Istanbul Coffee Festival 2015

Istanbul Coffee Festival 2015 

Türkiye'de böyle bir festival mi var? Evet , inanılmaz ama oldukça faal ve düzeyli bir etkinlikti bir gördüğüm. Gezerken gözlemlerim beni çok daha etkinlikle bütünleştirdi. Elbette ana konumuz 'kahve' olunca , olaya bakış açımda bir o kadar özel.

Etkinliğin yapıldığı yer Haydarpaşa Gar'ının peronları arasında farklı farklı pavilyonlar oluşturularak yapılmış. Yarı açık hava yarı kapalı gibi düşünün. Peronlarda çeşitli firmalar standlarını kurarak burada sizlere en özel kahveyi sunma yarışındalar. Açıkçası bu son yazdığım cümle sizin için 'yok o öyle değildir' kesin diye düşündürebilir ; ama gerçekten tatlı bir ders eşliğinde kahve serüvenine başlıyorsunuz.

Etkinlik girişinde elinizde programın yer aldığı broşür tutuşturuluyor. Bu broşürde hangi etkinliğin nerede , ne zaman olduğu yazmaktadır. Çeşitli workshop'lar, yarışma etkinlikleri yer almaktadır. Bu etkinlikler yaklaşık 1 saat sürmektedir. Tercihimiz bilgi değil , tadım kısmından yana kullanıyoruz. Zira, firmalar kahvenizi hazırlarken sizi oldukça aydınlatıyorlar.

İlk tadımı sadece iki üniversitede faaliyet gösteren # m caffe mio isimli firmadan Mehmet & Boğaç Yamak kardeşlerin Guatemala ve Honduras'tan özel getirttikleri kahveyi damıtarak hazırladıkları spesiyal ile başladığımız söylemeliyim. Zira burada Mehmet bizi oldukça aydınlattı. Mehmet bizi uyardı. Honduras ve Guatemala olarak burada da belirttiğim kahvelerin bu ülkelerde de bölge, vilayet ve hatta çiftliklerinin bile ayrımının olduğundan bahsetti. Hatta kendi kullandıkları çekirdeklerinin geldiği çiftlikleri bile söyledi. Açıkçası bu kadar fazla bilgi gerçek bir kahve gurmesinin işine çok fazla yarayabilirdi, ama bizim için pek fazla bilgi geldi.

Sonrasında Peru'dan gelen #HVC EXPORTACIONESS S.A.C standında denediğimiz özel çıtır kahve çekirdeği ve ondan yapılan özel genzi yakmayan kahve Peru'nun da kahvede ileride ciddi markalaşabileceğini gösterdi. Burada Apronop Satipo Junin'in kahve çekirdeklerinden özel kahvemizi yudumluyoruz.




Esas Peru'dan sonra içtiğimiz hemen stanttaki Vietnam bizi oldukça şaşırttı. Vietnam'da kahve ne arar ? İkincisi stanttaki bayan neden bu kadar güzel Türkçe konuşuyor ? Gerçekten Vietnam bu anlamda burada iyi ki varsınız dedirtti. Çünkü içtiğimiz en özel sunumdaki kahve , değişik aromasıyla kendini özel kıldı. Bizim içtiğimiz #Trung Nguyen 5. numaralı "Creative - Bright and favorful" isimli kahvesiydi. Gerçekten Vietnam'a gidip alınası, gidenden ise sipariş edilesi kahve.






Kahvenin sadece içimi, tadımı , lezzeti değil bence sunumu da çok özel olmalı. Ailemde kahve resmen bir seremoni gibi ikram edilir. İşte bundan olsa gerek, kahvenin sunumu benim için çok özel olmalı. Bu noktaya kadar ki en özel sunumu ise Asyalı Vietnam gerçekleştiriyor. Evet, ilginç ama sunum şekli çok özel olmalıydı.





Vietnam burada Fransız sömürgesinden alışkanlık haline getirdikleri "filter" yönetimini kullanıyor. Normalde kullanılan french pot yerine kendi ülkelerinde kullanılan adını da "filter" verdikleri özel ve küçük düzeneği kullanıyorlar.




Sonrasında en özel köşede bulunan Aslı Yaman'ın standına uğruyoruz. Burada kahve çiçeğinden yapılmış özel çayı içiyoruz. Çok bahsi geçen çay açıkçası beklediğimizi karşıladığını söylemem. Ihlamur ve bir nevi bitki çayı karışımı gibiydi, ama bunun öncesinde yine Aslı Hanım'ın atölyesinde görevli bayanın ikram ettiği Hawaii kahvesinin de oldukça asidesi düşük ve yumuşak içimli olduğunu söyleyebilirim.

Peron 2'de ise bizi en çok şaşırtan #Arzum'un #Okka isimli ürünü oldu. Bu ürünle normalde mutfak tezgahlarına konulan bu özel makinenin daha ne kadar şık olabileceğinin en güzide örneği olarak gördük. #Okka gerçekten tasarım olarak çok ama çok başarılı. Daha öncesinde sadece internetten görmüştüm fakat ilk kez burada bu kahve makinesinden çıkan bir kahveyi tadacaktım. Bunu ise klasik Türk kahvesiyle değil, #Arzum'un ürünle birlikte geliştirdiği kahve kapsüllerinden #Dağ Çilekli kahve kapsülünü denedik. İlk içtiğinizde açıkçası tam tat alamazken , bitimine yakın hafif çileğimsi tadı yakalayabiliyorsunuz.

 Peki , efsane #Arçelik'ten #Telve durur mu ? Elbetteki hayır, #Selamlique isimli, elegant bir kahve markasıyla burada anlaşan #Arçelik , standında son yılın mottosu #askileyap ile sizi karşılıyor. Gerçekten standda çalışanlar oldukça size sunum yapabilmek için bu derece istekli olmasına şaşırdığımı söylemeliyim. Burada tercihimizi #Selamlique'ın Tarçınlı aromasını tercih ediyoruz. Oldukça yoğun tarçın tadı aldığımızı söylemeliyim. Değişik miydi? Evet. #Selamlique genelde elegant sınıfa hitap eden bir marka olduğunu öğreniyoruz. Dokuz farklı çeşidi burada teker teker deneyebilirdiniz. Tercihimiz bir taneyle sınırlı bıraktık. Bu arada #Arçelik'e #askileyap kalp magneti için teşekkür ederiz.

Türkiye'de kahvede bir numaralı isim ve etkinlikte gördüğüm , iyi ki var dediğim en özel firma #Kuru Kahveci Mehmet Efendi , yine burada kendine özel tren vagonuyla sizi misafir ediyor. Gerçekten zamanla yarışan kahve ve burada sunduğu vagon keyfi çok özeldi. Esas, burada #Kuru Kahveci Mehmet Efendi'ye elini taşın altına koyarak tüm ziyaretçilerine özel hediye ettiği kahve fincan setinden dolayı teşekkür ederiz.

Vagonlar arası geçişi kullanarak Peron 1'deki #Eti #Karam standını ziyaret ettik. Açıkçası burada en zayıf halka #Eti'yi gördük.

Kahve yanı atıştırmalıklarında ise en özeli ve güzel #Forfun'dan oldu. Kahve yanına sunulabilecek şans kurabiyeleri oldukça hafif ve içinden çıkan şans mesajınız ise size bir şeyler fısıldıyor. Çıkan mesajlarımız oldukça manidardı. Onlar da bize kalsın. http://forfuncookie.com/

Bu peronda gördüğümüz en özel , sıcak dışı içecek içtiğimiz #Juico meyve-sebze sularıydı. Standdaki bayan Yeşil'i görmemize rağmen bittiğini söylemesi biraz bizde şüphe uyandırdı ; fakat Beyaz ve Kırmızı isimli içeceklerinden tattık. Tadım bardakları ise oldukça güzeldi. http://www.aradolu.com/

Burada sadece kahve ve kahve ekipmanları değil #TEB #BNP'de priority hizmetlerinin sözde tanıtımı için vardı. Burada ilginç kostüm aksesuarlarıyla kendimize bir fotoğraf çekiniyoruz.

Etkinliğin en özel sponsoru ve iyi ki var. Özel cam şişeleriyle "premium" içecekleri ile ziyaretçilerini elegant hissetmesini sağlayan #Uludağ'a çok teşekkür ederiz. Gerçekten etkinliğe damga vurduklarını söyleyebilirim. Yalnız bir eksiklik bu cam şişeler neden sonrasında toplanmıyor. Evsel atık gibi değerlendirildi. Hem de sponsorlardan biri #Paşabahçe ve bu imkan cam toplama kumbaralarıyla inanılmaz geri dönüşüme kazandırılabilirdi. Hemde ziyaretçilerin eğitim seviyesi üniversite ve üstü olmasına rağmen.

#Caribou kahvede nane aromalı beyaz çikolatalı mokkamızı denedik. Oldukça özel ve çok şekerli geldi.

#Cafe Nero'da kruvasan sunuldu.

Etkinlikte esas teşekkür edeceğim #Starbucks Reserve oldu. Burada Dilruba Hanım'ın sizi karşılaması ve özel olarak ilgilenmesi , etkinlik seansının en son kapanışında enerjisi biteceğini düşünmeme rağmen tam tersi , harika bir enerji ve aura ile sizi karşılıyor. Bu karşılama sadece iki merhaba demekle kalmıyor, gerçekten sizi bir sohbete davet ediyor. Gün içerisinde içtiğimiz sert kahvelerin midede biraz yumuşamasını sağlamak için latte söylüyoruz. Latte gelene kadar Dilruba Hanım bizi mutlaka Starbucks'ın kahve serüveni standında küçük 3 dakikalık eğitimine davet ediliyor. Bu küçük eğitimde bizi Özgür Bey karşılıyor. En ufak bir diksiyon hatası bile olmadan o kuvvetli enerjisiyle kahvenin patlama sesini dinlememiz için bizi Hatice Hanım'a yönlendiriyor.Bu eğitim sonrası #Starbucks'ın sadece İstanbul Nişantaşı'nda bulunan Reserve mağazasında özel iki çekirdeğinden kahvesini ikram ediyor. Bu kahveleri sadece Reserve'de tadabilirsiniz ve burada da sizi ismini bilmediğim bir diğer Starbucks çalışanı sizi karşılıyor ve geri bildirimlerini topluyor. Pazarlama master mezunuyum aldığım tüm teorik bilgilerin  gerçekten global bir marka olmada kullanıldığını gördüm. Geri bildirimi almak için can atan özenli , istekli ve azimli Starbucks çalışanlarıyla tanıştım. Etkinlikte ise esaslı kahve serüvenini öğrendiğimiz #Starbucks Türkiye ailesine çok teşekkür ederiz.







#Fiat #Fiat500'ün kahve çekirdekleriyle kaplanmış özel aracını ise unutmadan gördüğümüzü söyleyebilirim.

Kısacası çok kalabalık olmasına rağmen, bu kadar davetkar bir etkinlikte yer almak çok ama çok güzel. 2016 Coffee Fest'in çok daha geniş bir alanda olması dileğiyle...













Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Transfer/ Transit Uçuşlarda Vize Gerekiyor mu? [2020]

İstanbul'dan ve Ankara'dan Trenle Nerelere Gidilir? [2020]

Kıbrıs Vize Gerekiyor mu?

İngiltere - Birleşik Krallık Vize Başvurusu

Beyrut - Beirut Lebanon #SNAPSHOTS