Kazablanka

Güzelim kızıl şehir Marekeş ve dingin Sahra Çölü yolculuklarımızdan sonra eve dönüş yolculuğunun gerçekleşeceği Kazablanka'ya varıyoruz.

Kazablanka - Casa Blanca Portekizce'den gelmektedir. Beyaz Ev anlamına gelir. Zira Marekeş nasıl kızıl şehir diye adlandırılıyorsa Casablanca'da beyaz şehirdir...

Ibıs Casa Voyegeur Hotel şehrin en güzel yerinde. Üstelik havalimanı ve Marekeş'ten gelenler için inanılmaz kolay ulaşım sağlıyor. Önünde tramvay da geçiyor. Binin Ain Diab plajında inin. Binin meydandasınız. Yani şehrin her yerine ulaşım tramvayla rahatça sağlayabiliyorsunuz.

Kazablanka'da gezilecek yerler sınırlı , Marekeş gibi değil. Bu şehir biraz daha kozmopolit ve İstanbul gibi.

İlk durağımız Hassan II Camii'ne oluyor. Camiye her daim giriş yok. Sadece namaz saatlerinde kapı açılıyor. Yoksa beklersiniz.

Cami'den bahsedeyim Atlas Okyanusu'nun kıyısında, deniz doldurularak yapılmış camii , Fransız mimar tarafından tasarlanmış. Üstelik Camii Afrika'nın en kuzeyinde ve en batısındaki camii olmasından dolayı Batı dünyasına İslamiyet temsilciliği yürütüyor. Bu arada müslümansanız namaz saatlerinde içeri girebilirsiniz. Gayrimüslimler ise tur ile ücret karşılığı içeri girebiliyor. Cami 30bine aşkın kişiye aynı anda namaz kılabiliyor (dış avluları dahil). Özellikle bayram ve Cuma namazlarında tamamen dolu oluyormuş.

Kazablanka'da iki tane taksi uygulaması var. Petit (pöti) yani kırmızı küçük taksiler daha hesaplı.

Gezilecek yerlere taksiyle hızlıca göz atabilirsiniz. Ünlü Casablanca filmiyle bağdaşan Rick's Cafe'de Portekiz sömürgesi döneminde yapılmış surların dibinde - sahil kısmında yer alıyor. Bu kafeterya bu arada filmin çekildiği yer değil. Film tamamen Hollywood'da stüdyo ortamında çekiliyor. Buradaki kafede birebir çekilmiş bir yer değildir. Kapılıp gitmeyin :)) Gitseniz de bir anı fotoğrafınız olabilir. Bir iki çay-kahve içseniz fena da olmaz!

Bu arada Souk - Madinah tarafına gidiniz. Burası en ilginç yer. Kapalı çarşı gibi . Şeker kamışı suyu , değişik egzotik meyveleri tezgahlarda bulup tadabilirsiniz. Bir çok hediyelik eşya bulabilirsiniz. Özellikle ceylan derisi el nakışlı terlikler buradan oldukça güzel bir hediye olabilir. Bu çarşı kısmında en özel kısımlardan birisi ise Afrikalıların kurduğu çarşı , souk tarafının hemen yanında yer alıyor. Hayatınızda görmediğiniz bir çok eksantrik şeyleri burada bulabilirsiniz. Bu çarşı tamamen Afrikalılara özgü. Kendi manav, berber ve daha nicesi var. Kendi ülkelerinden getirdiklerini burada kendi dükkanlarında satıyorlar. Biz tesadüfen bulduk.

Buradan Union Meydanı'na varın. Burada pek çok mağaza ve restoran bulabilirsiniz.

Biz yönümüzü Atlas Okyanusu ile buluşmaya ayırıyoruz. Atlıyoruz tramvaya Ain Diab plajına gidiyoruz.
En son durak olan bu semt, Casablanca'nın en zenginlerinin oturduğu villalar ve lüks araçların merkezi gibi. Tramvayla giderken hiçbir şeyle ilgilenmeyin sadece dışarıyı seyredin. Bunu gidince anlayacaksınız.


Ain Diab'da Atlas ile ilk tanışma oldukça özel ve heyecanlı...

Buradan taksiyle Afrika kıtasının en büyük alışveriş merkezi Morocco Mall'a varıyoruz. En üst kat tamamen özel halı döşenmiş , en önemli markalar bulunuyor. İstinye Park gibi. Burada en sevdiğim yer Marjan Supermarket oluyor. En çeşitli meyveli yoğurtlar burada ! Sanırım biz biraz abarttık ama gerçekten hepsi birbirinden lezizdi.


Kısaca Kazablanka gözlemlerimiz:
- Halk süpermarket, bilinen fast food zincirleri gibi yerler için biraz tutucu. Az tercih ediyor veya hiç etmeyebiliyorlar.
- Kazablanka'da bile yarı açık tenteli kasap gördük.
- Genç nüfus tamamen burada. Marekeş'e göre daha genç bir şehir.
- Akşam saat 20:00 olunca el ayak kesiliyor.
- Güvenli şehir.
- Bir günden fazla zaman ayrılması gereksiz. Eğer Rabat'a gitmeyeceksiniz. Rabat , ülkenin başkentidir. Trenle veya otobüsle 3 saatten az sürede ulaşabiliyorsunuz.
- Kendimiz haricinde başka turist görmedik.
- Morocco Mall'dan kalkan taksicilerle iyi pazarlık yapın. Çok fiyat söylüyorlar. Binmeden önce pazarlığınızı yapın.


Hasan II Camii avlusu

Hasan II Camii - Cami içi sizin gezinize özel kalsın diye yayınlamıyorum.

Rick's Cafe 

Portekiz sömürgesiyken yapılmış kale 





Cizvit papazı değil 

Şeker kamışı suyu 


Afrika çarşısına uğrayın mutlaka !




Atlas Okyanusu ile ilk buluşma


Biraz abarttığımız meyveli yoğurtlarımız...


Ibıs Casa Voyegeur odadan

Ibis Casa Voyegeur

Ibis Casa Voyegeur

Fas kahvaltısı - Portakal suyu olmadan oturmuyorlar :))


Süpermarketten ne yapıp edin bulun şu şahane meyvesuyundan alın ! Valencia marka ananas ve hindistan cevizi suyu karışımı!

Süpermarketten bulursanız Dubois Capriccio kahve alın! Filtre kahve olarak tüketiyorsunuz.Yoğun kahve seven , bayılacak !

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS