Pamukkale, Hieropolis, Denizli

Pamukkale, Hieropolis, Denizli
Türkiye'de doğa turizmi ile kültür turizmi için bence ideal bir kent Denizli. Üstelik dünyanın en güzel travertenleri de buradaki Pamukkale. İstanbul'dan Denizli'ye Pegasus ve THY ile yaklaşık 1 saatlik uçuşla gelebilirsiniz. Uçak biletleri tek yön yaklaşık 80-100 TL Denizli Çardak Havalimanı ile şehir merkezi 60 kilometre - yaklaşık 1 saat! 

İstanbul'dan Denizli'ye otobüsle 10-12 saat arası sürmektedir. Bilet fiyatları yaklaşık 100 TL (tek yön)

Denizli'ye İstanbul'dan , Eskişehir'den ve İzmir'den trenle gelebilirsiniz.

İstanbul'dan Denizli'ye trenle 11-12 saat arası sürmektedir. Direkt tren seferi yoktur. Eskişehir aktarmalı gidebilirsiniz. Sabah 06:45'te kalkan trenle 09:10'da Eskişehir'e ; sonrasında 10:10'da Eskişehir'den kalkan trenle 18:27'de Denizli'ye inebilirsiniz. Yani tam bir gün gidiyor.
Yaklaşık 80 TL tek yön.

Ankara'dan da Denizli'ye trenle tıpki İstanbul'daki gibi 06:30'da kalkan trenle Eskişehir'e ardından Eskişehir'den yine 10:10'da kalkan Pamukkale Ekspresi treni ile devam ediliyor. Yine iniş saatiniz 18:27. Yaklaşık 65 TL tek yön.


Denizli'de sıra sıra kebapçılar var.

Denizli'ye gitmişken mutlaka Denizli Kebabı yemelisiniz. Vejeteryanlar ve veganlar için çook üzgünüm. Bu arada kebapçılar bakır tasta ayran , bolca yeşillik getiriyorlar. Ardından kebabınız geldiğinde çatal istediğinizde öğreniyorsunuz ki üzerindeki tandır pideleriyle yiyorsunuz. Yani ellerinizle. Hemde öyle böyle değil. Normalde yediklerimizin fotoğrafını çekmem ama bu gerçekten hak etti.
Bahsi geçen o zararlı kebap. Göründüğü gibi masumdur.
Karnınızı doyurduktan sonra şimdi hedef Pamukkale travertenleri !!!

Pamukkale ile Denizli merkez arası yaklaşık yarım saat özel aracınızla.
Denizli Çardak Havalimanı ile Pamukkale arası yaklaşık 74 kilometre (1 saat sürüyor)



Pamukkale'de müzekart geçerli. Bu arada travertenlerin iki kapısı var. Kapı girişinde de antik kentin haritası var. Fotoğrafını çekin ve gideceğinizi yerleri belirleyin.

Biz 2-3 saat içinde 12-10-11-13-14 ve 15 no'ları görebildik. Agora'ya gidecek zamanımız kalmadı.

Yakın gibi gözüken bir çok nokta oldukça uzak. Dağ bayır tırmanacak, yeri gelecek ayakkabılarınızı çıkartıp, paçalarınızı sıvayıp o travertenlerden yürüyeceksiniz. Üstelik hava çoook soğuk olsa bile. Zira, su o kadar güzel sıcaklıktaki, sudan çıkmak istemeyeceksiniz.

Asyalı buranın tadını bizden daha çok çıkarttığını kabul etmek gerek.



Pamukkale'ye gitmeden önce mayonuzu, bikininizi ve su altı çekim yapabilen aksiyon kameranızı unutmayın. Zira içeride o kadar farklı bir havuz var ki, yaz-kış buraya şifalı sularda antik havuzdan yararlanabilir. Mineralli bu sudan ayrıca içebilirsiniz.



Havuzun çevresinde çeşitli noktalarda su tulumbaları bulunur. Bunlardan doğal maden suyundan mutlaka için. O metalik tat, "işte gerçek kaynağında maden suyu" dedirtiyor.Bu arada aşağıdaki fotoğrafta kırmızı renkli tulumbalardan maden suyu içmeyi unutmayın.

Antik havuz bu arada ekstra ücretli. Şezlong falan yok. Kadın-erkek soyunma kabinleri ve dolaplar içeride mevcut.

Pamukkale travertenler içerisinde bir de kocaman bir amfi tiyatro yer alıyor. Burası için 2-3 saat yeterli olabileceğini düşünüyorum.

Üzülerek yazıyorum, bu amfi tiyatroya çıkmak için oldukça tepeye çıkılıyor. Üstelik yaya yolu yok. Tekerlekli sandalye ile çıkılması inanılmaz zor. Zira biz yürürken bile çok zorlandık.

Antik kent oldukça büyük. Eğer kendi aracınızla çıktıysanız, lütfen yolda yürüyen üniversite öğrencileri veya backpack (sırtçantalı) dünyayı turlayan turistleri aracınıza davet ederek onları uygun bir mevkide bırakmanızın ne kadar faydalı olabileceğini belirtmek isterim. Zira hiçbir ulaşım aracı görmedik. Taksi dahil. Kısacası yalnız dolaşanlar için çok zorlu bir yürüyüş parkuru.

Yazıma Denizli'nin nam-ı değer horozu ile veda etmek isterim.
Denizli'nin horozu neden meşhur?
Her horoz kendi kümesinde öter
Denizli Horozu ise her yerde öter
                                   
Renk ve anatomisi sebebiyle, ahenkli ve uzun ötüşleriyle meşhurdur. Osmanlı döneminde Arnavutluk'tan İstanbul'a getirilen uzun ötüşlü Berat Horozları Denizli'ye getirilmiş. Denizli'deki yerli tavuklarla tanışan Arnavut Berat Horozları tamamen bir uydurma olduğu belirtilmiş.

Denizli Horozu davudi ses, canlı bacaklar , boyu uzun ve kuvvetli göğüs, dik başlı olmasıyla meşhurdur.

Bu arada Denizli Horozu'nun spesifik bir tür olmasının varlığı Antik Yunan dönemine dayanıyor. Heiropolis yani Pamukkale travertenlerinin olduğu yerde de bulunan bir çok tarihi kalıntıda da horozun deseni olduğu bulunmuştur.




Horoz ile ilgili yazı ve fotoğraf kaynak: http://www.pamukkale.gov.tr/tr/235Denizli-Horozu
Son erişim tarihi : 14.01.2018

İyi yolculuklar,
Pamukkale-hieropolis-pamukkaleye-nasil-gidebilirim-denizli-havalimani-ile-pamukkale-arasi-kac-km-denizli-havalimanindan-pamukkaleye-nasil-giderim-hieropolise-nasil-gidilir-denizliye-nasil-gidilir-pamukkalede-muzekart-geciyormu-pamukkale-antik-havuz-hieropolis-antique-pool-antik-pool-denizli-travertenlere-nasil-gidilir-denizli-kebabi-nerede-yenir-denizli-kebabi-nasil-yenir-istanbuldan-denizliye-nasil-gidilir-how-to-get-to-denizli-how-to-get-to-pamukkale-how-to-get-to-hieropolis-transfer-from-denizli-airport-to-denizli-city-center



Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS