Meryem Ana Evi - Bülbüldağı - Ashab-ı Kehf - Selçuk İzmir

İzmir Adnan Menderes Havalimanı'ndan yaklaşık 60 km'lik uzaklıkta Selçuk İlçesi'nde bulunan Meryem Ana Evi ve Selçuk'taki diğer önemli yapılara gidiyoruz.

Meryem Ana Evi , Bülbül Dağı'nda bulunmaktadır. Vakti zamanında Aziz Yuhanna tarafından Hz. İsa çarmıha gerildikten sonra 9 yıl Bülbüldağı'nda yaşıyor. Yuhanna onun için orada bir ev yaptırıp , diğer dindar bayanlarla orada yaşamaya başlıyor.

Her yıl yüzlerce Hristiyan hacıyı kabul eden Meryem Ana Evi, adını taşıyan dernek tarafından yönetilmektedir. Dernek bir özel bir zeytinyağı firmasının çok özel destekleriyle birlikte Evanjelist yapıyı geleceğe taşımaya hızlı adımlarla ilerliyor. Bu görüş Mustafa Kurtoğlu'nun. Kendisini çeşitli tartışma programlarında tanıdım.

Meryem Ana ve Bülbüldağı'nı özellikle görmek istemem , belki de kendilerinin sayesindedir.

Selçuk sizi St. John Basilikası ve İsa Bey Camii ile karşılıyor. Ardından levhaları izleyerek ilk yol ayrımında sizi Yedi Uyurlar - Ashab-ı Kehf - ile Efes Antik Kenti karşılıyor. Ardındanyol boyu az ilerlediğinizde bir tepenin başlangıcı size kucak açıyor.

Bu sırada tam tepeye çıkmak üzereyken iki üniversiteli utana sıkana, yorgun halleriyle otostop çekerken görüp, araca davet ediyorum. Zira, bol virajlı ve dik yolculuk kesinlikle yürüyerek yapılamazdı. Araçla Meryem Ana Evi'ne ulaşıyoruz. Kişi başı Türkler için 5 TL, yabancılar için 20 TL , eğer öğrenciyseniz öğrenci kartınızı gösterip ücretsiz geçebilirsiniz. Müzekart ve türevleri burada geçerli değildir. Otomobil 10 TL, otobüs,minibüs ise 45 TL diye hatırlıyorum.

Girişten önce aşağı bir yokuş karşılıyor. Tekerlekli sandalyelilerin kuvvetli bir refakatçi ile buraya gitmesi önemli. Zira yokuş çok dik ve dönüşte buradan sizi kuvvetli birinin taşıması önemli.

İçeri girerken kılık kıyafetinizin içeriye uygun olduğundan emin olmalısınız. Tıpkı Camii, Kilise ve diğer mabetlere girildiği gibi burada da açık noktalarınıza dikkat etmelisiniz. Hacı noktası olduğundan ve iki din tarafından kutsal kabul edildiğinden burada yüksek sesle konuşulmamalıdır.

Zaten çeşitli uyarı levhaları sizi uyaracak.

Gittiğimde hava lodos etkisinde, ağaçlar yerinden çıkacakmış kadar kuvvetli esen bir havada oradaydım. Meryem Ana Evi'ne ulaştığımda da içeride sukünet hakimdi. İçeride fotoğraf çekmek yasak. Ayrıca bu nokta bir çok kez dönemlerinin Papa'ları tarafından ziyaret edilmiş, kendilerince çeşitli hediyeler takdim edilmiştir.

İkinci salona geçtiğimde ise duvarda Meryem Ana'nın yüzünün işlendiğini görüyorum. Burası camlı bölme ile korumaya alınmış.

Çıktığımda mum yakıp dilek dileyeceğiniz noktalar mevcut. Mum içeriden bağış karşılığında alabilirsiniz.

Daha sonra su kaynağı olarak gösterilen noktaya geliyorum. Burada su şifalı görülmektedir ve içilebilir.

Buradan sonrası da çaput bağlama duvarına geliyorsunuz.

Ve buradan ayrılma vakti geliyor.

Benimle gelen arkadaşlara dönüşte zorluk yaşayacaklarından birlikte hareket edip, onları aşağıya indireceğimi söyledim. Onlar da kabul ettiler. Aşağıya inerken Ege Denizi , Efes , Selçuk ve Şirince size göz kırpıyor. Tam yol bitiminde veya yol başlangıcında sizi kocaman Meryem Ana Heykeli karşılıyor.

Yolculuk buradan Efes Antik Kenti'ne oluyor. Yazının devamı için tıklayın.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS