72 saatte Roma, İtalya - Haftasonu Kaçamağı - Rome, Italy Travel Hack

72 saatte Roma, İtalya - Haftasonu Kaçamağı
İtalyan sevimliliği işte belki de bizi çeken bu oldu. Akdenizli , canı tez ama bir o kadar farkında olmadan bohem. İşte burası Roma.
Kolezyum, Roma

İstanbul’dan uçakla 2,5 saat uzaklıkta.
Artık çok yer dolaştığımızdan gezi programlarımızı çok daha kısa sürede tutma kararı aldığımızdan Roma’yı da bir haftasonu kaçamağı + 1 ekstra gün olarak değerlendirelim istedik. Aslında 48 saatte de yapabilirdik ama uçuş saatlerine yenildik.
Roma’da iki havalimanı mevcut. Bizimkisi FCO ve yaklaşık otobüs 1 saat uzaklıkta. Buradan bineceğiniz Terravision otobüsleri ile Roma’nın merkezindeki Termini Tren Garı’nda inmiş olacaksınız. Otel/hostel tercihiniz ise Termini tarafında olması size hem heryere yürüme mesafesinde olmanıza, hem de havalimanı transferinize kolaylık sağlamış olacaktır. Ortalama oda fiyatları yaklaşık 50-100 EUR aralığında.

Önemli uyarılarım:
1-      Lütfen el bagajı ile gidip geliniz! Havalimanında çalıştığım dönemde en çok kayıp bagaj veren ülke İtalya olmuştur ve bagajınız eğer kaybolduysa asla ümit yok demektir. Buna göre el bagajınızla gidip gelmenizi şiddetle tavsiye ederim.
2-      Hırsızlık/yankesicilik-pickpocket- birazcık fazla… Bunun için pasaportunuzu , cüzdanınızı ve telefonlarınızı vücudunuza bağlı gizli çanta/heybe içinde taşımanızı da tavsiye ederiz. Çantalarınızı asla yanınızdan ayırmayınız.
3-      Ülke genelinde insanların tavırları, lehçeleri farklıdır. İtalyan mafyasının da halen var olduğu biliniyor. Napoli ve güneyindeki bölgelerde kendi şahsi güvenliğinizi mutlaka göz önünde tutunuz. Hırsızlık/yankesicilik ve benzeri aksiyonlar bu bölgelerde daha sık görülmektedir.
4-      Trafik ışıkları önemsenmiyor. YAYA için yeşil yanmışsa bile sürücü için hiçbir önemi yok. Karşıdan karşıya geçerken çok dikkat edin.
5-      Zeytinyağı , şarap aldınız, el bagajında taşıyamayacağınız için normal bagaj olarak vereceksiniz. Şişelerin kırılma, patlama ihtimalini göz önünde tutun.
6-      İtalya’da son yıllarda çok fazla grev yaşanıyor. Özellikle havalimanlarında. Uçuşlar gecikmeli yapılabilmekte. Havalimanında çok fazla ödememek için yanınıza havalimanına gitmeden önce yolluk hazırlamanızı tavsiye ederiz. Yanınızda yiyecek, içecek, su bulundurmayı unutmayın. Grev sebepli rötar yaşama ihtimalinize göre, iş programınızı aksatmamak için dönüş biletinizi gece yarısı sonrası almamanızı tavsiye ederiz.



Roma’da backpacker/budget turistler (bütçesine düşkünler) için tasarruf yöntemleri:
·         Malum TL/EURO arasındaki kur farkı 5 TL’ye dayandı. 1 EUR’luk bir su 5 TL’ye tekabül. Buna göre bazı turistik atraksiyonları tur planımızdan çıkarttık. Çünkü artık müze müze dolaşmak bizim gibi çok hareketliler için sıkıcı olabiliyor. Roma’da her ayın ilk Pazar günü ile son Pazar günü müzeler ve ören yerleri için ücretsiz ziyaret hakkı veriliyor. Tur programınızı buna göre yaparsanız ortalama 30 -50 EUR kazancınız olacaktır.
·         Roma yürünerek gezilebilecek bir şehir. Fakat topuklu ayakkabılarla değil. Zira Arnavut kaldırımlı sokaklarda nasıl yürünür derseniz; sketchers larınızı giyin.
·         Roma’da pek çok yerde çeşme göreceksiniz. Bu sular içilebilir. Yanınızda şişe/matara taşımanız işinizi kolaylaştırır.
·         İtalya genelinde COOP, Carrefour Express , PAM gibi bir çok süpermarket zinciri bulunmaktadır. Bunlardan COOP ve Carrefour Express’de Roma’da pek çok turistik yerde görebileceksiniz.
·         Otel/hostel tercihiniz ise Termini tarafında olması size hem heryere yürüme mesafesinde olmanıza, hem de havalimanı transferinize kolaylık sağlamış olacaktır. Ortalama oda fiyatları yaklaşık 50-100 EUR aralığında.
·         Eğer gitmeden 6 ay öncesinde hostellerden ön ödemeli rezervasyon yaparsanız yaklaşık kişi başı bir hostelde karışık veya kendi cinsiyetinizdeki ranzada 10-20 EUR/gecelik kalabilirsiniz.
·         Şarketürü buldunuz. Dalın içeri. Bizdeki büfelerde yapılan tost gibi burada Panini yapılıyor. İstediğiniz peynir, salam ürünlerinden koydurabilirsiniz.
·         Roma haritası istiyorsanız Big Bus hop on/off websayfasındaki haritanın çıktısını alarak, hem otelinizin bölgesini hem de gezilecek yerler sıralamanızı yapabilirsiniz. Çıktı almadan yapabilirseniz ne mutlu J
·         Her zaman girişi ücretsiz olan müzeleri tercih edin. Pantheon bunlardan ilki.
·    İtalya’ya gitmek için vize ücreti ödemeyin. Eğer ki en az 20 saatlik bir eğitim programınız/kursunuz var ise, bunun için vize ücreti muafiyeti getirilmiş.Yaşınız kaç olursa olsun.
·         Eğer 90 gün üstü İtalya’da kalacaksınız mecburen Ulusal Vizeniz oluyor ve bu vize ile diğer AB ülkelerine gitmeniz mümkün değil. Giderseniz, sınırdışı edilme durumunuz var.
·         Roma’da ücretsiz yürüyüş turları mevcut. Tur yaklaşık 2 saat sürüyor. Tur bitiminde rehberinize 5-10 EUR gibi bahşiş vermeniz uygun olacaktır. Çünkü geçimlerini bu şekilde sağlıyorlar : http://www.newromefreetour.com/package/new-rome-free-tour/ Bu arada tura katılmanız için telefonunuzdan ya da çıktısını aldığınız voucher’ı yanınızda bulundurmanız gerekiyor.
·         Roma’ya Ekim ile Nisan arası ziyaret etmek otel, uçak bileti için daha avantajlıdır.
·         Roma’da her ayın ilk Pazar günü müzelerden çoğu ücretsiz. Bunlardan bütçenize en çok katkı sağlayacak olan Kolezyum ve civarındaki ören yerleri olacaktır. 20-30 EUR size tasarruf ettirdim ;)
·         Roma’da eğer ayın son Pazar gününe denk geldiyseniz. İlk işiniz Vatican Skip Line satın alarak (yaklaşık4-5 EUR) Vatikan Müzelerini ve Sistina Şapel’ini ücretsiz görebilirsiniz (yine size 20-25 EUR tasarruf ettirdim)
·         Vatikan’daki malum 2 saate yakın kuyrukta bekleniyor. Hızlı geçmek için yine ballısınız. Size küçük bir ipucu vereceğim. https://italywithus.com/ adresinden hem Vatikan’a giriş hem de Kolezyum girişi için “skip line” alabiliyorsunuz. Bu adamlar işin gurusu. Turla grup halinde (21 EUR’luk bilet dahil) toplam 49 EUR’ya dolaşıyorsunuz. Sabah 10:30’da başlatıyorlar turu.

Vatikan’dan hediyelik eşya ne alınır?:
Dünyanın en sembolik ve en küçük ülkelerinden Vatikan’dan alabileceğiniz hediye biraz dostlarınız için farklı ve kişiye özel olsun derseniz size farklı bir seçenek hatırlatacağım. O da kartpostal atmak. Vatikan’dan atacağınız kartpostallar Vatikan puluyla gönderileceğinden özellikle pul koleksiyoncularını çok sevindiriyor olacaktır. Pulları görmek için (valla maksatım kötü değil): http://www.vaticanstate.va/content/vaticanstate/en/servizi/ufficio-filatelico-e-numismatico/emissioni-filateliche/ultime-emissioni.html  Eğer benim gibi bozuk para koleksiyonunuz varsa bu tür ülkelerin parası çok dolaşımda olmadığı için çok daha kıymetli oluyor. Vatikan adına bastırılan Euro için : http://www.vaticanstate.va/content/vaticanstate/en/servizi/ufficio-filatelico-e-numismatico/emissioni-numismatiche/ultime-emissioni.html
Hristiyanlar için genelde hediyelik eşya seçenekleri daha çok. Genellikle tespih ve ahşaptan yapılan Hz. İsa figürlü haç daha çok rağbet görüyor.

Roma’dan hediyelik eşya ne alınır?
Magnet, anahtarlık klişe oldular. Alternatifler nedir bakalım?
Milano tarafları Murano camıyla meşhur. Murano camından yapılan eşyalar kayde değer olabilir.
Ülke genelinde alışveriş için ilk tercih Milano oluyor.
Mesela makarna götürebilirsiniz :)
Peynir götürebilirsiniz :)
İtalyan peynirleri nelerdir?
Gorgonzola : İnek sütünden yapılır.Kırmızı şarapla (Amarone veya Barolo ile) iyi gider. Moscato d’Asti gibi tatlı bir şaraba yakışabilir. Peynirli salata, makarna yanına ve armutlu-incirli tatlılara çok yakışır.
Pecorino Toscano: Koyun sütünden yapılır. Toskana bölgesinde imal edilir. Zeytinle ve bir kadeh Chianti veya Brunello ile iyi gider.
Taleggio: İnek sütünden yapılır.Soave, Barbaresco veya Barolo ile iyi gider. Biraz tuhaf kokar. Tuzludur.
Fontina d'Aosta: İnek sütünden yapılır. Bolonya dolaylarının peyniridir. Yapısı gereği fondü yapımına daha müsait. Izgaraya konulmuş peynir olarak sandeviçlerinize veya başlıca peynir tabağınızla servis yapabilirsiniz. Bu arada fondü yaparken içine tereyağı koymayı unutmayın. (meyvemsi ve şarketürü ürünlerine yakışıyor)
Parmigiano-Reggiano:İnek sütünden yapılır.Hemen hemen herşeye yakışır. Makarna, risotto, yumurtalı, sebzeli, etli yemeklere, salatalara ve çorbalara konulur. Barbaresco, Barbera , Barolo , Brunello, Chianti ile iyi gider. İlk tadımınızda tuzlu, baharatlı bir tat gelecektir. Ardından ağzınızda eriyecek.
Mozzarella di Bufala: Adında da geçer Bufalo sütünden yapılır. Napoli bölgesinin peyniridir. Sulu domates, taze öğütülmüş karabiberle hamsi balığı ve çıtır ekmekle iyi gider.
Provolone : İnek sütünden yapılır. Peynirli sandeviç, köfte , rosto ve brokoli ile iyi gider. Omletlere de koyabilirsiniz. Bir soğuk bira ve yanında bir kase zeytinle iyi gider.
Asiago : İnek sütünden yapılır. Adı gibi Asiago platosunda yapılır. Sandeviçler ve salata için ideal.
Robiola Piemonte: İnek, keçi veya koyun sütüyle yapılır. Genellikle üç sütün karışımından yapılır. Bir kadeh Prosecco ile iyi gider. Üç sütün karışımı olan çok yoğun oluyor. Yediğinizde hissettirdiği biraz erimeye kendini bırakmış dondurma gibi gelecek.
Ricotto : artık ülkemizde de pek çok yerde bulabilirsiniz. Kadıköy balıkçılar çarşısındaki pek çok şarketürüde var. Macro center ve Migros’ta da bulabilirsiniz. Bir nevi lor peyniri gibi diyebilirim. Tuzsuzdur. Başlıca alıp yiyemezsiniz. İlla birşeyin yanına kullanılır. İtalya’da bir çok hamur işi tatlının yıldızı olarak yer alır. Böreklerde kullanabilir misiniz? Bilemedim. Eğer yüksek tansiyon rahatsızlığınız var ise, ricottolu milföy börek ideal olabilir.

Peki hangi şarabın yanına hangi peynir?



Roma’da gezilecek yerleri önceden belirle:
Seyahatlerimde asla Lonelyplanet kullanmam. Herşeyi kendim araştırmak çook hoşuma gidiyor. Önceden herşeyi master planını çıkartmak zamanlamada inanılmaz fayda sağlıyor. Belli bir ülke sayısından sonra da artık herşey otomatiğe bağlıyoruz. Artık müze müze dolaşmak yerine, sokakları yaşıyor, hayatlara dahil oluyoruz. Bu da gezilerimizi daha deneyimci ve unutulmaz kılıyor. Roma’da da bütün kilise ve alanlarda heykel olduğundan bir süre sonra sizi cezbedici gelmiyor.
Biz seyahatlerimizde ilk zamanlarda aklımızda bu önemli yapıtları tutarken, artık silinip gittiğinden pek de umursamıyoruz. Güzel mi, çek bir foto! Ancak insanlığı etkilemiş bir yapıt var ise işte o bizim inanılmaz önemli bir yere sahip oluyor. Onun yeri ayrı.

Roma Pass kart alınmalı mı? Biz almadık. Zira amacımız müze müze dolaşıp durmak değil, Roma hayatını yaşamaktı. Vaktimiz çok olsaydı bile alabileceğimi düşünmüyorum.

Roma’da hop-on-hop-off tur gerekli mi? Bizce değil. Zira her yere yürüyerek ulaşabilirsiniz. Çocuklu seyahatlerde belki işinizi kolaylaştıracaktır. Bu arada 24 saatli esaslı olup olmadığına dikkat edin. Mesela saat 14:00 başlangıçlı aldınız. Biletiniz aynı gün saat 23:59’a kadar geçerli. Bazılarında ise 14:00 başlangıçlı, sonraki gün 13.59’da sona eriyor. Buna dikkat edin. Bir de çok güzel hazırlanmış, Roma haritası istiyorsanız Big Bus hop on/off websayfasındaki haritanın çıktısını alarak, hem otelinizin bölgesini hem de gezilecek yerler sıralamanızı yapabilirsiniz. Çıktı almadan yapabilirseniz ne mutlu J

Roma’da gezilecek yerler:
Roma’ya gitmeden önce biraz ders çalışın. En azından belli başlı yapıtlar hakkında temel bilginiz olsun.
·         Mesela Trevi – aşk çeşmesi sadece bizim dilimizde aşk çeşmesi olarak tanınıyor. Trevi halbuki üç yol anlamına geliyor. Atılan paralar toplam bir günde 3.000 EUR’cukmuş. Bu parayla Roma’daki ihtiyaç sahiplerine gidiyormuş. Merakınızı gidereyim istedim. İspanya’da da boğa güreşlerindeki öldürülen boğanın eti ise ihtiyaç sahipleri halka arena içinde bulunan aşevinde ikram ediliyormuş. Daha fazla İspanya detayı için tıklayın.
·         İspanyol Merdivenleri’ni İspanyollar yaptığı için değil, yakınındaki İspanyol Elçiliği’nden dolayı ismi almıştır. Bu arada merdivenler oturabilirsiniz, ama bir şey yiyip içemezsiniz.

·         İtalya’da çok sayıda Yahudi yaşamış. Bunların ağırlıklı yaşadıkları bölgelerde her ülkede olduğu gibi Jewish Heritage Tour (Yahudi Mirası Turu) yapılıyor. Bu tura isminden de anlayacağınız gibi köklerini bulmaya, atalarının/ninelerinin yaşadıkları bölgeleri görmek isteyenlerin katıldıkları turlar. Herkese açık. Walking tour- yürüyüş turu olup, 20-30 EUR/kişi olabiliyor. Hatta İkinci Dünya Savaşı’nda İtalya’daki Yahudilerde oldukça etkilenmişler. Bunu en iyi gösteren: Hayat Güzeldir mutlaka izleyin. Ponte Sisto (Campo de’Fiori) Jewish Ghetto olarak bilinen Yahudi Mahallesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Gece yaklaşık 20 EUR harcanıyor. Ülkemizde de sevilen Jess Molho ve güzel akıcı Türkçesi’yle bilinen Bay J’nin (Jerfi Benveniste) kökü de İtalya’ya dayanmaktadır. İstanbul’da da İtalya’dan gelen Yahudiler için ayrı bir sinagog bulunmaktadır. Beyoğlu-Galata sınırları içindeki bu sinagog, diğerlerine göre çok daha renkli. Özellikle mafrihim okuyan cemaat, Türk Sanat Müziği seslendirir gibi. Tınılar size çok tanıdık gelecek.
·         Roma’da bu arada turistik olmayan bir yer kaldı mı? Derseniz zamanında Yahudi ailelerin yaşadığı (Tiber nehrinin batısı) Trastevere isimli çok tatlı bir semt sizi bekliyor. Akşam saat 17:00’den sonra doluşmaya başlayan turistlerle canlanan semtte, gerçek İtalya’ya merhaba deyin! Aynı mahallenin Tiber nehrini geçince bir sinagog bulunur. 8 no’lu tramvayla Tiber nehrini geçince Belli isimli durakta inin. (durağın adı çok belli) Orası ilk inmeniz gereken duraktır. Oradan sokaklara dalarak kendinizi kaybedin. Hatta kısayol MAPS.ME , CITYMAPPER veya GOOGLE MAPS uygulamalarının OFFLINE HARİTALARI ile burayı keşfedin. Hatta Campidoglio bölgesi ziyaretinizi Trastevere ile birleştirin.Campidoglio’dan 8 no’lu tramvaya atlayın. Daha fazla seyahat uygulamaları için tıklayın. Hatta sizin için Trastevere haritam:

·         Roma’da görülebilir en güzel semtlerden Monti’yi de ziyaret edebilirsiniz. Burası Paolina Caddesi yakınlarında , Carvour metro ve Termini durakları arasında kalan bölgedir.
·         Pallazzo Valentini tercih edilebilir.
·         Basilica di Santa Maria Maggiore
·         The Appian Way is lovely as is the Aqueduct Park.
·         Church of the Bones
·         the Catacombs

·         Scavi Tour beneath St. Peter’s Basilica



İtalya’da başka nereleri görebilirim?
·         Ülkemle her zaman gurur duyarım. Çünkü her bir bölgesi sanki ayrı bir ülke gibidir. İtalya’da da aynı durum. Mesela Roma, Lazio bölgesi içinde farklıdır. Napoli (Naples) farklıdır, Sicilya – Palermo – Sorento (Sicilia) apayrı, Milano – Floreansa – Venedik ise farklıdır. Roma’da temel gezilecekleri 48-72 saat bizce yeterli. Yanına ganitür farklı bir bölgeyi şehri daha göreyim derseniz, yaklaşık bir 24 saat daha ilave etmeniz yeterli. Zira Venedik’te 3 gün kalmak bizce çok mantıklı değil. Floransa’da aynı şekilde. 24 saatte rahatlıkla turlayıp bitirebilirsiniz.
·         İtalya’da bir Türk köyü var. Adı Moena.  Manzori Dağları’nın eteğinde La Turchia adıyla da tanınıyor. 320 yıldır Türk gibi yaşayan bu köyde kimse Türkçe bilmiyor ama kendilerini Türk gibi tanıtıyor. Venedik veya Milano’ya gittiğinizde oraya varmanız çok daha kolay. Zira ülkenin Kuzey’inde Toskana(Tuscany) bölgesinde yer alıyor.Hatta Avusturya Innsbruck’tan gitmek Roma’dan gitmekten çok daha kolay.
·         İtalya topraklarında iki farklı ülke birden bulunuyor. Bunlardan ilki Roma, Lazio içerisindeki Vatikan, ikincisi Kuzeydoğu’daki San Marino. Her ikisinde de pasaport kontrolü yok. Vatikan’da farklı olarak malumunuz Papa yaşıyor. Katolik dünyası tamamen buraya bağlı. Vatikan sınırları içinde giyim-kuşama dikkat etmek gerek. Bir takım uyulması zorunlu kurallar var. Kapıdaki  ortaçağdan fırlayıp gelme Papa muhafızları İsviçre’de doğumlu, İsviçre vatandaşı olma şartı var. Hatta muhafız diyip geçmeyin , çok ilginç kabul koşulları var. İlk koşullardan biri ise üniversite mezunu olmak. Bu arada Vatikan’ın nüfusu 451 kişi. Vatikan’ın kendine ait radyosu bile mevcut.
·         San Marino ise nufüsu 33bin kişi. Avrupa’nın en küçük üç ülkesinden biri. San Marino pasaportu ile Türk pasaportundan çok daha fazla yere vizesiz gideceğini biliyor musunuz? Bu arada bizim Bağcılar, Esenyurt nufüsü 3 milyon. İstanbul’un bu ilçesi 90 tane San Marino ediyor!
·         Pisa Kulesi ne yazık ki Roma’da değil. Trenle Firenze (Florensa’ya) ardından otobüsle Pisa’ya devam edeceksiniz ortalama Roma’dan günü birlik tek yön gidişiniz 4 saat sürüyor. Eğer Roma dışında Milano’ya veya Floransa’ya gidiyorsanız gidiniz.
·         Hızlı trenle ülkenin pek çok yerine rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Tren biletlerini satın almak için >>
o   Roma’dan Milano’ya yaklaşık 4-5 saatlik hızlı tren ile gidebilirsiniz.
o   Roma’dan Florensa’ya yaklaşık 3,5 saatlik hızlı tren ile gidebilirsiniz.
o   Roma’dan Napoli’ye yaklaşık 1,5 saatlik (95 dakikalık) hızlı trenle gidebilirsiniz. Gidiş-dönüş tren bileti yaklaşık 50 USD. Napoli’ye gitmişken buradan Pompei’ye geçebilirsiniz. Vezüv Yanardağı’nın patlaması sonucu insanların taşa dönüştüğü bölge. Napoli’den Palermo ve Sicilya taraflarına yolunuza devam edebilirsiniz. Not: Bu arada İtalya’nın en iyi pizzaları
o   Napoli’de, en iyi pizza ustalarının da Arnavutluk’tan gelen Arnavutların olduğunun bilgisini geçelim.
o   Roma’dan Venedik’e hızlı trenle yaklaşık 4 saatlik yolculukla ulaşabilirsiniz.
·         Kısaca bütün yollar Roma’ya çıkıyor, üzgünüz ama o Roma bu Roma değil. Bu sözde bahsedilen Roma “Nouva” yani Yeni Roma , yani Konstantinople = İstanbul’dur. (Kim milyoner ister’de çıkarsa artık beni de görürsünüz. Çok bir şey istemem sadece bir gidiş-dönüş uçak bileti işimi görür)
·         Roma’dan Como gölüne nasıl gidebilirim?
Atlayın TERMİNİ tren garına gidin. Milano’ya trenle gidin. Oradan otobüsle devam edin.
Eğer araç kiralayarak İtalya turu yapacaksanız muhteşem Michelin lastiklerinin hazırladığı bir route planner var. Bu size inanılmaz kolaylık sağlayacak :
Aracınızla atlayın gidin Como Gölüne , Roma ile Como Gölü arası hususi araçla yaklaşık 6 saat sürüyor.
Niçin Como Gölü ?
Belki George Clooney’i bile görebilirsiniz J Nedense kafamda Como = George Clooney olmuş.
·         Roma’dan Capri adasına nasıl gidilir?
Napoli üzerinden gidilir. Napoli’den feribotla yaklaşık 2,5 saatlik yolculukla Capri’ye ulaşırsınız. Capri’den de Sorrento’ya (İtalya anakarası) geçebilirsiniz.






Roma’da ulaşım:
Roma’da araba kiralamak çok mantıksız. Zira her yere yürünebilir. Toplu taşımada oldukça yerinde. Araç park etme derdi ve saat başına afaki otopark ücreti ödemek çok saçma.

Toplu taşıma en iyi seçenek:
Tek kullanımlık bilet : 1,50 EUR ve 100 dakika geçerli. Aktarma yapabilirsiniz.
1 günlük sınırsız biletle pek çok yere metro/tramvay/otobüsle gidebilirsiniz. 7,5 EUR/kişi
48 saatlik sınırsız bilet : 12,50 EUR
72 saatlik sınırsız bilet : 18 EUR
7 günlük sınırsız bilet: 24 EUR
48 saat geçerli Roma Pass : 28 EUR (1 müzeye giriş ücretsiz hakkınız oluyor) eğer 36 EUR (2 müzeye giriş hakkınız oluyor). Metro , otobüs sınırsız. http://www.romapass.it/
SINIRSIZ BİLET HAKKINIZ HAVALİMANI OTOBÜSLERİ için geçerli DEĞİLDİR.


Roma Havalimanından Şehir Merkezi’ne nasıl gidilir?
Terravision ve birçok otobüs şirketi yaklaşık 1 saatlik transfer süresi ile sizi şehrin göbeği Termini’ye bırakıyor. Termini hem 2 metro hattının kesişmesi hem de Avrupa’nın pek çok yerine, İtalya içinde pek çok yere tren, hızlı tren garının olduğu yerdir. Havalimanı – şehir merkezi ortalama 5-10 EUR/kişi (tek yön) otobüs bileti. Bizdeki HAVAŞ/ HAVATAŞ otobüsleri gibi düşünün. İnternetten bilet alırsanız önceden 2 EUR tasarruf edersiniz. Magnet paranız çıktı, köftehorlar J ROMA içi satın aldığınız SINIRSIZ BİLET HAKKINIZ HAVALİMANI OTOBÜSLERİ için geçerli DEĞİLDİR.



Roma’da alışveriş:
Çarşı Pazar tarzı yerleri gitmeyi seviyorsanız Campo dei fiori pazarına gidebilirsiniz.
İspanyol merdivenleri çevresindeki global markalar zaten size yeterli gelecektir.

Roma’da yeme-içme:
Roma’da sokaklarda dolaşmak, dondurma, pizza , tiramisu , espresso , makarna yemek/içmek belki de seyahatinize çok daha damga vuracak eylemler.
Alkol tüketmiyorsanız bazı noktalara dikkat etmeniz gerek. Dondurmada bile alkol kullanıldığından bahsetmeliyim. Buna göre non-alcohol dondurma seçeneklerini sorunuz. İtalya’daki restoranlarda yiyeceğiniz makarnalar ve pizzalarda lard yani domuz yağı kullanımının yüksek olduğunu da bilgilerinize sunarım.
Pizza demişken hafifçe Pitza diye okunduğu unutmayın. Bu arada İngilizce bilmeyenler için menülerde makarna macoroni gibi bir şey yazmayacaktır. Makarnanızın İtalyanca ismini öğrenin. Penne, Fussi, Spaghetti, Cabarno vb. pek çok türde isimde mevcut. Bu arada domuz tüketimi çok olduğundan vejeteryan seçenekleri özellikle isteyiniz. Bu arada hangi makarnaya hangi sos yakışır bunu da aşağıdaki tablodan inceleyin. Marketlerden alacağınız Barilla marka makarna soslarınızın değer bulmasını sağlayın.


bu görseli telefonunuza kaydedin.

Bir çok blogda şurda ısrarla şunu yiyin, burda ısrarla bunu yiyin diye yazmışlar; valla Roma’dasınız. Daha ne kadar kötü olabilir ki yiyecekleriniz. Bütçenize göre seçenek bol.
Cappucino
Kaynak : http://cookrookery.com/?p=507
Maymun'un ne işi var? E o da Capuchin Maymun'u da ondan.
Bir Kapuçin rahip isim vermede nelere ilham olmuş !
Kaynak : https://alwaysacappuccino.wordpress.com/tag/capuchin-monkey/


Bir Cappucino için ! İçin ama Kapuçino’ya neden kapuçino denir bilir misiniz , ha dostlar? Zamanında (ve halen Vatikan’da çeşitli yerlerde var) Capuchin isimli rahiplerden geliyor adı. Cappucino bardağınızda dikkat ederseniz altı kahverengi üstü beyaz/krem rengi köpüktür. İşte bu rahiplerin kıyafetleri de aynı bu bardaktaki gibi. Altı kahverengi, başlarında ise ya bir beyaz başlık  ya da kel bırakıp, alınla kafa arasında bir saç kesimi olurmuş. Bu arada burayı yazarken farkettim ki içtiğimiz çoğu kahvenin adı İtalyanca’dan geliyor:
·         Espresso : Pres kelimesinden türemiş. Kahvenin sıkıştırılarak özünü çıkartma anlamına geldiğini söyleyebiliriz. İçtiğimiz tüm cafcaflı kahvelerin temelinde espresso yatıyor. Espresso + çikolata = Mocha ; Duble espresso + süt köpüğü = Cappucino ; Espresso + süt = Latte gibi düşünün. Bu arada Latte İtalyanca’da süt anlamına geliyor.
·         Macchiato : İtalyanca’da leke demek. Espressonun üstüne bir kaşık köpük kahvenin üstüne leke yapılması demek.
·         Americano : 2. Dünya Savaşı’ndaki Amerikan askerlerinin alıştığı filtre kahve. Askerler İtalya’ya geldiğinde filtre kahve içmek istediklerinde hiç filtre makinesi olmadığını görüyorlar. Onlarda espressonun üstüne su ilave ederek filtre kahveye yakın kahvelerini hazırlıyorlar.
·         Affogato : İtalyanca’da gırtlaklamak ya da boğazını sıkmak demek. Espresso üstüne vanilyalı dondurma veya fındık kırıntıları serpiştirince affogato yapılmış olur.
·         Con panna: Americano kahvenin üstüne süt köpüğü veya krem şanti konulduğunda yapılır. Krem şanti yavaş yavaş eriyor. Kahve soğumaya başlar. Yağlı bir karışım oluşan kahve aslında.
·         Mocha : Yemen’deki El Mocha limanından adını alır. Osmanlı zamanında kavrulmamış kahvenin ülke dışına çıkartılması yasaktı. Kahve fidesinin dışarı çıkartılması bile idam ile sonuçlanırdı. Hollandalı işçiler ölünce vatandaşları tabutlarına kahve fidelerini de koyuyor ve böylece mocha ilk kez Endonezya’ya ekilmiş oluyor (Endonezya o dönemlerde Hollanda egemenliğindeydi). Tat olarak çikolata tadında kendiliğinden yetişen mocha, çok pahalı bir kahve olduğundan normal kahveyi çikolata veya şuruplarla karıştırılarak günümüzde yapılıyor.
Son erişim : 15.01.2018


Bu arada Roma’ya gitmeden önce izlemenizi tavsiye ettiğim filmler/ tv show’ları:
·         Ye, İç , Dua et (kitabı da var) Julia Roberts’ın hayatın getirdiği buhrandan ayrılmasını sağladığı seyahatlerinin ilk durağı Roma oluyor. Julia’nın özellikle İtalyanca sözlükle sokaklarda dolaşarak Attrevasiyamo diye dolaşması, konakladığı evin yaşlı tonton İtalyan teyzesiyle iletişimi görülmeli. İşte o sahneyi de buldum :)


·         Hayat Güzeldir : İkinci Dünya Savaşı’nda bir İtalyan Yahudi ailenin dramı
·         Silvia’s Italian Table (bu bir Avustralya menşeili yemek-sohbet programı)
·         İtalya genelinde en detaylı bilgiyi orada bir dönem yaşamış, ayaklı kültür ataşesi , yaşam dolu Ayhan Sicimoğlu’ndan alabilirsiniz. Kendilerinin hastası olduğunu belirtir, kendine özgü sunumundan çok büyük keyif aldığımızı belirtmek isteriz. Youtube’da tv programı Renkler’i takip edebilirsiniz. Napoli , Sorento izlemek için tıklayın.

·         Amerika’da Travel Channel’da da çok sayıda yemek-seyahat programı yer alıyor. Youtube’dan takip edebilirsiniz.


Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS