Ece Temelkuran'ın Beyrut'u : Muz Sesleri [ÖZEL YAZI]

-"Bence Ortadoğu’da biraz vakit geçirmelisiniz. Beyrut’a gidin Deniz, Beyrut sizin için en iyisi.” Beyrut sözcüğü çok eski ve silik, siyah-beyaz, kalaşııikoflu, oğlan çocuklu fotoğraflardan çıkıp geldi Deniz'in gözünün önüne:
-“Beyrut mu?”
 Trablousi neşeyle bir sigara vakti:
-“Evet, Beyrut. Çünkü Deııiz, o şehir Ortadoğu’nun bilinçaltıdır. Ortadoğu’da neler olduğunu her yerden görebilirsiniz, ama neden olduğu... İşte o, ancak Beyrut’tan görünür. Deniz?”
-“Efendim?”
-“Haddimi aştığımın farkındayım ama... Bence sizin Deniz, ne olup ne olmadığınızı görmeye ihtiyacınız var. Bana güvenin ve gidin. Göreceksiniz, kendinizi de şaşırtacaksınız.”


Ece Temelkuran'ın @ece.temelkuran #Beyrut'u #MuzSesleri'ni yerinde keşfettik. . 🇱🇧"...o şehir #ortadoğu'nun bilinçaltıdır. Ortadoğu'da neler olduğunu her yerden görebilirsiniz, ama neden olduğu... İşte o, ancak Beyrut'tan görünür.# . . 🇱🇧Beyrut, #Lübnan belki daha önce hiç daha bu kadar güzel anlatılmamıştı. . . 🇱🇧İki kez okuduğum bu özel kitapta geçen yerleri merak edenler için görüntüledik. . 🇱🇧Filipina'nın #Hamra'daki Saint Francis Kilisesi . 🇱🇧Harisa tepesi . 🇱🇧Hamra . 🇱🇧ve Beyrut sokakları... . 🇱🇧Elbette kitabın odağındaki o mahalle : #Aschariffiya #Eşrefiye'deki #Jetawi yokuşu.... . Tüm detayları blog sayfamıza bıraktık.👍🇱🇧 #tripfiction #Lebanon #lebanese #liban #bayrouth #beyrouth #traveller #travelblog #seyahat #gezi #beirut #lubnan #harissa

541 Likes, 2 Comments - 1orada1burada (@1orada) on Instagram: "Ece Temelkuran'ın @ece.temelkuran #Beyrut'u #MuzSesleri'ni yerinde keşfettik. . 🇱🇧"...o şehir..."


Hani bazen dinlediğiniz bir müzik ya da okuduğunuz bir kitap sizi alır bir yerlere götürür. Bazen daha önce görmediğiniz, bazen daha önce hiç bilmediğiniz diyarlara... Hele ki esas oğlan ve esas kızın bir şehir olması size bambaşka keşfedileceklere kapı açar.

Benim ikinci kez , dönüp okuduğum kitaplarım nadirdir. Bu zoru başarabilenlerden biri Ece Temelkuran'ın Muz Sesleri oldu. Temelkuran'ın bu kitabında başrol Beyrut, Lübnan adeta. 

İlk kez, bir kitapta okuduğum yerleri özellikle görmek istedim ve çok şükür gördüm de. 

İstedim ki benim gibi Jatewi Yokuşunu merak eden ya da Filipina'nın Hamra'da gittiği o Pazar ayinine katıldığı kiliseyi siz de görün. 

Temelkuran'ın kitabı bir tripfiction değil ama eminim bu kitap sizi Beyrut'a götürecek. 

Zaynab, Marwan, Ekmek Ağacı, Hadi, Satenik , Taksici Nasır, Dr. Hamza, Jan,  kıbbe ve Filipina...

Bu etkileyici kitapta geçen yerleri birlikte dolaşalım.
Yalnız yazımı okurken kitapta adı geçen şarkılardan oluşturduğum Youtube müzik listesini dinlemenizi tavsiye ederim :)



Kitapta geçen yerler:
Metn Dağı
Metn "El Metn" Dağı
Görsel Kaynak: https://www.flickr.com/photos/66543362@N00/3765831794


Harisa Tepesi (Harissa)


Aşrafiyya Mahallesi'ndeki Jetawi Yokuşu
"Beyrut’ta yaşayan, yaz aylarında neredeyse şehrin markalarından biri haline geieeek kadar çoğalan milyonlarca benzeri, yaşadıkları binaların beton ve demir iç organlarını nasıl ezbere biliyorsa, o da Âşrafiyya Mahallesi’nin kenarından inen Jetawi Yokuşu’nıın başındaki apartmanın çatlaklan konusunda öyle engin bir tecrübeye sahipti."

"Jetavvi Yokuşu’ndaki apartmanın birinci kat penceresinden eğilmekte olan Jan’m ağzı, çoktan sigara çamuru olmuş, güzel, bir kahvaltı hayal edemeyecek kadar keyfi kaçmıştı."

" o pazar sabahı Ermeni Setanik ile Sünni, Filistinli Wissam’ın Hıristiyan Aşrafiyya Mahailesi’ııİn herhangi bir yerinde değil, Jctavvi Yokuşu’ııdaki apartmanda beraber uyuya bil mel e tinin nedeni, bu kısacık caddenin bölgedeki tek kozmopolit yer olmasıydı..."

Yokuşun bitimindeki hastane - Jetawi Hastanesi
"...Filipina ile Marwan, Jetawi Hastanesinin yanından çıkan Âşrafıyya’mn en dik yokuşunu tırmanırlarken, akşam bastırırken, bu kadar yavaş yürüyor olmazlardı. "

Hamra Caddesi'ndeki Saint Francis Kilisesi
“Dur dur dur! Tabii ki Hamra Caddesi'ne! Sizinkiler oradaki Saint Francis Kiliscsi’ne giderler. Vıyır vıyır Filipinli kız dolar orası pazarları. Doğru mu? Hamra mı?”

Şatila Kampı
"Annen Şatila Kampı’na getirildiğinde, üzerinde kana bulanmış pem be bir hizmetçi üniforması vardı. Onunla ilgili hatırladığım İlk şey, dağınık saçlarının arasından dehşetle parlayan gözlerini kadınlara dikip giyecek bir şeyler istemesiydi. Üniformadan nefret etmişti ve sanırım Şatila'yı, bu şefkatli ve m erham etsiz kam pı, öncelikle kendisini o üniformadan kurtardığı için sevmişti. Onu getiren adamların kalaşnikoffarından sadece birazcık daha uzundu boyu, am a öfkesi bütün Şatila halkına yetebilirdi."

Şatila Kampı
Görsel Kaynak : https://medium.com/insecurities/permanent-temporality-shatila-refugee-camp-beirut-lebanon-2014-489a846c73eb 


Bekaa Vadisi
"Abbas’m bacağı Bekaa Vadisinde bir yerden, toprak altından, Dahye’deki trafiği idare ediyordu"


Bekaa Vadisi
Görsel Kaynak: http://looklex.com/e.o/bekaa_v.htm


Beyrut Sokakları
“Savaş istemiyoruz... Klip, Beyrut sokaklarım gösterdikçe yüzüne bir gülümseme olarak varamadan içinde şeker gibi eriyip giden hayretini, kıpırtısı tam yok olurken fark ediyor, hissin tadı bir rüyanın kaçırılan ucu gibi kayıp gidiyordu elinden. "

Ulusal Müze
Yeşil Hat’ın üzerindeki Ulusal Müze’nin önünde durdu.


National Museum of Beirut - Beyrut Ulusal Müzesi
Görsel Kaynak : https://en.qantara.de/content/the-national-museum-in-beirut-fighting-to-save-the-regions-cultural-heritage


Baalbek Festivali
Baalbek - Baalbeck Festivali
Görsel Kaynak: https://www.albawaba.com/entertainment/baalbeck-festival-change-location-501546



Beyrut Hariri Uluslararası Havaalanı
 "Beyrut Hariri Uluslararası Havaalanı bütün uçuşlara kapatılıyor. Paris’te kalmış bütün yazarlara."
Beyrut Hariri Uluslararası Havalimanı
Görsel Kaynak: https://eng-archive.aawsat.com/nazeer-rida/news-middle-east/two-beirut-airport-employees-detained-over-terror-links



"Dünyanın aklı başında yerlerinde geçen aklı başında hikâyelerde bir adam bir kadını öpecekse önce ona yaklaşır, bir şehir yıkılacaksa önce çatırdar ve bir silah patlayacaksa önce görünür. Ama bu öyle bir şehir, öyle bir hikâye, öyle aşk değil. Keşke olabilse..."

"Tahta bir kutunun içinde, üzerlerinde insanların kaderleri yazılı taşlar yuvarlanıyor Beyrut’un elinde."


Youtube listesinde geçen şarkılar:
Kitapta geçen Souad Massi CD’si 
"Teybe bir Suad Massi CD’si koydu. Hiç olmamış gibi yapacaktı, her zamanki gibi" 

Kitapta geçen Ümmü Gülsüm'ün Inta Omri
"Ümnıü Gülsüm Inta Omri'yi söylerken, efkar)anan sesleri karşılıklı attıkları kahkahalara dönerken, gece, ihtiyarlayan iki göbeğin şehvetle birbirine gömülmesiyle son bulacaktı."


Kitapta geçen Abba - Take a chance
"YouTube ekranında oynat düğmesine tıkladığında yeni bir ABBA şarkısı başlamıştı: “ Take a chance..."

Kitapta geçen Feyruz - Komünist Marşı
"O zaman Feyruz, seversin Feyruz'u, herkes sever, Komünist Marşı’m söylemişti."
Feyruz demek Lübnan demek. Lübnan genelinde en çok sevilen sanatçı. Özellikle savaş günlerinde çalınan Li Beirut, dönemin marşı oldu.
https://www.youtube.com/watch?v=8ayX6ZSpBgg

Feyruz, anlam olarak Turkuaz demek aslında. Maruni Hristiyan olan Feyruz, Lübnan için ve benim en sevdiğim sanatçı. Alttaki linkteki Feyruz eserinin sanki Lübnan'daki kiliselerde yankılandığını hissedeceksiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=SrKPP4FU8fE

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS