Komşuya Gidelim - Selanik'te 24 Saatte Neler Yapılabilir?

Merhaba,
Yunanistan'ın ikinci büyük kenti Selanik. Çoğumuzun köklerinin dayandığı, türküsüyle örgü biçimiyle hep bir dilde yer aldı. Özellikle ilkokulda Mustafa Kemal Atatürk'ün o iki katlı pembe evi hep aklımıza çalındı, Manastır Türküsü ile.

Beyaz Kule/ Beyaz Kale - The White Tower
Görsel kaynak : Discover Greece 

Yazıma Manastır Türküsü yerine, güzel bir şarkı ile başlayayım :



İşte benim için Selanik belki de hep bir daha özel oldu; çünkü kökümüzün geldiği yerdi, aynı zamanda.

Selanik Yunanistan'da olduğundan vize almalısınız. Geçerli MULTIPLE - ÇOKLU GİRİŞLİ ve geçerli süresi olan SCHENGEN- ŞENGEN vizeniz varsa burada da geçerlidir. Yeşil pasaport ve üstüne vizeye gerek yok.

Selanik'e arabanız ile gidebilirsiniz. Giderken Kavala, Halkidiki , Thassos, Dedeağaç orası burası uğrayabilirsiniz. Otoban ücretlerinin EURO olarak ödeyeceğinizi unutmayın. Bozuk bulundurun.
Aracınızın yeşil sigortasını yaptırın. Bayramlarda sınır kapısının çok yoğun olduğunu hatırlatmak isterim.

Yalnız Selanik'e gidiş rotamız Bulgaristan - Sofya üzerinden olacak.Yaklaşık 5 saat otobüs yolculuğu ile ulaşabilirsiniz. Kişi başı 15-20 EUR. ARDATUR / MATPU firmasının seferleri mevcut.

Selanik'e Sofya'dan otobüsle yaklaşık 5 saatte ulaşabilirsiniz.Otobüsle ,İstanbul'dan yaklaşık 10-12 saat sürüyor.

İstanbul'dan Selanik'e giden otobüs firmaları :
1. Kamil Koç (Yunanistan otobüs şirketi Crazy Holidays ile anlaşmalı) tek yön bilet 35 EUR
2. Metro Turizm tek yön bilet 35 EUR
3. Alpar Turizm tek yön bilet 35 EUR

Sofya'dan Selanik'e giden otobüsleri nereden bulabilirimhttp://www.centralnaavtogara.bg/index.php#b

Sofya'dan Selanik'e giden otobüs firmaları:
1. Arda Tur
2. Union Ivkoni
3. Infobus
4. Turist Serviz Holding AD. (Doğru yazdım Serviz yazıyordu)
** bazı otobüs seferleri sınırdan geçer geçmez Yunanistan'ın Serres (Serez) kentine uğrar.
Sofya'dan Selanik'e giden otobüs bilet fiyatı 38 Leva - 45 Levadır.


Geldiniz Selanik'e... Otobüs terminalindesiniz. Buradan 12 numaralı otobüse atlayıp, şehir merkezine varın. Bilet 1 EUR/Kişi. Selanik'in İETT'si, belediye otobüsü işletmecisi OASTH'dir. Otobüs içinde bilet alma makineleri var. Bozuk 1 EUR atıp , otobüs içinden biletinizi alabiliyorsunuz.Otobüse binmeden mutlaka bozuk EURO'nuz olsun.


Selanik'e otobüs haricinde trenle de gelebilirsiniz. İstanbul, Sofya , Atina'dan trenle ulaşabilirsiniz.

Havayolu ile THY'nin seferleri var; lakin fiyatlar çok abartılı yüksek. Bir gidiş-geliş uçak bileti alsanız, 5 kere otobüs ile gider-gelirsiniz Selanik'e... Yalnız, low-cost havayolu şirketleri Wizzair, Ryanair için Selanik'ten bir çok şehre biletler mevcut.


Selanik'te gezilecek yerler:
1. Atatürk Evi (giriş ücretsiz- Pazartesi hariç hergün açık) saat 17:00'ye kadar açık.
"Mustafa Kemal (Atatürk), 1881'de Selanik'te doğdu."
Kapıdan içeri ilk girdiğimde ilkokuldaki Atatürk'ün hayatıma ilk dahil olduğu bu cümleydi ve bu cümleyi eve ilk adımımı attığım o ânda sanki yeniden okumuş gibiydim.
Evin yanı başında Türkiye Konsolosluğu bulunur. Bahçenin orta yerindeki nar ağacı, Atatürk'ün çocukken etrafında koşuşturduğu o nar ağacıdır.
Görsel kaynak: http://greece.greekreporter.com/2014/10/31/kemal-ataturks-house-in-thessaloniki-reopens/
Mustafa Kemal 1881'de Koca Kasım Paşa Mahallesi Islahhane Caddesi'ndeki bu evde doğdu. Şimdiki adıyla Apostolou Pavlu Caddesi No:17'dedir. Ev dikdörtgen biçimindedir. Evin girişi Apostolou Pavlu Caddesi'ndendir ; fakat bu girişi şu anda kullanılmıyor. Restorasyon sonrası Isaias Sokağı'ndan giriş yapılır.

Ev, Mustafa Kemal'in doğumundan bir kaç yıl önce babası Ali Rıza Efendi tarafından kiralanmıştır. Mustafa Kemal ve ailesi Ali Rıza Efendi'nin vefatına kadar (1888 senesine kadar) bu evde ikamet etmiştir.  Zübeyde Hanım, çocuklarıyla birlikte Atatürk’ün doğduğu evin bitişiğindeki daha küçük bir eve taşındı. II. Meşrutiyet’in ilanından sonra Selanik’te görevlendirilen Atatürk, bu dönemde, annesi ve kız kardeşiyle birlikte burada kaldı. O Selanik’ten ayrıldıktan sonra annesi ve kız kardeşi bir süre daha bu evde yaşadılar. 1912’de Selanik Yunanistan’ın yönetimine geçince Atatürk’ün annesi ve kız kardeşi de Selanik’ten ayrılarak İstanbul’a gelmek durumunda kaldılar. Bundan sonraki süreçte Atatürk’ün doğduğu bu ev, Türkiye ve Yunanistan arasındaki anlaşma gereğince Yunan Hükümeti’ne bırakılmış ve sonrasında da bir Yunan aile tarafından satın alınmıştır.

Cumhuriyet’in 10. yıldönümünde Selanik Belediyesi, Türk-Yunan dostluğunun bir göstergesi ve Balkan Konferansı’nın anısına, yapının çift kanatlı sokak kapısının sağ köşesine, Atatürk’ün bu evde doğduğunu yazan mermer bir plaka yerleştirilmesi ve bunun Yunanca’nın yanı sıra Türkçe ve Fransızca tercümelerinin de koyulması kararını almıştır. Bu plaka, 4 Kasım 1933 tarihinde, Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği mensuplarının ve Yunanistan’ın ileri gelenlerinin katıldığı bir törenle yerleştirilmiştir. Ev daha sonra, Atatürk’e hediye edilmek üzere Selanik Belediyesi tarafından satın alınarak, anahtarı 19 Şubat 1937 tarihinde Türkiye’nin Selanik Başkonsolosluğuna verilmiştir. 1940 yılında evin yenilenmesi için başlatılan çalışmalar, İkinci Dünya Savaşı ve Alman işgali sonrasında, ancak 1950 yılında tamamlanabilmiştir. Sonraki süreçte Türkiye’nin Üçüncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın desteği, Prof. Dr. Enver Ziya Karal ve eşi Fatma Karal’ın katkılarıyla, Atatürk’ün ölümünün 15. yıldönümü olan 10 Kasım 1953 tarihinde “Atatürk Evi ” ziyarete açılmıştır. Sergilenmesi kararlaştırılan eşya, Topkapı Sarayı ve Dolmabahçe Sarayı’ndan seçilerek Selanik’e gönderilmiştir. “Atatürk Evi”nin açılış tarihi aynı zamanda, Atatürk’ün naaşının Ankara Etnografya Müzesi’nden Anıtkabir’e taşındığı tarihtir.
Ev, 2012'de bugünkü görünümüne kavuşmuştur.
Müze, Pazartesi hariç, resmi tatiller dahil her gün saat 10.00 ila 17.00 arasında ücretsiz olarak gezilebilmektedir.
Kaynak : Türkiye Selanik Konsolosluğu Atatürk Evi açıklaması

Şahsi görüşüm, Selanik'te ilk gitmeniz gereken yer. Özellikle ikinci kata merdivenlerden çıktığınızda tüm endamı ve asaleti Mustafa Kemal Atatürk sizi karşılıyor olacaktır. İşte o an benim için çok ama çok heyecan verici bir ândı.

2. Beyaz Kale (White Towers)
Adı Beyaz aslı Kırmızı Kule/Kale ...
Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır.
Osmanlı döneminde kale ve zindan olarak kullanılmıştır. Hatta öyle ki, içeriye zindanlara atılanlara yapılan işkenceler neticesinde kalenin dış duvarlarından kan akarmış... Bu sebepten bu kan kırmızısıyla boyanan kale, Osmanlı'dan ayrılan Yunanlılar ilk iş bu kaleyi beyaza boyamak olmuş. Şu anda beyaz renkle bir ilişiği yok. Kule 6 katlıdır. En üst katına 4 EUR/Kişi ödeyerek çıkabilirsiniz.
Not : Kan kırmızıya boyadığı iddia edilen Sultan II. Mahmut'tur. Kuledeki tutukların tümü kılıçtan geçirildiği iddia edilmektedir. Pazartesi hariç, diğer günler saat 15:00'e kadar ziyaret edebilirsiniz. Yukarıya çıksanız görüp göreceğiniz yine aşağıda gördüğünüz kordon boyu ve deniz manzarası olacak.
3. Agia Sofia Kilisesi (Azize Sofya Kilisesi) Ermou Caddesi kesişim noktasındadır. Katedral > Camii ve ardından tekrar Kilise olarak bir geçmişe sahiptir. Bugün kilise olarak kullanılır. UNESCO Dünya Mirası listesindedir.
4. Kordon boyu (İzmir? karşısıydı değil mi?)
5. Ladaditika **Taverna eğlencesi ** Nev-i zade : Burası Osmanlı döneminde yağcılar tarafından kullanılırmış. Şimdi ise şehrin gece eğlencelerinin nabzının attığı yer. Oldukça turistik. Fiyatlarda bir o kadar turistik. Bunun yerine Ano Poli - Şehrin tepelerine çıkıp, çok daha feşmekan yerlerde daha ekonomik taverna/ Rum meyhanesi keyfini çıkarabilirsiniz.
6. Taverna - Sirtaki ? Mezeleriyle ve iç dekoruyla Full Tou Meze daha önce gidenler tarafından pek bir önerilmişti. Hani şu tabakların kırılarak yapılan taverna eğlenceleri artık yok.  Kırılırken milletin gözüne girdiği için yasaklanmış. Taverna tecrübesi için Miravolos Symirni "Mucizevi İzmir" tercih edilebilir.
7. Modiano Pazarı - her gittiğimiz yerde mutlaka oranın yerel pazarlarını yakından takip ederiz. Modiano, Selanikli Modiano ailesi tarafındnYahudi ailenin kurduğu merkez iken daha sonrasında Modiano bir pazar yerine dönüşüyor. Avrupa'da açıkta et satmanın yasağı burada geçerli değil. Bulabilecekleriniz sadece yemek üzerine. Üstelik bu pazar yerinde esnaf bağırıyor çağırıyor. Size oldukça tanıdık gelecek.
8. Aya Dimitros Katedrali - burası UNESCO Dünya Mirası listesinde. Hıristiyanlık ilk kez bu topraklarda I. Konstantin tarafından kabul edilmiştir. Bunun üzerine Roma döneminden kalma hamam kalıntıları üzerine bu katedral inşa edilmiştir. Atatürk Evi'ni ziyaret ettiğinizde aynı caddedeki bu katedrali ziyaret etmelisiniz.
9. Aristoteles Meydanı - 1917'deki o büyük Selanik yangınından sonra Fransız mimar Ernest Hebrard tarafından tasarlanmıştır. Meydanın ortasında Büyük İskender'in heykeli bulunur. Şehrin en lüks oteli Electra Palace Hotel, kitapçılar, bankalar ve diğer belli başlı oteller bu meydanda yer alır.
10. Galerius Kemeri - Sezar Galerous'un gelişini onuruna yapılmıştır. Halk arasında adı 'Kamara' ve Selaniklilerin birbirleriyle buluşma noktası :)
11. Yedi Kule - ben çocukken Yedi Kule zindanından beterdir Yedi Kule diye Yeni Türkü'nün söylediği bir şarkı vardı. Hep onun İstanbul Fatih'teki Yedi Kule zindanları olduğunu düşünürdüm. Sonra aradan zaman geçti, Yunanca söylenen Yedi Kule ile karşılaştım. Kesin birisi diğerinden araklamış diye düşündüm. Aslı aslında Yunanca olan Yedi Kule imiş ve bu Yedi Kule ise Selanik'teki Yedi Kule olduğunu da geçte olsa öğrendim. Yedi Kule Ano Poli yani Yukarı Şehir'de yer alıyor. Osmanlı dönemlerinde Çavuş Bey tarafından Bizans surlarının içerisine inşa edilmiştir. Şehre tepeden bakmak isteyenler için ideal manzara burada.



Selanik için hayat kurtaran bilgiler:


  • Selanik için şiddetli uyarım SAKIN PAZAR GÜNÜ için SELANİK turu planlamayın. Zira şehirdeki tüm dükkanlar kapalı. Süpermarketler dahil. Bu arada gidip geldikten sonra Pazar günü neden kapalı olduklarını işin uzmanından öğrendik. İşte Yunanistan'da Pazar günleri dükkanlar neden kapalı ?*
  • Çoğu restoranda Türkçe bilen çalışan ve Türkçe menü mevcuttur. 
  • Ortalama bir meyhaneden 2 kişi için toplam ortalama 40-50 EUR tutabiliyor. 
  • Selanik'te saat 15:00 sonrası çoğu fırın-pastane kapatıyor. 
  • Mikel'de mutlaka Frappe için. Frappe soğuk-buzlu kahvedir. Yunanistan'ın övündüğü içecektir. Mikel'de Frappe 3,5 EUR. Yunan Adaları dahil 1 ile 3 EUR arası satılır. Selanik'te en belirgin kahvehane zinciri Mikel'dir. 
  • Selanik misafirperverdir. Bir kahveye ya da restorana girdiniz. Sorgusuz sualsiz masanıza su getirilir. Korkmayın! Ücretsizdir. 
  • Gyros , bizdeki döner... Domuz , tavuk ve dana etiyle yapılıyor. Aristoteles meydanında tanesi 3 EUR.
  • Beyaz Kule etrafında dolaşırken, közleme mısır, pamuk şekerciler ve simitçilere denk geleceksiniz. Bir simit 0,5 cent.
  • Şehir genelinde tek kullanımlık otobüs bileti 1 EUR ve otobüs içerisinde, büfelerden satın alabiliyorsunuz. Biletinizi saklayın ve otobüs içinde makinelerde okutun cezası büyük. 
  • Çok kısa zamanınız var. Şimdi bunu sizin için kolaylaştırıyoruz. Beyaz Kule'ye ulaşın. Buradan #50 numaralı otobüse atlayın. Bu otobüs belediye tarafından işletilen hop-on-hop-off (indi-bindi) otobüsüdür. Günlük ulaşım kartınız bu otobüste geçmez ama bilet fiyatı sadece 2 EUR/Kişi. Bu otobüsle şehirde görmeniz gereken heryeri yaklaşık 1 saat içinde görebilirsiniz. İndi-bindi şeklinde gezmek istiyorsanız biletinizi 24 saat kullanabiliyorsunuz. İstediğiniz durakta inip yeniden süreniz içinde binebiliyorsunuz. #50 numaralı otobüs biletinizle size bir de harita veriyorlar. Haritada durakların nerede olduğundan da bahsetmişler. Haritayı gitmeden incelemek ve yüklemek için tıklayın. Otobüste size İngilizce bilen bir rehber eşlik ediyor. TripAdvisor'da bu otobüsü incelemek için tıklayın. Bu otobüs ana hat durakları :
    • The White Tower - Beyaz Kule (buradan başlar/burada biter)
    • Museums – including the Archeological Museum of Thessaloniki
    • The Palace of Galerius – Esperos
    • The Church of Agia Sofia - Aya Sofya Kilisesi
    • Aristotelous Square/Meydanı
    • Thessaloniki Town Hall
    • Dioikitirio (the government house built in 1891)
    • Agios Dimitrios
    • Koule Kafe
    • Taxiarchon (the heart of the Old City)
    • Upper City – Keladis - Yedi Kule
    • Trigonia Tower – Ag. Anargyroi (with the 4th century AD Byzantine fortification walls)
    • Vlatadon Monastary – Platanos
    • Pasha Gardens – Agios Pavlos
    • Eastern Walls – Hospital
    • Rotunda – University
  • 50 numaralı otobüs kalkış saatlerini öğrenmek için tıklayın.

Yazıma veda ederken Yedi Kule'nin orijinalini paylaşayım:

Şarkının peşrev kısmında iki eski dost karşılaşır ve karşılıklı konuşmaya başlarlar :
-Selam arkadaşım Stellaki!
-Sana da Vangelis!
-O elinde tuttuğun şey de ne?
-Nargile.
-Nargile mi?
-Ne sandın ya, elimde transatlantik mi tutacaktım?
-Ama dostum Stellaki, ne zaman seni ziyarete gelsem elinde nargile görüyorum.
-Ah dostum Vango, haklısın. ama benim dertlerimi ve çektiklerimi bilseydin, o zaman beni azarlamazdın.
-Eh anlatmak istemez misin, ki ben de bileyim.
-İyi dinle dostum Vango, ki beni teselli edesin.


Yedi Kule için kaynak: https://tr.instela.com/pente-xronia-dikasmenos--127794 
Son Erişim Tarihi : 18.04.2018

Selanik nasıl bir yer merak ettim derseniz, size hoş bir şarkının klibini de paylaşayım dedim:

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS