İsrail/Filistin'de Ne Yenir? [2020]



Leziz bir mutfak sizi bekliyor. Ortadoğu mutfağı gerçekten çok lezzetli. Özellikle Humus'un ana vatanı kabul edilen Filistin-İsrail bölgesi gerçekten hakkını veriyor.

1. Humus

Bu zamana kadar 10'dan fazla Arap Dünyası ülkesinde bulunduk. Her birinde mutlaka bir Humus denemişizdir ama en lezzetlisi elbetteki Kudüs'teki oldu. Kudüs eski şehir merkezi Şam Kapısı- Damascus Gate tam kapının karşısındaki Doğu Kudüs sınırındaki lokantalarda satılan Humus'u mutlaka deneyin. Buradaki peşi sıra olan lokantalarda en lezzetli Humus'u bulacağınıza eminiz.
Açıkçası Tel Aviv'de Carmel Market içindeki meşhur Hummus'a gittik, ama bir Kudüs'teki gibi asla değildi.


2. Felafel

Ortadoğu mutfağının baş tacı nohuttan yapılan köfte. Ne yazık ki gerek çok yağ çekmesinden gerekse bazı yerlerde trans yağ kullanılmasından en doğru lezzetlisini yine Kudüs'te bulduğumuzu söylemeliyim. Yalnız Beyrut'ta da gerçekten çok başarılılar. Kudüs'te yine bahsettiğimiz lokantalarda Felafel sharwarma alabilirsiniz. Oldukça güzel.  Haritayı yukarıya koyduk.

3. Şakşuka

Elbette en güzelini Tarık Mengüç mü yapıyor bilmiyoruz ama İsrail-Filistin bölgesinin en bilinen yemeği. Malum ülkemizde de yapılan Şakşuka burada da aynı malzemelerle yapılıyor.

4. Ful Mudammas/ Fool Madames

Ben en lezzetlisi Beyrut ve Abu Dabi'de Emirlik Sarayı'nda yemiştim. Gerçekten bölgenin en bilinen en güzel yemeklerinden. Hatta şöyle bir tabir var Ful için "zengin adam kahvaltısı, fakir adamın akşam yemeği" diye. Mutlaka deneyin. Kuru bakladan ve bölgenin kaliteli zeytinyağı ile yapılıyor. Kaliteli diyorum çünkü biz ülkemizde gerçekten zeytinyağı tükettiğimizi sanıyoruz. Bunu Humus yerken de anlayacaksınız,fazlasıyla...

5. Kibbeh / Kubbeh

Bizdeki içli köfte, oruk. Yalnız daha minicik yapıyorlar.

6.Meklube/Maklube

Ülkemizde bu dönem bir tartışmanın ana gündem konusuyken bunu buraya yazmak biraz ilginç oldu. Arapça alt-üst olmuş anlamına gelen bir tabirden ismini alıyor. Genellikle Arap ülkelerinde rahatlıkla her lokantada bulup yiyebileceğiniz etli pilav yemeğidir. Yalnız Suudiler bunu elleriyle yiyorlar. Biraz tuhaf karşılayabilirsiniz. Dikkat! Özellikle sizi ağırlayan ev sahibi bu yemeği size sunuyor ve siz nasıl yiyeceğim bunu diye düşünürseniz ev sahibine ciddi anlamda saygısızlık edersiniz. Bilginiz olsun.

7. Musakka

Osmanlı'nın bulunduğu bölgeyi nasıl etkileyebildiğini görebileceğiniz bir patlıcan yemeği. Şöyle söyleyeyim bu yemeği Yunanistan'da da Musakka olarak yiyebiliyorsunuz, Filistin'de de-İsrail'de de :) Arapça soğuk kelimesinden türemiş bu yemek Arap coğrafyasında sıcak servis ediliyor.

8. Hıyar bi laben

Hadi bakalım bulun bu yemeğin adını. Adı aslında çok iyi ipucu veriyor. Cacık!! Yine bir Osmanlı göstergesi. Yunanistan'da da yiyebileceğiniz Cacık burada Hıyarlı Ayran anlamına geliyor.

9. Babaganuş

Patlıcan ve tahinle yapılan bu leziz yemek, bizim Hatay mutfağımızda da mevcut.

10. Zahter

Gerek Filistin-İsrail, gerekse Lübnan'da çok sevilerek tüketilen Zahter, yeri geliyor bir pidenin üzerinde ; yeri geliyor ekmeğin içinde ; yer geliyor kahvaltılık sosta geliyor. Kısaca bu bahsettiğim coğrafyada gerçekten zahter çooook seviliyor. Bunu et, tavuk, balık kısacası Allah ne verdiyse birlikte pişiriyorlar. İlginç keskin bir kokusu var.

11. Tatlılar

Künefe, Malabi (yani bizdeki muhallebi) , Baklava, Qatayef (Kadayıf) ve Revani başlıca bizimdeki ortak tatlılar. Kudüs eski şehir merkezi içinde özellikle Şam Kapısı civarında çok fazla tatlıcı dükkanı göreceksiniz. Her birini deneyin. Gerçekten tatlı komasına gireceksiniz.


12. Ka'ak

Filistinli simiti. Biçimi biraz U ile O harfilerinin karşımını andırıyor. Sabahları yeniyor.




Kısacası ülkemizde Hatay yöresine ait yemekleri yiyebiliyorsanız, burada aç kalmazsınız.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS