Bakü Gezi Rehberi [2021]

Azerbaycan'ın güzide modern şehri Bakü gezimden...
Azerbaycan ile kimlikle seyahat dönemi başlamışken, ülkenin başkenti Bakü'yü size anlatmak isterim.




Bakü ne demek?
Bakü kelimesi anlamı çok esen, çok yel alan yer anlamına geliyor. Kaynaklara göre Farsça'dan Bad-ı Kübra kelimelerinden geldiği yazsa da Azerbaycan'daki dostlarım bunu reddediyorlar...





Azerbaycan Bakü vize istiyor mu? Azerbaycan vize gerekiyor mu?
Hayır. 2020'nin son günlerinde vize kalktı. Çipli yeni kimlikle pasaporta gerek olmadan giriş yapabilirsiniz. Eğer 15 gün ve üstünde Azerbaycan ve Nahçıvan'da kalacaksınız bunu bildirmeniz gerekiyor. Yoksa deport edilebilirsiniz. 

İstanbul'dan Bakü'ye yaklaşık 3 saatlik uçuş ile ulaşıyorsunuz. THY, AZAL, Pegasus'un sürekli uçuşları mevcut. İzmir, Antalya ve bir çok şehrimizden de Bakü'ye uçuşlar bulunmaktadır. 


Bakü Havalimanı'ndan Şehir Merkezi'ne nasıl gidilir?
Bakü Havalimanı şehir merkezine 30 kilometre uzaklıkta... Hatta nedense bana çok daha uzun geldi yolculuk.
Yollar geniş, ferah. Uçak iniş sırasında doğu bloku ülkelerdeki apartman biçimleri Rus etkisini gösteriyor (biliyorum bu kısım dostlarımızı rahatsız edebilecek , fakat öyle )


Bakü'de nerede kalınır?
Bakü'de kalabileceğiniz yeri haritadan seçin, devam edin.
Booking.com



Bakü tam bir gece şehri. Çıkın gece dolaşın. Nedeni ışıl ışıl şehir olması. Tüm tarihi binalar, önemli noktalar pırıl pırıl parlıyor. Gözlerinizi alamayacaksınız. Bunun nedeni ülkede yapılan Eurovision şarkı yarışmasıyla ülke tanıtım için atağa geçiyor. Londra tipi taksiler getirtiliyor şehre fakat çok beğenildiği için mor taksiler yarışma sonrasında da şehirde hizmet vermeye devam ediyor.

Benzin istasyonları şehrin dışında...
Kristal Hall , dünyanın en uzun flama kulesi aynı kısımda yer alıyor.
İçeri Şeher ( hep söylediğimde kendimi bir mutlu hissediyorum) şehrin tarihi surlarının içinde kalan kısım. Burada gece gündüz ayrı bir sakinlik var.

Torgoveya Caddesi yanlış yazıyor olabilirim, burası şehrin en kalabalık caddesi. Bir çok Türk markasının şubeleri bulunmaktadır. Burada ülkenin ilk ve tek Mc Donalds'ı bulunmaktadır.

Gittiğiniz lokantalarda bilinen kola markasının baskısı yok. Bu çok güzel. Tüm kapitalist düzenin getirdiği uluslararası markalar burada sizi rahat bırakıyor. Bu konuda Azerbaycan benim çok takdirimi kazandı.

Meşrubat olarak kompot denilen kompostolar içiliyor. Bunların da çeşitleri bulunmakta ve şişelenmiş olarak da satılmaktadır.

Azerbaycan'da çay kültürü çok özel. Çay gerçekten önemseniyor. Bunu şehir genelindeki çayhaneleri görünce anlıyorsunuz. Çayın yanında illa bir kurabiye, mermalat , baklava koyuyorlar.

Bakü'den ne alabilirsiniz ?
İçeri Şeher kısmında birçok hediyelik eşya dükkanı bulunmakta. Yalnız gündüz açık, akşamları saat 18:00 sonrası dükkanları kapatıyorlar (Aralık 2013'te bu şekilde kapatmışlardı). Gördüğüm en hoş magnetleri buradan aldığımı söylemeliyim. Hep aynı tarzdaki magnetler yerine ülkeyi anlatan o kadar hoş magnetleri buldum ki... Bu arada tar çalan adam figürü ile İspanya'dan aldığımız flemenkocu ablanın figürü artık bir tar çalan adam eşlik ediyor.
Elbette ikinci alacağınız şey ÇAY ! Seylan çayı haricinde içtiğim en kaliteli çay Bakü'den aldıklarım. Markası AZER. Bir tane daha vardı ismini hatırlamıyorum kısaca siz bol bol çay alın.

Bakü'de ilgincime giden şeyler:
Halkın halen Rusça konuşmayı sürdürmesi,
Benzin istasyonlarının şehrin dışında olması,
Süpermarket görmedim.
Uluslararası kapitalist düzen markaları yok.
Camii, mescid pek gözüme takılmadı sadece İçeri Şeher'de gördüm.

Sokakları temiz , ilişkiler medeni . Unuttuğumuz değerleri günümüzde görmek için Bakü'ye yol alın gardaşlarım.


Yaxşı yolculuklar!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS