Yahudiler/Museviler Nasıl Giyinir?

Yahudi/Musevi kıyafeti nedir?
Genel kabul edilmiş katı bir kural bulunmamaktadır ; fakat kafamızda hep bir hasidik ortodoksun kıyafetinin neden böyle olduğu konusunda da kafamıza takılan hususlar bulunur.

Hasidik Ortodoks Yahudi erkeklerin neden iki lüle saçları vardır ?
İnanışlarına göre kıyamet günü Tanrı (Adonay) bu saçlarından tutup onları cennete atacaktır. Erkekler çocuk yaştan itibaren iki lüle bırakırlar.



Yahudilerin/Musevilerin kafaya taktıkları nedir?
Kafaya takılan o küçük kep: kipa'dır (diğer isimleri yarmulke veya kippa'dır) İnanca göre kutsal sayılan bir alana girildiğinde erkekler başını saygıdan ötürü kapatmak zorundadır. Bunun için ibadethanelerde kipa takılır. Yine Tevrat okunduğunda da kipa takılır. Erkek çocukları, babasıyla Bar Mitzvah seremonisinde de kipa takar. Kadınların da (özellikle evlendikten sonra başını örtmesi hasidik yahudiler arasında genel kabul görmektedir) ibadet sırasında baş dahil örtünmeleri gerekir. Bunun için baş örtüsü tercih edilebildiği gibi, günümüzde kadınlar peruk kullanabilmektedir. Baş ile omuz arasında kalan kısımda kadınların boynu açık kalabilir. 

Trump , Burak Duvarı'nda kipa ile dileğini aralığa sıkıştırırken.


Yahudilerin/Musevilerin örtüsü nedir?
Tallit: Erkeklerin özellikle sabah duasını yaparken kullandıkları üzerine şal veya pelerin gibi örttüğü örtüdür.  

Tallit


Yahudilerin/Musevilerin günahlarının simgesi nedir?
Tallit denen örtüden iplerin sarktığını görürsünüz. Ayrıca hasidiklerin kıyafetlerinden çeşitli boyutlarda iplerin sarktığı görürsünüz. Hatta, bunlar iplikleri neden sökmemiş diyebilirsiniz. Bu sarkan iplerin anlamı, yaşadığı günahları , iplikleri taşıyan kişiye hatırlatması ve yine bu günahlara girmemesi anlamındadır. Bu sarkan iplere de "çi çi "tzi tzi" denilir.

Meğer ne kadar çok günahları varmış!


Yahudilerin/Musevilerin kafaya taktıkları siyah kutu nedir?
Tefellin : Genellikle havalimanlarında ve Burak Duvarı (Batı Duvarı) kısmında dua eden Yahudilerin bir kısmının kafasında küçük siyah kare kutu taşıdığını, kolları boyunca da sarılı deri iplerin dolandığını göreceksiniz. Bunun adı "tefellin" dir. Özellikle sabah duası sırasında Tevrat'tan alınan ayetler bu kutunun içine konulur. Kol tarafına takılan içinde de aynı şekilde Tevrat'tan alınan ayetler bulunur. Kafaya takılan tefellin, beyni ; kola takılan tefellin ise kalbe etki edeceği düşünülür.
Tefellin başında ve kolunda olduğunu görürsünüz. Tefellin başa takılıyken bile kipa ile başın örtüldüğünü görebilirsiniz.

 



Yahudiler/Museviler yazın neden koyu giyinir?
Shtreimel : Yaz-kış hasidik yahudilerin bu kalın kaba kumaştan yapılma paltoları ve kafalarında da kocaman hayvan postundan yapılma şapka taktığını görürsünüz. Bunun adı Shtreimel'dir. Bu gördüğünüz kişiler Avrupa'dan gelen yahudilerdir. Doğu ve Kuzey Avrupa tarafından gelen yahudiler Eşkinazidir ve atalarının Avrupa'daki gibi giyinmesi oldukça benimsemişler ki çöl iklimindeki, yaz-kış sıcak Filistin coğrafyasında halen bu kıyafetlerini giymektedir. 
Kafasındaki bu kocaman şey Shtreimel. Muhtemelen adı Yidçe'den gelmedir.
**Yidçe, Avrupa'dan gelen Yahudilerin kullandıkları İbranice-Almanca karışımı bir dildir.
**Filistin'deki Yahudilerin konuştukları dil İbranice'dir.
** İspanya'dan gelen Seferad Yahudileri'nin konuştuğu dil ise Seferado'dur. Bu dil İspanyolca karışımıdır. 


Yahudi/Musevi Kadınlar nasıl giyinir?
Hasidik ortodoks yahudi kadınlar muhafazakar giyinmek zorundadır. Uzun etek, kollar tamamen kapalı, başı tamamen örtünmüş veya peruk takmaları gerekir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS