültü çıkardı. "Kardeşim, ben zaten bu koltuğa oturmak için...."diye başlayan cümleler 45 dakikalık uçuşta bile hem diğer yolcuları hem de kabin memurlarını çileden çıkartıyordu. 45 dakika için bu neyin kaprisi ? Bir kez de oturma !

Ayrıca, acil çıkış kapısına neden bir insan oturmak istesin ? Şöyle ki. Normal koltuk aralığından daha geniş ve konforlu yolculuk yapabiliyorsunuz. Bu yadsınamaz. Low-cost havayolu şirketleri bile bu güvenlik standardına uymak zorunda olduğundan low-cost konforuna düşkün yolcular bu koltuğu kontuardan özellikle istiyorlardı.

Acil çıkış kapısı önündeki koltuklar
Son erişim tarihi : 17.09.2016



Ve şimdi havacılık tarihimizde yeni bir başlangıç acil çıkış kapısı ücretli. Hem de milli havayolu şirketimiz #TürkHavaYolları öncülüğünde. 

Hadi bir uçuş 45 dakika, 2 saat. dar koltukla yolculuk çekilebilir ;ama olay 10 saatlik bir uçuşa gelince haliyle konfor öncelik oluyor. Normal koltuk aralığı 70-80 cm iken acil çıkış kapısı önünde bu rakam artmakta ve koltuğunuzu yarı yatırabilir rahatlığıyla Uzakdoğu, Amerika ve Afrika uçuşlarınızda konforunuzu sağlayabiliyorsunuz. Genellikle sık uçan yolcular bunu bildiklerinden business koltuk konforunda acil çıkış kapısı önü koltuğuna talip olurlardı. 

Havayolu şirketleri de buna uyandılar ve şimdi acil çıkış kapısı ücretli olarak havacılık tarihinde kendine ilave bir hizmet olarak maddi değer sağlıyor. 

#AnadoluJet , 27 TL ilave ücret
#TürkHavaYolları #THY ise 59 USD (orta mesafe) ile 79 USD (uzun mesafe) ilave ücret almaktadır. 

Her iki havayolu şirketi için standart koltuklardan ilave check-in bedeli veya koltuk bedeli alınmamaktadır. 

#Pegasus ise koltuk tercihini kendiniz yapmanız halinde koltuğun sırasına ve konumuna göre ilave ücret almaktadır. Şayet, random-rastgele , havayolu şirketinin insiyatifinde koltuğunuzu onaylarsanız ücret ödemenize gerek bulunmamaktadır. 

#Pegasus'ta şu an acil çıkış kapısı için ilave ücret ödeme uygulaması bulunmamaktadır. 

Son erişim tarihi : 17.09.2016

Belirtilen havayolu şirketleriyle herhangi bir ticari ilişki bulunmamaktadır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS