Kudüs Filistin/İsrail Ziyaret ve Gezi Rehberi

Tüm ihtişamıyla Kubbet-üs Sahra, Kudüs
İlelebet...

" Allah hikmeti dilediğine verir. Kime hikmet verilirse, ona pek çok hayır verilmiş demektir. Ancak akıl sahipleri düşünüp ibret alırlar. "

"Ey Yeruşalim (Kudüs), seni unutursam,sağ elim kurusun.
Seni anmaz,Yeruşalim'i (Kudüs’ü) en büyük sevincimden üstün tutmazsam, dilim damağıma yapışsın!"
Zebur 137

🔅Yer ve göğün birleştiği kutsal ve kadim şehir #kudüs #jerusalem den herkese selamlar ! 🤲 . 🔅Bir #şehir ve iki ülke, bir kolda #Filistin #Palestine diğer kolda #İsrail #Israel. Kudüs'ün doğusu ve batısıyla yeni blog yazı dizisi için linkten takip edin. . #yerushalayim #jerusalém #jerusalem_city #jerusalem_photo_of_the_day #jerusalem #alquds #savealquds #alquds #travel #travelblogger #masjidalaqsa #alaqsa #hayırlıcumalar #jummahmubarak #mescidiaksa #kubbetussahra #kudus

null




Bazı şehirler var, insanı çok ama çok heyecanlandırır. Sadece adı bile geçse, sizi sizden alır. 
Kudüsöyle bir yer. Anlatılması zor, yaşanması gerekir denilir ya, işte bu çok doğru. 

Kudüs eğlence amaçlı gezilecek bir kent değil. Yerin ve göğün birleştiği o yüksek enerjili , kutsal ve kadim şehirdir. 

Tüm semavi dinlerin en kutsallarını barındıran bu hazine şehir, hiç bir zaman paylaşılamadı. 

Paylaşılmamasını gayet iyi anlıyorum. Zira, bu şehir diğer şehirlerin en hakikati bol, birçok mucizevi hadiseye sahne olmuş, hayatımıza ışık katan en önemlisi olarak kabul ediyorum. Mutlaka GİDİN, GÖRÜN, YAŞAYIN. 

Bunca zamandır hep gözümüz korkutulmuş, sindirilmişiz. Türkiye'den yaklaşık 2 saat uzaklıktaki bu muhteşem diyarda, kutsal emanetleri yerinde ziyaret edin. Kudüs'ün mistik ve kutsal atmosferi sizi bekliyor.

Kudüs'ü gezmek ifadesi bu kutsal şehre hakaret saydığımdan anca ziyaret edebilme tabirini kullanmanın daha uygun olacağını düşünüyorum. Çünkü bu kent öyle iki güne bitecek bir şehir değil. Her bir karışında ayrı manevi havayı soluyacaksınız. 


Kudüs'e nasıl gidilir?
Kudüs'e gitmeniz için öncelikle T.C. vatandaşlarının İsrail'den vize alması gerekmektedir. Yeşil Pasaport ve üzerine vize gerekmemektedir. İsrail vizesi nasıl alınacağına yönelik yazımızı okumak için tıklayın. Filistin T.C. vatandaşlarından vize istememesine rağmen, bölgedeki hava, kara ve deniz sınırları İsrail yönetiminde yer almaktadır. Bundan dolayı, vize gerekmektedir.

THY ve Pegasus'un İstanbul, Antalya, İzmir'den çeşitli seferleri Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı'na bulunmaktadır. Yaklaşık 1,5-2 saat sürüyor. 

Ürdün üzerinden gitmek isterseniz, Batı Şeria'dan giriş yapacaksınız ama sınır kontrolü Filistin Yönetimi'nde olmadığı için sizi İsrail sınırından geçiyor olacaksınız. Amman'dan Allenby kontrol noktasına kadar ayrı vesait kullanmak zorundasınız. Bu yolculuk sizi oldukça yoracağı için Tel Aviv'den Kudüs'e ulaşmanız daha kolay olacaktır. 


Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı'ndan Kudüs'e nasıl gidilir?
Otobüsle : Havalimanına iner inmez, 3. kattaki otobüs durağından 485 numaralı otobüs sizi Kudüs (Jerusalem Central Bus Station - Jerusalem CBS) otogarına götürecektir. Yaklaşık 1 saat sürmektedir. 1 kişi 16 ILS. Ödemeyi otobüs içinde şoföre yapabilmektesiniz. Her saat otobüs bulunmaktadır. Otobüse binmeden önce mutlaka havalimanında para bozdurmanız gerekmektedir. Bölge genelinde (Filistin ve İsrail) para birimi ŞEKEL (ILS)'dir. 

Trenle: Havalimanından ayrıca Kudüs otogarına tren seferleri de bulunmaktadır. Bu da yaklaşık 25 ILS/kişi ; fakat seferler 2018 sonunda yeni başladığı için güvenlik sebebiyle bazen iptal edilebiliyormuş. 

Dolmuşla : Sherut (Şerut) adı verilen dolmuşlarla otelinize kadar gidebiliyorsunuz. Bu dolmuşlar 6-8 kişi almaktadır. Fiyat olarak yaklaşık 120 ILS/kişi.


Araç Kiralama (Rent-a-car)
Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı'nda araç kiraladığınızda öncelikle bilmeniz gerekir ki, Kudüs'te araç kullanmak, park etmek çok ama çok masraflı. Otopark ücretiniz saati 24 ILS ki bu da yaklaşık 7-8 USD. Ayrıca, Kudüs'te ziyaret edeceğiniz yerlere sadece tramvay ve yürüyerek rahatlıkla ulaşabilirsiniz.  Kudüs için araç kiralamak oldukça gereksiz. 

Bölgenin diğer şehirlerini ziyaret için araç kullanmak sizi fazlasıyla yoracaktır. Örneğin, Kudüs'ten El Halil (Hebron)'a geçmek isterseniz, aracınızı Batı Şeria'da kullanacağınız için kasko dışında yer almaktadır. Bu da ciddi fiyat farkı oluşturmaktadır. Yakıt ise Türkiye'deki ile hemen hemen aynı olduğu için araç kiralamak çok randımanlı olmayacaktır. Bölge genelinde toplu taşıma oldukça sık ve konforlu. 

Kudüs'te Kalacak Yer
Kudüs'ü Batı ve Doğu olarak ikiye ayırın. Batı tarafı (West Jerusalem) İsrail yönetimine aittir. Buradaki tüm oteller İsrailli işletmecilere aittir. Doğu tarafı (East Jerusalem) Filistin yönetimine aittir. Burada tüm oteller Filistinli (Müslüman ve Hristiyan) işletmecilere aittir. Eski şehrin Jaffa Gate tarafında otel bakarsanız Batı tarafı, Damascus Gate (Şam Kapısı) tarafında otel bakarsanız Filistinli Doğu tarafında otel seçmiş olacaksınız. Jaffa Gate ve Damascus Gate, Kudüs'ün ziyaret edeceğiniz tüm yerlerine en kolay ulaşabileceğiniz, üzerinde tramvay hattının geçtiği lokasyonlardır. Bundan dolayı buralarda bir yer seçmeniz faydanıza olacaktır. 

Filistin'deki Şehirlere Kudüs'ten Nasıl Giderim?
Damascus Gate tarafında El Halil (Hebron) , Beytülahim (Betlehem) , Nablus , Ramallah kentlerine Arap Filistinli otobüs duraklarına ulaşabilirsiniz. Bu otobüsler Beyaz-Mavi işaretlidir. Bu otobüslerde bilet otobüs içinde satın alınır. 

El Halil (Hebron) şehrine gitmek için belli aralıklarda kalkan minibüslere binebilirsiniz. Bu minibüsler çok seyrek frekansta kalktığından , önce Betlehem'e gidip, oradan El Halil'e geçmeniz tavsiye ederiz. 

Kudüs'te Yemek
Ülkemizde en çok bildiğimiz kebaplar, Humus, Falafel , Tabule, İçli Köfte (Kıbbe) ve daha nice yemek Kudüs'te rahatlıkla ulaşabileceğiniz şekilde yer alır. Ayrıca, Şakşuka , Muhallebi (Malabi) ve Künefe (Knefe) hemen hemen çoğu yerde karşınıza çıkacaktır. Mahane Yehuda Market'te İsrailli restoranlar/lokantalar, kuruyemişçiler, tatlıcılar yer almaktadır. Damascus Gate tarafında ise Filistinli lokantalar bulunmaktadır. Eski şehir içinde çok sayıda jelibon şekerleme, tatlıcı, tezgahta meyve-sebze satıcıları yer almaktadır. Ayrıca şehir genelinde taze sıkma meyve suları bolca içilmektedir. 

Kudüs'te Su
1 şişe 500ml suyun 5-7 NIS yani 7,5-10 TL'ye satıldığını söylebiliriz. Bölge genelinde musluktan su içilebilmektedir ; fakat musluktaki suyun Akdeniz'den arıtılmış deniz suyu olduğunu unutmayın.  



Kudüs’ün Yahudilik, Hristiyanlık ve Müslümanlık İçin Önemi
Yahudiler için önem sebepleri; Hz. Davut’un (a.s.) Ahit Sandığı, Hz. Musa’ya (a.s.) indirilen On Emir’in yazılı olduğu tabletler ve Hz. Süleyman’ın (a.s.) genişlettiği ve kendi adıyla
anılan Süleyman Tapınağı Kudüs’tedir.
Hristiyanlar için önem sebepleri; Hz. İsa’nın (a.s.) Kudüs’te yaşamış ve çarmıha gerilmeden önce de çarmıha çivili halde Kudüs sokaklarında yürümüş ve orada çarmıha
gerilmiştir.
Müslümanlar için önem sebepleri; Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.) 620 senesinde Kudüs topraklarında Miraca yükselmiştir, ilk kıblemiz olan Mescid-i Aksa Kudüs sınırları içerisindedir. Mescid-i Aksa İslam alemine tam 16 ay boyunca kıble olmuştur. Ayrıca Kubbet’üs Sahra’da yine Kudüs topraklarındadır. Kubbet-üs Sahra, İslamiyet’teki bilinen ilk kubbeli ibadethane olma özelliği taşır ve burada bulunan Hacer-i Muallak taşı Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Miraca yükseldiği yer olarak da bilinir.


Kudüs'te Müslümanlar için Ziyaret Edilecek Yerler:
1. Mescid-i Aksa (Haram Al Sherif)
“Bir gece, kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye (Muhammed) kulunu Mescid-i Harâm’dan, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya götüren Allah noksan sıfatlardan münezzehtir; O, gerçekten işitendir, görendir.”

Uzak mescit anlamına gelen Mescid-i Aksa, Hz. Muhammed'in miraca çıktığı nokta olarak kabul edilir. Cami içinde Kabe'deki ve Hira Nur mağarasındaki gibi Peygamber efendimize ait o mis kokusu sizi karşılayacak. Caminin hemen altında (alt giriş- original Aqsa olarak geçen yeri sorun) buraya mutlaka inin. Burasının gerçek Mescid-i Aksa olduğu kabul edilir. 
Genel olarak hep altın kubbenin Mescid-i Aksa olduğu zannedilir; fakat siyah kubbenin Mescid-i Aksa olduğunu bilmelisiniz. 

Mescid-i Aksa’nın planlaması Hz. Davud tarafından yapıldı; inşaat ise oğlu Hz. Süleyman tarafından gerçekleştirildi. Ahd-i Atik’e göre inşaat İsrailoğullarının Mısır’dan çıkışının 480. ve Hz. Süleyman’ın hükümdarlığının dördüncü yılında başladı ve yedi yıl sürdü. Kuran’da, Hz. Süleyman’ın emrinde çalışan cinlerin mihrap, heykel, havuz kadar geniş leğen ve sabit kazanlar, daha başka ne dilerse onları yaptıkları Sebe suresinde anlatılır. Mabedin inşasında bu varlıkların kullanılmış olduğu da çeşitli kaynaklarda yer alır.
Günümüzde Yahudilerin Süleyman Mabedinin ilk bir bölümü olduğu düşüncesiyle önünde dua ettikleri ağlama duvarı bu mabedin çevre duvarının batıya düşen kısmının kalıntısıdır. Kuran’da bahsi geçen, Hz. Zekeriya’nın ve Hz. Meryem’in ibadete çekildikleri odaların da bu binada olduğu düşünülmektedir.
Hz. Peygamber, Kudüs’e Mescid-i Aksaya getirilip oradan da miraç yolculuğuna çıkmadan önce, müslümanlar, namazlarını Mescid-i Aksa’ya dönerek kılıyordu.  (İsra suresinin ilk ayetleri) Hicretin ardından Mescid-i Aksa’nın kıble oluşu 16 ay boyunca devam etti. Bu durum İslâm’ın Mescid-i Aksa’ya verdiği değeri göstermektedir.
Hz. Ömer, Kudüs’ün anahtarını teslim aldığında kendisi de bizzat çalışarak Mescid-i Aksa’nın (Süleyman Mabedi) Hıristiyanlık döneminde molozlar altında kalmış unsurları temizletti. Bu noktaya yakın düzlükte cemaate namaz kıldırdı ve bu bölgeye kendi adıyla anılan camiyi yaptırdı. O tarihten sonra şehir bazı kesinti dönemleri hariç daima İslam topraklarının bir parçası olarak kaldı. Osmanlı padişahları da Kudüs’e kutsallığına yakışır bir ehemmiyet verdi; şehrini maddi ve manevi mirasını daima korudu.

2. Kubbet'üs-Sahra
Altın kubbeli, sekizgen mescid.  
Mescidi Aksa , Emeviler döneminde yapılmıştır. Üzerindeki sapsarı altın gerçektir. 2 mikron kalınlığıdır. Altın kubbenin hemen üstündeki alem ise Türkiye- TİKA tarafından hediyedir. Kubbenin hemen altındaki kasnak kısmında "İsra" suresi işlidir. Mavi çiniler ise Osmanlı zamanında , Kütahya'dan getirilmiştir.Sekiz kenarlı kısmın üst kısmında (8 kenarı çevreleyen, çininin üstü tarafında) Yasin-i Şerif işlidir. 4 kapısı, 8 kenarı vardır. Miraç hadisesinin nerede olduğu tam bilinmiyor. 16 ay boyunca müslümanlar buraya ilk kıble olarak kullandılar. Sonra kabe kıblemiz olmuştur. Ağlama Duvarı , Mescidi Aksa, Burak, Mervan ve Kadim Mescidi ziyaret edilir.

Cami vasfında olmayan sadece muallak taşının muhafazası olarak kabul edilen bu önemli yapı; bazı Müslüman gruplara göre Hz. Muhammed'in Miraca yükseldiği kabul edilen muallak taşı, Yahudiler tarafından Hz. İbrahim'in oğlu İshak'ı kurban etmek istediği, başlangıç  taşı olarak kabul edilir. Müslümanlara göre ise Hz. İbrahim'in oğlu İsmail'i burada kurban etmek istediği görüşüne sahiptir.

Muallak taşının (Hacer-i Muallak) altında Hz. Muhammed diğer peygamberlere namaz kıldırmıştır. Bugün muallak taşının tam altı tüm Müslümanların ibadetine açıktır. Hristiyan inanışında Hz. İsa'nın (Mesih'in) bu kaya üzerinde tüm insanlığa çağrıda bulunacağına inanılır. 

Mescid-i Aksa ve Kubbet'üs-Sahra’nın bulunduğu bu kutsal alan Haram Al Sharif olarak tanımlanır. Bu avlu 144.000 metrekare alana sahiptir. Hz. Muhammed'in mirac hadisesinin bu avluda Mescid-i Aksa ile Kubbet'üs-Sahra arasındaki avluda bir noktada gerçekleştiği genel kabul görmektedir. 


·         İbrahim; oğlu İsmail’i Allah için kurban ederken, İsmail’i bu taş üzerine yatırmıştır.
·         Miraç gecesinde muallak taşı; Hz. Muhammed (SAV) ile birlikte göğe doğru yükselmeye başlamış; ancak Hz. Muhammed (SAV)’in “Dur” emri üzerine durmuş ve havada kalmıştır. Muallak taşı; bir süre sonra ise kendiliğinden yere inmiştir.
·         Hz. Muhammed (SAV); israya çıkarken ve Mescid-i Aksa’da namaz kılmaya giderken; bineği Burak’ı bu taşa bağlamıştır.
·         Orta Çağ’da bu taşın havaya kalktığını ve havada durduğunu gördüğünü iddia eden birden çok Arap ve Yahudi yaşamıştır. Hatta bir rivayete göre hamile bir kadın taşı havada görmüş ve çok korkmuştur.
·         Bir rivayete göre Hz. Süleyman; ölürken asasını önce bu taşa dayamış, ardından da son nefesini vermiştir. Bu esnada Hz. Süleyman’a saldıran kurt asayı ısırmış; Hz. Süleyman yere düşmüştür. Süleyman’ın cinleri ise bu esnada korkup kaçmış; taşı yere koyamamışlardır. Bu yüzden de taş; o dönemden beri havada asılı bir şekilde durmaktadır.
Kaynak : https://www.ebrarturizm.com.tr/blog/hacer-i-muallak-tasi-nedir/ 

Avlu içerisinde Mervan Mescidi, Burak Mescidi gibi bir çok önemli Osmanlı eseri bulunuyor. Biz gittiğimizde ne yazık ki bu mescidler kapatılmış, sadece Bab El Rahme kapısı yönündeki, Rahme Mescidi açıktı. 

3. Hz. Süleyman'ın Kabri
Haram Al Sherif avlusunda El Rahme mescidi civarında olduğu düşünülmektedir. El Rahme mescidi bu arada Şubat 2019'da uzun zamandan bu yana ilk kez kapılarının açılmasına müsaade edilmiş. Biz gittiğimizde herkes çok mutluydu. Halıları bile yoktu. Çok ama çok sevindik ; fakat bunca yıldır İsrail tarafından kapatılmış olmasından ötürü çok üzüldük. Eğer bu kısma gittiğinizde güvenliğe özellikle Nebi Süleyman'ın yerini sorunuz. 
Hz. Süleyman’ın ölümünü anlatan ayet şöyledir: 
“Ne zaman ki Süleyman'a ölümü hükmettik, cinlere onun ölümünü sezdiren olmadı. Yalnız bir ağaç kurdu dayandığı asasını yiyordu. Bu sebeple Süleyman yere yıkılınca ortaya çıktı ki, cinler eğer gaybı bilir olsalar o zilletli azap içinde bekleyip durmazlardı.”


4. Hz. Davud'un Kabri
Hz. Davud'un kabri eski şehir merkezinde Tomb of King David olarak geçen noktadır. Burası Zion tepesi üzerindedir. Eski şehrin Yahudi mahallesi kısmında yer alır. İçeride ağırlıklı olarak Yahudiler ibadet etmektedir. Tüm dinlere açıktır. Kabri üzerinde İbranice duanın yer aldığı örtü yer alır. 

5. Hz. Meryem'in Kabri
Zeytindağı'nın eteğinde, eski şehrin Aslanlı Kapısı - Lion's Gate'in çok yakınında yer alır. 
Hz. Meryem’in kabrinin olduğu kilisenin hemen girişinde Osmanlı dönemi bilim insanının kabri bulunuyor. Ayrıca, Hz. Meryem’in Kabri’nden çıkıp, Lion’s Gate yönünde eski Osmanlı mezarlıkları yer alır. Burada Hz. Muhammed’in iki sahabesinin kabri bulunmaktadır. Bâbü’l-Esed adı verilen aslanlı kapının hemen girişinde bulunan Müslüman Mezarlığı içerisinde ki Ubâde b. Sâmit ve Şeddâd b. Evs isimli sahabe efendilerimizin kabirlerini ziyaret ediniz.


6. Hz. İsa'nın Kabri - Holy Sepulcher - Kutsal Kabir Kilisesi (Kıyame Kilisesi)
Eski şehir merkezinde yer alır. 

7. Rabia Al Adawiya (Rub'a el edewiya) Kabri ve Selman Farsi'nin Makamı
Zeytindağı'nda yer alır. 
Basra’da büyüyen Hz. Rabia 135 tarihinde (Miladi 752) Kudüs’te vefat etmiştir. Daha çocukken anne ve babasını kaybeden Hz. Rabia, zalim biri tarafından ihtiyar bir adama para karşılığı köle olarak satılır. Bir gün Hz. Rabia’nın odasından ses geldiğini duyan efendisi Hz. Rabia’nın, Allah’a; ‘Ey Rabbim! Benim arzumun senin emrine uymak olduğunu biliyorsun. Elimden gelse, sana ibadetten bir an geri kalmam. Fakat ev sahibimin hizmetinde bulunduğum için sana gereği gibi ibadet edemiyorum’ diye yakardığını işitir. Efendisi, Hz. Rabia’nın başı üstünde bir yere asılı olmadan duran bir kandil bulunduğunu ve odanın o kandilin nuru ile aydınlandığını görür. Sabaha kadar uyuyamaz. 

Sabah olunca hemen Hz. Rabia’yı çağırır ve ‘Artık serbestsin. Dilediğini yap. Ama burada kalırsan ben sana hizmet ederim’ teklifinde bulunur. Hz. Rabia, ‘Gideyim’ der ve oradan ayrılıp küçük bir eve yerleşir. Bütün ömrünü burada ibadetle geçirir. Hz. Rabia çok oruç tutardı. Bir defasında bir hafta hiç yiyecek bulamayınca açlığı iyice şiddetlenir. Birden kapı çalar ve birisi bir tabak yemek getirir. Hz. Rabia mum getirmeye gider. Geldiğinde kedinin yemeğini dökmüş olduğunu görür. Su içmek isterken bardak düşüp kırılınca Hz. Rabia,”Ya Rabbi! Bu zavallı kulunu imtihan ediyorsun, fakat acizliğimden sabredemiyorum” diyerek bir ah çeker. Bu ahtan neredeyse ev yanacak hale gelir. Hz. Rabia ardından
bir ses duyar, “Ey Rabia, istersen dünya nimetlerini üstüne saçayım, üzerindeki dert ve belaları kaldırayım. Fakat bu dertler, belalar ile dünya bir arada bulunmaz.” Bu sözler
üzerine Hz. Rabia, “Ya Rabbi, beni kendinle meşgul eyle ve senden alıkoyacak işlere beni bulaştırma” diye dua eder. Bundan sonra dünya zevklerinden öyle kesilir ki kıldığı
namazı ‘Bu benim son namazımdır’ diye o huşu ile kılar. Hz. Rabia bir gece, evinde geç vakitlere kadar namaz kılarken hasırın üzerinde uyuyakalır. Bu arada evine hırsız girer.
Hırsız her tarafı arar ama çalacak birşey bulamaz. Giderken Hz. Rabia’nın dışarıda giydiği örtüsünü alır. Evden çıkarken yolunu şaşırır ve kapıyı bulamaz. Geri dönüp örtüyü
aldığı yere bırakınca bu sefer rahatlıkla kapıyı bulur. Bu hal yedi defa tekrarlanır. Yedinci defa tekrar örtüyü eline alınca, “Ey kişi kendini yorma. O yıllardır kendini bize ısmarladı.
Şeytanın ona yaklaşma gücü yokken, hırsızın onun örtüsüne yaklaşması mümkün müdür? O uyuyorsa da dostu uyanıktır ve onu korumaktadır” diye bir ses duyar. Bu hadiseden
korkarak dışarı fırlayan hırsız, tövbe eder.

8. Hz. Zekeriya'nın Kabri (50 Peygamber Kabri)
Zeytindağı'nda Hz. Rabia'yı [Rabia Al Adawiya (Rub'a el edewiya)] ziyaret ettikten sonra yokuş boyunca aşağıya doğru yürüdüğünüzde sizi mükemmel bir Kudüs manzarası karşılayacak. Burada Zeytindağı eteğinde Yahudi mezarlıkları göreceksiniz. Ayrıca levhalara doğru şekilde baktığınızda Tombs of Prophets yazısının olduğu noktaya çekinmeden giriniz. Burası özel bir mülkün içinde yer alıyor. Hz.Zekeriya ve Hristiyan inanışında yer alan - Haggai ve Malachi peygamberleri* (Müslümanlar için melek olduğu düşünülür) kabirleri yer alır. Buranın girişi kişi başı 5 ILS. Mağara çok karanlık olduğundan görevlisi size mum verecektir. 
Kur’ân-ı Kerîm’de adı altı yerde geçen Zekeriyyâ (Âl-i İmrân 3/37, 38; el-En‘âm 6/85; Meryem 19/2, 7; el-Enbiyâ 21/89) duası kabul edilen, hayırlı işlere koşan (el-Enbiyâ 21/90), namaz kılan (Âl-i İmrân 3/39), Meryem’i himaye eden (Âl-i İmrân 3/37) bir kişi ve Allah’ın kulu olarak (Meryem 19/2) anlatılmaktadır (Fîrûzâbâdî, VI, 92-93). Kaynaklarda Zekeriyyâ’nın Dâvûd ve Süleyman soyundan geldiği zikredilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS