Tunus Gezi Rehberi [2019]


Türkiye’nin bayrağının oldukça benzerine sahip Tunus’un başkentinin adı da Tunus. Ülkenin nufüsu 12 milyon (2019), başkenti Tunus’un da nufüsu 2 milyon (2019)
Tunus, Türkiye’den yaklaşık 3 saat kadar uçuş mesafesinde.
Afrika kıtasının kuzeyinde, Akdeniz kıyısındadır. Ülkenin başlıca geçim kaynağı ise turizm.
Ülke Fransa’nın yıllarca sömürgesi olarak kaldıktan sonra ülkenin dilinin Fransızca olması pek şaşırtıcı olmaz. Özellikle eğitim ve ticarette Fransızca, günlük konuşmalarda Arapça tercih ediliyor.
Ülkenin komşu ülkeleri batısında Cezayir, doğusunda Libya yer alıyor. Akdeniz’de 300 kilometre uzağında ise İtalya ve Malta’da deniz komşuları sayılır.

Tunus’un dini nedir?
Tunus ağırlıkla Müslüman, Hristiyan ve Yahudi inancına ev sahipliği yapıyor. Özellikle Djerba (Cerba) adasında Yahudi yerleşimcilerin yıllar yılı yaşadığı, kendilerine ait sinagogları olduğu ve çok az kalan azınlıkla hayata devam ettikleri bilinir. İsrail’in kurulması sonrası anayurda dönüş yasası sonrası buradaki Yahudiler de İsrail’e göç ederler.

Tunus’un dili nedir?
Fransızca ve Arapça. İngilizce pek fazla bilen olduğunu söylemem. O yüzden telefonunuza Fransızca sözlük yüklemeniz seyahatinizi kolaylaştıracaktır.

Tunus vize istiyor mu?
Hayır. Turistik amaçlı seyahatlerde Türk vatandaşlarından vize istenmiyor.

Tunus’a nasıl gidilir?
Türkiye’den üç havayolu şirketiyle ulaşabilirsiniz.
1-      Türk Hava Yolları
2-      Tunis Air
3-      Nouvelle Air* 2019’da deneme uçuşlarına başladı. Ne kadar sürecek Allah bilir J

Biz dönerken Tunis Air kullandık ve ne yazık ki “BERBAT” olduğunu söylebiliriz. 8 saat rötarlı kalkış ve uçakların çoook eski olduğunu söylemem gerekir.
Tunus Havalimanı’na lütfen hangi havayolu şirketiyle uçarsanız uçun, mutlaka çok erken saatte ulaşın. Çünkü check-in ve pasaport kontrolleri gereksiz derecede çok uzun sürüyor. Pasaport sonrası güvenlikte herkesin ayakkabıları çıkartılıyor. İSTİSNASIZ. Haliyle uçağınızı kaçırmamanız elde değil.

Tunus Carthage Havalimanı’ndan Şehir Merkezi’ne nasıl gidilir?
Tek ve en kolay çözüm : taksi.
Bunun için departure katına çıkınız. Sarı renkli taksiye binmeniz. Taksimetre olduğundan ve taksimetrenin açıldığından emin olun.
Yaklaşık 10 dinara şehir merkezindesiniz.

Tunus’ta nerede kalınır?
Ne amaçla gidiyorsunuz? Önce bu soruya yanıt bulalım.
·         İş amaçlı gidiyorsanız; Hotel Africa, Novotel ve Ibis kurtarıcınız olacaktır.
·         Kafa dağıtmak, bohem dünyayı yaşamak istiyorum derseniz; Sidi Bou Said’teki oteller olabilir.
·         Curcunalı, gürültülü olsun derseniz; Tunus şehir merkezi Medina civarındaki otelleri tercih edebilirsiniz. Özellikle Bab Al Bhar’daki Hotel Royal Victoria veya Medina Hotel güzel tercih olacaktır.
·         Kendimi otele kapatıp, bütün gün deniz-kum-güneş diyorsanız o zaman, Tunus şehir merkezinden uzaklaşıp 1 saat uzaklıktaki Hammamet, Tunus şehir merkezinden 3 saat uzaklıktaki Sousse (Susa) sizin için 4-5 yıldızlı, herşey dahil paketli oteller mevcut. Burası genellikle Rus turistlerin akınına uğruyor.
·         Ben çöl görmek istiyorum. Sahra çölünde deve kervanına katılmak istiyorum diyorsanız o zaman istikamet Tunus şehir merkezinden yaklaşık 8-9 saat uzaklıkta (1 saat uçuş mesafesindeki) Touzer (Tuzer) kentine gitmeniz gerekecektir. Tuzer’de sadece çöl safarisi yapabilirsiniz.

Tunus şehir merkezinde nerede, ne kadara kalırım derseniz, işinizi sizin için kolaylaştırıyoruz. Haritadan istediğiniz oteli seçip, devam edin. 
Booking.com

Tunus’ta ulaşım nasıl?
Tunus şehir merkezinde metro ve tramvay var. Oldukça eski ve bakımsızlar. Bilet fiyatları yaklaşık 0,20 USD’dan bile az. KUVVETLİ TAVSİYE : sarı taksi. Taksilerin de çok bakımsız ve kirli olduğunu söylemeliyim. Ama UCUZ. Şehir içinde en konforlu ve en iyi ulaşım sarı taksiler.

Tunus ülke genelinde ulaşımlar ise trenle veya uçakla yapabilirsiniz. Otobüs seferleri de mevcut.

Tunus’taki kolezyum/colessium nerede?
El Jem kasabasındadır. Tunus şehir merkezinden 4-5 saat uzaklıkta.

Tunus’ta Star Wars film setine gitmek istiyorum. Nerede?
Douz’dadır. Tur paketi satın almanız tavsiye edilir.

Tunus’ta Afrika’nın en kuzey ucu nerede?
Cap Angela, Bizerte’dedir. Tunus şehir merkezinden yaklaşık 1-2 saat uzaklıktadır.

Sidi Bou Said'te sizi kendinize getirecek , butik oteller mevcut. En uygun fiyatlı otelleri sizin için derledik.
Booking.com

Tunus’ta gezilecek yerler / görülmesi gereken yerler:
1 – Kasbah Meydanı
Ülkenin kırmızı-beyaz, hilalli, yıldızlı bayrağını yakından inceleyebileceğiniz, “bayrak meydanı” olarak da bilinen bu meydan Tunusluların övündükleri meydan. Şehrin en yüksek yeri. Toplanma yeri ve önemli kutlamaların olduğu meydan.

2- Médina
Eski Tunus şehir merkezi, İstanbul’daki kapalıçarşının bir benzeri.
Labirent gibi dar sokaklarda geleneksel Tunus çarıkları (10 TND)’ye -deve derisinden yapılır- satılır.
Bu çarşı içerisinde fes, cellabiye ve bir çok geleneksel eşya satılmaktadır.
Çarşı gerçekten otantik ve güzel. Satıcıları sırnaşık değil. Pazarlık yapmak ise şart, fakat bazı ürünlerde çok da pazarlığa gerekmediğini söylemeliyiz. Buradaki esnaf 2011’den bu yana ülkede yaşanmış olaylardan sonra, ülkenin başlıca geçim kaynağı turizmden ciddi etkilenmiş durumdadır. Esnaf haliyle turizme önem veriyor. Turisti yolunacak kaz olarak görmüyor, bu anlamda onlara destek olmanın uygun olacağını düşünüyoruz.

3- Zeytouna Camii
1434 yılında inşa edilmiş, önemli din adamları yetişmiş, Tunus’un sembolleri arasında yer alan camiidir. Adının Zeytouna (Zeytin) denmesinin sebebi, cami inşa edilirken bulunduğu yerdeki zeytin ağacından almaktadır. Minaresi 30 metre, en dikkat çeken minare olduğunu söyleyebiliriz. Afrika ülkelerindeki kare biçimli minare burada karşımıza çıkıyor. İçindeki halılar hasır tarzı. Camide minber olmaması şaşırtıcı.

4 – Bardo Müzesi
Dünyanın en büyük Roma dönemi mozaiklerinin yer aldığı müze.
Tunus’un en çok turist ağırlayan noktalarından biri. 1876 yılında Osmanlı Sarayı olarak inşa ediliyor.
İlk kapının açıldığı yerdeki sarı-mavi-yeşilli çinilerin olduğu bekleme salonunda çiniler İstanbul’daki Sultanahmet Camii’ni yer verilmiştir.
Saray, Fransızlar geldikten sonra müzeye yani Bardo Müzesi’ne dönüştürülmüştür. Bu müzeyi özellikle ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Gerçekten mozaik ve Roma döneminde insan ve geçim kaynaklarını görebileceğiniz çok özel mozaikler yer alıyor. Hatta bazı demir/tunçtan yapılma Roma dönemi heykellerine ise hayranlık duyduk, o günün olmayan şartlarına göre nasıl yapıldığına siz de görmelisiniz. Müzenin saraya ek kısmı sanki Londra’daki British Museum’u andırıyor.

5 – Sidi Bou Said
Dünyanın en güzel kasabalarından, en çok turist çeken yeri. Hani, mavi pencereleri, bembeyaz evleri, çeşitli süslü rengarenk kapılarıyla Sidi Bou Said adeta Tunus’a gitme sebebi. Zaten, bugün bir çok Fransa’dan gelen ressam, şair, yazar , müzisyen bugün burada ev sahibi. Akdeniz manzarası ve korunmuş tarihi ve kültürüyle Sidi Bou Said, Tunus’ta en çok beğeneceğiniz yer olacak. Tunus şehir merkezinden bineceğiniz trenle yaklaşık yarım saatte , araçla en fazla 15-20 dakikaya ulaşacaksınız. Trenle gittiğinizde yol üzerinde Carthage duraklarında Roma döneminin en büyük uygarlıklarından Kartaca uygarlığının merkezini ziyaret edebilirsiniz. Yalnız, Kartaca’da sadece taş yığını göreceksiniz.

Burada geleneksel el sanatları dükkanları, çeşitli butikler ve Fransız tarzı cafeleriyle çok güzel zaman geçireceksiniz. Özellikle fotoğraf çekmeyi seviyorsanız burası sizin için doğru nokta.
En güzel kapı modelleri, özel işlemeleriyle Sidi Bou Said’te… Kapılar apayrı bir sanat ve zerafet sembolü. Eskiden ne kadar zenginseniz kapınızdaki işleme o kadar çok olurmuş. Hatta, kapının üst kısmında dininizin sembolü (Müslümansa hilal-yıldız) bulunur. Kapıya gelen kişinin kim olduğunun anlaşılması için de ayrı bir çalışma yapmışlar. Erkek misafirse kapının üstündeki tokmağı kullanır. Tok bir ses verir. Kadın misafirse kapının ortasındaki (erkeklerin kullandığının daha altındaki) tiz ses veren tokmağı kullanırlarmış. Ev sahipleri de kapıyı buna göre açarlarmış. Kadın misafire , kadın ev sahibi , erkek misafire erkek ev sahibi kapıyı açar. Evin cumbası varsa bu durum biraz istisnaya uğramış. Cumbası olanlar pencereden bakıp ona göre kapıyı açarlarmış. Cumbalar kafes biçiminde yapılmış. Aleni bir pencere şeklinde değildir. Bunun sebebi kadın ev halkının rahatlıkla dışarıyı gözleyebilmesi içinmiş.

Sidi Bou Said’teki kapılar neden genellikle mavi?
Akrep, çıyan gibi canlılar mavi renge yanaşmadıkları için evlerini korumak için bu renge boyarlarmış. Sadece kapılar değil, pencereler, balkonlar da maviye boyanmaktadır.
Diğer rivayete göre bu rengin ruhu dinlendirdiği düşünülürmüş.

Kapılar bu arada sadece mavi değil, sarı ve birçok farklı renge de boyanıyor.

Sidi Bou Said’e vakti zamanında (13. Yy) Ebu Sahaf isimli bir sofu buraya yerleşir ve sonrasında adını bu âlimden alır. 18. Yüzyılda balıkçı kasabası halini aldıktan sonra burjuvanın dikkatini çeker ve aristokratların, sanatçıların mekânı haline dönüşür.

Sidi Bou Said bir Yunan adası mı?
Elbette değil ama görseniz sanki Mikanos sanki Santorini… Mavi ve beyaz kubbeli yapılar sizi şaşırtacak.

Sidi Bou Said’te nerede kalınır?
Burada Villa Kahina’da kalabilirsiniz. Akdeniz manzarası ve sonsuzluk havuzuyla apayrı güzelliğe sahip. Sidi Bou Said’te genellikle Fransa’dan gelen tatilcilerin butik otel keyfini yakalayabildikleri çok özel yerlere sahip. Sidi Bou Said’te liman tarafında plaj bulunur.
Booking.com

7- Altın Pazarı
Medina içerisinde yer alan Altın Pazarı , Tunus işi altın almak isteyenlerin tercih ettiği nokta. Asya kültüründeki altına olan merak burada da fazlasıyla var.

8- Fes Çarşısı (Souq de Chechias)
Medina içerisindeki Altın Pazarı tarafına oldukça yakın olan, Ben Youssef Camii’ne bitişik yollar boyunca bir çok fes imalathanesi ve satış dükkanları göreceksiniz. Renk renk Osmanlı fesleri, şehirde genç-yaşlı belli bir kitle tarafından, sayıları az da olsa, kullanılıyor. Fesler özellikle kırmızı-bordo haricindekiler turistler tarafından tercih ediliyor.
**Chechias, Fransızca “fes” demek.

9 – Cafe de Médina / Bab Al Bhar (Bab el-Bahar)
Medina’ya girişte Bab Al Bhar (Bab, Arapça kapı demektir) meydanında yer alan bu kafede oturup hem siparişinize özel hazırlanan kreplerini yiyip, naneli çay veya kahveniz eşliğinde harika zaman geçirebilirsiniz. Film sahnesi gibi yerel halkı gözlemleyebilirsiniz. Bu arada burada ton balık ve peynirle yapılan krepi denemenizi tavsiye ederiz.
** Bab : Kapı (Arapça) , Bhar : Deniz (Arapça)

10 – Cafe de Panorama
Altın çarşısı kapısında yer alan bu kahvehane Medina’ya ve Zeytouna Camii manzarasıyla mükemmel fotoğraflar çekebilirsiniz.


Tunus’ta ne yenir?
Tunus, Fransızca’nın konuşulduğu bir Afrika ülkesidir. Haliyle gelecek menüler Fransızca olacaktır. Bazı bilmeniz gereken Fransızca tabirler olacaktır. Özellikle çok tüketilen Poulet (Pulet) yani  tavuk ; Poisson(Pezzon) balık ve Escalope (Eskalop) kuzu/koyun eti demektir.  Gelecek yemekler tuzsuz olacaktır. Tuz isterken “sel” demeniz yeterlidir. Bu arada en çok tüketilen ise TON BALIĞI. Evet, Tunus eşittir Ton Balığı. Marketlerde en çok alınan ürün belki de. Kiloluk ton balığı tenekesi gördük. Salatada , krepte çok tercih ediliyor.
Çay içiliyor, fakat bizden epey farklı. Çayın içinde nane ve badem konuluyor. Ayrıca siz ne kadar şekersiz içseniz bile, o çay illa ki ŞEKERLİ gelecek. Çünkü çayı pişirirken şeker koyuyorlar.

Başlıca Tunus mutfağı:
  • Crepe “krep” : Fransızların ülkeye kazandırdığı lezzet. Tatlı ve tuzlu versiyonları mevcut.
  • Brique "Brik"(Börek) : patates, yumurta ve yeşillikle yapılan, çi börek 
  • Couscous “Kuskus” : Kuzey Afrika ülkelerinin ortak yemeği. İlk Fas’ta yemiştik. Elle yenen, ince çekilmiş irmik pilavı. Üzerinde çeşitli haşlanmış sebze ve etle servis ediliyor.
  • Ojja (aja diye söyleniyor)(Yumurtalı ve baharatlı et yemeği)** deniz mahsullü yapılanı da var.
  • Kafteji - bizdeki melemenin baharatlısını düşünün. Farkı zeytinle servis ediliyor.
  • Merguez (mergez) : Tunus'un hotdog'u , bir çeşit tabakta bol soslu - bandıra bandıra yemelik atıştırmalığı* (onlar atıştırmalık olarak kabul ediyor. bence bildiğiniz yemek bu)
  • Bambalouni - Sidi Bou Said'te satılan Tunus tatlısı, üzerinde şeker serpiştirilmiş donut gibi bir şey.
  • Tajin : Kuzey Afrika’da özel pişen güveç yemeği. Bunun tavuklu, balıklı ve etli versiyonları vardır. Bol sebze ile pişer. Bıldırcın ve diğer özel kümes hayvanları da işin içine dahil olabilmektedir.
  • Charwarma de Turc : Türk döneri olarak geçen şavarma içerisinde çeşitli yeşillik, patates salatası, soğan ve lavaşa sarılarak servis ediliyor.


İyi yolculuklar.











Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS